Komunia święta to wielki biznes.Proboszcz z kościoła na...

Komunia święta to wielki biznes.Proboszcz z kościoła na Kazimierza Wielkiego powiedział że chce aby rodzice dali po 100 zł od dziecka.On zapewni wystrój kościoła który zostanie zaopatrzony z najbliższej kwiaciarni.Załóżmy że idzie 120 dzieci pomnożone przez 100 zł daję 12000.Kwiaciarnia za wystrój full wypas zainkasuję powiedzmy 4000 zł.Wynik jest prosty 12000-4000=8000.Tyle za komunie bierze proboszcz.

17 komentarzy

aj

żałujesz im ,też mogłoś zostać kiędzem i wtedy byś nic nie robił i miał pieniądze na czysto.Pozdrawiam

3 14
ID:28270

Kowalski

A ile w ciągu roku dorzucasz się do utrzymania parafii??? Pewnie nic. To się nie dziw, że ksiądz bierze nieco więcej przy okazji świątecznej. Ciekawe ile dasz za salę na uroczystość i ile wydasz na alkohol aby zakropić Komunię dziecka.

4 11
ID:28273

zx

Ksiadz jest tylko ksiedzem ma niesc slowo boze a jak chce robic interesy to pomylil zawody coraz wiecej liczy sie biznes i wygoda niz POWOLANIE

9 1
ID:28276

peja

włocławianin- a ile Ci wyjdzie jak idzie 40 dzieci Co??

2 2
ID:28279

ja66

Szanowny ''Aj' i ''Kowalski'' To prawda księza zrobili się pazerni.Każdy przeciętny zjadacz chleba musi płacic podatki - oni nie muszą ale ja nie o tym.Fakt pozostaje faktem.Te ich cenniki za msze np; za zmarłą osobę.''Strzygą'' swoje owieczki i baranki ile się da.Jakby tego było mało to jeszcze chodzi taki z tacką podczas mszy kiedy rodzina pogrążona w żałobie.A co do tego proboszcza, to lepiej się nie wypowiem bo to i tak niczego nie zmieni.Teraz w większości przypadków ksiądz to zawód, nie powołanie.Niestety prawda bywa okrutna.A...i niech mi ktoś nie pisze,że to taki dobrodziej bo prowadzi jadłodajnię dla biednych czy też bezdomnych bo to akurat żaden wyczyn dla księdza a obowiązek pomagać potrzebującym ,przynajmniej tak zakłada wiara chrześcijańska.Pozdrawiam

7 1
ID:28280

kara

hej KOWALSKI co ci do tego ile wyda na sale i alkohol a co do płacenia za komunie jak również nawet za chrzest to jest chore z tego jak mnie uczono o religii to BÓG swoim pasterzom jak i barankom czyli nam dawał wszelką pomoc zależnie od sytuacji a tu ksiądz zamiast pomóc to zabiera, pamiętam też jak kilkanaście lat temu było widać jak kościół św,JÓZEFA pomagał ludziom wydając tak zwaną pomoc przy parafii były to masła odzież sery jak również słodycze a teraz jest caritas i rozdaje różnie a parafia powinna wiedzieć komu jest bogato a komu nie bo nawet takie uroczystości rodzinne jak komunia nie oznaczają że wszyscy śpią na forsie ja komunie dziecka mam za rok i nawet nie mam zamiaru dopłacać do tego interesu

5 1
ID:28281

ben Jakov

A co, może mu się nie należy!!!

1 5
ID:28282

Zyga

Kler w Rzeczpospolitej Polskiej bardzo się panoszy. Trzeba im przytrzeć rogi.

5 2
ID:28284

Lenka

Poprzedni Proboszcz tej Parafi był wspaniałym człowiekiem,aż żal że odszedł .....

2 1
ID:28288

max

Jakov - im sie wszystko nalezy - za komunie, chrzest, bierzmowanie , pogrzeb, slub, na remont koscioła i wkoło niego, teraz nalezy sie na zbuzenie jednego pietra i aresztu / rog Tumskiej a Brzeskiej,fundusz koscielny, niby utracone majatki itd. Prosze wymien co Tobie sie nalezy - tyrać płacic podatki i miec Hałe, chyba ze krecisz jakies lewe interesy, bo nie podejrzewam Cie o fanatzym. Wiedz to wszystko co im sie nalezy idzie z naszych pieniedzy

3 1
ID:28289

szuja

@Lenka
Tak uważasz?No ,no! Hahaha

1 1
ID:28291

reginka

moim zdaniem ksieza przeinaja z tymi zaplatami tak samo jak biora za komunie.a jak inni sie wypowiadali to co to kogo interesuje ile pan/pani wyda na komuni za alkohol?????????oni placa czy co niech sie zajma swoimi d........

0 0
ID:28294

Pytanie

Świadomośc w narodzie rośnie i już bliski jest czas gdy .....wierni będą zapraszani na mszę .A jedną z przyczyn może być Komisja Majątkowa ....której dzialania nijak nie pasuja do Biblii i przypowieści o wielbłądzie i uchu igielnym -nie sądzicie ?

0 0
ID:28299

cykluś

Jak te czasy się zmieniają. I pomyśleć jak mi opowiadała moja ś.p. mama,że przed wojną
franciszkanie jeżdzili dwukołowym drewnianym wozem z kołami na metalowych obręczach z zaprzągniętym do niego osiołkiem zbierając jałmużnę na klasztor

1 1
ID:28301

Pol

Ludzie czego biadolicie? Jak się nie podoba to zmieńcie wyznanie. U Świadków Jehowy jeszcze więcej zapłacicie na swój związek wyznaniowy. U Zielonoświątkowców polecą Wam odprowadzić 10% z każdej comiesięcznej pensji. Zapiszesz się do klubu to też płacisz składki a w państwie podatki. Nie ma innego sposobu na utrzymanie wspólnych spraw

0 0
ID:28305

Pytanie

Dlatego ponownie pytam -jak to się ma do nauki Chrystusa , jak to sie ma do fundamentalnych założeń religii pochodzenia chrześcijańskiego ? Kim wreszcie są ci ,,błogoslawieni ubodzy''? Bo(jak wynika z nauki) podono tylko dla nich Królestwo Niebieskie stoi otworem ?

4 0
ID:28319

ax

od kościoła jestem daaaaaaleko oj daleko .... ale jak się komuś koszty komunii nie podobają - nie zmieni parafię na tańszą ( są takie ) lub dziecka do kościoła nie posyła - obowiązku nie ma - to nie pochód 1 majowy !!

2 1
ID:28335

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA