czemu w włocławku nie ma tramwajów ?

czemu w włocławku nie ma tramwajów ?

19 komentarzy

sportowiec

A czemu zadajesz głupie pytanie?

6 5
ID:32064

Jan

a dlaczego nie ma metra?

6 5
ID:32065

oliwia1979

Nie wiedziałeś, że Włocławek to wieś. We Włocławku dużo rzeczy nie ma.

7 14
ID:32066

wolf

To nie tak droga Oliwko, że wieś. Trzeba Ci wiedzieć, że po wojnie w Polsce tylko w Częstochowie od zera zorganizowano komunikację tramwajową.W pozostałych miastach (żeby odnieść się tylko do naszego regionu lub do miast zbliżonych wielkością do Włocławka) tramwaje już były przed wojną, i co ciekawe to nie było to wynikiem starań państwa , lecz pozostałością po...zaborach.A ściśle rzecz biorąc po zaborze pruskim.Wynikało to z filozofii rozwoju miast przyjętej w tym kraju i dlatego Toruń,Grudziądz,Bydgoszcz,Elbląg ,Gorzów Wlkp.tramwaje mają a my z "kongresówki" (dotyczy to także Płocka) niestety nie.Tramwaje miały także Inowrocław,Słupsk,Koszalin czy Jelenia Góra,ale zostały w czasach PRL zlikwidowane.

19 0
ID:32068

Pakero

czemu głupie wszytko co tu się napisze albo ktoś się wypowie to głupie Sami najmądrzejsi

5 4
ID:32075

dzonny_killer

nie neguję Twojego pytania @pakero, ale dobrze byłoby dodać coś więcej, gdyż w tej formie faktycznie głupio brzmi... uzasadnij to pytanie... :p

5 4
ID:32078

szuja

Prawdę mówiąc to ostatnio wszystko to mnie tak obchodzi ....

2 5
ID:32080

oliwia1979

@~wolf: Jak nie wieś jak wieś. Nie ma tramwajów, metra, teatu (nie biore pod uwagę Teatru Impresaryjnego), większości lekarzy spercjalistów nie ma. Zmniejsza się liczba mieszkańców. Itp.

6 2
ID:32084

szuja

Dzunny kupił sobie kunia i bedzie jeździł teroz furmankum,winc nie wim czym łun tak sie przejuł.

0 6
ID:32102

george best

nie ma bo złomiarze ukradli tory

2 1
ID:32104

gość

Po co tramwaje lub metro we Włocławku jak miasto jest tak wielkie, że przejdziesz je pieszo bez zmęczenia ociągając się w godzinę a jak Ci się spieszy to dasz radę w 30 minut. Tramwaje czy metro mają sens w W-wie bądź w Poznaniu itp jeśli miasto jest duże i dużo mieszkańców korzysta z komunikacji miejskiej, a przede wszystkim jeśli są problemy komunikacyjne i trzeba je jakoś rozwiązać np poprzez więcej linii mpk. Tramwaje powstają (wg mnie) wtedy gdy jest możliwość postawienia torowiska a stawia się je wtedy gdy na drogach jest już taki ruch, że nic innego nie pomoże. Natomiast metro powstaje wtedy gdy nie daje rady mpk i tramwaje oraz wtedy gdy nie ma gdzie postawić kolejnej linii mpk bądź tramwajów a odległość w danym mieście są tak wielkie, że wymagany jest szybki środek transportu który pominie korki itp. A co do oliwi1979 to problem z państwową służbą zdrowia występuje w całej Polsce a nie tylko we Włocławku. Najpierw coś sprawdźcie a nie wypowiadacie się prostą krytyką nie wymagającą myślenia.
Pozdrawiam serdecznie :)

4 1
ID:32107

dzonny_killer

gościu, ty to masz bujną fantazję... chciałbym zobaczyć jak spiesząc się przejdziesz pieszo od choćby "anglików" do Płockiej (okolice tamy), czy Michelina lub na koniec Grodzkiej... oczywiście w zakładane przez ciebie 30 minut. Nawet w godzinę nie dasz rady!!! Najpierw coś sprawdź, a potem wymądrzaj się prostymi słowy niby nie wymagającymi myślenia...
Linia tramwajowa śmiało mogłaby biec wzdłuż DK1... miejsca tam dostatek. Czy byłby sens uruchamiania takiej trasy? zapewne łatwo można znaleźć zarowno plusy, jak i minusy takiego przedsięwzięcia. Jedyne z czym się zgodzę, to kwestia metra, ale moim zdaniem posta @jana był sarkazmem...
pozdrawiam

2 2
ID:32109

oliwia1979

@~gość:
Ja sprawdziłam. Do lekarza specjalisty muszę jeździć do Torunia lub Bydgoszczy, bo we Włocławku nie ma. Więdź miasta Toruń lub Bydgoszcz nie mają problemów z lekarzami specjalistami.
I jak sam stwierdziłeś po co tramwaje lub metro we Włocławku.
Przecież pisałam, że Włocławek to wieś:
- wszędzie się dojdzie pieszo, bo Włocławek jest mały.
- mała liczba mieszkańców.
- brak lekarzy specjalistów
- itp

1 1
ID:32112

szuja

oliwia1979
A na drugie ?

0 3
ID:32117

Solejukowa

Miejsce, w którym się urodziło, żyje, powinno być tym szczególnym w sercu. Tak mnie wychowywano, tego uczono. Niezależnie, czy jest to wieś, miasto, metropolia. Czy jest biedne, czy bogate. Czy to takie ważne ? Co się z Wami. ludzie dzieje ?
Ciągle tylko "wyzywanie" Włocławka, że biedny, zły, brzydki, brudny. Przyjemnie tak ? Naprawdę ?
Od kilku lat nie mieszkam we Włocławku. Niestety nie udało mi się tu znaleźć pracy itd. Ale czy mam mieć o to pretensję do miasta ? O Włocławku myślę z nostalgią i bardzo chętnie go odwiedzam. Bo mam tu "swoje" miejsca. Miejsca dziecięcych zabaw, wspomnienia. I naprawdę miło jest tutaj przyjeżdżać. Jezeli miałabym możliwość, wróciłabym tutaj. Moze kiedyś, moze dopiero na starość.
Służba zdrowia ? Na to wszędzie narzekają. Brud, bieda ? To tez jest wszędzie.
Specjaliści we Włocławku są. W większosci dziedzin. No ale skoro ma się przekonanie, że to co włocławskie jest złe, to ich niema i nigdy nie będzie.

4 2
ID:32121

gość

Jeżeli będziesz patrzył tylko na wyjątkowe przypadki to nagle okaże się, że we W-waie nikt nie powinien mieszkać bo, żeby przejechać z jednego końca na drugi koniec miasta w godzinach szczytu potrzeba kilku ładnych godzin niezależnie czym się jedzie. Co do budowy tramwajów czy też metra to wolałbym, żeby pieniądze, które miałyby iść na to poszłyby na wspomnianą służbę zdrowia, a co do tych specjalistów to kogo we włocławku nie ma??

0 1
ID:32125

dzonny_killer

wiesz co solejukowa... mieszkam w tym mieście nieprzerwanie już kilkadziesiąt lat... masz rację, że powinno to być miejsce szczególne w naszych sercach... i w moim jest. Dlatego tym bardziej mnie złości i bulwersuje to, co obecne parawładze robią z moim ukochanym miastem... być może gdybyś mieszkała na stałe tutaj inaczej być "ćwierkała"... nie masz widocznie pojęcia o problemach tego miasta, o "chorobie" go toczącej, o błędach i wypaczeniach, o odchyleniach prawicowo-kościelnych obecnych parawładz... można naprawdę mnożyć przykłady... tylko dla wielu wygodniej jest przyjąć, że "to mnie nie dotyczy"... wówczas jedynie można życzyć "powodzenia" i nie wtrącania się w "nieswoje" sprawy... :p

2 5
ID:32127

Solejukowa

Dzonny - mylisz się, bo doskonale wiem, jaka jest sytuacja miasta. Nie mieszkam, ale śledzę co sie w nim dzieje. Jest tutaj moja cała rodzina. I także jest mi przykro kiedy się dowiaduję o kolejnych "cudownych" pomysłach.
A co, skoro wyjechałam to już spadaj tak ? Już nie jesteś Włocławianką ? Dziękuję bardzo.

1 2
ID:32141

dzonny_killer

Solejukowa... być może jednak myślimy podobnie, może inaczej to wyrażamy... słowa wypowiedziane inaczej trafiają, aniżeli napisanych kilka wyrazów...
nie napisałem, ani nie myślałem "spadaj"... wracaj często i obyś za każdym razem mogła się czymś zachwycić... :)

0 0
ID:32163

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA