Poruszanie sie po Włoclawku samochodem nie jest łatwe.Ale...

Poruszanie sie po Włoclawku samochodem nie jest łatwe.Ale temat trudnego życia na drodze rowerzystów też jest znany.Ostatnio zmieniono przepisy które maja ułatwić zycie rowerzystom i wpłynąć na poprawe ich bezpieczeństwa.Jesli ludzie tworzący troszczą sie o bezpieczeństwo rowerzystów to rzeczą niepojętą jest dla mnie dlaczego niektórzy z nich sami sobie utrudniaja poruszanie po drogach publicznych.Chodzi mi mianowicie o używanie przez rowerzystów odtwarzeczy ze słuchawkami dousznymi.Jestem w stanie zrozumieć że jazde rowerem ulubiona muzą mozna sobie umilić ale na liość boską nie na drodze publicznej i w normalnym ruchu miejskim.Jesli poruszacie sie ścieżką rowerową to muzyczki można posłuchać ale jesli poruszacie się w ruchu miejskim to sami pomyślicie o tym ze zmysł słuchu jest bardzo pomocny i dla własnego dobra przemyślcie czy warto zrezygnwać z tego rodzaju relaksu.

3 komentarze

szuja

Zgadzam się z tobą w zupełności.Ale dlaczego prawie żaden kierowca nie zwraca uwagi na rowerzystę chcącego wjechać na ścieżce na skrzyżowaniu kiedy ma samochód z lewej swojej strony.Pomijam już fakt kiedy kierowca samochodu opuszcza drogę z pierwszeństwem przejazdu jak w nowych przepisach.

2 1
ID:30991

czerwona toyota

Poproszę o obowiązkowe kamizelki odblaskowe, naprawdę nie zawsze widać rowerzystów, co do motocyklistów-coraz częściej widzę kamizelki-Gratuluję wyobraźni i Dziękuję!

2 0
ID:30995

ja66

Zgadza się,że trzeba myśleć 100 % racji ale to myślenie dotyczy także kierowców osobówek nie tylko rowerzystów.
Tylko,że widzisz normal jak dla mnie to szukanie dziury w całym,bo np: kiedy to kierowca próbuje się usprawiedliwić wymuszeniem pierwszeństwa przy warunkowym skręcie w prawo to zwykłe dziadostwo, tak ci napiszę.W pierwszej kolejności powinien przepuścić wszystkich na pasach a dopiero skręcić a nie wjeżdżac z impetem na pasy zmuszając wszystkich do biegu na drugą stronę ulicy. Teraz rowerzysta ma więcej praw ale niewielu kierowców to respektuje.Sam jeżdżę w sezonie letnim rowerkiem i wiem coś o tym.Słuchanie muzyki przez słuchawki to nie jest problem na drodze rowerowej ,na publicznej tak.Rowerzysta od zawsze był zawalidrogą i to się w mentalności niektórych kierowców nie zmieni i nawet zmiana przepisów na korzyść rowerzystów nic nie da.Także jeżdżę autem i respektuję rowerzystów.Widzę też jak inni kierowcy wymuszają na nich pierszeństwo a wtedy każdy powód jest dobry,ze miał słuchawki w uszach,że się nie obejżał,itp,itd.Wiesz co? przesiądź sie na rowerek a sam zobaczysz jaki to ''luksus'' poruszać sie po naszym mieście jako rowerzysta.Oto link o zmianie przepisów dla rowerzystów, wiesz co to śluza na skrzyżowaniu? szczególnie wnikliwie przeanalizuj ten fragment. Pozdrawiam wszystkich

http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,9437928,Nowe_przepisy_rowerowe___przewodnik_dla_poczatkujacych.html?bo=1

0 0
ID:31069

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA