Ostatnio bardzo dużo się mówi w radiu PiK, o napisie na...

Ostatnio bardzo dużo się mówi w radiu PiK, o napisie na jednym z pomników upamiętniających poległych .......podobnież żołnierzy AK i drugich przymusowo powołanych do służby i też poległych żołnierzy UB. Z opowiadań moich przodków wynika ,że część tych niby żołnierzy była zwykłymi szabrownikami i to po jednej i po drugiej stronie, żeby nie użyć mocniejszego słowa. A co wy o tym sądzicie np. szanowny cykluś ?

5 komentarzy

peja

Znalazł się kolejny Tomasz Gross.

5 2
ID:28710

Ada

Moja zyjaca jeszcze ciocia majaca 90 lat opowiadala, ze kiedy mieszkali jeszcze pod Warszawa chodzili po wsiach niby to zolnierze AK oplacani przez Londyn i wyciagali z domow nawet zwyklych pracownikow gmin i likwidowali ich pod pretekstem, ze pracuja dla komunistow. Nie mowcie mi o tych pseudopatriotach. To byli ludzie czesto oplacani przez bogatych Polakow, ktorzy uciekli podczas wojny z ich forsa.

3 5
ID:28711

cykluś

Czcigodna Pytanie.
Przepraszam ,że odpowiadam o tak póżnej porze ,ale byłem bardzo zajęty.
Posiadam w swoim domowym archiwum patent oficerski wystawiony przez Prezydenta Polski -Mościckiego na nazwisko mojeg ojca.
Poniewaz przed wojna studiował w Wilnie na Uniwerstecie im.Stefana Batorego na wydziale Sztuk Pięknych w czasie okupacji najpierw Sowieckiej-internowany w Połądze (obecnie litewskaPalanga-majatek przedwojenny Tyszkiewiczów) uciekł z internowania i powrócił do Wilna.Tutaj wstąpił do Armii Krajowej.Był oficerem kadrowym w stopniu porucznika pseudonim "Krzyś" -wywodzacy sie od sympatii ojca Krystny Bohuszewicz-pod dowództwem kapitana :Kmity","Czarnego"(obydwa pseudomimu Jóżefa Grzesiaka dowódcy Dzielnicy "D" w Wilnie.
Po ucieczce z internowania ojciec zmienil imie i nazwisko i występował jako Feliks Kułak.
Może wydawąc się to dziwne ale wychaftowane na chusteczkachi i koszulach inicjły ojca pasowały do imienia i nazwiska zmienionego po ucieczce ojca.
Po wpadec NKWD aresztowało ojca i pszebywał w wiezieniu Na Łukiszkach aby potem "zafundować " wczqsy w gruzji-obóż kotrolno-filtracyjny Nr 0331 w Kutaisi,.
Ojciec wróćił do Polskiw 1946 roku dzięki gruzińskiej lekarc3e ,której wykonywał wzory haftów.
I to bybyło na tyle.Ojcec był honorowym człowiekiem.
Po wojnie bojąc sie denuncjacji przez pewna osobę we Włocławku podjął pracę jako nauczyciel w Gimnazjum im.Zeromskiego w Kwidzynie,
Widywałem ojca do 1964 roku tylko w soboty i niedziele .
Posiadm krucyfiks z Jezusem Chrystusem wykonanym w obozie w Kutaisi przez ojca a wykonany z kośći wielbładziej. oraz wydłubane z jednolitego drewna pudełko do przechowywania krzyża.

Przypuszczam,żę podczas wystawy ojca w 2012 roku z okazji 100-tnych urodzin Muzeum Kujawskie pokaże na zorganizowanej wystawie -obok obrazów (najwięsze zbiory malarstwa dotyczące architektury Włocławka).
Nic mi nie wiadomo na temat szabrowania przez żołnierzy Armii Krajowej.
Pozdrawiam Szanowną Pytanie.
Pozdrawiam

2 1
ID:28718

dzonny_killer

nie chcę zaręczać, bom za młody... jednak w prawdziwym wojsku polskim (czyt. AK) nie dochodziło do tego typu sytuacji... nigdy nic o tym nie słyszałem, ani w żadnych aktach nie przeczytałem... owszem pojawiały się bandy, które rabowały, ale oni nie mieli nic wspólnego z akowcami... cześć akcji to również prowokacje ze strony UB mające na celu zniechęcenie ludności do współpracy z leśnymi... Oczywiście bywało, że akowcy urządzali przymusową zbiórkę na prowiant dla siebie, ale wówczas płacili za zabrane dobra...

Tak więc, aby dyskutować o tamtych czasach należy mieć dobre, rzetelne informacje, najlepiej poparte materiałami... bo obrażać jest niezwykle prosto i banalnie... już ubecja to robiła, więc nie bądźcie do nich podobnie... chyba że... :p

2 1
ID:28724

poliszynell

~pytanie - "Żołnierze UB"a cóż to za jewufologiczne zjawisko? Czy jesteś kombatantem tej formacji?

2 1
ID:28745

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA