"Włocławek a zmiany społeczno-polityczne". Jestem...

"Włocławek a zmiany
społeczno-polityczne".
Jestem przekonany,że Administracja tego portalu pozwoli na pociągnięcie przez jakiś czas tego tematu.Jestem również przekonany,że nie będzie to jeszcze jedna z wielu nawalanek personalnych.Po prostu ma to być platforma wymiany poglądów między ludźmi starszymi i młodymi.Absolutnie nie powinna nosić charakteru "walki pokoleń".
Rzeczywiście różnimy znacznie wiekiem,także poglądami ideologicznymi i sympatiami politycznymi, to jest normalne.Ale czy musimy czuć do siebie nienawiść i obrzucać się zaraz błotem ? Nie absolutnie nie musimy.
Odnoszę czasami wrażenie,że jesteśmy jakimiś pionkami którymi prowadzona jest jakaś gra. Nie mam tu na myśli naszego Miasta,które również jest tylko pionkiem w tej grze.
Ba ! Nie tylko my,nie tylko Miasto,ale również i nasz Kraj był i jest pionkiem na szachownicy polityczno-ekonomicznej.
Czy myśmy sobie wybrali system polityczno-społeczny. Nie, narzucili nam go nasi podobno sojusznicy zachodni,USA i Wielka Brytania oddając nas pod wpływy Związku Radzieckiego.Pamiętajmy o tym dyskutując o stratach i korzyściach które osiągnęło nasze miasto,zarówno w okresie dwudziestolecia międzywojennego,okresie PRL-u jak i obecnym.
Dzonny_Killer teraz Twoja kolej !

12 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Czemu ew. różnice w poglądach (w sensie sympatii politycznych czy ideologicznych) zrzucasz na wstępie na tzw. "walkę pokoleń"? Zdecydowanie nie zgadzam się z taką tezą i uważam ją za wielkie uproszczenie. W dodatku uproszczenie, które może być krzywdzące dla przedstawicieli różnych pokoleń; nie tylko jednego.

6 0
ID:23964

Pytanie

Staruszku -narody są tak traktowane jak na to pozwalają ,ma to rownież zastosowanie do wyborców ,którzy dają się traktować jak stado baranów ,więc oszuści polityczni tak ich traktują .Jeśli siebie szanujesz to szanować cię bedą inni , itd,itp....czy to są złe zasady ?

2 1
ID:23965

Johan

Bóg, Honor, Ojczyzna contra Kasa, fura i komóra
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:81hD50RZNnwJ:lubczasopismo.salon24.pl/ponadpoziomypolactwa/post/2513

1 0
ID:23974

Pytanie

Wolność jak ocean -bardzo mądre , tylko ilu w nim już się utopiło? A ilu niedoceniając tej siły ,która z niego płynie jeszcze w nim się utopi ?

2 1
ID:23981

pytanie

Bohaterowie leżą zawsze pod ziemią.Korzyści czerpią dekowniki.Więc po co się narażać ?

1 1
ID:23994

Pytanie

Do ,,Pytanie'' -czy to jest twoje credo ?Podobnie jak podszywanie się pod mój nick ? Jeśli tak to może mamy to co mamy dzięki takim jak ty ?

1 0
ID:24010

dzonny_killer

Mam pytanie ;-) które pytanie podszywa się pod właściwe pytanie? I drugie pytanie: które pytanie jest właściwe/prawdziwe? ;-)
Staruszku... nie zapomniałem... teraz brak czasu... odpowiem nieco później :)

1 0
ID:24020

pytanie

Bo to jest tak jak z tymi zasługami w Solidarności.
Pytanie- dlaczego się nie zarejestrowałeś ?Kto ci powiedział i gdzie jest napisane ,ze to Twój nick?

1 0
ID:24022

dzonny_killer

Witam. Wymiana poglądów na gruncie różnicy wieków niekoniecznie jest najtrafniejszym sformułowaniem, gdyż może się okazać, że pomimo owej różnicy poglądy są zgodne. Dlatego "walka pokoleń" powinna nastąpić w najbliższym gronie prezydenta, bo coś dziadziują się ostatnio :)))

Oczywiście osoby o odmiennych poglądach powinny się szanować, choć ciężko sobie wyobrazić naturalne sympatie czy kulturę wymiany poglądów pomiędzy np. członkami KKK a alkaidą ;p Od samego początku apeluję o kulturę wypowiedzi, bo choć często qrczaki cisną się na język, a internet daje "anonimowość", to jednak kultura, godność, honor powinny być wyznacznikiem (w naszym przypadku) debat społecznych. Niestety na nam najbliższym forum Rady Miasta tych postaw brak :(

Szczególnie interesujące jest to, że podczas ostatniej kampanii wyborczej we Włocławku na forum wloclawek.info.pl było mnóstwo szkalujących się nawzajem zwolenników/przeciwników najczęściej paootzkiego oraz zbonika. Najprawdopodobniej często pod kilkoma nickami występowała jedna osoba. Po wyborach wielu "pieniaczy" na szczęście zniknęło.

Tyle tytułem wstępu ;-) Odnośnie bycia pionkami w czyjejkolwiek grze, to zawsze można uznać, że byliśmy, jesteśmy i będziemy marionetkami. Ale z drugiej strony proszę mi wskazać jakiekolwiek państwo, miasto w pełni samodzielne, niezależne... Pytanie zatem czego ma tyczyć dyskusja? Świata? Kraju? czy może jednak naszego miasta? Bo o wszystkim naraz nie da się prowadzić dyskusji pod jednym wątkiem.

2 0
ID:24064

Staruszek (nie portier)

Witaj Dzonny_Killer ! Być może,że może Masz rację,że sformułowanie wymiany poglądów na gruncie różnicy wieków nie jest zbyt trafne.Zgadzam się z Tobą,że w naszej dyskusji mogą zaistnieć poglądy zgodne. Wiesz,że mam 78 lat w związku z tym 60-letnia historia naszego Miasta przebiegała na moich oczach w mojej obecności.
Denerwuje mnie wypaczanie tej historii w stylu IPN-owskim i upolitycznianie jej zgodnie z obowiązująca ideologią.Twoje wnuki mogą otrzymać czarno-biały,wypaczony obraz tego okresu.
Zaproponowałem Ci tą dyskusję chcę zrozumieć Twoje pokolenie.Jestem przekonany,że Ty również chcesz poznać moje poglądy i ich uzasadnienie.Absolutnie nie mam zamiaru traktować Ciebie jako swego przeciwnika czy wroga.Uważam,ze ta wymiana poglądów będzie w sensie poznawczym korzystna zarówno dla Ciebie jak i dla mnie.
W sumie nie jest ważne czy byliśmy i jesteśmy pionkami czy marionetkami we współczesnej historii Kraju i Miasta.
Wiesz denerwują mnie dyskusje o moim i następnych pokoleniach.O nazywaniu tego okresu "komunistycznym" lub "socjalistycznym". Przecież Wiesz,że takie systemy nie zaistniały i nie istnieją (zgodnie z ich założeniami i definicją)
Zupełnym absurdem jest pogląd jakiegoś profesorka z radia Rydzyka,że mogły nas wyzwolić wojska koalicji zachodniej,że wtedy zapanował by dobrobyt,raj ....... Nie, na pewno nie.Byliśmy już "przedmurzem chrześcijaństwa" następnie "przedmurzem socjalizmu" a bylibyśmy, nie, jesteśmy "przedmurzem kapitalizmu".
Napisałem o 60--cio letniej obserwacji naszego Miasta. Oczywiście pamiętam okres okupacji hitlerowskiej jak i okres wyzwolenia w styczniu 1945 roku.
Jeżeli Pozwolisz to to do każdego komentarza dodam opisy wybuchu wojny w 1939 roki i bombardowanie naszego Miasta ,okres okupacji a następnie okres wyzwolenia przez Armię Radziecką,przerwane uroczystości pogrzebowe na pl.Wolności.Może nawet niszczenie grobów niemieckich na cmentarzy na Szopena
Z ulicą Wiejską mam miłe romantyczne wspomnienia .Tą ulicą odprowadzałem ówczesną moją dziewczynę,która mieszkała na Plantach
No cóż teraz Twoja kolej.
Wiesz ! Zastosujmy watykański zwyczaj:
Ty Będziesz Adwokatem Diabła i będziesz atakował gospodarkę miasta.
Ja będę Adwokatem Anioła i będę bronił interesów Miasta.
W związku z tym podziałem funkcji muszę Cię poinformować,że jestem od 20 roku życia niewierzącym
Pozdrawiam i czekam na Twoje zarzuty !

1 0
ID:24102

dzonny_killer

A żeś Dziadku pojechał... tak dla ścisłości skończyłem historię i robię wszystko, aby nie była wypaczana... O IPNie się nie wypowiadam... Powiem tylko, że pomysł dobry, wykonanie dużo gorsze... Do wnuków daleko, a na razie moje przedszkolakowe nie otrzymuje historycznego wykształcenia ;-) Ty przeżyłeś PRL, a ja się o nim uczyłem, poznawałem ze źródeł, archiwów, rozmów, obserwacji etc. Nie uważam się za niewiadomo jakiego szpeca, ale historia XX wieku ze szczególnym uwzględnieniem historii Polski po 1945r. była moim konikiem.

Wielu dyskutuje już nad samym nazewnictwem ówczesnego okresu. Jeszcze więcej myli teorię z praktyką. Najczęściej negują pojęcie "komunizm" w stosunku do PRL osoby blisko z władzą ludową związane... to mniej więcej tak, jakby żołnierze SS czy nawet Wehrmachtu twierdzili, że w III Rzeszy nie było faszyzmu. Zgodzę się, że czystego komunizmu nie było i zapewne nigdy nigdzie nie będzie, natomiast przekręcając idee "zabrudzono" system. Negowanie własności prywatnej, pozbawienie podziałów społecznych i ekonomicznych (poprzez wyzysk i równanie w dół), wspólnoty produkcyjne (PGR), wieczna i wszechobecna inwigilacja, terror, zastraszanie, "wolność słowa" etc. oto kwiatki systemu zmodyfikowanego przez "realnych socjalistów". Tak więc w tym rozumieniu PRL nazywam komunizmem, zresztą podobnie jak moi profesorowie.

Radia rydzyk ma ryja nie słucham, więc nie wiem co za zakręceni goście się tam wypowiadają. Hipotezy można stawiać, ale trzeba mieć do nich argumenty (silne i oparte na faktach), ponadto trzeba je obronić w dyskusji... Obalenie hipotetycznych argumentów jest dużo łatwiejsze niż ich obrona!!! Ale to myślę temat do osobnej dyskusji (zbyt obszerny).

Pewnie niejeden by się obraził za przyporządkowanie go z góry pod diabła, ale film z Pacino i Reevesem bardzo lubię, więc mogę być tym "złym" (choć to ja uważam tamten ustrój za zły). Ja Cię poinformuję, że jestem wierzący, choć coraz delej mi do katolicyzmu w obecnej formie.
Pozdrawiam

1 0
ID:24203

Staruszek (nie portier)

Cieszę się bardzo Dzonny,ze mogę z Tobą rozmawiać.Rzeczywiście Ty o tym okresie się uczyłeś a ja to wszystko od 1945 roku obserwowałem i przeżywałem i mam jakąś skalę porównawczą.Nie dlatego neguję pojęcia "komunizm" czy "socjalizm",że byłem związany z "władzą ludową".Oczywiście,że byłem, po prostu dlatego,ze w tym okresie wyrastałem,kończyłem studia (ekonomiczne) a następnie pracowałem.Powiesz Ok na studiach cię przerobili,wychowali na "janczara". Uczyli mnie dobrzy,znani przedwojenni profesorowie i wcale nie zwolennicy i pieszczochy ówczesnych władz.Studiowałem na przełomie okresów "bierutowskiego" a "gomułkowszczyzny" .Pracę swą broniłem w 1957 roku.
Negowałem i neguje pojęcia "komunistyczny" lub "socjalistyczny" ,ponieważ zgodnie z ich założeniami,takie państwa nie zaistniały i nie zaistnieją.
No właśnie ! Piszesz,że jesteś katolikiem.Z pewnością zwróciłeś uwagę jak daleko,bardzo daleko,religia ta odbiegła od swych korzeni. Stop ! Nie o tym mamy dyskutować
Wiesz ? Moje wychowanie i wykształcenie oparte było na teoriach przedwojennego V-ce Premiera Kwiatkowskiego,który w okresie powojennym pracował dla "władzy ludowej" i którego idee próbowaliśmy realizować w PRL.
Oczywiście przyznaję Ci rację,że negowanie własności prywatnej,,kolektywizacja, nad opiekuństwo socjalne ..................były hamulcami.
Natomiast istnieje bardo duża przesada w wyolbrzymianiu inwigilacji, terorze i zastraszaniu społeczeństwa..................nie była aż tak dużo większa jak w ówczesnych krajach zachodnich..
Weź uprzejmie pod uwagę,że bez pomocy "wschodu" i "zachodu" ,odbudowano zniszczone zupełnie miasta jak np Warszawę,Wrocław,Szczecin...........................
Odbudowano,przebudowano i rozbudowano cały Kraj. Zmieniono całkowicie jego charakter, z ubogiego,rolniczego na przemysłowy.Popatrz obecne ekipy przez dwadzieścia lat niszczą i sprzedają majątek narodowy i jeszcze mają co niszczyć i sprzedawać. No i znowu Stop ! Nie o tym mieliśmy rozmawiać.
Być może w moim wieku zapomina się o tym co było niedobre i i złe,natomiast pamięta się o tym co było dobre.
Mieliśmy dyskutować o naszym pięknym,historycznym mieście na tle przemian ekonomiczno-społeczno-politycznych. O mieście położonym u ujścia Zgłowiączki do Wisły.Położonym wśród lasów i pachnącym kiedyś z bardzo daleka kawą.
Przepraszam Cię Dzonny,że znowu odbiegłem od założonego przez nas tematy,ale trochę chyba jest w tym Twojej winy,że mnie do tego sprowokowałeś.
Czekam na Twoje konkretne zarzuty i zastrzeżenia dotyczące przecież rozwoju naszego wspólnego miasta.
Pozdrawiam.

0 1
ID:24227

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA