Zastanawiałem się nieraz czy Kościół Katolicki stać na...

Zastanawiałem się nieraz czy Kościół Katolicki stać na wielki gest wobec najbiedniejszych w całym tego słowa znaczeniu wiernych i wybudowaniu Kliniki Katolickiej z najlepszym sprzętem dostępnym w najlepszych klinikach na świecie.

Czy potrafiłby skupić wokół tej kliniki doktorów oraz personel medyczny ze wszech miar oddany naczelnej zasadzie Hipokratesa -"primum non nocere".

Ludzi oddanych drugiemu człowiekowi.Ludzi którym rzeczywiście przyświecałaby w całej rozciągłości przysięga Hipokratesa.Czy kościół budując Klinikę wyciągnąłby rękę do ubogich,którzy nie mając możliwośći finansowych leczenia lecz wierzących w swego Zbawiciela postępujących zgodnie z jego zasadami moralno-etycznymi.

Czy Kościół Katolicki potrafiłby poprzez dostęp do najnowszych technologi w medycynie ratować życie ludzkie biednym i chromym tak jak czynił to jego Załozyciel Jezus Chrystus- bezinteresownie.

Pisząc to myślę czy rzeczywiście już u cyklusia nie rozpoczęły się przerzuty na mózg.

16 komentarzy

Tedy

Pazerność kościoła nie zna granic nie ma się co łudzić.
Dzisiaj w Interwencjach TV podano szczegóły kolejnej afery kościelnej-tym razem z udziałem włocławskiej diecezji.Przekręty kiędza dyrektora na kwotę ok.2 mln.

10 0
ID:24593

A-Z

Cyklisto - nie podejrzewałem Cię że masz "przerzuty" no ale to żart, podobnym żartem jest Twoje marzenie że....., oni jak nie wezmą to na pewno nic nie dadzą, wczoraj w TV pokazywano jak parafia pod Poznaniem ma otrzymać 75mln niby odszkodowania plus 26tys dziennych procentów, to jest klan gdzie pieniądz jest najważniejszy, nie ważne są ludzkie krzywdy, nieszczęścia - cel jest jeden by im było jak najlepiej a reszta Polaków to barany i strzyc ich ile można. Jest to nasza wina że nie protestujemy i się dajemy, ja do nich sie nie zaliczam już kilka lat nie dałem centa.

5 0
ID:24594

Zbyszek

Oglądałem to - zmarnował życie facetowi i jego rodzinie, pytany ks. Marciniak musiał skończyć modlitwę , przeżegnał się a dopiero w lekceważący sposób odpowiedział.

6 0
ID:24597

Pytanie

Gratuluję poruszonego tematu . Ciekawe jaki będzie odzew prawu.....wiernych ,,katolików'' ? Ciekawostką jest rownież ,że cały episkopat leczy się w ,,zwyczajnej lecznicy '' jaką jest szpital Ministerstwa Spraw Wewnętrznych .Zwykly śmiertelnik może tylko pomarzyć o tej ,,lecznicy'' stojąc przed biurem przepustek......................

6 0
ID:24598

cyklista

Szanowny A-Z.
Na pytanie czy jestem wierzący ? Odpowiadam ,że tak
Na pytanie czy chodzę do kościoła ? Odpowiadam, że nie
Na postawiony zarzut, że w takim razie jestem niewierzący- odpowiadam:
Jestem niegodzień zaśmiecać swoja osobą świątynię Pana.

4 0
ID:24599

placek

Czy Szanowny Cyklista dodrze się dzisiaj aby czuje ?.
Ta Firma nakierowana jest na branie a nie na dawanie.
Jeśli już daje to nie ze swojego.

4 0
ID:24604

szuja

cyklista
Niektóre sprawy nas dzielą ale to wypracowanie mogę przepisać jak swoje.
cyklista | 2 godzi
Na pytanie czy jestem wierzący ? Odpowiadam ,że tak
Na pytanie czy chodzę do kościoła ? Odpowiadam, że nie
Na postawiony zarzut, że w takim razie jestem niewierzący- odpowiadam:
Jestem niegodzien zaśmiecać swoja osobą świątynię Pana.

4 0
ID:24608

barbapapa

...a nam pozostaje dokladac staran aby znalezc sie w zdrowia na straty spiKROLEWSTWIE NIEBIESKIM AMEN. Jakos dziwnie kler raczej martwi sie o dobra doczesne no ale coz jest blizej nieba to wi lepiej! a gwoli prawdy to Kawalerowie Krzyza Maltanskiego pomagaja Nie jest to tak jak Cyklista by sobie zyczyl ale jednak! Mam w rodzinie takich ktorzy skorzystali i zyja na szczescie bo sluzba zdrowia na straty spisala! Nie bylo to zupelnie nieodplatnie ale uczciwie....

2 0
ID:24611

dzonny_killer

Szanowny Cyklisto... gratuluję pięknego ujęcia tematu i choć cały post jest wybitnie retoryczny, to chciałbym aby te nierealne marzenia kiedyś się urzeczywistniły... A swoją drogą... masz "głębokie" przerzuty ;-)

Na powyższy Twój post ja bym odpowiedział: Tak; Nie; wszystko wyjdzie na Sądzie Ostatecznym...

4 0
ID:24617

maja

Panowie uciekli z jednego szpitala - psychiatrycznego??

1 5
ID:24627

dzonny_killer

@Maju oczywiście, że tak i teraz chcemy tam wrócić, ale wiemy, że jest gdzieś... lecz nie wiadomo gdzie :p

1 1
ID:24632

Waldemar S.

Ale ostatnio na tym forum antykościelne komentarze wpadają, nie chcesz nie chodź i nie dawaj na tace. Od ratowania życia jest służba zdrowia a nie kościół, a to że mamy taki a nie inny konkordat podziękujcie Prezydentowi Polski Aleksandrowi Kwaśniewskiemu (SLD) bo to on go podpisał.

1 0
ID:24644

mr.betterknow

Ten szpital psychiatryczny nazywa się Włocławek.
Sami chorzy...tylko niektórzy potrafią się przyznać do choroby i starają się leczyć lub starają się zmienić sytuację która powoduje ich chorobę.Za to ta druga strona mówi że wszystko jest w porządku że są zdrowi a wszyscy inni chorzy a świat idzie w dobrą stronę.

1 0
ID:24645

barbapapa

cos pozjadalo moj wpis sory ale wierze ze inteligentni odnajda sens mojej wypowiedzi i przykro mi ze macie taki rebus... chciaz moze nie?? mozna ten wpis ominac....

0 0
ID:24650

szuja

Oni tak to nazywali jeśli chodzi o PRL!

0 0
ID:24651

dzonny_killer

z kwaśniewskim to mi się kojarzy 5 x "pe": pan prezydent prawie połowy Polaków :p

1 1
ID:24668

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA