Krzysztof Grządziel: Kryzys finansowy jest w głowach a nie...

Krzysztof Grządziel: Kryzys finansowy jest w głowach a nie w portfelach W mojej ocenie kryzysu nie ma. Natomiast samorządy ulegają tej samej presji co rządy oraz władze Unii Europejskiej - powiedział włocławski radny i biznesmen Krzysztof Grządziel.Krzysztof Grządziel o światowym kryzysie:Ta dość śmiała teza padła z ust radnego podczas posiedzeń sesji Rady Miasta w kontekście rozmów okołobudżetowych. Kryzys? Na to pytanie Krzysztof Grządziel odpowiada jasno, że go nie ma bądź jest, ale nie w takiej postaci, którą nakreślają media poprzez elitę światowych finansjerów.
- Trudno jest mi sobie przypomnieć czy w ostatnich latach nastąpiły jakieś kataklizmy w skali globalnej, które pozbawiłyby miejsc pracy miliony ludzi. Mamy kolejny rok wzrostu gospodarczego, więc pytam jak to się ma do tego, co mówi pewna elita finansjery amerykańskiej? - tłumaczy Grządziel.
W opinii Krzysztofa Grządziela smutek rodzi fakt, że światowym przywódcom brakuje siły i rozsądku w działaniu.
- To oni powinni dać temu silny opór i zapytać kto wmawia nam, że jest kryzys. Niestety efekt jest odwrotny i mamy do czynienia z kategorią kryzysu psychologicznego. To rodzi powściągliwość w ludzkich zachowaniach i nie inwestujemy oraz nie przeznaczamy środków na konsumpcę - przekonuje radny.
Mimo wypowiadanych tez, włocławski biznesmen przestrzega przed skrajnościami, które kilka lat temu spowodowały pewne załamania w gospodarce.
- Oczywiście nie jestem za rozdmuchiwaniem wydatków, jak to było kilka lat temu, gdzie banki w sposób nieprzemyślany dawały kredyty każdemu. Teraz jednak to wahadło odbiło w drugą stronę i mamy nadmierną zachowawczość. Wydaje mi się, że wszystko powinno osiągnąć jakiś środek - kończy swoje przemyślenia radny.
Na ile kryzys lub sama myśl o recesji wpływa na nasze zachowanie? Na to pytanie wśród polityków, przedsiębiorców i zwykłych konsumentów ma jasnej odpowiedzi.

8 komentarzy

ozon

na ekonomii sie nie znam ale mam podobne przemyslenia. Gospodarki swiata sa polaczone ze soba i jak gdzies zachwieje sie no to dziala jak domino. ALE JEST TAKI GOSCIU NA TYM PORTALU ,KTORY powinien WIEDZIEC! BA POSTAWI NAWET DIGNOZE KTO zawinil I AZ SIE DZIWIE ,ZE jeszcze TEGO NIE ZROBIL!!!! zGADUJ ZGADULA? o KIM MOWA HIHIHI

1 0
ID:36886

swojak

@~ozon: Ty się na niczym nie znasz a szczególnie nie szanujesz własnej pisowni.

1 0
ID:36912

Zibi.

Keynesizm upada i problem dodrukowywania pieniędzy celem zwiększania popytu zaczyna się nie sprawdzać. Brak fundamentalnych zmian technologicznych wpędza nas w marazm konsumpcyjny i inwestycyjny powodując wyhamowanie całej gospodarki światowej. Na to wszystko nakłada się wielki koszt biurokracji i bezwładności systemu rynkowego, który jest tak naprawdę sterowany przez biurokrację i wielkie ponadnarodowe korporacje. Dodatkowym elementem kryzysu jest brak możliwości zmiany elit rządzących (patrz Polandia) czy z lewej czy z prawej te same wyjałowione z jakichkolwiek pomysłów głowy.

5 0
ID:36919

antydziałkowiec

Zibi- innymi słowy -napisaleś to na co ja cały czas staram się zwrócić uwagę niezależnie myślących forumowiczów -wyborców. Dodam tylko ,że jak pokazał przykład Isladnii kluczowa rolę odgrywają bankowi krętacze-spekulanci wykonujący zadania zlecone przez ponadnarodowe korporacje bankowe -przekupstwo lokalnych politykierów .

3 0
ID:36929

Zibi.

Szukam od dawna odpowiedzi na opisane powyżej problemy i po przeczytaniu kolejnej książki, artykułu czy wysłuchania wypowiedzi jakiegoś autorytetu naukowego (zakładam że neutralny) wnioski są zawsze takie same, brak możliwości zmiany systemu bez armagedonu. Powiązania, wspólne interesy, uzależnienie jednych od drugich są tak wielkie, że nie sposób tego zmienić. Cywilizacja Zachodnia (Pan-Europejska) zjada swój własny ogon a Bliski i Daleki Wschód posiadając zasoby naturalne w sposób imponujący wysysa nasze zasoby posiadając bardzo ograniczony zasób intelektualny co jest dla UE i USA wielkim dziejowym upokorzeniem. Zagadnienie jest bardzo skomplikowane i wielopłaszczyznowe...

2 0
ID:36935

antydziałkowiec

A le zapomniałeś dodać - przy udziale miejscowych kacyków -pseudopatriotów ,którzy za poklepanie sprzedadzą ,,gaz i razem z nim nas '' wmawiając ,że to dla naszego dobra . Tak jak misrz- Pawlak przy okazji kontraktu gazowego ,który już okazuje się najdroższy i najgłupszy w Unii i dlatego cena była trzyman w do niedawna w tajemnicy ...przed Polakami ,bo reszta unitów już dawno ją znała ...

1 0
ID:36960

kat

Ciekawe co "jaśnie pan" na "buraczanym" pałacu powie jak mu się mieszkanka nie sprzedadzą??? Może wtedy zobaczy kryzys na własne oczy??? Pewnie przekaże je do zasiedlenia "samotnym mamom" bo jakoś czarno widzę możliwość ich sprzedaży mieszkańcom Włocławka. Będziemy sie przyglądać wolnym mieszkaniom świecącym pustkami za 3-4 lata jak ma się to na innych osiedlach...

6 0
ID:36963

Zibi.

Nie zapomniałem gdyż tego typu sprawy to szczegóły. Moja opinia nt gazu łupkowego jest bliska ekologom. W Polsce energię powinniśmy produkować z węgla, śmieci, wody, wiatru i słońca 50/35/5/5/5.
Jeśli chodzi o ten developerski pomysł u saperów to tez jestem ciekaw czy to się sprzeda za 3-4 tysie jesli podobne mieszkania są w mieście po 2,5-3 tysie.

1 0
ID:36975

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA