Ile dajecie moi drodzy w kopertkę księdzu po kolędzie , bo...

Ile dajecie moi drodzy w kopertkę księdzu po kolędzie , bo słyszałam że co łaska - ale od 50 zł. do góry.

23 komentarze

ben Jakov

A co, może mu się nie należy?

5 12
ID:24238

negocjator

20 zł daje co roku i ani grosza więcej

2 5
ID:24239

zuzka

Nie wpuszczam i nic nie daję .

13 4
ID:24240

Stacha

To zależy kto chodzi - jak ten z Kazika to nie wpuszczam, jak Proboszcz z Jana to i 50 dam-

2 3
ID:24241

ja

ja daje dyche i kobita dyche jak na wloclawskie warunki to jest duzo niech spojrzy ze strony wloclawskich wyplatek

3 4
ID:24244

mr.betterknow

Kolęda w tej formie to jeden wielki żart.Ksiądz przychodzi zrobić wywiad żeby nie powiedzieć szpiegować... a ministranci zbierają pieniądze na weekendowy wir.Potem Kościół robi sobie kartotekę złych i dobrych wyznawców zgodnie z sumą w kopercie.No i na koniec biorą te pieniążki to kieszonki a nikt nie wie ile,nikt nie płaci też za to podatku.A pamiętny piekarz który chciał dać chleb biednym tak nie mógł.Według mnie jak najbogatsza "instytucja kościelna" dostaje pieniądze z podatków choć sama ich nie płaci tak jak nie płaci cła i innych opłat to za wiele.Nie dość że podobno to Watykan jest centrum kościoła katolickiego to dla czego za niego nie płaci?My nie jesteśmy częścią Watykanu więc nie powinniśmy płacić.Kościół katolicki to bardzo bogata FIRMA której wszystko uchodzi na sucho...podatki,pedofilia,romanse księży,wyłudzanie kredytów a także współpraca z SB.A oni jeszcze jak bezdomni po domach chodzą i sępią pieniądze od biedniejszych.Wstyd.Wstyd.Wstyd.Póki ktoś nie zrobi z tym porządku nie będę miał najmniejszego szacunku do tej instytucji.Koniec pobłażliwości,ksiądz też człowiek i musi odpowiadać za swoje czyny.

I kochane owieczki pamiętajcie że jak się komuś daje pieniądze w kopercie(prawie jak u lekarza) to trzeba zapłacić podatek od darowizny inaczej to przestępstwo ścigane przez Urząd Skarbowy.I jak ktoś będzie chciał to może was pozwać.Chociaż księdza już nie można.Dla mnie jak ktoś daje pieniądze księdzu to jest albo dobrze wytresowany przez rzymskie "tradycje" firmy z Watykanu,albo jest głupi.
Takie jest moje osobiste zdanie.Choć myślę że nie tylko moje.
Z całym szacunkiem dla bardzo nielicznych księży którzy są orędownikami pokoju i niosą pomoc.Z całym szacunkiem ale wasza firma ma w ... duchowy rozwój ludzi.
Krzywda Rasizm Pedofilia Kradzież...panowie księża nie wstyd wam że naruszacie tyle przykazań i zasad a sami chcecie uczyć ludzi dobrego zachowania?

14 6
ID:24246

szuja

Ja nie przyjmuję i mam spoko!

10 5
ID:24247

przeciw

a należy mu się?! pewny jesteś?
zlikwidować całą tą kolendę, będzie spokój!

10 4
ID:24250

nina

50 zl to dziecku na lizaki

5 5
ID:24251

belmondo sródmiescie

ksiądz jest od tego żeby porozmawiać dać nadzieje zagłębić się w rozmowę o czym istotniejszym nic praca dom zawiść itp myślę ze 20 zloty styka za 5 min pracy

1 4
ID:24252

zbuntowany_kaloryfer

Też daję od kilku lat równo 20 zł!

4 4
ID:24254

mr.betterknow

Lepiej zostawcie te pieniądze i dajcie komuś potrzebującemu.

12 5
ID:24255

kara

jak się nie spóźni to dostanie 20zł raz przyszedł godzinę później potrąciłam mu 10 i wyszedł z 10jaka praca taka płaca

5 5
ID:24256

mr.betterknow

I znowu pojawiły się osoby które nie potrafią napisać postu z argumentem na temat ale potrafią wpisywać minusy bo tak.Widzę Panie Szujo że się zgadzamy pod niektórymi tematami.Podejrzewam że dla KATOlików to bardzo drażliwy temat.To że wierzycie w Boga i w Jezusa nie znaczy że nie możecie krytykować tzw.pracowników Boga za to że nie spełniają wymogów swojej pracy.To że nie potraficie się przeciwstawić takiemu działaniu działa tylko na niekorzyść obrazu kościoła w Polsce.Nikt nie zabrania wam być owieczkami ale proszę nie bądźcie ślepymi owcami bo nie zauważycie że idziecie na rzeź a nie na pastwisko.

10 4
ID:24260

Zbyszek

mr.beterknow - popieram Cię całkowicie, chciałbym doczekać czasów kiedy ludzie bedą podobnie myslec, choć oni już teraz tak myślą tylko robią co innego dając temu najbogatszemu Żebrakowi na zbytki, skarbówka zachowuje się jak struś tylko jej du.e widać.

4 2
ID:24264

mlody wikary

dawno, dawno temu, za siedmioma górami i dziesięcioma lasami ludzie chodzili do kościoła. kościół postanowił, że i on będzie tez chodził do ludzi. ale nie co niedziele, ale raz w roku. po świętach będzie odwiedzał swoich wiernych w domach... wierni wymyślili, że będą przy okazji dawać ofiarę... symboliczną ofiarę. i tak pan jan dał 10zł, pani wanda 20zł... w trzecim z domostw czekała kościół miła niespodzianka. pani lucynka- starsza kobieta, postanowiła dać więcej. znacznie więcej. przeszło 80 wiosen za nią, nie wiadomo ile jeszcze przed nią, wnuki odchowane, mąż pochowany. a co tam! 100zł. emerytura dość pokaźna, na leki nie zbraknie to niech ma!
po powrocie z kolędy ksiądz, obliczył, że średnio ludzie dają 130/3 = 43,33 = najbliższy ku temu banknocik to 50zł. wiec taka średnia.

no a potem wybuchła burza na forum. ze to ile biorą, ile trzeba dawać... no i zaczęło się szukanie winnych. wszyscy zaś zapomnieli o tym, ze winni są sobie sami. bo zawyżają.

i ja już widzę wpisy na forum pod koniec czerwca, a tematem wywołującym burze nie będą uroczystości 600lecia katedry, ale... prezenty dla nauczycieli na koniec roku. znów pewnie jakaś genialna mamusia wymyśli kupić "pani" ekspres do kawy za 2000zł. bo bo 3 lata dzieci uczyła, pisać i czytać nauczyła, nerwy straciła, to niech ma. składka iście "szatańska". trzydziestu ojców "dzieciarów"- o których tak często mówiła w pokoju nauczycielskim ich "kochana pani" musi liczyć się z pensją w tym miesiącu mniejszą o całe 66,66 zł. a najbliższy ku temu pieniążek to banknot 100zł... a przez 3 lata oprócz "pani"- religii uczył dzieci jeszcze ksiądz. a że młody wikary to niech ma... amen

7 1
ID:24266

blady

W życiu bym ich do domu nie wpuścił. Kiedyś koleżanka dała 20zł to on do niej "makulatury nie przyjmuję" więc się z nim pożegnała i tyle... Ta cała "kolęda" jest po prostu śmieszna.

9 3
ID:24268

katolik nie z wyboru

Gdyby ten pan Bóg widział jak to ładnie panowie sukienkowi handlują tym panem Bogiem i za swoje posługi każą sobie płacić , to by im zamknął bramę do swego raju .Nie dajmy żadnych kopert , sami tych panów psujecie by grzeszyli .

8 2
ID:24285

marian sejko

kolenda jest to po prostu przedłużeniem dziesięciny

2 1
ID:24332

dzonny_killer

Mam dziś kolendę. Nie przyjmę księdza. Od wielu lat nie daję ani grosza (wyjątek chrzest dziecka) i tego od najmłodszych lat uczę dzieciaka. Zbyt wiele doświadczyłem przykładów, o których niektórzy już wspominali i dopóki nie zostanie zaprowadzony porządek w Kościele (a to już niedługo), nie będą warci moich pieniędzy. Pan Lepszy dobrze napisał, że są ludzie bardziej potrzebujący tych 10, 20 czy 50 zł!!! Z kolei Młody Wikary również bardzo dobrze zaznaczył problematyczną kwestię prezentów dla nauczycieli - kolejny skandal z ich udziałem.

4 0
ID:24387

dzonny_killer

ale zonk! napisałem "kolenda" kajam się!!!!

2 1
ID:24401

barbapapa

dziwna filozofia killer! Tylko powiadasz chrzest pozniej komunia no bo co ludzie powiedza no i religia bo palcem beda wytykac..... no to czego uczysz dziecko? Obludy? po co tak? Bog jest wszedzie i nie da sie GO oszukac wiec mozna kierowac sie nauka Jezusa a tam mowy o pierwszej komunii np nie ma to wymysl kosciola... Jezus byl chrzczony jako dorosly czlowiek wiec po co podejmowac za dziecko decyzje? dorosnie wybierze i jest sie w zgodzie ze soba i nauka prawdziwa.....

1 0
ID:24410

dzonny_killer

Ha, @Barbapapo... wiedziałem, że ktoś mi to zarzuci... Postaram się w skrócie Ci to wyjaśnić ;-) Otóż widzę różnicę pomiędzy chrześcijaninem, a katolikiem - to pierwsza i bardzo ważna sprawa. Druga to wiek dziecka, które nie jest na tyle świadome, aby dokonywać indywidualnych wyborów, więc czynią je za nie rodzice, bo nigdy nie znasz dnia, ani godziny... i wg mnie nie może to czekać na dorosłość, gdyż w grę wchodzi trzecia sprawa, a jest nią "zakład Pascala". Jeśli nadal widzisz w tym "obłudę", to ja na to nic nie poradzę. Uważasz, że mam dziwną filozofię? Zgadzam się. Jestem wolnym człowiekiem i mam prawo myśleć po "mojemu". Zresztą każdy, kto uważa, że Kościół katolicki myśli i działa w pełni po chrześcijańsku, dopiero jest obłudnikiem (to tak delikatnie powiedziane). Jest to kolejny temat - rzeka, o którym najprzyjemniej porozmawiać przy złocistym napoju ;-)

1 1
ID:24453

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA