Ostatnio podczas spotkania w grupie znajomych ktoś poruszył...

Ostatnio podczas spotkania w grupie znajomych ktoś poruszył temat niedawnego kazania niedzielnego w kościele Najśw. Zbawiciela w Parku Łokietka. Otóż proboszcz tam litościwie panujacy na włościach, w swoim przemówieniu do narodu, przepraszam parafian, wyczytywał listę wiernych, którzy swoimi nakładami finansowymi budowali i wyposażali tą światynie. Chwała im za to i serdeczne Bóg zapłać oczywiście. Potem znamienity mówił o tym jak to ktoś, kto tam w parku przechodzi, mówi "o mój kościół" i od razu ksiądz proboszcz zadaje , podejrzewam retoryczne pytanie: "A co w tym kościele jest twoje?" Moja znajoma poczuła się rozgoryczona tak postawionym pytaniem. Oczywiście nie zasponsorowała żadnego witraża, chrzcielnicy, czy tez nie kupiła dzwonu, ale podczas coniedzielnego chodzenia do tegoż kościoła na tacę regularnie księdzu kładzie, na kolędzie księdzu daje, za ślub syna płaciła, za pogrzeb babci też. Czy aby na pewno ksiądz proboszcz miał prawo postawić takie pytanie do swoich wiernych? Bo ja na miejscu pewnie niejednego parafianina podobnego do mojej znajomej na pytanie " a co w tym kościele jest twoje?" odpowiedziałbym: "a chociażby proszę księdza klamka od drzwi do kościoła jest moja, a może gwoździe w ławkach są moje, albo świeca na ołtarzu jest moja..." Nie każdy jest przedstawicielem firmy budowlanej(znanej we W-ku), choć i tak darowiznę w koszty wrzucił pewnie, i nie "wywali" mówiąc kolokwialnie tyle kasy, żeby księdzu oblicze pokraśniało z radości, bo tyle to musi pewnie z rok pracować. Darczyńców było wielu, ale zasada jest chyba prosta: mieli to dali.Chwalić, ale nie od razu ganić tych co tyle nie dają, bo po prostu nie mają. Pomyśl czasem Księże Proboszczu o tych, którzy muszą odłożyć na węgiel na zimę, na podręczniki dla dziecka, którym wciąż nie starcza i ciesz się z tego co dzięki swoim parafianom masz, bo w cieple siedzisz i nie martwisz się co do garnka włożyć, bo ci pewnie jeszcze kucharz gotuje. Więcej pokory Sługo Boży, a na koniec proszę przypomnij sobie Pismo Święte i przypowieść Jezusa, Twojego zwierzchnika, o WDOWIM GROSZU.

11 komentarzy

Lemur

Jeden z nielicznych mądrych komentarzy. niestety ludzie są sami sobie winni. Odciąć towarzystwo od finansowania, to zobaczymy jak sobie dadzą radę.

12 2
ID:34524

Robert

Panowie księżowie (księciowie) są coraz bardziej bezczelni dzięki naszym rządom które im na to pozwalają. Czy to PiS czy PO czy PSL wszyscy kiecolom wchodzą w d... aż miło. Panom księdzom zachciało się jednego procenta z naszych podatków- jakim prawem się pytam? S... zdzierają z nas za wszelkie posługi (usługi) ogromne pieniądze, za każdy papierek trzeba słono płacić. Proponuje aby kość. kat. ogłosił oficjalny cennik posług (usług). Natomiast rząd powinien doprowadzić do tego aby opodatkować czarny kler. Mógłbym wiele pisać na temat pazerności kiecoli bo coś o tym wiem ( w zeszłym roku chowałem teściową i mamę) i miałem tą nieprzyjemność kontaktu z nimi. Swoją drogą ilu z was jeszcze ludzi w średnim wieku chodzi jeszcze do kościoła, bo młodzież to chyba już w ogóle przestała chodzić. Wiem ktoś może powiedzieć, że do kościoła chodzi się nie dla księdza tylko dla wiary ale moim zdaniem wiele osób przestało praktykować dzięki tym pożal się Boże "pasterzom"

13 2
ID:34529

dzonny_killer

smutne to, ale i prawdziwe... jednak dopóki ludzie będą do nich chodzić i im płacić, dopóty będą śmiać się ludzoim w twarz...

8 2
ID:34539

Soldier

Bardzo dużo ludzi straciło szacunek do proboszcza o którym jest mowa m.in właśnie za jego materialne podejście.. Słudze Bożemu po prostu nie przystoi takie zachowanie, należę do tej parafii i bardzo mi wstyd że w "moim" kościele rządzi i dzieli taki proboszcz.

5 2
ID:34540

chicano

Ludzie, te klech wpuszcza wojsko do kościoła !!! NIE ZABIJAJ !!!! MYŚLA, MOWĄ, UCZYNKIEM !!!! Pobiera apanaże jako wojskowy, mundurowy a obecnie teraz ciągnie emeryturę !!!!!!!!! Złodziej jakich wielu !!!!

4 0
ID:34543

szuja

Proboszcz ma rację.Jak się komuś nie podoba ,to niech się przeniesie z modłami do siedziby solidarności albo IPN.Hahaha

3 6
ID:34546

trwam

wojskowy mundowy bierze emeryture wpuszcza do kosciola wojsko obecnie wojskowy w stanie spoczynku z apanazem zolnierskim i ze slowami na ustach nie zabijaj, rzuc na tace

3 0
ID:34548

Wlocławianin.

@szuja: Masz rację, przestancie chodzić do Kościoła, przestańcie dawać na tace, nie przyjmujcie po Kolędzie. I tak już mało ludzi chodzi do Kościoła. A najlepszy jest Rydzyk

3 3
ID:34549

antydziałkowiec

Ha ...niewierni , na samochody za 100tyś macie ,na wycieczki do Egiptu macie , na pieski po 5tyś/sztuka macie ,a dla parafii nie macie, za filarami się chowacie ?Chcecie by wasz proboszcz nie miał co do garnka włożyć ? Wstyd ......

2 5
ID:34551

polly

emeryt, obecnie na uposażeniu wojska, wojsko wpuszcza do kosciola podobnie jak Jezus, dawny wojskowy, dzis jeden z szeregu emerytow wielce zasluzonych dla wojska

2 2
ID:34557

antydziałkowiec

Kapelani w stopniu generała i posiadlościami pod Gdańskiem też się wam nie podobają ? A kto pobłogosławi chłopaków ginacych ,,za naszą i waszą '' w Afganistanie tam musi być przynajmniej pułkownik- kapelan by błogosławił idących na śmierć niższych stopniem ,za tym cały czas głosujecie ,więc się nie stroszcie i nie obrażajcie ,chcieliście taki bałagan zaplanowany w Magdalence to macie !

1 4
ID:34561

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA