Dlaczego są takie duże różnice w cenach leków we...

Dlaczego są takie duże różnice w cenach leków we włocławskich aptekach. Np. cena leku na oczy w pewnej Aptece przewyższa o prawie 20 zł cenę takiego samego leku w innej Aptece. Przykładów takich jest mnóstwo.Dlaczego jednym właścicielom opłaca się sprzedawać po takich cenach,a drudzy dają ceny z księżyca. Tą aptekę omijam szerokim łukiem.

19 komentarzy

ben Jakov

Między innymi dlatego, że właściciele aptek różne ceny za wynajęcie lokalu płacą. Wolny rynek polega na tym, że ceny różne są. Ty zawsze masz wybór - i tak powinno być.

2 2
ID:27850

Hiena

Aptekarze są pazerni...

5 0
ID:27851

zxxc

Gospodarka wolnorynkowa i tyle.
...

3 4
ID:27855

Pytanie

Markowe samochody kosztują , a chory za ,,zdrowie'' zapłaci każdą cenę -na tym żerują,, hieny'' apteczne ....chyba że same zachorują ...

4 2
ID:27857

Ona

Nikt mi nie powie,że wynajęcie nowego dużego lokalu w nowym budownictwie i w bardzo dobrym punkcie kosztuje więcej niż wynajęcie takiego lokalu w budynku 40-letnim. Tu chodzi o coś zupełnie innego, a mianowicie pazerność.

2 1
ID:27864

dzonny_killer

wynajęcie "wieku" lokalu to jedna sprawa, zaś i tak ważniejsza jest lokalizacja... a jak napisał benJakov, czy zxxc wolny rynek i koniec tematu... nie podoba Ci się cena, to kupuj gdzie indziej...

Niedługo niektórzy zaczną użalać się na forum, że nie wiedzą czy założyć buty czarne, czy brązowe... :p

3 4
ID:27880

cykluś

Czy śmierć ma swoja cenę.

4 1
ID:27881

dzonny_killer

zapytaj o to Szanowny Cyklisto "łowców" z Łodzi...

2 4
ID:27885

Nina

Najdroższe leki są na OLSZOWEJ.

2 0
ID:27889

ja66

Wiesz co jonny killer? Tak czytam niektóre Twoje posty i wnioskuję,że albo jesteś jednym z tych ''szczęśliwców'',którzy dorobili się przez łut szczęścia albo piszesz na forum po to aby bardziej się dowartościować. Jeszcze jedno - jeśli Tobie nie podoba się,że ktoś pisze na forum coś co go nurtuje to wnioskuję,że pochodzisz z czasów kiedy to rozmowy były kontrolowane, a może byłeś jednym z tych ''kontrolerów"? Daj ludziom szanse wypowiedzenia się.Nie wszystko co Tobie wydaje sie irracjonalne inni również muszą tak postrzegać.Jeśli nawet będą chcieli porozmawiać o butach jak to piszesz , to ich sprawa.Kkażdy wie co go dręczy i ma prawo o tym napisać pod warunkiem,że robi to w sposób kulturalny nie obrażając nikogo.Co do cen leków to niestety jest to problem bo wyobraź sobie,że niektórzy muszą regularnie zażywać leki może dlatego o tym piszą.Nie wszyscy mają zdrowie aby biegać po Włocławku za tańszymi lekami w innych aptekach.A leki są bardzo drogie,nie wszyscy zarabiają po kilka tysięcy zł,zwłaszcza w naszym mieście i nie zawsze tańszy zamiennik można zastosować zwłaszcza w przypadku leków nasercowych.
Pozdrawiam wszystkich a szczególnie wszystkowiedzącego dzonnego ; )

3 1
ID:27903

MIKA-4

Tak to prawda leki na Olszowej są chyba najdroższe we Włocławku, nawet o ponad 30% w stosunku do innych Aptek.

0 0
ID:27914

Pytanie

Swoje pretensje nie powinniśmy kierować na siebie ale pod adresem Ministerstwa (podobno) Zdrowia i państwowego złodzieja czyli Ministerstwa Finansów .To tam zapadają decyzje jak ,,grubo ''będziemy skubani i ile z tego zgarną politykierzy ,czy o tym nie wiecie ?

2 0
ID:27918

szuja

A ja i moja rodzina kupujemy zamawiając w necie i odbierając na drugi dzień leki , płacąc w wybranej aptece.20% taniej.http://www.doz.pl/

1 0
ID:27922

dzonny_killer

Szanowny Ja66... przyznam, że w jakiejś części masz rację... przesadziłem? być może... jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam... Faktycznie forum jest po to, aby każdy mógł napisać to, co chce... z tym, że ja również napisałem to, co chciałem... bo taka jest formuła forum... Ty również to zrobiłeś i nikt Ci za to głowy nie urwie... mógłbym napisać Ci coś pod niezalogowanym nickiem, tylko po co? ja się doczepiłem do autorki posta? ok, ale Ty mi zarzuciłeś mi to, sam się czepiając mnie, zatem jakąś obłudą mi to zaleciało...

Czy mam szczęście? nie wiem, ale jeśli, to oby trwało jak najdłużej... czy jestem wszechwiedzący? zdecydowanie nie, choć horyzonty mam szerokie... Uważasz, że pisanie o cenach (jakichkolwiek) w dobie wolnego rynku ma uzasadnienie? Że to coś zmieni? Że nagle w/w apteki obniżą swoje marże? Skoro @ona wie, gdzie jest taniej, to niech tam kupuje... wyobraź sobie teraz, że każdy internauta wyżala się na tym forum, że soczek jest droższy tu, a tańszy tam... że papier toaletowy..., że kredki..., że..., że... jak myślisz, byłby "syf"?

0 0
ID:27943

ja66

Może i Masz szerokie horyzonty ale z czytaniem za zrozumieniem u Ciebie chyba coś nie tak.Przeczytaj mój wpis jeszcze raz i pokaż miejsce gdzie napisałem,że Cytuję Ciebie ''... Uważasz, że pisanie o cenach (jakichkolwiek) w dobie wolnego rynku ma uzasadnienie? Że to coś zmieni? Że nagle w/w apteki obniżą swoje marże?'' koniec cytatu.Wiadomo,ze ceny leków są jakie są ,mogłyby być niższe ale cóż, można sobie pogdybać a jak ktoś pisze o tym co go dręczy to i lepiej mu i lżej jak to z siebie wyrzuci.Co do Twoich przeprosin? Nie czułem sie obrażony więc jeśli o mnie chodzi przeprosiny nie wchodzą w grę.Przeproś może tych co mają 70-80 lat,ludzi bioracych leki na stałe,dzieci po przeszczepach,dorosłych i innych biorących np:chemię,którzy dotkliwie odczuwają podwyżki cen leków i nie tylko cen leków ale to już inny temat . Natomiast ja mam poważne wątpliwości ,czy pomimo Twojego braku wrażliwości , za to szerokich horyzontów chociaż spróbujesz zrozumieć innych ....ale mogę się mylić - chciałbym się mylić..Życzę Ci zdrowia bo gdy podupadniesz na zdrówku czego Ci nie życzę to może nie być przy Tobie nikogo kto Tobie by współczuł i podał przysłowiową szklankę wody lub wyruszył po leki do apteki bo możesz trafić na kogoś o podobnych poglądach do Twoich .Pozdrawiam wszystkich a szczególnie ciepło Jonnego bo coś mi się zdaje,że własnie tego ciełpła otrzymujesz nie tyle ile trzeba....ale oczywiście mogę się mylić ; )
Jeszcze raz pozdrowionka dla wszystkich moi drodzy i oby nam się wszystkim dobrze działo....

0 0
ID:27953

dzonny_killer

Ależ nie chodziło mi o to, że cytowany fragment Ty napisałeś. Temat tego wątku tego dotyczy, więc w Twoim poście takowego nie wskażę, zaś u innych sam znajdziesz... Odnośnie leków nie wypowiem się, bo nie korzystam z nich. Znam problem wysokich cen leków ze słyszenia (choćby od mojej babci)... Pewnie napiszesz, że mam szczęście - może i tak, każdemu zdrowia życzę... Przeprosiłem osoby, które mogły poczuć się urażone moim pierwszym postem, jednak nie dotyczy to "tych co mają 70-80 lat,ludzi biorących leki na stałe,dzieci po przeszczepach,dorosłych i innych biorących np:chemię", bo wybacz, ale nie miałem z tym nic wspólnego... ani z ich chorobami, ani nie mam wpływu na ceny leków, leczenia... Poglądy, wydaje mi się, że nie mają tu żadnego znaczenia... póki co mam osoby koło siebie, które "szklankę wody" mogą podać - ja również od pomocy nie stronię (przynajmniej się staram)... nie wiem ile komu ciepła potrzeba, chyba każdy chciałby więcej (no może poza zwierzakami Elmirki), ale to, co otrzymuję od swoich najbliższych oraz zwierzaków w zupełności mi odpowiada...

0 0
ID:27955

Ona

Dzonny killer sądząc po Twoich wypowiedziach jesteś osobą bardzo młodą. Pożyjesz jeszcze kilka lat i zapewniam cie,że temat różnicy cen leków nie będzie tak ciebie drażnił i śmieszył. A swoją drogą trzeba umieć dostrzegać innych ludzi i ich problemy, a nie tylko swoje własne i swój czubek nosa . Pozdrawiam.

1 1
ID:27960

kasia

tu nie chodzi o pzareność aptekarzy czy tez o czynsze za wynajem lokal, apteki (najczęściej sieciowe) żeby przyciągnąc klienta sprzedają niektóre leki poniżej ceny zakupu, tym samym podwyższając ceny inny leków, jednym słowem coś jest baaardzo tanie, a coś droższe taka polityka biedny pacjent tego nie zrozumie dlatego nie warto psioczyc na inne apteki że sa pazerne bo to nieprawda po prostu są uczciwe wiadomo nie do przesady ja mem jedną swoją ulubioną na południu nie żadna sieciówka gdzie traktuje sie pacjenta jak przedmiot i jestem zadowolona bo zawsze mi tam dobrze ktoś doradzi

1 0
ID:28047

dzonny_killer

zgadza się, jest tak samo jak w marketach... w jednym będzie tańsza kawa, w drugim pomidory, a w trzecim podpaski... jak to mówi powiedzenie: "masz łeb to kombinuj..."

0 0
ID:28058

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA