Dość mam już rządów jednostek napływowych w moim...

Dość mam już rządów jednostek napływowych w moim mieście.Tu się urodziłem i nie zamierzam dalej tolerować zarządzajacyh miastem ludzi z nim nie zwiazanych od pokoleń.
Piszę to w kontekscie rozebranego stadionu kolarskiego dawnej "Włocławianki".
Jeden z najlepszych betonowych toró kolarskich w Polsce zamiast zostać odrestaurowanym został przez jakiegoś d.... i jego idiotyczna decyzję rozebrany.
A starzy rodowici włocławianie pamietaja czasy kiedy zjeżdzała do włocławka elta międzynarodowych torowcó aby ścigać sie na włocławskim cyklodromie.
Kolarze Danii,Czechosłowacji,Włoch,Francji obydwóch państw Niemieckich,Szwecji przyjeżdzali do naszego miasta aby pościgać sie z Polska torowa kolarska czołówka.
Trybuny były zawsze zapełnione miłośnikami kolarstwa.
W grobie przewraca sie Religa wespół z Brzezińskim (ostatnim trenerem Startu Włocławek).Bo i poszczyćic mogliśmy sie naszymi rodzimymi mistrzami i wicemistrzami w kolarstwie torowym.
Co pozostało.Li tylko wspomnienia i nic wiecej jak cykluś przekładał swoje bobo lub póżniej młodzieżówkę i w godzinach wolnych od treningu sam robił z kolegami rundy wokół stadionu.

14 komentarzy

pytania

Przy jakiej ulicy był ten stadion kolarski i w jakich latach on funkcjonował ? Powiedz jeszcze czy we Włocławku były jakieś zawody kolarskie czy też przebiegały przez Włocławek ? Napisz coś więcej, bo niestety gazety typu Pomorska, Nowości, wolą pisać o tym co UM im poda, kopiuj, wklej, albo jakieś ploty, że drogę budują to źle, nie budują też źle, itd.

4 2
ID:27525

Stacha

Włocławianka to stadion przy ul.Szopena między Trampem a Stacją Paliw.Przez Włocławek przebiegała trasa Wyścigu Pokoju - tłumy widzów i niepowtarzalna atmosfera, przed Hotelem Kujawy tłumy- każdy chciał zdobyć autograf.

5 0
ID:27527

max

Cyklus - Religa to chyba w grobie sie nte przewraca, rok temu z nim rozmawialem, był wspaniałym torowcem, oprócz niego słynny był kolarz który często goscil na torze nazywal sie Zając. Bywałem na tych wyscigach było to wówczas swięto. Tor powstał przed wojną, jak wspominał mój ojciec który był skarbnikiem był to tor drewniany jeden z lepszych w europie, a teraz mamy co w tym Włocławku tylko Bide, kazdy sie pcha do żłoba żeby sie nachapać

4 1
ID:27532

cykluś

Brawo czcigodna Stasiu.Widzę ,że pamiętasz te czsy.
Szanowny Max .Kto z lubiacych wyscigi torowe by nie pamiętał ś.p. Zbysława Zajaca ze Szczecina -olimpijczyka.Oczywiście tor powstał w okresie międzywojennym i jak piszesz miał początkowo drewniana nawierzchnie przebudowana po wojnie na betonową.We Wocławku żyja jeszcze i mieszkaja potomkowie zakładów rowerowych "Różanski".Nota bene chodziłem z Wojtkiem do jednej klasy w LMK.
Ścigali sie na włocławskim torze rónież szosowcyZieliński,Błąwdzin,Kudra ,Kegel Gawliczek (król gór w Wyścigu Pokoju) cała elita reprezentantów na Wyścig Pokoju.
Max pisałem o ojcu, nie o synu który żyje.

3 0
ID:27543

max

Cyklus - ojciec Religi nie pamietam zeby sie scigał dawniej to byli cyklisci / Ty chyba cos z tym miałes/ pamietam Relige który może obecnie mieć 68 - 70 lat on scigał sie na torze i jak pamietam odnosił sukcesy na tamte czasy znaczne. Z bratem jego Andrzejem chodziłem do szkoły podstawowej nr 5 na Kilinskiego a mieszkali oni na Słowackiego. Cyklus masz dobrą pamiec wymieniajac kolarzy, pamietam ich choc dzieki Twemu przypomnieniu. Różański to była firma znana. Jestesmy chyba w podobnym wieku wstyd pisac w jakim to juz historia dla wielu internautów.

2 0
ID:27553

wolf

Tor został rozebrany,ponieważ komuś zamarzył się stadion piłkarski typu angielskiego,tzn. tylko płyta boiska, otoczona trybunami.Trybuny nie powstały,tor zniszczono.Typowe dla "komuny": zniszczyć istniejące ,nie dając w zamian nic sensownego,bo to brak pieniędzy,(których i tak nie było gdy dokonywano rozbiórki),brak "mocy przerobowych","piasek w tryby',itp. itd.

2 1
ID:27560

maks

Pierwszy raz słyszę o drewnianym torze kolarskim przed wojną..Owszem,przy Al.Chopina był to niby tor,ale o nawierzchni żużlowej.W tym miejscu wybudowano tor betonowy w 1947 r.Po wojnie oprócz trenera Różańskiego znanymi postaciami kolarstwa we Włocławku byli zawodnicy Brzozowski, Brygiewicz ,Targański a potem, z młodszego pokolenia odnoszący sukcesy Jabczyński, Religa ,Stasiak i Impert..Szkoda toru , ponieważ mistrzostwa Polski zawsze odbywały się we Włocławku a także wiele wyścigów międzynarodowych.A czy ktoś pamięta ,długoletniego mistrza Polski Jerzego Beka z Łodzi?

2 0
ID:27563

cykluś

czcigodny maks.Jerzy Bek równiez gościł i to bardzo często na zawodach we Włocławku. osobiscie lubiłem ogladać sprinty.Te stójki na rowerach były wyborne.A poza tym wyscig australijski.Ostatni odpadał.Stadion udekorowany flagami państw uczestniczacych w zawodach.Wspaniała atosfera kiedy na ostatnim okrażeniu kibice wstawali z miejsc aby zobaczy na linii mety przed trybuna zwyciezcę.

1 0
ID:27572

szuja

Wszystko tylko upiększona wspomnieniami pamięć. To co było w czasach młodości wydaje się z czasem cudowne. Włocławek był typowym z pożydowska zabudową brudną i zaszczurzoną mieściną ,mało co różniącym się od np. Lubrańca.Kilka manufaktur typu Lakiery czy Fajans i jedna przestarzała trująca środowisko Hameryka.Kocie łby albo polne drogi.Żeby nie komuna to by tak dalej było .Przez 20 lat rządów solidaruchów dokonano tylko dewastacji a nic nowego nie pobudowano. Przecież nie można zaliczyć do rozwoju budowlanego tych kilu pudełek zwanych marketami.Dno tak zardzewiało ,że zaraz odleci.

1 4
ID:27581

sportowiec

Właściwie to powinienem zapytać czy wieloletnia służba wojskowa zupełnie Ci zlasowała mózg, ale ponieważ Twoja odpowiedź na to pytanie byłaby jak zwykle bez sensu to wymienię niektóre tylko inwestycje i firmy, które powstały we Włocławku po upadku tak ukochanej przez Ciebie komuny.
1.Porcelana - Koło
2.Instal - Projekt
3. Anwis
4.DGS
5.PET (Koreańczyków)
6. Fabryka kwasu teraftalowego (za 2,5 mld czyli oba etapy ZAW czapką można przykryć)
7.Opakofarb
8. Wytórnia papieru wybudowana na zasyfiałym terenie po Hameryce (nazwa wyleciała mi z głowy)
Zauważ ponadto, że te inwestycje powstały za czyjes prywatne pieniądze, a nie z państwowego czyli ukradzione mnie i Tobie przez kochane państwo. Zgadzam się z Tobą, że Włocławek za komuny był zasyfionym, burym i brudnym miastem z pożydowską zabudową, które za Gierka "ozdobiono" potworkami architektonicznymi pod nazwą bloki oraz przecudnymi obiektami handlu typu hala na Zielonym Rynku. Wybudowano też trochę t.zw. piętrówek których brzydota straszy do dziś np. na ul. Armii Krajowej czy Gajowej. A jak już ponarzekałeś to wsiądź w samochód (za komuny byłby to aparat samochodopodobny) i przejedź się po okolicy miasta i obejrzyj tysiące nowych domów. Niestety musisz po okolicy, bo te resztki komuny które zostały we Włocławku i niestety z nadania miłośników czerwonego rządzą, nie wpadły na to by przygotować tereny pod budownctwo. Dlatego nowe osiedla powstają w gminie Fabianki, Brześc Kuj., Kowal, Włocławek, Włoclawianie przeprowadzają się tam, podatki (w tym 30% PIT) trafiają do gmin ościennych a Szuja wypisuje głupoty.
Przy okazji zobaczysz jak mogą wygladać miasta, w których oderżnięto od koryta postkomuchów.

4 2
ID:27605

dzonny_killer

zero obiektywizmu Szujo... ZERO! ale na pocieszenie dodam, że u mnie również z tym ciężko :p
Szanowny Cyklusiu... tradycje kolarskie we Włocławku nie zaginęły... tylko czekać na kolejne "rajdy" organizowane "ponad" partyjnie przez najszybszego (w wydawaniu nie swoich pieniędzy), twardego (niczym beton partyjny), wytrwałego (w obsadzaniu stanowisk kolesiami, w dodatku podstarzałymi)... "wiadomo kogo" :p

2 2
ID:27607

szuja

@~sportowiec
Co ja ci będę trukał.Powiem tylko ,że gdyby nie te gierkowskie pudełka ,to pewno sam byś w jamie za Wisłą mieszkał albo na Zakręcie.Przez 20 lat praktycznie wszystko rozkradziono .Zakłady ,które powstały to tylko na bazie już wcześniej istniejących i rozkradzionych przez solidaruszków.Nie słyszłeś o wydmuszkach?

0 3
ID:27623

@dzonny

Nie tylkotradycje kolarskie. Nie tylko. A tenis stołowy, a boks, a siatkówka, a piłka reczna,a l.a. (dziś mimo wieloletnich obiecanek - zero stadionu). A jeszcze niedawno sukcesy dziewcząt Junga ze Szprotą na czele, miedzypaństwowy turniej bokserski, czołówka I-ej ligi ping - ponga, Borkowski, bracia Tuszyńscy, Machnio i inni walczący jak równy z równym ze złotymi medalistami olimpijskimi. Oj łza się w oku kręci. Ale, jak sie wybiera tak sie ma.

1 0
ID:27643

maks

Szuja tak porównuje Włocławek do Lubrańca ,to pewnie pochodzi z jakiejś wiochy.Fakt,że Włocławek nie ma ładnej zabudowy,ale było to czyste zielone miasto.Do wiadomości podam ,że Włocławek przed wojną ,zamieszkiwało ponad 65 tys. mieszkańców,pobliskie miasta Płock 35 tys.Toruń ponad 80 tys.Włocławek to robotnicze miasto,posiadające przed wojną większy przemysł niż Toruń,a brzydkie dzielnice są w każdym mieście

1 0
ID:27734

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA