kto odbierał odcinek jedynki przy młynie? Jadąc tamtędy z...

kto odbierał odcinek jedynki przy młynie? Jadąc tamtędy z placu w kapitulną jest masakra - albo już są koleiny, albo po prostu wykonawca źle położył nawierzchnie. Aż samochód na nierównościach podbija, masakra.

Nie dość, że remontujemy krajową drogę za samorządowe pieniądze (tak, tak panie doskonały menago), to jeszcze coraz więcej kiszki tam widać. Za cięężkie pieniądze...

ponawiam pytanie: Kto przeprowadził odbiór techniczny tego odcinka i jakim cudem to przeszło?

9 komentarzy

dzonny_killer

cud normalny... standardowy... FINANSOWY... :p

9 1
ID:31605

Włocławianiuuuniuś

home sweet home.

Odbiory dokonuje firma sprawdzająca - inspektorzy nadzoru/inżynier kontraktu, wyłoniona w przetargu za nie małą kasę. Pytanie jakie powinno brzmieć to: KTO kontroluje TYCH którzy kontrolują WYKONAWCĘ? Choroba tego kraju nie zna granic. Ale tak jest. Ręce opadają?

w MZD nie na ani jednego drogowca zatrudnionego na pełen etat z uprawnieniami i stażem. Nie mówię już o Instalatorze z uprawnieniami wod-kan. oraz inżyniera ruchu bo ten który chyba jest to miałby problem z drogami polnymi. Czemu? Bo nie ma kasy na takie stanowisko. O ile się orientowałem to koszt 120 000zł (na dwóch) na rok. Nawet nie porównuje tą kwotę przy nadzorze za 972 340 zł netto za II etap naszej Jedynki.

I tak się absorbuje środki w naszym Włocławku. Dopóki NIK nie zapuka do pana Prezesa MZD i Naczelnika Inwestycji to będzie codzienność wg Quuuu: innowacyjność przeprowadzania inwestycji jest na bardzo wysokim poziomie (cenowym).

10 0
ID:31606

home

no to trzeba będzie tu do miasta podesłać inspektorów NIK. Uzbierajmy propozycji kontroli, myślę że posiedzą tu z miesiąc. Może w końću pozbędziemy się chociaż z 2% patologii z miasta? Może zaczną chociaż odrobinę bać się wałków?

warto spróbować. kto jest za?

15 0
ID:31607

dzonny_killer

:) mnie chyba pytać nie musisz... ;p

4 1
ID:31608

koci kasztan

@~Włocławianiuuuniuś: Częściowo masz rację. MZD nie stać na etaty dla takich pracowników, dlatego takie rzeczy się zleca. Ale nie jest to winą ani prezydenta, ani tym bardziej nie wiem czemu pijesz do QQ? Wszystko odbyło się zgodnie z ustawodawstwem. A kontroli NIKu w zeszłym roku było w urzędzie 12 i nie wykazały nieprawidłowości.
Jezdni w tym miejscu, przyznaję, nie widziałem. Ale jej okres gwarancji jest dłuższy niż Al. Królowej Jadwigi, więc w razie nie spełnienia norm lub w przypadku pękania nawierzchni straty pokrywa wykonawca.

2 6
ID:31609

kierowca

A co mnie obchodzi dlugosc gwarancji? Ma byc qrde dobrze od poczatku! Ale jak sie kolezkow zatrudnia, to czemu sie dziwimy? Jak to prezydent nie jest winny? A kto kolezkom daje zatrudnienie i dzieki komu przetargi wygrywaja a pozniej fuszerke odwalaja? Kto to jest jakis "QQ"? dla mnie to nikt!

5 1
ID:31611

szuja

Podobnie ma się sprawa na Kapitulnej.Kałuże wody przy krawężnikach na świeżo położonym asfalcie po nawet małym deszczu. Pracownik MZD po mojej interwencji stwierdził ,że droga będzie frezowana więc nie ma sprawy.Hahaha

4 0
ID:31612

Slawek Bienkowski

Bylem w MZD chcac dociec prawdy na temat nadzoru remontow zimowych (latania dziur) i oto co sie dowiedzialem a co mnie zszokowalo:

-wyrazajac zgode na naprawy w temp. ponizej 0 stopni, rezygnujemy z gwarancji

-odbiorem, robieniem dokumentacji odbioru zajmuje sie 1 osoba slownie "jedna"

Na przedostatniej komisji budzetu wypowiedzial sie radny Grzadziel jakby nie patrzec czlonek koalicji rzadzacej na temat przeszacowania inwestycji, podal przyklad Lodzi, gdzie taki sam odcinek w miescie zrobiono za 80mln, a u nas za 110mln, a szacunek wstepny byl na 150 ponad. Wnioskowal o zatrudnienie w UM porzadnego specjalisty od szacowania bo roznica 80/150 to nie jest dopuszczalny blad, to jest katastrofa.

Tematu nie odpuszczam, niestety dostep do informacji publicznej w tym miescie jest prawie niemozliwy. Wladza jest silna ale nie moze byc bezkarna.

Pozdrawiam
Slawek Bienkowski

5 0
ID:31621

Włocławianiuuuniuś

@ koci kasztan.
Wyłaniamy Najtańszego aby kontrolował Najtańszego. Takie jest Prawo. Ale na Anielcie przetarg na Jedynkę 300 000 000zł nie kontroluje NIKT.
Ciche umowy pomiędzy Wykonawcami i jak to się mówi Kontrolującymi są na porządku dziennym.
Co do 12 kontroli NIK w naszych okolicach nie wiem skąd masz takie informacje ale pewne umowy na zamówienie nie powinny mieć miejsca i są bez prawnie podpisane jeśli się trzymać prawa. Przykład: Umowa na zaprojektowanie przejścia podziemnego na Placu Wolności, o innych lepiej nie mówić głośno.
Co do słynnej Jadzi było wiele wszczętych postępowań Prokuratorskich źródło: www.włocławek.pl, oraz konferencje Kinga naszego miasta i CO?
I nic widzimy w jaką trąbkę dziś dmucha Władysław I Wygnaniec z Dachu.

Ja osobiście podziwiam tą Jedną osobę z MZD. Przemiła i inteligentną Pani która zajmuje się tym całym syfem.

A co do Quuu nie mam nic. Czytając jego obietnice mi.o budowie trzeciego pasa ruchu na Michelin - jak nie ma drugiego, to jestem załamany. Ten chłopiec chce się zajmować infrastrukturą.
Skąd Oni się rodzą.

2 1
ID:31624

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA