Znalazłem to na zaprzyjaźnionym forum. Nie wie ktoś lepiej...

Znalazłem to na zaprzyjaźnionym forum. Nie wie ktoś lepiej oblatany o co tu chodzi oprócz tych pieniędzy. Czyżby teraz chomik był tez już przekrętem na mamonę.
Cyt...Piękny jest napis na pierwszej stronie Chomika zachęcający, ale trzeba się mocno zastanowić żeby tam coś udostępniać. Otrzymałem informację od znajomej nauczycielki i jedno zdanie tylko z tej informacji zacytuję.
"Adwokat ZPAV wezwał mnie do ugody, ale sumę proponował taką, że życia nie starczy żeby z mojej emerytury spłacić"

4 komentarze

zxxc

Od lat wiadomo, że kwestia serwisów (i ludzi) hostujących pliki objęte prawami autorskimi jest przerąbana w Polsce.

ZPAV nie może nic zrobić z Rapidem, 4shared czy zippyshare, ale z polskim Chomikiem już owszem. Co prawda Chomik sam w sobie został "odsprzedany" spółce z cypru i tam jest oficjalna "siedziba", tak więc koniec końcem sam Chomik się trochę obronił, ale niestety użytkowników już nie i żeby samemu nie odpowiadać, wystawia dane takim firmom jak ZPAV...

W świetle polskiego prawa samo pobieranie plików (wyłączając programy - bo te uregulowane są inaczej) do własnego użytku jest legalne (!) Nielegalne jest ich udostępnianie i dalsze rozpowszechnianie!

3 0
ID:29162

dzonny_killer

Słusznie zxxc.... dlatego taki chomik dla pobierających jest bezpieczniejszy niż np. torrenty i sieci p2p, gdzie pobierając jednocześnie udostępniasz...

2 0
ID:29163

szuja

bardzo ładnie problem ujął opolanin....~S~ Moim zdaniem prawo to jest źle skonstruowane. Bo czy malarz, który sprzedał swój obraz, dostaje opłaty za oglądanie go przez każdego odwiedzającego muzeum. Tak też powinno być z utworami muzycznymi - sprzedany, zapłacony i koniec. Natomiast obecny stan to legalne ściąganie haraczu......
http://www.wykop.pl/link/62812/zaiks-stoart-sawp-zpav-komus-jeszcze/

0 0
ID:29177

zxxc

@dzonny_killer: Owszem sytuacja ludzi pobierających z podobnych serwisów jest lepsza, ale tylko jeśli nie opłacają kont w tych serwisach.. Jeśli opłacają konta to owe serwisy w świetle polskiego prawa popełniają przestępstwo (czerpanie korzyści) i użytkownicy (paserstwo).

1 1
ID:29178

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA