Komisja Europejska wstrzymała wypłatę dla Polski prawie...

Komisja Europejska wstrzymała wypłatę dla Polski prawie 312 mln euro z programu regionalnego Innowacyjna Gospodarka. Powodem są błędy Ministerstwa Rozwoju Regionalnego - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
Informację o tym, że doszło do blokady prawie 312 mln euro potwierdził DGP rzecznik Komisji Europejskiej Ton van Lierop. W tym tygodniu oficjalny list na ten temat dostał ambasador Polski przez UE
Poważne uchybienia

Jak wyjaśnił, KE wykryła poważne uchybienia w funkcjonowaniu systemu zarządzania programem oraz jego kontroli. Unijne regulacje dopuszczają bowiem maksymalnie 2 proc. uchybień przy wnioskach o pieniądze z programu Innowacyjna Gospodarka. Tymczasem w polskich jest prawie dwa razy więcej: 3,7 proc. To skutek wadliwie przeprowadzonych zamówień publicznych. Powinny być realizowane na drodze otwartych przetargów, a zdarza się, że są wykonywane z wolnej ręki.

Minister rozwoju regionalnego Elżbieta Bieńkowska nie skomentowała decyzji KE (sam pakiet Innowacyjna Gospodarka podlega wiceminister Iwonie Wendel). Choć to jej resort powinien skorygować ewentualne nieprawidłowości we wnioskach przygotowanych przez beneficjentów

14 komentarzy

ozon

Ale każdy błąd można naprawić .Ten się nie myli kto nic nie robi....

5 6
ID:38723

antekbosy

Kopia tekstu z TVN24 artykuł "Ministerstwo: Pieniądze dla Polski nie są zagrożone".

5 5
ID:38729

ozon

Jak zawsze burza w szklance wody. Jedni powiedzą że "szklanka do połowy jest pełna inni że od połowy pusta.." i tych "innych" mamy tu pod dostatkiem..niestety.

5 5
ID:38732

Johan

@ antekbosy A miało być tak pięknie i przyjemnie; "tylko my załatwimy pieniądze z UE,nas wybierzcie",a tu następuje ciężkie zderzenie z rzeczywistością, bo jak PiS załatwił pieniądze na drogi to były i Tusk z ekipą mógł je dowolnie wykorzystywać a teraz?
Teraz będą problemy, bo nawet jak się poprawi błędy w dokumentacji to już wiele przetargów jest rozstrzygniętych i pewnie trzeba będzie je na nowo przeprowadzać a oprócz tego ciekawe co zrobią z kumplami i ich firmami ,którzy z wolnej ręki dorwali się do unijnej kasy ?
Podajcie się do dymisji i rozpiszcie nowe wybory bo szkoda tych pieniędzy z UE na wasze dyletanctwo bo będzie to samo co z drogami,które są pobudowane i już należy przeprowadzać generalne remonty w związku z tym,że bezczelne popękały.
Przypomnieć także należy słowa premiera tysiąclecia D Tuska że, wszyscy ci którzy pomagali odnieść PO sukces w wyborach będą mieli pracę.To dzięki mądrej i dalekowzrocznej polityce Polskiej Zjednoczonej Platformy Obywatelskiej

5 6
ID:38733

Koalicja Moherowa

@~ozon: Powoli wychodzi prawda, ze przekręt gonił przekręt. W UE też to teraz zauważli i reagują. Rzad zawsze sie tłumaczy, ze jakieś nieprawidłowości ato nazywa sie robienie lodów przez ludzi z PO na nieswojej kasie. A gdzie obiecane w kampanii wyborczej te 300 mld jakoś cicho na ten temat i Lewandowski jakoś znikł z mediów. Już nikt nie chce karku nadstawiać za Tuska i jego "ekspertów" oraz"Fachowców". Gdzie te pełne szuflady projektów ustaw? Dziecinada nic więcej. Tylko zastanawia mnie jak to sie stało, ze społeczeństwo dało sie tak omamić i zmanipulować, przecież to było widać gołym okiem do czego to zmierza i do kąd ta ekipa nas zaprowadzi. Czyżby telewizja wpływała na nasza podświadomość i w ten sposób manipulowano?

7 6
ID:38734

zbuntowany_kaloryfer

Kopiowanie cudzych tekstów (bez podania źródła bądź autora) to u Johana standardowe działanie, a od kilku lat najwyraźniej jedno z ulubionych hobby;)

6 5
ID:38737

ozon

"Koalicjo" " czort swoje i pop swoje" chciałoby się powiedzieć. Na siłe zaklinacie rzeczywistość. Każdy sądzi wg siebie stąd nie potraficie myśleć inaczej Piszesz jakieś bzdury "KM' i mam rade jak coś bierzesz to następnym razem weż połowe dawki...!

5 6
ID:38743

wyborca

@ozon: zauważyłem , że kiedy Koalicja Moherowa pisze o faktach , to nie wszystkim jest to na rękę .

4 3
ID:38758

antydziałkowiec

Dziura ozonowa jest groźniejsza niż by nam się wydawało ,a najgorsze jest to ,że dotyka klakierów ,,obecnienampanujacego'' w sposób bardzo dotkliwy - nie reagują na bodźce inne niż wysłane przez idola ... i tak cały czas ...od ACTA ...

3 6
ID:38765

antekbosy

@~Johan, nie będzie przyjemnie. Kopiowanie cudzych tekstów i zdjęć z innych stron internetowych, czy też gazet i zamieszczanie ich jako własnych wpisów jest naruszeniem praw autorskich. Jest to tak zwany plagiat ukryty występujący wtedy, gdy autor przejmuje fragmenty z cudzego utworu bez podania źródła i autora, a następnie wplata je do własnych wywodów.

4 1
ID:38777

Koalicja moherowa

@~antekbosy: odmów modlitwę o pogodę ducha jeśli zapomniałeś to proszę bardzo. Boże, użycz mi pogody ducha,
abym godził się z tym,
czego nie mogę zmienić,
odwagi,
abym zmieniał to, co mogę zmienić,
i mądrości,
abym odróżniał jedno od drugiego.Nie zapomnij przekazać znaku pokoju. tym ,których obrażasz.

4 2
ID:38784

ozon

@"wyborca" No żeby to były fakty.....

3 3
ID:38785

antydziałkowiec

Faktem jest ,że niedostrzeganie faktów doprowadziło nas na ,,zieloną wyspę '' ,a jak dalej będziemy tolerować ,,brak refleksu'' i obłudę to wylądujemy na ,,zielonej trawce'' bez emerytur ,bez minimum socjalnego ale za to z wirtualna emeryturą ,,obiecywaną i wyliczaną '' przez specjalistę od ACTA i pękających autostrad .

1 5
ID:38846

antekbosy

@~Koalicja moherowa, niepotrzebnie zmieniasz tekst tej pięknej modlitwy. W oryginale brzmi ona tak.
Boże, użycz mi pogody ducha
Abym godził się z tym
Czego nie mogę zmienić
Odwagi
Abym zmieniał to
Co mogę zmienić
I mądrości
Abym odróżniał jedno od drugiego
Pozwól mi co dzień
Żyć tylko jednym dniem
I czerpać radość chwili, która trwa
I w trudnych doświadczeniach losu
Ujrzeć drogę wiodącą do spokoju
I przyjąć jak Ty to czyniłeś -
Ten grzeszny świat takim
Jakim on naprawdę jest
A nie takim, jak ja chciałbym go widzieć
I ufać, że jeśli posłusznie poddam się Twojej woli
To wszystko będzie jak należy
Tak, bym w życiu osiągnął umiarkowane szczęście
U Twego boku, na wieki posiadł szczęśliwość nieskończoną.

I Tobie w całości ze znakiem pokoju ją dedykuję.

4 4
ID:38864

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA