Kochane państwo - podobno wolność uzyskaliśmy w 1989 r....

Kochane państwo - podobno wolność uzyskaliśmy w 1989 r.
http://gospodarka.dziennik.pl/twoje-finanse/artykuly/315341,rostowski-konczy-z-gotowka-chce-tylko-kart.html

Brawo, panie łysy i z wyrazem twarzy jak tempota-miernota. Brawo ryży, brawo Chlebo, brawo !!! I to jest liberalizm ?!?!?

4 komentarze

zbuntowany_kaloryfer

Na razie to tylko projekt. Ale przyznam, że mi osobiście bardzo się ten projekt nie podoba. "Celem wszystkich tych działań ma być zmniejszenie kosztów związanych z obrotem gotówkowym w kraju" - mówi pani Duziak ze Związku Banków Polskich.
"Jego realizacja ma także ograniczyć koszty wprowadzenia w naszym kraju euro. Resort finansów ma nadzieję, że będzie musiał wydrukować i wybić mniej nowych banknotów i monet" - powiadają eksperci z Ministerstwa Finansów.
W porządku, cięcie wszelakich kosztów i niewątpliwa wygoda są faktami - trudno twierdzić inaczej. Ale mój niepokój budzi coś innego... a mianowicie niewidzialna smycz na gardełkach obywateli. Zastanówcie się Szanowni Internauci ile nowych danych na swój temat podacie im jak na dłoni... Danych, do których tak na dobrą sprawę nie wiadomo kto będzie miał dostęp. ONI będą teraz wiedzieć, o której godzinie i w jakiej miejscowości zrobiliście drobne zakupy. Tak - to będzie niewidzialna smycz. Niepokojące, ale kolejnym krokiem może być w przyszłości wszczepianie ludziom chipów - dla ich dobra, wygody i bezpieczeństwa. Oczywiście dobrowolnie. Czyli skoro nie będziesz chciał chipa to zostań społecznie wykluczonym obywatelem drugiej kategorii. A kiedy pod presją (np. utraty pracy) zdecydujesz się na "zachipowanie" niewidzialna smycz zmieni się w niewidzialną kolczatkę. I wtedy jacyś ONI będą już wiedzieć o Tobie niemal wszystko... Mam nadzieję, że ten wyjątkowo czarny scenariusz nigdy się nie doczeka realizacji.
Wracając jeszcze do tematu kart płatniczych: co z obywatelem, który kategorycznie odmówi posiadania karty? Zostanie "zgnojony", że użyję takiego paskudnego (ale wydaje mi się, że trafnego) eufemizmu? I jak pomysł "ukartawiania" na siłę ma do tego, że gotówka w Polsce jest LEGALNA? A przede wszystkim jak pomysł z przymuszaniem ludzi do kart ma się do Konstytucji?
Ps. Zawsze kiedy słyszę o takich pomysłach przypomina mi się "Rok 1984" Orwella. Zawsze. Aż ciarki przechodzą.

9 0
ID:23844

cyklista

Podzielam obawy Szanownego Zbuntowanego-Kaloryfera.Jednocześnie muszę wyrazić dezaprobatę dla prób pozbawiania mnie wpływu na decydowanie o formie płatności.
W imię czego moim dysponentem zarobionych przeze mnie pieniędzy ma być bank ?
Czy w imię obowiązkowego ubezwłasnowolnienia mnie poprzez formę płatności
z stosowaniem kart płatniczych jestem zobligowany do utrzymywania banków.

Nie dość,że zarówno monety jak i banknoty w przypadku dewaluacji staja się bezwartościowymi metalowymi krążkami lub kawałkami papieru do pewnej części ciała to próbuje się na siłę odebranie mi swobodnego, bezpośredniego i natychmiastowego dostępu do zarobionych pieniędzy.

I nie przekona mnie żadna argumentacja,że posiadanie konta w banku to pewna lokata kapitału,możliwość otrzymywania odsetek w formie procentów od lokat.

Ciekawi mnie jak mieliby się z pyszna właściciele kont bankowych którzy w ramach gwałtownej dewaluacji złotego usiłowaliby uzyskać ze swoich kont wypłatę wszystkich zgromadzonych tam kapitałów.
Oczywiście zostaliby delikatnie mówiąc "wyślizgani" ze swoich zgromadzonych oszczędności. Przynajmniej do pewnej ustalonej maksymalnej kwoty jaką zapewniłby Narodowy Bank Polski w ramach gwarancji jakimi otacza cz eść z banków.
A co z bankami które nie posiadają tej rękojmi?

Dlaczego tak spieszymy się do strefy euro ?
Zobaczymy jak po 1-wszym stycznia 2011 roku będzie wyglądała finansowo Estonia wpowadzająca właśnie z tym dniem tą walutę.

Dlaczego wobec tego tak uporczywie i kurczowo trzyma się swojego kochanego funta Wielka Brytania (pomijam fakt, że każdy brytyjski banknot posiada zatopiony pasek platyny).
Bo w razie krachu w Eurokołchozie posiada swoja walutę stając się niezależnym (mimo przynależności do UE) finansowo od unii państwem.
Podobnie jest w Szwecji.

Bo ostatecznie w każdej chwili mając swoja własna walutę poprzez kontrolę państwa można ją dodrukować w taki sposób aby nie wywołać inflacji ale spowodować ożywienie gospodarki.

3 0
ID:23851

Pytanie

A ja myśle ,że chodzi tu tylko i wyłącznie o zamudlenie oczu społeczeństwu , i o to by Polak nie decydował o swoich pieniądzach .A dlaczego , a dlatego ,że wtedy banada politykierów nie miałaby z czego czerpać na swoje astronomiczne pensje !!!! To jest komuna w nowym wydaniu !!! Ryży w oszukiwaniu Polaków dochodzi do mistrzostwa !

1 0
ID:23857

poliszynell

NIEDALEKA PRZYSZŁOŚĆ ZAMAWIANIE PIZZY:)
[operator]: Dziękujemy, że wybrał pan naszą pizzerię. Czy mogę prosić o pański numer EUROPESEL?
[klient]: Dzień dobry. Chciałbym złożyć zamówienie.
[o]: Czy mogę najpierw prosić pański numer EUROPESEL?
[k]: Mój EUROPESEL, tak... już... chwile...czkę... to jest: 2165052031412341123221854332223.
[o]: Dziękuję, panie Nowak. Widzę, że mieszka pan przy ulicy Żytniej 14, a pański numer telefonu to 56320302.
[k]: Skąd pan ma te wszystkie informacje?
[o]: Jesteśmy podłączeni do Systemu, proszę pana.
[k]: (wzdychając) A... tak... Chciałbym zamówić dwa razy waszą Pizzę - Samo Mięcho.
[o]: To chyba nie jest dobry pomysł, proszę pana.
[k]: Co pan ma na myśli?
[o]: Proszę pana, w pańskiej kartotece medycznej jest napisane, że ma pan za wysokie ciśnienie i ekstremalnie wysoki poziom cholesterolu. Twój Narodowy Opiekun Zdrowia nie zezwoli na takie niezdrowe zamówienie.
[k]: Cholera. To co pan proponuje?
[o]: Może pan spróbować naszej niskotłuszczowej Pizzy Sojowej. Z pewnością panu zasmakuje.
[k]: Czemu pan sądzi, że mi to zasmakuje?
[o]: Wypożyczał pan w zeszłym tygodniu " Sojowe przepisy kulinarne" z biblioteki, dlatego właśnie to panu zasugerowałem.
[k]: Ok, ok. Proszę więc dwie rodzinne. Zaraz podam panu numer karty kredytowej.
[o]: Obawiam się, że będzie pan musiał zapłacić gotówką, bo przekroczył pan limit na koncie karty kredytowej.
[k]: No to skoczę do banku tu obok i przyniosę gotówkę zanim wasz kierowca dostarczy pizzę.
[o]: Pańskie konto czekowe również jest już wyczerpane.
[k]: Nieważne. Po prostu przyślijcie pizzę, mam już gotówkę gotową. Jak długo to zajmie?
[o]: Obawiam się, że około 45 minut, gdyż mamy teraz dużo zamówień. Chyba, że jeśli chce pan jechać po gotówkę, to po drodze sam pan podjedzie po zamówienie. Jednakże wożenie pizzy motocyklem może być ryzykowne.
[k]: Skąd u diabła pan wie, że jeżdżę na motorze?!
[o]: Tutaj jest napisane, że oczekuje się na pana z pierwszą wpłatą na samochód. Ale motocykl ma pan już spłacony.
[k]: q.
[o]: Radzę uważać co pan mówi. Ma pan już przecież kolegium za obrażenie policjanta w lipcu 2006 roku.
[k]: (Milczenie)
[o]: Czy chce pan coś jeszcze?
[k]: Tak, mam kupon na darmowe dwa litry coli.
[o]: Przykro mi, proszę pana, ale nasz regulamin zabrania podawania coli cukrzykom..
[k]: ...

udanego Sylwestra Wszystkim życzę:)

5 0
ID:23877

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA