Łapanka “Vel’d'Hiv” czyli antysemityzm we...

Łapanka “Vel’d'Hiv” czyli antysemityzm we Francji w służbie Przemysłu Holokaustu

We Francji powrócił ostatnio spór o czarną kartę historii tego kraju – francuską współodpowiedzialność za deportację Żydów w czasie ostatniej wojny. Symbolem tej hańby stała się tzw. łapanka Vel’ d’Hiv z 1942 roku, zekranizowana niedawno w głośnym filmie Roselyne Bosch “Obława”.

Historyczne dyskusje rozgorzały na nowo nad Sekwaną wiosną ubiegłego roku, gdy wspomniany film “La Rafle” (“Obława”) wszedł do miejscowych kin. Powód rozgłosu był zrozumiały: po raz pierwszy odtworzono na dużym ekranie przebieg głośnej łapanki 16 lipca 1942 roku, podczas której francuska policja, kolaborująca z Niemcami, schwytała blisko 13 tysięcy Żydów z Paryża i okolic, w tym 4 tysięcy dzieci. Wszyscy oni zostali następnie wywiezieni do obozów zagłady; spośród ofiar tej łapanki holokaust przeżyło tylko 25 osób.

Ta gigantyczna operacja antyżydowska znana jest obecnie we Francji jako “łapanka Vel’ d’Hiv” (skrót słów francuskich – “Velodrome d’Hiver”) od nazwy dawnego toru kolarskiego w Paryżu, gdzie policja zapędziła wszystkich schwytanych 16 lipca 1942 roku Żydów.

Choć “Obława” nie jest dokumentem, tylko fabułą, opiera się ona nawet w drobnych detalach na faktach potwierdzonych przez znawców tej epoki. Aż 3,5 roku trwały przygotowania archiwalne i konsultacje ze świadkami zdarzeń, poprzedzające pracę na planie filmowym.

“Obława” przyciągnęła masową widownię także dzięki plejadzie bardzo popularnych we Francji aktorów, takich jak Jean Reno, Gad Elmaleh czy Melanie Laurent.

Jak pisała prasa po premierze, w “Obławie” nie brakuje scen okrucieństwa, którego dopuszczali się francuscy funkcjonariusze wobec ludności żydowskiej. Jak zauważano, film stawia pytanie o współodpowiedzialność “zwykłych” Francuzów – np. stróżów, rabujących mienie pozostałe po prześladowanych Żydów, czy kolejarzy wywożących ich do obozów zagłady. Pojawiali się jednak w filmie Bosch także “sprawiedliwi”, którzy – jak grana przez Laurent francuska pielęgniarka – spieszyli na pomoc ofiarom.

Film podzielił rodzimą krytykę. Tygodnik “Le Nouvel Observateur” w swoim dodatku kulturalnym pisał o “rzadkiej odwadze” reżyserki, wierności faktograficznej i poruszających kreacjach aktorskich. “Poziom emocji jest niebywały: nie można po prostu pozostać obojętnym, widząc ten spektakl hańby” – twierdziła gazeta.

Odmiennego zdania był recenzent “Le Monde”, który wytykał twórcom obrazu, że w trosce o oddanie historycznych detali, zapomnieli o wartościach artystycznych. W przekonaniu dziennika, słabością “Obławy” jest nadmierny patos i brak dystansu reżyserki do pokazywanych wydarzeń.

Niezależnie od opinii recenzentów, film wywołał ponownie ogromne zainteresowanie tematem francuskiego antysemityzmu czasów II wojny światowej. Nadawany w ubiegłym roku wieczór dokumentalny poświecony łapance Vel’ d’Hiv obejrzało w publicznym kanale France 2 3,5 milionów telewidzów, czyli więcej niż emitowany w tym czasie popularny program “Nouvelle Star” (odpowiednik polskiego “Idola”).

W ubiegły czwartek w związku z Obchodami Dnia Pamięci o Holokauście w Orleanie otwarto muzeum pamięci 4 tysięcy dzieci żydowskich – ofiar łapanki Vel’d'Hiv. Uroczystości przewodzili była przewodnicząca Parlamentu Europejskiego Simone Veil, w dzieciństwie więźniarka Auschwitz, oraz były prezydent Jacques Chirac.

To właśnie Chirac – jako pierwszy przedstawiciel władz francuskich – przyznał oficjalnie 16 lipca 1995 roku, że Francja ponosi swoją część odpowiedzialności za zbrodnie nazistowskie przeciw Żydom popełnione w czasie ostatniej wojny.

“Zbrodnicze szaleństwo (niemieckiego) okupanta było wspierane przez Francuzów, przez państwo francuskie” – powiedział wtedy Chirac w rocznicę łapanki Vel’d'Hiv.

http://www.bibula.com/?p=31557 Pytanie nasuwa się samo-dlaczego Gross i pani Barbara Engelking Boni nie pisze o tym w swoich książkach.

8 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Jedno muszę Ci Johan przyznać. Jesteś lokalnym mistrzem w kopiowaniu w całości cudzych tekstów;)))
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/spor-o-czarna-karte-historii-francji-powraca,1,4158799,wiadomosc.html

3 3
ID:26404

ben Jakov

Szkoda, że Francuzi nie mają prof. Jerzego Roberta Nowaka (i Radyja Rydzyja), bo wytłumaczyłby im, że Żydzi sami zorganizowali łapankę, sami wywieźli się do Birkenau i sami zagazowali...

1 3
ID:26409

Johan

Dzięki kaloryferze za uznanie -ale celem moim było sprowokować wymianę zdań na temat pana Grossa I pani Barbary Engelking Boni Jest doc. dr hab. i kierownikiem Centrum Badań nad Zagładą Żydów Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk.Ja jako płacący podatek nie chcę aby za moje pieniądze opluwała Polaków .Pojąłeś filozofie podwórkowy spod trzepaka ,gdybyś zadał sobie odrobinę trudu i odtworzył ten link ,który podałem ,nie musiałbyś podawać swojego POjołeś teraz.Naucz się czytać ,że jest podane w tym linku że można kopiować podając czyj to jest tekst i tak to uczyniłem podając link.Uprzejmość twoja jest gorsza od bezczelności ,zapamiętaj ten aforyzm .

2 2
ID:26423

zbuntowany_kaloryfer

No cóż Szanowny Johanie - napisałem tak dlatego, że pod koniec stycznia czytałem już ten tekst właśnie na Onecie. W dodatku od kiedy pamiętam specjalizujesz się właśnie w kopiowaniu tekstów bez podawania autora bądź źródła.
A poza tym nie ma się co sumitować, wszak każdy ma jakieś hobby... jeden ogląda koszykówkę, drugi codziennie czyści felgi w aucie, inny zbiera pudełka od zapałek, a jeszcze inny lubi kopiować. Ty akurat lubisz kopiować. Rozumiem i szanuję to.
Ps. Jeżeli będę miał jakieś wieści nt. wakatu w jakimś punkcie ksero to dam Ci znać. Nie ma to jak połączyć przyjemne z pożytecznym... Pa ka;)))

3 3
ID:26424

dzonny_killer

Sęk w tym Johanie, że mimo podania źródła, należałoby cudzy tekst otoczyć cudzysłowiem i na końcu podać autora, bo inaczej posądzenie o plagiat jak najbardziej uzasadnione. To w wielkim skrócie. Znałem kilku, którzy w podobny sposób chcieli napisać magisterki z historii... no cóż, dziś są jedynie po maturze :p

2 2
ID:26435

Johan

Kaloryfer - ja ju ci napisaem, e twoja uprzejmo jest gorsza od bezczelno i co ty na to?.Jeli chodzi o tych magistrw, to ja znam takich ,ktrzy kupili magisterk na bazarze.

3 1
ID:26441

poliszynell

~Johan:)

J.T. Gross "wybitne bajki" tylko w Polsce może tworzyć! W/w tematu on nie jest w stanie opanować bo to nie historyk tylko histeryk! Wie gdzie szczekać, za szczekanie dostał od Kwacha syna NKWDzisty, mordercy Polaków - Krzyż Kawalerski Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej;(
pozdrawiam:)

2 0
ID:26468

koalicja moherowa

Zbuntowany kaloryferze- jaka rol ty speniasz na forum ,jeste dyurnym krytykiem?,non stop podajesz linki ,a komu zarzucasz ,e kto jest mistrzem w kopiowaniu tekstu,ale to ty jeste arcymistrzem w temacie podawania linkw.Brak krytycyzmu wobec swojego postpowania a widzc u kogo bdy to ju jest choroba.

1 1
ID:26476

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA