reforma to dopiero mam nadzieje będzie: likwidacja karty...

reforma to dopiero mam nadzieje będzie: likwidacja karty nauczyciela, prywatyzacja szkół i masowe zwolnienia nauczycieli!!! każda szkoła jest kulą u nogi każdego samorządu - a wszystko przez chore rządania nauczycieli, zarabiają po 2,5 - 4 tys. na rękę i jeszcze im mało. nauczycieli jest tyle na rynku pracy - że można ich wymienić kilkakrotnie. a więc nowy rząd powinien wkońcu zrobić porządek!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14 komentarzy

wiecznie Żądający nauczyc

Cztery tysiące na rękę. Haha. Dobre. Daj namiary na tę szkołę bo moje 1500 to jakaś żenada przy tym.

6 12
ID:33618

wiecznie Żądający nauczyc

I jeszcze jedno. Powiedz Pikpoku, jeśli będą mieli zwolnić nauczyciela, to zwolnią tego, który się przykłada, któremu zależy, ale nie ma pleców "na górze" czy tego co ma wszystko i wszystkich w d..., ledwo ukończył studia, ale jest "znajomym królika"? Skończy się na tym, że dziecko ze szkoły będzie wychodziło z zerową wiedzą. Obecnie jest jeszcze szansa na to, że uczeń trafi na dobrego pedagoga. Walczcie dalej, krzyczcie dalej, ale potem nie płaczcie.

PS. Pikpoku, ty masz chyba jakiś kompleks dotyczący nauczyciela. Nieraz już po nas jechałeś. Doigrasz się, zobaczysz. Ale potem pretensje tylko do siebie miej.

8 6
ID:33619

pikpoka

doigram si? Czy to jest publiczna groba? Poka nauczycielu swj PIT! Czy reszta Naszego spoeczestwa pracujego gorzej od Was? Chyba wszyscy dobrze pracuj i wszyscy tworz PKB! A wiec wszstkim sie naleza podwyzki, nie tylko ciagle Wam?

5 4
ID:33620

dzonny_killer

hahaha... zwolnić nauczyciela? a niby z jakiego powodu? niż demograficzny? przecież macie coś tak "wspaniałego" jak urlop na podratowanie zdrowia... ROCZNY!!! później zaległy urlop, może jakieś chorobowe... a czas leci, kasa leci... no i jeszcze obowiązkowo przez każdego nauczyciela zarejestrowane korepetycje!!!

Prawda jest taka, że obecnie jeśli rodzice odpowiednio dziecka nie ukształtują, to w szkole nauczy się jedynie pić, palić, przeklinać, oszukiwać i Bóg wie, co jeszcze... dlaczego? bo ta nowa "szlachatka zaściankowa" myśli wyłącznie o swojej Karcie, kasie i wszelkich wolnych dniach... :p

To jest kompleks? to jest prawda, która w oczy niektórych kole... :p

Na marginesie... sam byłem nauczycielem historii... :p

10 5
ID:33621

Żądający nauczyczyciel

Groźba? W sensie, że banda złych nauczycieli dorwie Cię w bramie za złorzeczenie im? Nie pikpoku, zupełnie nie to miałam na myśli. Ja nie grożę. Ja siedzę w tym od środka i ostrzegam przed jeszcze większym bagnem. Pracowałam w dwóch szkołach. W tym okresie poleciało kilku nauczycieli. I zgadnij, którzy z wyżej przeze mnie wymienionych to byli. W placówce, w której teraz pracuję też już jest zapowiedziane, że kilka etatów będzie trzeba zlikwidować. Na moje nieszczęście jestem na liście tych do odstrzału.
Mam 30 lat. Zależy mi na tych dzieciakach jeszcze. Nie kończę pracy z dzieckiem po 45 minutach lekcji. Interesuje mnie co dzieje się z nim po szkole, czy w domu wszystko ok, nieraz o dziecko uważane za zakałę wręcz, będące w oczach innych nie do uratowania, walczyłam do końca. Tak już mam. Niestety nie wiem jak długo będą we mnie siedzieć jakieś takie przedwojenne ideały, bo Ministerstwo i często rodzice, robią wszystko by ten zawód obrzydzić. Jeśli chodzi o mnie, nie udało im się to jeszcze, ale obawiam się że to tylko kwestia czasu.
Dzonny, nie wiem ile lat temu zakończyłeś przygodę z nauczaniem, ale wiem od starszych kolegów, że taka kaszanka została zgotowana nauczycielom 3-4 lata temu. Wcześniej podobno było to prestiżowe stanowisko. Dziś jest opluwane, dziś wstyd przyznać kim się jest, bo zaraz są wyzwiska, teksty takie jak pikpoka.

3 2
ID:33622

aldi

najpierw rodziców trzeba odesłać do szkoły - nie widzą prostych zależności a się mądrują : ) Pikpok ... z wf-u też można dawać korepetycje ?? ;d

2 2
ID:33623

dzonny_killer

@żądający... przyznam, że pozytywnie zdziwiły mnie Twoje słowa, tym bardziej w tak młodym wieku... Ludzi do nauczycieli tak naprawdę zrażają ich ciągłe utyskiwania, narzekania i groźby strajku... w oczach społeczeństwa "kasta" nauczycielska to uzurpator przywilejów, który wiecznie żąda więcej i więcej, a nic od siebie nie daje... Czy Ciebie to dziwi, że każdy NORMALNIE pracujący chciałby mieć takie warunki zatrudnienia, takie przywileje, jak nauczyciele?

Problem polega na tym, że "kasta" nauczycielska jest strasznie niewygodna dla każdego rządu (od prawej do lewej)... bo oni "uczą" nasze dzieci, bo jak zastrajkują, to co ludzie powiedzą? Dopóki ktoś z jajami nie zrobi m.in. z tą grupą społeczną porządku, dopóty będą wieczne żale, pretensje, czasem wyzwiska... Kto by nie chciał za niezłe w sumie pieniądze pracować przez 18 godzin tygodniowo? Czy nauczyciele wiedzą ile osób "zapieprza" po kilkanaście godzin dziennie, a po miesiącu na ich konto wpływa (albo i nie) NAJNIŻSZA krajowa!!! to jest sprawiedliwe? to jest w porządku? Tylko proszę bez frazesów o "pracy w domu", bo doskonale wie, jak to wygląda... :p

Ja rozumiem @pikpoka... staram się również zrozumieć Ciebie, ale już niedługo poślę dziecko do szkoły i zakładam, że będę z "drugiej strony barykady"... chyba, że trafię na "nauczyciela z powołaniem"... ale coraz trudniej dziś o takiego... :p

3 4
ID:33624

Żądający nauczyczyciel

A propos pracy w domu - wiadomo, że raz po pracy nie ma nic do zrobienia, innym razem roboty zbierze się na parę godzin. Nie wychodzi jednak po 8 godzin dziennie, to oczywiste. Zwracam jednak uwagę, że w tygodniu musimy przepracować 2 godziny "karciane" więc jak już nas krytykujecie, to piszcie zgodnie z prawdą, że my, nieroby, mamy 20 godzin :D

Jeśli chodzi o tych złych nauczycieli to to, że nadal mają pracę w dużej mierze jest winą rodziców. Pracowałam z panią, która nie miała podejścia do dzieci, krzyczała za byle co, dzieciaki nieraz udawały choroby, żeby tylko do szkoły nie pójść, była znienawidzona przez wielu rodziców, większość pracowników szkoły głośno zastanawiała się jakim cudem ktoś taki pracuje w szkole, z małymi dziećmi. Żeby było śmieszniej robiła świetne błędy ortograficzne (no ale polskiego nie uczyła, zatem znajomość języka ojczystego widocznie uznała za sprawę drugorzędną). I co? I nic. Nadal siedzi tam gdzie siedziała, stosuje metody jakie stosowała. Dlaczego? Bo rodzice psioczyli między sobą. Do dyrekcji nikt nie odważył się wybrać. Biadolenie na forach nie zmieni niczego. Trzeba wziąć d... w troki i zacząć działać.

I jeszcze jedno. Do Pikpoka. Sprawdziłam w kalkulatorze wynagrodzeń i wyszło mi, że nauczyciel dyplomowany na rękę dostaje trochę ponad 2000. Dużo, bardzo dużo, zwłaszcza jak na nasze miasto, ale nie jest to 4000. Więc opanuj się trochę.

1 1
ID:33625

kortyzol

Po tym co napisaliście pragnę dodać ,że w szkołach jest już większa patologia niż w więzieniach.Dotyczy to przede wszystkim poronionych gimnazjów.

7 0
ID:33626

kortyzol

@aldi
Moim skromnym zdaniem, jeżeli już musi być w szkole religia ,to ilość godzin jej poświęcona ,powinna być zamieniona z W-F em.Młode dziewczyn w wieku 10 lat maja tyłki jak przysłowiowe "wrota od stodoły" na których można latać jak na F-ach wg. Prezydenta RP.

7 1
ID:33627

Oczytany

Coście tak uparli się na nauczycielach!! Czy ktoś z was policzył ile zarabia sługus i klecznik czarnych na etacie w szkołach podstawowych, gimnazjach, średnich, wyższych???? Czy wasze zacofane łby zapatrzone w krzyżyki, potrafią szukać i liczyć??Wara od nauczycielskich pensji!!Weźcie się do liczenia ile wydaje państwo polskie na oświecenie maluchów o czarach i marach, diabłach, bożkach i innych gusłach!!Gdzie w miejsce tego, mogli by poznać co to jest gimnastyka, sport etc.....

4 1
ID:33635

dzonny_killer

o ile od nauczycieli się nie odczepię... o tyle w kwestii "czarnych" całkowicie się zgodzę... :p

3 1
ID:33637

zbuntowany_kaloryfer

Klarownie i sensownie o nauczycielskich wymaganiach i o Karcie Nauczyciela:
http://biznes.onet.pl/nauczyciele-paralizuja-finanse-gmin,18554,4879462,1,prasa-detal

2 0
ID:33751

rms72

Drogi panie. Przede wszystkim żądania a nie rządania. Nie uczyło się w szkole, oj nie uczyło. Poza tym jestem nauczycielką z kilkunastoletnim stażem i 2,5 tys to ja na oczy nie widziałam.

0 0
ID:34121

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA