W niedzielę byłam świadkiem poruszającej rozmowy dwóch...

W niedzielę byłam świadkiem poruszającej rozmowy dwóch emerytów na cmentarzu przy ul Chopina we Włocławku- ,,Na grobie mojej matki znów położyli kartkę z nakazem zapłaty za grób ,by to uregulować musiałbym oddać całą swoją emryturę '',drugi pan odpowiada ,,,ja przez 5 lat odkładałem , by grobu dziadka nie zlikwidowali ''- Ludzie- to jest cmentarz komunalny utrzymywany za pieniądze podatników ,czy radnym we Włocławku nie wstyd uchwalać tak złodziejskie opłaty za miejsca pochówku???????????

25 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Obawiam się, że jeżeli czynszu czy też rat w banku nie będziesz systematycznie opłacać to po kilku latach też uzbierałaby się niezła sumka;). Natomiast emeryci zamiast słać pieniążki Łojcu Dyrektorowi na paliwo niech pomyślą o systematycznym uiszczaniu opłat za "miejscówki";) na cmentarzu.

5 9
ID:19527

cyklista

Szanowni Internauci.
Uchwałą z dnia 20 lutego 2010 roku nasi Rajcy uznali, że wysokość opłaty za przedłużenie ważności grobu do pochówku na okres 20-tu lat ma wynosić połowę
najniższego wynagrodzenia.Stąd opłata w tym roku za tę czynność wynosi 658 zł-od grobu pojedynczego (podwójny 1.316 zł).
Opłatę którą wnosiłem (chyba 4 lata temu wynosiła 485 zł).
Wynika z powyższego, że wzrost opłat w okresie 4-rech lat wzrósł o około 35%.
Trudno mi przypuszczać czym to jest podyktowane.
Ale chyba nie stopą inflacji.

A zatem głosując na obecnych radnych- Czcigodni Włocławianie
decydujecie czy leżęć na cmentarzu czy w leśnym kurhanie.

6 2
ID:19528

zbuntowany_kaloryfer

Szanowny Cyklisto! Obawiam się, że troszkę demonizujesz sprawę strasząc Internautów pochówkiem w kurhanie.
Jeżeli chodzi o kwestie finansowe, to warto zwrócić uwagę, że opłata za podwójny grób (1316 zł/20 l) wynosi 5,48 zł miesięcznie, czyli mówiąc gwarowo "śmiech na sali". Poza tym z relacji osób trzecich wiem, że administracja cmentarza idzie obywatelom na rękę i rozkładają należność na dogodne raty. Zaznaczam: wiem to od osób trzecich i nie sądzę żeby osoby te kłamały. Bo po co?

Ps. Cyklisto Czcigodny! Pomysł pochowania w kurhanie jest niegłupi, przynajmniej człowiek by się "wyróżniał" z tłumu. Poza tym dzięki temu można pochować się z autem, komputerem oraz kolekcją ulubionych płyt i książek hehe;]]]]]]]

4 3
ID:19530

cud nr.1

to jest cmentarz wyrwany kiedyś ze szponów kościelnych i dobrze. dzisiaj to jest cmentarz administrowany przez spółkę "zieleń miejska". I czy się Wam i mnie podoba czy nie to płacić trzeba . Miejsce na cmentarzu parafialnym kosztuje do 3 tys. zł . /podaję za gazetą/.
Taaa ? ile płacisz tego podatku na utrzymanie cmentarza ? nie bądż zabawna !

2 2
ID:19532

cyklista

Czcigodny Zbuntowany-Kaloryferze.
Nie neguję opłaty za przedłuzenie miejsca do pochówku zmarłych osób lecz tylko i wyłącznie wysokości opłaty. Skąd nagle taki wzrost w przeciągu 4-rech lat.
Czym jest to podyktowane.
Wzrostem kosztów za wodę do podlewania kwiatów i zmieniania wody w wazonach,mycia grobów (przecież dotyczy to tylko i wyłącznie wody nie zaś ścieków).Czyżby wzrosły koszty omiotu cmentarza.
Chodzi aby włodarze miasta konkretnie i rzeczowo określili z jakich to powodów tak szybko wzrastają koszty.
Nic więcej.
Ciekawi mnie jaka byłaby reakcja zarządu cmentarza gdybym zadeklarował opłatę za 40 lub 60 lat zabezpieczając potomnych przed póżniejszymi kosztami.
Czy odmówiono by mi tej możliwości gdybym określił, że nie mam potomków i nikt póżniej nie będzie w stanie wnosić opłat za grób

2 0
ID:19533

pinokio

czekam na ustawe o mozliwosci rozsypywania prochow np nad morzem czy gdziekolwiek indziej! bedzie po klopocie a bliscy moga rzucic czasami okiem na zdjecie zapalic znicz gdziekolwik i skoncza sie wystawne nagrobki oplaty ... jak nowoczesnosc to na cala pare a i kler po kieszeni dostanie bo swiat jest BOGA wiec poswiecone kazde miejsce na ZIEMI! czekam bardzo na te ustawe i widze juz jak kopary kiecolom opadna...

1 1
ID:19534

cyklista

Cud Nr.1.
Wydaje mi się , że rzeczywiście jest to cud.Cmentarz przy komunalnej nigdy nie był we władaniu kościoła.Został tu założony po zlikwidowanym cmentarza na Zielonym Rynku (zresztą także komunalnego).
Skąd Waść wytrzasnął ta wiadomość.

2 0
ID:19537

swojak

zbuntowany_kaloryfer | dziś,14:30
Zaznaczam: wiem to od osób trzecich i nie sądzę żeby osoby te kłamały...
-----------------------------------------------------------------------
Hehehe nie ma co się wstydzić. Ten zawód jest bardzo potrzebny.

2 1
ID:19539

Taaa

Do cud nr1-przepraszam ,ale to jest jednak cmentarz KOMUNALNY a nie parafialny ani prywatny .My podatnicy płacimy za jego utrzymanie płacąc podatki by umożliwić realizację zadania Urzędu miasta jakim jest zapewnienie miejsca pochówku WSZYSKIM(biednym rownież ) mieszkańcom tego miasta.Nie pytam dlaczego płacimy ,PYTAM DLACZEGO PŁACIMY TAK DROGO ,płacąc podatki m.in. na ten cel ? Opłata powinna być symboliczna by każdego(również tych emerytów) było na nią stać . I dlaczego opłaty rosną szybciej niż inflacja ? Miasto w ten sposób zarabia nieuczciwie na swoich podatnikach .

3 0
ID:19541

Mądry

Generalnie zasady życia na Ziemii są takie, że od początku trzeba się dobrz uczyc i być pilnym to się ma lepszą pracę a jak się ma lepszą pracę to zarabia się też więcej i opłaty za grób które są oczywistą oczywistością wszędzie na świecie nie stanowią problemu. Każdy kraj dba o groby tych najważniejszych, którzy dla kraju cokolwiek zrobili ważnego. Oczywiście niektórym się ostatnio udało i psim (albo pisim) swędem przecisnęli się na Wawel lub inne Powązki. I ten fakt powinien być dla nas problemem że z naszych podatków będą mieli niezłe kwatery. Szkoda tylko miejsca na nich!

2 4
ID:19542

ela

cmentarz we Włocławku jest własnością państwa czyli komunalny. Administrowany przez Spółkę "Zieleń Miejska" Władze miasta naszego nie mają nic tu do ustalenia wysokości opłaty ponieważ regulowane to jest "odgórnie" - taka jest moja wiedza.

0 3
ID:19543

A-Z

Odac księżom cmentarz wtedy bedzie taniej --haha - oni potrafią

2 1
ID:19545

Kreba

APEL DO MIESZŃCÓW WŁOCŁAWKA
nie głosujcie na tych samych Radnych

4 1
ID:19549

zbuntowany_kaloryfer

Cud nr. 1 świadomie bądź nieświadomie wprowadza w błąd Internautów. Cmentarza przy al. Chopina nikt nikomu nie "wyrywał". W XIX w. jedyny cmentarz komunalny we Włocławku, założony zdaje się w 1823 r. znajdował się przy Zielonym Rynku. W połowie XIX w. z oczywistych powodów zaczęło robić się na nim "tłoczno", więc władze miasta pod koniec 1881 r. przeznaczyły pod nowy cmentarz grunty znajdujące się przy drodze na Kowal - dzisiejsze al. Chopina. Pierwsze pochówki na nowym cmentarzu miały miejsce już kilka miesięcy później. Tak więc cmentarz przy al. Chopina pełni rolę cmentarza komunalnego od 1882 r. po dzień dzisiejszy.

1 0
ID:19550

cool

Zlikwidować następną przechowalnię dla kolesi-bez prezesów opłaty mogą być niższe.
Dlaczego spólkii miejskie jeszcze istnieją,przecież to dodatkowe obciążnie-rady nadzorcze,prezesi ,dyrektorzy? Wystraczy zeby tymi firmamami ,nawet dalej miejskimi zarządzali tylko madrzy kierownicy bez rad nadzorczych.

1 1
ID:19554

Stacha

To Zarząd cmentarza rządzi kto ma być pochowany -robią problemy z pochówkiem.

2 0
ID:19560

cud nr.1

moim adwersarzom chcę zwrócić uwagę na fakt ,że z CUDEM się nie dyskutuje, cud należy potraktować jako " oczywista oczywistość " , mało , należy adorować a nie wolno wyrażać dezaprobaty.
SPOTKAJMY SIĘ NA STARE LATA W PARKU PRZY UL.CHOPINA , zgoda ?

0 0
ID:19572

Jola

Dzisiajj byłam na cmentarzu i to co zobaczyłam woła o pomstę do nieba.Na grobach karteczki, a śmietniki zawalone śmieciami i liśćmi, które zamiatają tylko odwiedzający groby Alejki całe w liściach, że przejść nie można.Rozumiem,że teraz lecą liście, ale służba cmentarna też by mogła trochę posprzątać, a nie tylko czekać jak ludzie sami to zrobią, zresztą jak co roku.

1 0
ID:19576

Maria Dersz lat 38

cieszę się, że ktoś poruszył ten temat! zastanawiałam się jak ostatnio byłam na cmentarzu i uiszczałam tę "symboliczną" opłatę! Myślę, że tu chodzi o to, że tu na Chopina nie ma już miejsca na nowe groby, więc jak najszybciej trzeba wyeliminować groby tych, których nie stać na opłatę, która naprawdę nie jest mała i nie ważne, jak tu ktoś pisał, ze rozłożą na raty, bo dla babci emerytki i dziadka rencisty to spory wydatek. Dla mnie to nawet niehumanitarne tak zarabiać na pamięci o naszych bliskich. Są rzeczy na, których można przyciąć, ale żeby na cmentarzu był taki wyzysk, to i się nie podoba. Zwłaszcza, że co dają niby w zamian za tą opłatę? chyba tylko to, że zamykają na noc bramę tego przybytku, co i tak nie zmienia faktu, że kradzieże kwiatów i zniczy to już norma? !
W tych radach miasta czy samorządach siedzą właśnie takie pijawki i nie robią nic żeby ludziom żyło się łatwiej, żeby było lżej. Przecież można byłoby w jakiś sposób obniżyć tą opłatę?! Jakieś zasady marketingu chyba są? Może pozyskać sponsorów? Wiele z istniejących zakładów pogrzebowych na pewno przystałaby na np. jaką możliwość reklamy przy bramie cmentarza?! Możliwości jest naprawdę wiele, ale po co myśleć, żeby pomóc ludziom, lepiej od ludzi zedrzeć, bo i tak wysupłają tą cholerną opłatę, bo jak niby (?) za cmentarz nie zapłacą?! Taki prezio z cmentarza odbiera wypłatę miesiąc w miesiąc bez względu na wyniki w pracy, jemu wszystko jedno kto płaci, kazali to zbiera i rozkleja śmieszne karteczki na nagrobkach. Inicjatywy w takich ludziach żadnej no bo i po co?
Pozdrawiam i życzą udanego "żniwa" po Świecie Zmarłych, chyba, że ludzie już są tak biedni, że będzie im wszystko jedno czy ich zaorają czy ich pochowają~!

2 0
ID:19581

Taaa

Raz jeszcze chcę przypomnieć wszyskim zainteresowanym tym problemem -TO JEST CMENTARZ KOMUNALNY ,a więc utrzymywany z NASZYCH PODATKÓW ,które odprowadzamy do kasy miasta ! A jednym z zadań samorządu jest zapenić WSZYSKIM mieszkańcom w zamian za podatki miejsce pochówku . A to oznacza ,że pobieranie opłat jest podwójnym opodatkowaniem ,by nie powiedzieć lichwą i okradaniem . Jedyną przyzwoitą opłatą może tu być tylko opłata symboliczna .......dziękuję za odzew Tym ,którzy podzielają moje zdanie .

2 0
ID:19591

cyklista

Zgadzam się Szanowna Taaa , że jest to dodatkowe "dojenie" włocławskich podatników.Pozdrawiam

P.S.Niestety jestem zmuszony wymieniać towarzyszy aby uzmysłowić Internautom
gdzie się towarzysze pochowali.

1 0
ID:19597

bebiko

NIKT NIE WYBIERA SOBIE MIEJSCA URODZENIA ANI MIEJSCA POCHÓWKU !!!
W pierwszym jak i następnym przypadku robią to za nas inni .
A płacić trzeba , i dobrze ,że przypominają zapominalskim o obowiązkach podatników . TE KARTKI TO JEDYNA SKUTECZNA I HUMANITARNA METODA !
Bo na przykład można by dłużników podawać do krajowego rejestru długów.
Jestem za a nawet przeciw.
TYLKO BEZ PIANY , DZISIAJ POTRZEBNA NAM STEARYNA.

0 3
ID:19611

Zdzislaw

Najlepsza kremacja, najwazniejsze zeby bliscy zostali w sercu, a utrzymywanie grobow przez lata za te pieniadze w warunkach gdzie co chwila cos ktos kradnie to jakas pomylka.

0 0
ID:19766

JANUSS NOWAK

Włocławianie ,opłaty są tak wysokie ,ponieważ płacimy wszyscy za opiekę nad grobami rosyjskich bandytów i komunistów.

1 0
ID:21503

gówno was obcchodzi

w moim mieście opłata wynosi 170 zł za 20 lat a was okradają bo jesteście osły jak ktoś nie wierzy sprawdżcie ceny na cmentarzu komunalnym w gryfinie właśnie przedłużałem niedawno opłatę za babcię a za wasze pieniążki wasi radni się nieżle bawią i uposażają róbcie tak dalej powodzenia piotr :)

2 0
ID:34308

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA