Dziś odbył się "Marsz Pamięci" upamiętniający 71...

Dziś odbył się "Marsz Pamięci" upamiętniający 71 rocznicę mordu Polskich oficerów Wojska Polskiego w Katyniu i "okolicach". Poza starszą panią, która zabierając głos, odniosła się do katastrofy smoleńskiej prawie rok temu, marsz ten nie miał z owym lotem nic wspólnego.
Kto więc wziął udział w "marszu"???
Nie zdziwiłem widząc "pełną" obsadę z PiSu. Można Zbonikowi wytykać melexy (albo pomyłkę o 71 rocznicy paktu Ribbentrop-Mołotow), albo pisowi kaczora, ale przyznać trzeba, że potrafią godnie obchodzić ważne dla narodu rocznice (pomijam comiesięczną każdego 10tego "imprezę/szopkę" smoleńską).
Nie zdziwiłem się brakiem czerwonych władz miasta (poza Wawroznem i Skrzypkiem). W końcu to ich poprzednicy (w historycznym i ideologicznym sensie) dokonali tej zbrodni. To tak, jakby ktoś spodziewał się pisiorów na obchodach np. manifestu pkwn, powstania kpp, czy ppr etc. Komuszki chociaż pokazali tym razem przywiązanie do barw i pewnie najchętniej zanegowaliby mord katyński.
No ale samych siebie przeszli platformersi. Nie było nikogo z PO (jedna reprezentantka posłanki i senatora to tyle co nic!)!!! Za mocno wiaterek wiał?, czy może po prostu się nie chciało? A może PATRIOTYZM jest dla was postawą obcą?
Parlamentarzyści: Kopaczewska, Person, Wojtkowski... wstyd! Wybory za kilka miesięcy, a wy jesteście tak pewni siebie, że sobie ujemny PR robicie? A może podobnie jak komuszki uważacie, że mordu nie było?
Radni PO: panie Bieńkowski - jako przewodniczący klubu opozycyjnego, jako zadeklarowany przeciwnik sowietów zawiódł pan wyborców na całego, jest pan ......... (a do tej pory stawałem po pańskiej stronie)... panie Kazimierczak - niech się pan nie dziwi, że nie wszedł nawet do II tury, z takim podejściem... pani Szczepańska - nauczyciel powinien być autorytetem dla swoich uczniów, pani na pewno w swoich uczniach patriotyzmu nie zaszczepi... panie Stelmasik - a siedź pan dalej w WORDzie...

Oczywiście mam na myśli prawdziwy patriotyzm, a nie szopki szumnie tak nazywane przez kaczora...

7 komentarzy

szuja

A z tego wynika ,że nie oddamy znowu nawet guzika!

2 3
ID:28559

cykluś

Szanowny Dzonny Kiler.Te okolice to Charków gdzie wymordowano pozostałych oficerów,policjantów oraz urzędników Państwa Polskiego.Dotyczyło to w szczególności obozu w Starobielsku i Kozielsku. Między innymi mojego stryja wywieziono z obozu w Kozielsku.W katedrze Polowej Wojska Polskiego widnieje między innymi tablicami właśnie nazwisko mojego stryja pod numerem 8033.
Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli

2 1
ID:28560

Pytanie

W takich chwilach wychodzi ,,szydło z worka '' a gęby pełne frazesów o jedności i szacunku dla Polaków którzy tam odeszli ...a w głowach i w sercach pustka - czy to nie cyrk ? Jak nas mają szanować inne narody ?

2 2
ID:28562

dzonny_killer

Szanowny Cyklusiu znam owe "okolice"... dodałem ten określnik, gdyż gdybym napisał sam "Katyń" zaraz ktoś głupiomądry wytknąłby mi, że były jeszcze inne miejsca masowych mordów. Natomiast nie chciałem wymieniać ich wszystkich z uwagi na moje lenistwo oraz ilość tekstu jakim miałem zamiar Was pozanudzać :p

2 3
ID:28566

Slawomir Bienkowski

Wypada mi rzeczywiscie przeprosic, nie moglem byc na obchodach-marszu. Niestety czas jakim dysponuje musze dzielic miedzy rozne sprawy.
Za innych nie odpowiadam, choc uwaga Dzonnego jest jak najbardziej na miejscu i musze sie z nia zgodzic.

Niestety z przykroscia stwierdzam, ze po prostu nie moglem byc. Z dwoch planowanych wydarzen moglem wybrac tylko jedno wiec jutro bede uczestniczyl w nabozenstwie w Katedrze.

Moja nieobecnosc nie oznacza zmiany moich pogladow, moze nie jestem antyrosyjski ale z pewnoscia anty-ZSRR. Sa tragedie, ktore nie moga byc zapomniane po 50-latach usilnego ich ukrywania.

Z drugiej strony przykre jest, ze zawsze ten dzien bedzie juz przykryty polityka codzienna zaslaniajac wydarzenia, ktore w porownaniu do tej polityki biezacej maja wymiar historyczny.

Pozdrawiam
Slawek Bienkowski

2 1
ID:28567

szuja

Widzisz tak się składa,że nie jeden Kurant został zamordowany.Mój stryj też ,tylko że przez Banderę.Bulwersuje mnie jeszcze co innego,ale dzisiaj dam spoko.

1 0
ID:28579

dzonny_killer

Dobrze, że choć jeden skruchę wyraził... Choć ja na miejscu Pana Bieńkowskiego wybrałbym Marsz Pamięci związany z Katyniem... Panie radny nic Pan nie musi, ale za to wiele może... proszę o tym pamiętać... mandat zaufania zobowiązuje!
Pozdrawiam

1 1
ID:28629

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA