Jestem przedsiębiorcą, niedługo skończy się dla mnie...

Jestem przedsiębiorcą, niedługo skończy się dla mnie okres ochronny w postaci obniżonej comiesięcznej składki (ubezpieczenie zdrowotne, społeczne, FP i FGŚP, FEP, w tej chwili płacę tylko 2 pierwsze), no i niedługo zacznę płacić prawie 900 zł. Dziś jest to około 350 zł.
W związku z tym chciałem przedstawić pewne wyliczenia.

W ciągu roku płacę 12 składek po 900 zł, niezależnie od tego ile zarabiam.
12 * 900 = 10 800 zł
Powiedzmy, że po odjęciu kosztów (ale jeszcze nie podatku) pracy zarabiam tyle, że w ciągu roku mój przychód wynosi 30 000 zł, (dla uproszczenia obliczeń, mniej ważne czy to dużo czy mało). Od tej sumy muszę zapłacić podatek dochodowy 18% i doliczyć do niej 23% podatku VAT.
VAT z 30 000 zł = 6 900 zł
podatek dochodowy od 30 000 zł = 5 400 zł
Zatem żeby obliczyć to, co mi zostanie "na życie", muszę od zarobionej sumy odliczyć podatek.
30 000 - 5 400 = 24 600 zł
Zatem żeby w roku zarobić 24 600 zł (czyli około 2050 zł / miesiąc - dla wielu ludzi to jest dużo) muszę oddać państwu
10 800 + 6 900 + 5 400 = 23 100 zł.

Czyli prawie drugie tyle. Nie czepiałbym się gdyby:
- miałbym zapewnioną dobrą opiekę medyczną - ale nie mam
- miałbym zapewnioną godną emeryturę - ale nie mam, i mieć nie będę, bo pieniądze które wpłacam na tzw. II filar są przeznaczane na obecne świadczenia dla emerytów
- sprawy w urzędach załatwiałbym od ręki - jedno okienko przy zakładaniu firmy nie wystarczy
- przy tych cenach stać byłoby mnie na dom czy mieszkanie - ale mnie nie stać

Pomijam fakt, że praktycznie wszystkie towary, które kupujemy, czy usługi, które nabywamy, zawierają podatek VAT, który musi zostać zapłacony przez innego przedsiębiorcę.

To tak dla przypomnienia, żeby w atmosferze wojny na górze za raport MAK i szopki na wiejskiej pamiętać, na co idą nasze pieniądze. Powtórzę za moim kolegą, z którym podzieliłem się tą refleksją:
"Bo trzeba płacić na drogi, stadiony, pensje ministrów i posłów, bilbordy, wywiady które nie są potrzebne, rakiety na wojnę której nie będzie, telewizja polska której nie oglądam. A za 1.5 roku będzie gorzej - 2 000 zł to będzie warte tyle co 1 800 dzisiaj."

Pozdrawiam wszystkie rządy i premierów, z tym najbardziej liberalnym na czele.

9 komentarzy

negocjator

dlatego ludzie krecą na lewo interesy bez kasy fiskalnej bo czują sie okradani !

2 0
ID:24986

szuja

Co ty tu bredzisz ? Od przychodu odejmujesz podatek i co, reszta zostaje ci na życie?Hahaha ,ale przedsiębiorca.Weź się walnij w....niedomówienie.

1 0
ID:24989

Pytanie

Mogę Ci coś POradzić ? Jeśli tak to : wierz nadal w ,,jedno okienko '' , POlitykę prorodzinną '' , w zielone światło dla małych firm , udawaj ,że jesteś w Unii i Masz takie same prawa jak przedsiębiorcy zachodni , za radą rządów finansuj swoją firmę za POżyczone z już obcych banków pieniądze .A jak już w to wszystko uwierzysz(czego Ci nie życzę) to za resztę pożyczonych pieniadzy kup sobie mocny sznur .....bo tylko to Ci Pozostanie .....uczciwość na zielonej wyspie jest karalna .......i niezdrowa.....a... i glosuj jak Ci ,,niezależne '' media zalecają .....

2 0
ID:24998

Filip

Gdybyś napisał, że jesteś rzemieślnikiem dorabiającym do emerytury a nie przedsiębiorcą to może by mnie zainteresowała ta skomplikowana matematyka. Przedsiębiorca to ma nie 30 000 zł przychodu rocznie a 50 000 zł na czysto miesięcznie (za co by utrzymał rodzinę, kochankę, samochód ,willę, działkę rekreacyjną i wczasy w Egipcie). VAT to płacą klienci przy kasie. Jedno okienko? po co? Zakładanie przedsiębiorstwa to nie kupowanie chleba, które się robi codziennie. Płacz dalej tylko, żeby nie było nowej powodzi.

1 2
ID:25001

negocjator

filip życzę ci żebyś założył własną firmę i się martwił o swój byt po zamknięciu sklepu i pójściu spać do domku ... a potem już nie będziesz pisać tych bredni ! typowa gadka gościa co idzie po pracy do domu i wszystko ma w wentlu ! nie musisz sie martwić o zusy ,podatki, pity, kontrole, towar, klientów ,zbyt, lokal pod wynajem ,rachunki za telefony i inne rzeczy ! pomyśl logicznie ! państwo okrada przedsiębiorców oto przykład ! kupuje towar płace podatek , sprzedaje ten sam towar płacę znowu podatek czyli 42 % z każdej 100 zł wraca w postaci haraczu do państwa ! do tego zusy , pieniądze na wynajem lokalu , telefon , paliwo i inne wydatki !! i wcale nie jest tak wesoło jak ci sie wydaje !

2 0
ID:25009

dzonny_killer

@filipku ale żeś wyskoczył, niczym z konopi ;-) @Negocjator ma rację, a ja się bardzo cieszę, że po 8 godzinach w prywatnej firmie idę do domku i mogę mieć resztę dnia wyłącznie dla siebie i rodziny...

@Pytanie - jedno okienko mnie nie dotyczy, mała firmą nie jestem i raczej nie będę, unii dziękuję jedynie za usunięcie granic (dobre i to), z polityki prorodzinnej wziąłem kredyt z "Rodziną na swoim", ponadto z Banku Pocztowego, który nijak nie jest zachodni... media zawsze są zależne od aktualnego rządu...

1 0
ID:25023

Pytanie

To znaczy ,że w jednym jesteśmy zgodni - na zielonej wyspie uczciwie zarobić pieniędzy się nie da - bez oszukiwania pracowników i państwa jest to NIEMOŻLIWE ,czy dobrze czytam Wasze intencje w wypowiedziach ?
Skoro pracownikom płaci się najniższa karajowa (na dwie listy) ,a samemy jeździ brykami za 100tyś i ma chatę za 2mln -to gdzie ta bieda? I inaczej niz wyzyskiem i oszustwem tego zarobić nie można ?

1 0
ID:25045

negocjator

fakt jest niezaprzeczalny ... bo ile by zarobił właściciel firmy to zawsze zus płaci z najniższej krajowej ! bo ma pracownika w ... ... najgorsi są ci nowobogaccy co im słoma z butów wystaje ....

1 0
ID:25048

szuja

Pytanie
Ty się stale pytasz i nic nie robisz żeby z tego coś zapamiętać.W szkole też tak było?

1 0
ID:25052

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA