Zastanawiałem sie czy rzeczywiście problem bezrobocia jest...

Zastanawiałem sie czy rzeczywiście problem bezrobocia jest tylko i wyłącznie winą zarządzajacych krajem czy też po prostu pochodną nie trafienia z wyborem kierunku zdobytego wykształcenia przez konkretną osobę.

Mój ś.p. ojciec zawsze powtarzał mi "Lepiej zostać dobrym rzemieślnikiem niż niedokształconym inżynierem".Ileż było w tym prawdy mogę to dzisiaj przyznać.
Zawsze starałem sie pomimo skończenia politechniki uzupełniac swoja wiedzę,dążąc do perfekcji w wykonywaniu zawodu budowlańca.

I nie wstydzę sie tego,że pierwszą prace dostałem jako robotnik budowlany w Przedsiębiorstwie Budownictwa Przemysłowego "Kujawy" ze stawka 7,50 zł za godzinę (1976r).
Poznawanie zawodu od podstaw sprawiło,że w chwili obecnej nikt nie jest w stanie "zagiąć" mnie w tym fachu.

Czy obawiam się utraty pracy ? Nie w moim zawodzie dopóki skleroza nie zniszczy móżgu lub jakaś choroba nie pozwoli na poruszanie się i uniemożliwi wyjście z domu -do końca życia można zarobkować.

A przeciez równie dobrze mogłem wybrać inny zawód.I znów pobrzmiewaja mi słowa ojca.Jeżeli zostaniesz fryzjerem, piekarzem czy też szewcem pamiętaj,że musisz swoj zawód szanować to będziesz miał szacunek i poważanie wśród ludzi.
Musisz być najlepszy w tym co wykonujesz na swojej ulicy,dzielnicy czy mieście.To po twoje bułki a nie po bulkiKowalskiego musi ustawiać sie kolejka.To do ciebie będą przynosić buty do naprawy a nie do Malinowskiego.

To mistrzowie maja rację bytu nie przeciętniacy.
A czyż ostając szewcem nie miałbym dzisiaj pracy wykonująć obuwie ze skóry na zamóuienia.Oczywiście dla tych co byłoby
ich stac na wykonanie butów na zamówienie.Wzorem prywatne zakłdy szewskie Włoch,Wiekiej Brytani wykonujące obuwie dla elity.

Przerost ambicji nad możliwościami otrzymania po skończeniu studiów pracy jest w chwili obecnej jednym z czynnikó stymulujących bezrobocie.Z rodzimego podwórka wynika,żę jedna z uczelni włocławskich "produkuje" absolwentó niczym ferma kurza brojlery.

Bo ile może być absolwentów po popularnej anglistyce.Chwytliwym kierunku marketing i zarzadzanie.Bo tak naprawdę gdzie znależ pracę po kulturoznawstwie,pedagogice (zmniejszanie liczby szkół powodowane niżem demograficznym),dziennikarstwie (chyba,żę ktoś ma w zamysle prowadzić własne wydawnictwo).

Prosze Szanowni Internauci zauważyć limitowanie miejsc na studiach o kierunku astronomia na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika- liczba miejsc na tym kierunku to 23 osoby(sic !!!) bo po co komu armia absolwentów astronomii.
Bezmyślna "produkcja" zbędnych i w rzeczywistości dość specyficznych zawodów powoduje ich nadmiar na rynku produkcyjnym.Bo ile do cholery przez 15 lat istnienia "nprodukować " można np.etnografów,kulturoznawców i innych zbędnych w takich ilościach profesjii.
Oczywiście nie obrażając tych osób, które znalażły prace po tym kierunku studiów.

Ale dość juz tych poranno-niedzielnych dywagacji i przynudzania.
Gdyby,ktoś z czcigodnych podjął dyskusję chętnie pogaworzę z Nim przez internet.
Życzę zatem dobrego dnia tej słonecznie zaczynającej się niedzieli i pozdrawiam piszących na łamach portalu włocławek.info.
W tym również Redakcje i Administratorów portalu.

Krysią i Bożenką zaś wszystkiego najlepszego z okazji imeienin.

7 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

"Musisz być najlepszy w tym co wykonujesz na swojej ulicy,dzielnicy czy mieście.To po twoje bułki a nie bułki Kowalskiego musi ustawiać się kolejka.To do ciebie będą przynosić buty do naprawy a nie do Malinowskiego." - Wszystko i na temat Szanowny Cyklisto...
Jeżeli chodzi o "produkowanie" absolwentów: Cyklisto, nie raz już pisałem, że system oświaty krzywdzi ludzi! Ktoś, kto powinien skończyć zawodówkę pchany jest na dziwaczny kierunek studiów. Potem ten ktoś nie ma pracy, albo robi za popychadło w hipermarkecie...
Pytanie: za czyich rządów zniszczono (a przynajmniej dokopano mu) szkolnictwo zawodowe, wspierając jednocześnie powstawanie wszelakich "szkółek niedzielnych"?

4 0
ID:27415

7xxl

Święta prawda. Amen :)

A teraz na spacerek bo dzień iście przedni się zapowiada.

3 0
ID:27420

wolf

Cykluś: celownik liczby mnogiej-komu? -Krysiom, Bożenkom !!!

1 0
ID:27441

sportowiec

Wykorzystując piękną pogodę udałem się nad Wisłę aby m. in. obejrzeć efekty rewitalizacji Bulwarów. Na Ogniowej i Bulwarach do Behiego brak miejsca do zaparkowania. Powód: weekendowo niedzielne szkółki parafialne (WSTiP oraz Cosinus) produkują pełną parą. Naiwniacy wysupłali kolejne złotówki myśląc, że otrzymane w tych przybytkach papiery cośkolwiek zmienią w ich życiu. Dlaczego nikt z Ważnych (obojetne z jakiej opcji) nie uświadomi tych ludzi i ich rodziców?

4 0
ID:27446

cykluś

Czcigodny Sportowcu. Nic dodac nic ująć. Trafiłeś w dziesiatkę.
Zycie zweryfikuje wiadomosci zdobyte w wymienionych szkołach i uczelniach.

2 0
ID:27456

Krystyna

To dlaczego tylu rzemieslnikow musi jechac za granice aby myc naczynia, zbierac owoce ...?

0 0
ID:28634

~Dorota

Ciekawe jaką ty sportowiec skończyłeś szkółkę parafialną? :)
Może podpowiesz jaką szkołę wybrać żeby czuć się lepszym człowiekiem.

0 0
ID:44323

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA