Pracuję w spółce miasta.Dostałem podwyżkę 50 zł.Mam...

Pracuję w spółce miasta.Dostałem podwyżkę 50 zł.Mam dochód 1400zł. Teraz wiem czemu tak mało.Mianowali się nauczyciele,wszyscy zdali więc musi starczyć dla nich na podwyżki 350zł.Będą mieli 2200 netto za 18 godzin tygodniowo.Mi wychodzi 7,95 netto na godzinę pracy a nygusy mają 30,55 na godzinę.Wiem że u prywaciarzy jest gorzej ale czy my ludzie pracy mamy inne żołądki niż nauczyciele.My też musimy płacić rachunki i mamy tylko 26 dni urlopu w ciągu roku.
POZDRAWIAM LUDZI PRACY

20 komentarzy

kasia

A gdzie ty wyczytałeś że to jest netto bo z tego co ja wiem to ma byc od września 2550 brutto.
A czyja to wina że nie zostałeś nauczycielem, bo chyba nie nauczycieli, którzy z Ciebie chcieli zrobic człowieka ale widać sie nie udało i teraz masz kompleksy. Żal mi ciebie

5 16
ID:32438

dzonny_killer

masz rację, ale... nauczyciele i tak Cię nie zrozumieją... ;p

18 2
ID:32440

michał

ale ziejesz... a co ty w tej spolce miasta robisz? pewnie kawkę spijasz ... trzeba się było uczyć, a nie wszystkim dookoła zazdrościć, bo jest się nieudacznikiem;

6 14
ID:32443

aaa

to podziękuj gospodarzowi miasta, który pozatrudniał w spółkach miejskich swoich towarzyszy tamci to dopiro zarabiają...

14 3
ID:32447

Daniel

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Każdy zawód ma jakieś swoje plusy i minusu. Zawód nauczyciela jest moim zdaniem jednym z mniej problematycznych. Fakt dzieci i młodzież nie zawsze jest taka jak powinna jeśli chodzi o zachowanie, ale po za tym 2 miesiące płatnych wakacji. Który inny zawód tak ma ?? Ja zarabiam 1500zł jako inżynier informatyk, przyznam, że idąc na studia miałem nadzieję, że czas i pieniądze jakie włożyłem w swoją edukację przyniosą lepsze efekty.

16 0
ID:32449

nauczyciel

Drogi Pracowniku Fizyczny! Jeżeli już chcesz kogoś obrażać to sprawdź najpierw wiarygodność informacji, które wypisujesz! Płace nauczycieli to żadna tajemnica, można je sprawdzić w ogólnie dostępnej tabeli płac. Żaden z moich "mianowanych" znajomych nie zarabia takiej kwoty. Mam jednak wrażenie, że tak, jak tabela płac, obce są ci również stopnie awansu zawodowego nauczycieli. A godziny pracy, o których piszesz to godziny dydaktyczne i nie zawsze jest ich 18, ja pracuje 25 bez nadgodzin, pozostałe poświęcam na przygotowanie do zajęć i uwierz mi w rezultacie wychodzi o wiele więcej niż 40 tygodniowo. Proponuję zapoznać się z przepisami a potem wyrażać swoją opinię publicznie. A poza tym to nikt, nie zabronił Ci zostać nauczycielem. O ile wiem dawniej było o to łatwiej niż obecnie. Pozdrawiam.

5 13
ID:32450

Bartek Toruńska

Obyś cudze dzieci uczył. 18 godzin w szkole + 20 godzin w domu "po pracy". Śmiech nie pieniądze za taką pracę. Wszyscy ciężko pracujemy. Jedni fizycznie inni umysłowo. Moja praca wymaga ode mnie i sprawności fizycznej i umysłowej. Jedna i druga forma jest naprawdę wyczerpująca. Pracuję u prywaciarza i tu nie ma opertalania się.
Nie możesz kogoś obrażać skoro w jego butach nie chodziłeś. Zastanów się. Nie chciało się nosić teczki...

8 12
ID:32452

IP-szuja

~Bartek Toruńska | 1 godzinę temu

+ 20 godzin w domu "po pracy". przy korepetycjach.

9 4
ID:32454

Ola

Czasem nie rozumiem nauczycieli - 18 godzin w szkole + 20 godzin w domu "po pracy".

Nikt nikogo nie zmusza do robienia "nadgodzin" - wystarczy zostać w szkole i zrobić to na miejscu i wyjdzie normalnie 40 godzin, jak w normalnej pracy. Ja zarabiam dobrze i nie mam nic do płacy nauczycieli ale jak słyszę o ich nadgodzinach to śmiech mnie ogarnia. Normalni ludzie pracują po 40 godzin + "nadgodziny w domu też mają".
Zresztą w normalnej pracy na tekst, że ma się "nadgodziny w domu" pracodawca mógłby powiedzieć:
a) "ooo zabierasz jeszcze tyle pracy do domu to może masz problem z zarządzaniem czasu"
b) "nie interesuje mnie jak Ty to zrobisz, dla mnie możesz siedzieć codziennie nawet do rana - ma być zrobione i tyle"

Nie rozumiem też dlaczego nauczyciele mają podwyżki (niby ciężka praca itp.) a policjanci to co? Też bardzo stresujący i odpowiedzialny zawód.

Drodzy nauczyciele bądźmy obiektywni do licha !

11 1
ID:32456

Ola

Problem zawodu nauczyciela polega na tym że jest to specyficzny zawód, wymagający oprócz wiedzy, zaangażowania, poprostu pewnych predyspozycji. To tak jak w firmach - tylko nieliczni nadają się do prowadzenia szkoleń.
Niestety zawód nauczyciela może wykonywać każdy po skończeniu studiów (nie kwestionuje tu wiedzy). Trzeba sobie jednak powiedzieć wyraźnie NIESTETY bo 50% nauczycieli się do tego nie nadaje i nie dla tego, że nie chce albo nie wie tylko NIE MA PREDYSPOZYCJI (+ 30% się nie nadaje bo wcale nie chciało być nauczycielami ale w życiu tak wyszło, bo na studiach było mało kandydatów itp.).
Zostaje tych 20% którzy nie zawsze są doceniani bo albo nie mają znajomości albo partyjnych układów. No cóż....

7 2
ID:32458

pikpok

nauczyciele zarabiają grubo ponad 2500zł netto - a i jeszczo jedno! każda godzina spędzona w szkole poza lekcjami - to nadgodziny!!! i mają jeszcze dodatko socjalne różnego typu!!!
dlaczego Nasze społeczeństwo nie zrobi z nimi pożądku ???
ciągle tylko podwyżki i narzekanie jak ciężko pracują!!! a dzieciaki coraz gorzej zdają maturę itp. S K A N D A L !!!!

13 2
ID:32459

Karol777

+50 zł za każdą godzinę korepetycji.

8 1
ID:32463

IP-szuja

Od tej Solidarności i religii to już nie tylko dzieci ale wyrośli z nich nauczyciele są też coraz głupsi i powstaje błędne koło. A zawód kominiarza jest bardziej niebezpieczny i więcej narażony na stres i co?

4 6
ID:32464

świnka Peppa

Jeśli chodzi o zarobki i dwa miesiące wakacji to powiem jedno - BZDURY PISZECIE.
Przyznać jednak muszę, że jak na włocławskie realia płaca nauczyciela (ta prawdziwa, nie ta z księżyca) nie jest zła. Są to godziwe pieniądze. Dlatego też złapanie etatu graniczy z cudem - coś o tym wiem, umowa na czas nieokreślony leży póki co w sferze mych marzeń :) Sama praca taka miła nie jest, ale to akurat w dużej mierze zależy od Was, mili Państwo. Gdyż jak dziecko jest wychowane, tak się potem zachowuje.

I już nieraz to pisałam, ale napisze raz jeszcze. O podwyżki krzyczą najgłośniej zawsze ci, którym te pieniądze są jak najmniej potrzebne. A opinia chciwych obiboków ciągnie się potem za całą grupą zawodową.

4 6
ID:32467

antydziałkowiec

Pociesz się -w O... w WŁOCŁAWEK kuzyn pracuje od 10 LAT BEZ poDWYŻKI za najniższa krajową!!!!!!!!!! Podobno w O.... podwyżki dostają tylko zmieniajacy się dyrektorzy i ich kolesie , reszta musi tyrać(nawet nadgodzin nie płacą) i milczeć,-czy to nie jest wstyd ?, więc nie narzekaj .

2 2
ID:32474

zbuntowany_kaloryfer

Jednego od x czasu jestem świadom - że każdy fizol ma się za filozofa i "znawcę życia". Viva la fizole i brak wykształcenia!

5 6
ID:32486

OLAF

Dostałeś tak mało bo musi być dla innych ,którzy na kilku etatach przeżerają miejski budżet.

2 0
ID:32489

sportowiec

Fajne jest to, że nauczyciele są swięcie przekonani, że TYLKO ONI pracują w domu, TYLKO ONI muszą podnosić kwalifikacje, TYLKO ONI pracują w nadgodzinach.

5 1
ID:32500

dzonny_killer

Obecne i prognozowane średnie wynagrodzenie nauczycieli w latach 2011-2012

Nauczyciele według stopnia
awansu zawodowego
Średnie wynagrodzenie nauczycieli w okresie

do 31.08.2011 od 01.09.2011 - do 31.08.2012 od 01.09.2012

Nauczyciel stażysta 2446,82 zł 2618,10 zł 2717,60 zł
Nauczyciel kontraktowy 2715,97 zł 2906,09 zł 3016,54 zł
Nauczyciel mianowany 3523,42 zł 3770,06 zł 3913,34 zł
Nauczyciel dyplomowany 4502,15 zł 4817,30 zł 5000,38 zł

i co? można??? pewnie, że można!!! obrońców nauczycieli (czyli wyłacznie ich samych) "skazałbym" na "tyranie" w szkole po 40 godzin tygodniowo (jak każdego pracownika), brak nadgodzin (nie wyrobiłeś się w pracy, to musisz to zrobić w domu "w czynie społecznym"), zamrozić pensje w okolicach średniej krajowej (to i tak wielki ukłon w ich stronę) i dać do dyspozycji 20-26 dni urlopu bez żadnych wolnych przed świętami, po świętach, bez dni nauczyciela itp. bzdur, bez ferii i wakacji... zabrać "urlop na podreperowanie zdrowia", który jest niczym innym jak złodziejstwem wobec osób normalnie pracujących... ciekawe, ilu wówczas tak pchałoby się po te "ciepluteńkie posadki"... :p

2 0
ID:32525

czytelnik

To zamień się pracą z nauczycielem, wtedy wypowiadaj się publicznie.

0 1
ID:32602

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA