Czy zmienimy Włocławek? Można budować nowe galerie...

Czy zmienimy Włocławek?
Można budować nowe galerie handlowe, hipermarkety, baseny, rewitalizować starówkę, odnawiać drogi, budować mosty, ale tak naprawdę i tak to nie zwiększy atrakcyjności naszego miasta. Dlaczego tak myślę?
Bo o atrakcyjności miasta decydują przede wszystkim jego mieszkańcy. Bo to oni tworzą kulturę miasta.
Według mnie Włocławek może zmienić się tylko wtedy, gdy zmienią się jego mieszkańcy.
Przyzwyczailiśmy się do krytykowania rządzących i narzekania na niskie standardy życia w naszym mieście.
To prawda, że miasto jest zaniedbane przez gospodarzy. Ale czy i my nie jesteśmy również gospodarzami? Mamy demokrację?
Korzystamy z niej?
Nie, bo my to wszystko mamy gdzieś.
Od dziesięcioleci jesteśmy nauczeni tego, że o wszystkim decyduje władza.
Jaką mogą mieć mentalność ludzie, którzy siedzą w domach i głównie oglądają telewizję?
Powiedzmy sobie szczerze, w przeważającej większości jesteśmy debilowaci. Nie bójmy się tego mówić, bo taka jest prawda.
Dlatego pierwszym krokiem, aby to zmienić jest uświadomienie sobie tego faktu. Dopiero wówczas, gdy zmądrzejemy, wtedy dopiero będziemy zdolni do wybierania mądrych i skutecznych polityków.
Chylę czoło przed tymi, którzy próbują wnieść trochę kultury do tego miasta. To bez wątpienia tacy nasi lokalni patrioci. Podziwiam ich wiarę i wytrwałość.
Dobrzy i mądrzy ludzie, niestety nie są ani popularni, ani też popierani.
W naszym mieście, jak ktoś będzie chciał coś dobrego zrobić, to nie będzie miał szans, bo my mu na to nie pozwolimy. Zaraz będzie krytykowany, ośmieszany i podejrzewany o nieczyste intencje.
A cwaniak, który zna sposoby wpływania na debilowate masy, zyska zaufanie i poparcie.
Zobaczcie jakie żniwo zbiera pan Janusz Palikot i jego ruch.

9 komentarzy

Krystyna

Przeciez to nalezy do wladz polepszenie zycia mieszkancow. Sluzba zdrowia, dworce, przystanki autobusowe, remont kamienic i ulic.

4 1
ID:34617

antydziałkowiec

Piotrek słusznie rozumujesz , ale najwazniejsze w tym wszystkim jest moim zdaniem to by WYBORCY ZROZUMIELI ,ŻE WYBRAŃCY ŻYJĄ ZA ICH PIENIĄDZE i maja zas....ny obowiązek realizować życzenia wyborców ,a dopiero (jak im starczy kasy ) budować się nad zalewm . A we Włoclawku i nie tylko jest akurat odwrotnie ....

3 3
ID:34618

ben Jakov

Niejako Mojżesz prze 40 lat Żydów po pustyni ciągał nie dlatego, że do Kaanan-u trafić nie potrafił, a tylko dlatego, żeby pokolenie niewolników wymarło. My, niestety mamy pokolenie niewolników - sierot po Marksie.

8 3
ID:34622

george best

Tyle się napociłes i na końcu skrytykowałeś Palikota.Właśnie my ludzie tolerancyjni głosowaliśmy na niego aby na ulicy nie robić głupich min widzac czarnoskórego,geja,lesbijki i przede wszystkim aby kościół katolicki zajmował się religią a nie polityką.

7 7
ID:34624

Piotrek

@ben Jakov: całkowicie się z Tobą zgadzam. Świetna analogia!
Ludzie, którzy urodzili się w niewoli, nie potrafią korzystać z wolności, bo mają myślenie niewolników. Z takim myśleniem nie da sie kreatywnie korzystać z wolności. Dlatego uważam, że w naszym przypadku aby zmienić ten stan rzeczy, nie koniecznie musi nastąpić fizyczna śmierć pokolenia niewolników, lecz wyzwolenie się naszej świadomości. Śmierć starego myślenia. Tak naprawdę nie jesteśmy niewolnikami. Często, kiedy patrzę na nasze miasto, uruchamiają się pod wpływem jego widoków wspomnienia z czasów PRL-u. Bo Włocławek niewiele się zmienił od tamtych czasów.
Wydaje mi się, że obraz zewnętrzny uwidacznia ten wewnętrzny obraz myślenia naszej społeczności.
Jestem przekonany, że to od nas zależy przyszłość Włocławka, nie od rządzących.
Nasza zmiana pociąga za sobą zmianę standardów, obyczajów i w ogóle kultury naszej społeczności. Kiedy ta zmiana nastąpi, wtedy wyłonią się spośród nas ludzie, którzy zostaną gospodarzami z pasji, swoje funkcje traktując jako służbę dla wspólnego dobra.

7 0
ID:34625

dzonny_killer

o ile wcześniej odmienność seksualna była mi totalnie obojętna, o tyle po defiladowaniu w dniu Narodowego Święta Niepodległości pod tęczowymi szmatami nie mam już dla nich szacunku, czy choćby obojętności... Kiedy indziej nie ma problemu, na paradach niech sobie noszą co chcą, ale nie w najważniejszym Dniu - Święcie dla naszej Ojczyzny... wstyd i hańba dla nich!!!

3 2
ID:34632

szuja

To co "zrobił" przez 15 lat Gierek dla naszego miasta to długo nikt nie zrobi."Solidaruchy" owszem ,sporo rozkradli.Hahaha

2 3
ID:34635

Piotrek

@george best: pokaż mi w którym miejscu skrytykowałem Palikota?
Czytałem, wypowiedzi jego współpracowników, że jest miłym człowiekiem. Mogę się nie zgadzać z jego poglądami i nie popierać jego działań, lecz trudno mi nie doceniać jego sprytu. Zrozum, że właśnie na to chciałem zwrócić uwagę, że tacy jak Palikot potrafią wywierać wpływ na debilowatych ludzi. To określenie nie jest moje. Zaporzyczyłem je od twórcy publicznego wizerunku Andrzeja Leppera i wielu innch polityków.
To właśnie on stoi za sukcesem pana Janusza Palikota. Debilowatymi określił Polaków a mi to idealnie pasuje w odniesieniu do Włocławian.
Jeśli nie wierzysz, to na youtubie wpisz sobie: tymochowicz o polakach.

3 0
ID:34638

poliszynell

~ben Jakov:) "Mojżesz prze 40 lat Żydów po pustyni ciągał nie dlatego, że do Kaanan-u trafić nie potrafił, a tylko dlatego, żeby pokolenie niewolników wymarło"
nieprawda:)
Pokolenie niewolników nie wymarło, zapomniałeś o Jozue /Ozeasz/, który to urodził się w niewoli egipskiej a po śmierci Mojżesza został przywódcą , podbił ziemię Kanaan i wprowadził do niej Izraelitów. Przyczyna 40-letniej tułaczki po pustyni była inna:)
Zgadzam się z Piotrkiem:) "nie koniecznie musi nastąpić fizyczna śmierć pokolenia niewolników, lecz wyzwolenie się naszej świadomości"

pozdrawiam:)

2 1
ID:34640

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA