A nie wolelibyście tak: Ł.Z - dzięki mojej interpelacji i...

A nie wolelibyście tak:
Ł.Z - dzięki mojej interpelacji i współpracy z innymi posłami regionu Włocławkowi przyznano dotację na..... i co pan na to p.K?
J.K - zaraz, zaraz panie pośle, my we współparacy z radnymi pozyskaliśmy z U.E kasę na .....
A tak co - magiel i wstyd.

18 komentarzy

Pewnie ze tak

Oczywiscie i nie tylko w tym temacie.

W tym pojedynku racje ma jednak Zbonik: A dialog wyglada tak:
LZ: Pani JK mam tu dokument na dowod
JK: Melex

LZ: Pana dzial podejmowal decyzje, wiec to Pan jest odpowiedzialny

LZ: Panie Prezydencie czy to jest etyczne

LZ: Dlaczego dla siebie Buduje Pan tanio a dla miasta drogo
JK: Pomidor

Zachowanie JK jest co najmniej dziwne, ciekawy jestem tej sprawy w sadzie, jakby nie patrzek to JK przeskoczyl pierwszy na poziom rozgrywki "tchorz, pijak". Zbonik przygotowal sie dobrze, Kuzniewicz mowi "Melex", albo "to ja podpisalem tylko podlegla mi osoba".

Nie tak powinien wygladac ten dialog, nie tak powinno wygladac zachowanie wladz UM.

Jeden wpakowal sie na Melexa, drugi wpakowal sie na niejasne postepowanie. Melex byl na Cyprze, ulice i pieniadze z UM sa nasze.

3 4
ID:28550

xyz

W tym pojedynku nie ma racji nikt!
Skoro Posel rozpoczyna polemike a tu nieulega watpliwosci, ze to on krytyka ja rozpoczyna to niech potwierdzi to, ze nie tylko potrafi krytykowac.
Jesli LZ powie: "jest duze bezrobocie, dlaczego nie robicie tak ......, moj pomysl na zlikwidowanie bezrobocia to ........, likwiduja sie firmy, gdyby zrobic ........... to tych likwidacji byloby mniej" a na to JK odpowie "Melex" to wtedy wszyscy sie przekonaja kto ma racje. Poki co to sama krytyka nie pomoze w niczym a jedynie w mojej opini przeszkadza. I tak nic ona nie da, ale pokazywac w TV sie trzeba...

3 1
ID:28551

dzonny_killer

Oj nie zgodzę się xyz... rację będzie miał ten, który przedstawi ludności niezbite dowody na poparcie swoich słów... kibicuję zboniowi, bo wiem, że racja nie jest po czerwonej stronie mocy... aczkolwiek nie będę podpowiadał jacykowowi co może lub powinien zrobić... bo jak historia pokazuje nawet największe szumowiny potrafiły wyjść bez szwanku z wydawałoby się sytuacji bez wyjścia... :p

2 6
ID:28556

dohtor

~`xyz - najpierw jest diagnoza potem dobor terapii, ale jak ordynator nie widzi choroby, kadra lekarska to konowaly a nie lekarze to mimo tego, ze pacjent goraczkuje i leje sie przez rece choroby mimo objawow sie nie leczy.
Wloclawkowi potrzebny jest respirator. Nawet kretyn to widzi, ale jak "wybitna kadra" naszego szpitala tego nie widzi tylko kloci sie zeby kabel od wujka kupic do repsiratora a nie najtaniej i jak najszybciej to stan agonii bliski.

Chyba, ze przyjmiesz wersje z psychiatrykiem, pacjenta sie nie leczy, wali mu sie psychotropem zeby widzial na rozowo a nie normalnie. Ale w tej wersji chyba powoli QQ,Jacykow, i Panu P. zapas tabletek szczescia dla ludu sie wlasnie skocznyl.

Efekt, typowo polski, pacjent umiera, winnych nie ma, lekarz w sina dal odjezdza swoja terenowka wypasiona.

Smutne, prawdziwe, metaforyczne niestety u nas realne.

Zbonik: Kuznik 1:0 a kibice powinni juz uciekac z boiska bo dach sie wali.

1 4
ID:28558

Pytanie

Dzonny -jestem pod wrażeniem Twojego rozsądku i .....chęci poznania prawdy .Nie każdemu trafia sie kupno domu w promocji -tylko że w normalnym kraju taki ,,nabywca '' byłby już poza ,,korytem'' ,a sprzedawca przed sądem ...ale w Polszcze ......?

4 2
ID:28563

dzonny_killer

są trzy prawdy: moja prawda, twoja prawda i g... prawda... nie wiem dlaczego, ale do jacykowa pasuje mi wyłącznie ta ostatnia... oczywiście zgodnie z nieśmiertelnym "sąd sądem, a a sprawiedliwość musi być po naszej stronie" jak mawiała matka Pawlaka :p

1 4
ID:28569

Onufry

Może w końcu ktoś się zapyta Zbonikowskiego ile kosztował metr kwadratowy mieszkania gdzie mieszkał wcześniej przy ulicy Łanowej a po ile płacił za mieszkanie przy Ostrowskiej?

3 1
ID:28573

xyz

Szanowny Panie ........ vel. dohtor - diagnoza jest juz od dawna. I co dalej? Sama diagnoza nie uleczy. Co chwila mnie krytykujesz ale caly czas nie odpowiadasz co dalej? To tak jakby lekarze stawiali diagnozy a na leczenie nie mieli pomyslu...

Dzonny - piszemy o dwoch roznych sprawach. Ty chcesz dowodow na ostatnie potyczki, ja "walcze" (haha) caly czas z pustymi slowami krytyki.

3 0
ID:28578

szuja

Bij , zabij się a nie daj się.Typwe

2 0
ID:28581

dohtor

~xyz, nie wiem o czym piszesz, ja Cie jeszcze nie krytykowalem.
Miasto ma duzo narzedzi, aby stworzyc przyjazne warunki dla biznesu, tworzenia miejsc pracy. I nie polegaja one na tym ze przetargi w tym miescie wygrywaja caly czas te same firmy, ktore defacto wykonaly/wykonuja poprzednie zlecenie niezbyt dobrze (na przyklad remonty drog w zimie ta sama firma, remonty ul. Bulwary, Wiejska , ta sama firma).
Co do metafory ze szpitalem, ordynator naszego szpitala i jego zaloga z UM , nie widzi objawow choroby tj. bezrobocia itp. mimo faktycznego ich istnienia.
Nie mozna negowac tego az do chwili kiedy pacjent umrze.

Pewnie, ze diagnoza nie uleczy ale dobrze ze jest, "specjalisci" nie chca sie przyznac do tego, ze pacjent ma problemy.

Leczenie moze byc trudne, gdyz duza ilosc kasy poszla w gwizdek, ale jest jeszcze mozliwe.

Magicznym slowem jest "rewitalizacja" ale jak narazie nie ma z niej miejsc pracy, magicznym slowem jest "inkubator" ale nie ma z niego miejsc pracy, magicznym slowem jest "nie zmieniajmy tego", ale czego nie mamy zmieniac? Stagnacji i rosnacego zadluzenia?

1 1
ID:28584

xyz

Ja juz nie wiem, czy to ja nie potrafie sie wyslowic, czy niektorzy nie potrafia zrozumiec tego co czytaja?

Dohtor - w dlaszym ciagu negujesz, a nie odpowiadasz na moje pytanie. Piszesz, ze miasto ma duzo narzedzi. Tzn jakie? Co Ty bys zrobil zeby bylo lepiej? Konkretnie a nie ogolnikowo.
Negujesz dzialania obecnych. Dobrze - moge sie zgodzic, ze nic nie robia. Ale moje zasadnicze pytanie jest "co Ty bys zrobil?" a nie "co wedlug Ciebie jest zle". To co jest zle to wiem - caly czas to glosicie. Ja chce wiedziec jaki jest Wasz pomysl na lepsze? Nie oczekuje odpowiedzi "jest wiele sposobow" tylko przedstawienie konkretnych sposobow.

Czy mam to inaczej czy napisac?

1 0
ID:28591

dzonny_killer

może @dohtor ma plana, ale nie chce go zdradzić, bo jak zauważyłeś xyz karminowcy są namiętnymi plagiatorami... z jego punktu widzenia się nie dziwię... po co podpowiadać komuszkom dobre rozwiązania... jak radny Bieńkowski zaproponował elektroniczny system liczenia głosów, aby zaoszczędzić i były to same konkrety, to sld odrzuciło ten pomysł...

0 1
ID:28593

xyz

Dzonny i o to chodzi! Nawet jesli oecnie rzadzacy wykorzystaja pomysl opozycji to i tak wszyscy beda wiedziec czyj to pomysl. Przeciez i jedna i druga strona twierdzi, ze najwazniejsze jest dobro mieszkancow. A czy wazne kto zrealizuje pomysl?
Mieszkancy i tak beda wiedziec komu go zawdzieczaja i mysle ze docenia to przy nastepnych wyborach.
No chyba ze jednak nie ma sie pomyslu a w tych klotniach nie chodzi o dobro Wloclawka?

1 0
ID:28594

dohtor

Wloclawek jest w idealnym miejscu Polski ze wzgledu na polozenie, budowe autostrady itp na promocje jako baza logistyczna, czy cos w tym kiernuku ktos kiedykowiek robil?

Miasto ma narzedzia, moze wymoc w warunkach przetargowych udzial mniejszych firm lokalnych, zatrudniania pracownikow lokalnych itp.

Miasto moze zmusic urzednikow zeby "robili to co moga, a nie to co musza".

Jasne i klarowne przetargi a nie karuzela tych samych firm, to zniecheca biznes spoza Wloclawka.

Wydawanie pieniedzy na infrastrukture uzytkowa a nie brukowa.

Nie wspomne o dzialaniach anty w stosunku do malych podmiotow dajacych prace , vide usilne promowanie przez Paluckiego "Placu Grodzkiego jak centrum miasta" a reszta sklepikow niech zdycha.

Od strony edukacji drenaz zewnetrzny studentow, dobre uklady z PWSZ na szkode innych uczelni, organizowanie w 2010 roku prezentacji bodajze 2-dniowej UMK w UM Wloclawek.

I tysiace innych, drobnych, wiekszych. Ale czy kiedykolwiek Palucki zrobil spotkanie z biznesem malym. Nie, spotkania i usciski sa z Budizolem. Budomexem, Anwisem... itp To mali nadaja energie rozwojowi a nie duzi.

XYZ: Po konkrety do specjalistow, ale w UM sa tylko czerwoni i mocno juz zwiazani roznymi koteriami, a ci niezalezni dostali juz kopa dawno.

1 1
ID:28596

xyz

Widzisz dohtor - nareszcie cos napisales. Mi sie wydaje, ze to troche za malo. Jak myslalem jaki przyklad podac czego oczekuje, to wlasnie wpadlo mi do glowy konstruowanie przetargow w taki sposob, zeby wymusic zatrudnianie mieszkancow Wloclawka. Jednak kilka razy mialem doczynienia z zamowieniami publicznymi i niestety jesli chcesz byc w zgodzie z przepisami to kupisz bubla, jesli chcesz kupic/zamowic cos dobrego to oprotestuja Ci przetarg. Moim zdaniem przepisy o ZP to lipa.
Co do malych przedsiebiorcow... ja prowadze firme i oby mi tylko nikt nie przeszkadzal to nie wymagam zadnych spotkan. Natomiast poczytaj komentarze na innym wloclawskim portalu co o malych przedsiebiorcach pisza ich pracownicy. Czytajac tamte wpisy zastanawialbym sie czy ewentualna pomoc dotyczylaby pracownikow.

Nie przekonales mnie, ale wlasnie takiej dyskusji oczekuje od politykow. I niepotrzebnie w kazdym poscie wtracasz cos takiego jak w ostatnim zdaniu, bo druga strona na to tez ma argumenty. Czy w momencie objecia stanowiska dyrektora WORD ten Pan byl specjalista w danym zakresie? Czy Pan kierownik pewnej delegatury we Wloclawku byl specjalista w zakresie ochrony zdrowia? Czy obaj mieli jakiekolwiek doswiadczenie w tych dziedzinach? Moze jeszcze podac inne przyklady? Po tej stronie tez nie jest rozowo, a czasami wrecz pyskato i niezyczliwie nawet wsrod mlodych osob zatrudnionych na stanowiskach urzedniczych.
Ale nie odpowiadaj na ta czesc mojej wypowiedzi, poniewaz nie takie dyskusje chce prowadzic.

1 0
ID:28602

dohtor

XYZ: Widzisz, bo to wlasnie tak jest. Mozemy sie nie lubic ale mozemy rozmawiac rzeczowo dochadzac do tych samych wnioskow. Ale czerwoni (w naszym miescie w innym sa zieloni w innym czarni, nie mam alergii na kolory wiec kolory zmienialbym zaleznie od miasta) nie potrafia rozmawiac.
Jestes malym przedsiebiorca? Ja tez nie bylem nigdy urzedasem i maly biznes jest mi bliski i czytelny. Ale co powiesz jak mundrol urzednik przekonuje Cie, ba nawet nie przekonuje tylko decyduje za Ciebie ze parking przed Twoja firma nie jest potrzebny a deptak zrobi Cie milionerem. To Ty wiesz co dla Ciebie jest lepsze.
Srodki do malych firm? Pewnie, nie masz gwarancji ze trafia do pracownikow, ale na poczatek dadza im prace, nasycac rynek pracy, docelowo wymusza dbalosc o pracownika. Moze sie udac, moze nie. A teraz co masz? Srodki za nasza kase ida w kieszenie ktore nigdy nie beda oproznione u nas.
Kwalifikacje a stolki? Brak, poza tym jak wezmiesz madrego a nie glupka to jak nim sterowac? Nie podpisze na zawolanie czegos czego nie przeczytal, nie zatrudni cioci Marysi po gastronomiku na specjaliste od przetargow. Lepiej otaczac sie glupszymi.
Twoje poglady mi sie nie podobaja ale Ty potrafisz przyznac racje i dyskutowac a tego brakuje Naszym wladzom. Niestety jestem pewny, ze juz za 2-3 lata bedziemy kwiczec, my mieszkancy a nie gorka.
Co do Wordu (nie pisze tego z symaptii do PIS i Chmiela) jakby nie patrzec idzie mu calkiem niezle, czego nie moge powiedziec o innych "namaszczonych". I jeszcze jeden plus , jest mlody, mialem okazje kiedys z nim rozmawiac, nie jest mocherem, mialem tez okazje rozmawiac z QQ, wrazenia na korzysc Chmiela 10:1.
Ale zaraz napisza ze jestem pisowcem.
Ciesze sie z wymiany zdan Melex:Jacykow (jak to ktos tu go ladnie nazwal), ale jak widze to Melex odpowiada rzeczowo w miare. Zobaczymy jak zareaguje jacykow, od tego zalezy czy wyjdzie z twarza czy powinien pakowac walizki.

1 1
ID:28613

xyz

Jeszcze bym pare spraw poruszyl, ale w sumie to pewnie nudzimy innych bo ani wyzwisk, ani jadu w naszych wypowiedziach :-). Moze pod innym artykulem sie uda...

0 0
ID:28646

dzonny_killer

przy was to nic tylko chorować :p

0 0
ID:28650

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA