Zbliża się wręczenie OSKARÓW i trzeba trzymac kciuki za...

Zbliża się wręczenie OSKARÓW i trzeba trzymac kciuki za NASZ POLSKI film. A czy wiecie ,że twórcami HOLLYWOOD byli dwaj Polacy i Węgier?

8 komentarzy

szuja

A czy wiesz ,że nasz Oskar jest starszy a Ci chcą go zlikwidować.

6 4
ID:38914

pietreq

@ozon, czy masz na myśli tych Polaków, którzy byli założycielami wytwórni Warner Bros i Metro-Goldwyn-Mayer?

3 2
ID:38925

ozon

Tych ,którzy stworzyli "fabrykę snów" od tych wytwórni się zaczęlo...tak przynajmniej podają żródla ale ze żródłami to różnie bywa więc?

0 2
ID:39007

wtf?

gwoli ścisłości - nie Polacy, tylko "polscy żydzi" (tak o nich mówią źródła) Holland to samo...

7 1
ID:39022

zbuntowany_kaloryfer

No i po Oskarach Szanowny Ozonie. Kolejny bezsensowny cyrk za nami. Dlaczego bezsensowny..? Dlatego, że pewna nieliczna grupka osób kierując się swoimi gustami decyduje o tym, który film czy aktor jest najlepszy, wybitny, a który nie. Przecież to absurd! Zresztą historia pokazuje to wyraźnie: nigdy np. Oskara nie dostały takie legendy kina jak Richard Burton, Stanley Kubrick, Orson Welles, Greta Garbo, Marcello Mastroianni, Charlie Chaplin i wielu innych, którzy zyskali "nieśmiertelność". Za to często nagradzano reżyserów i aktorów, o których nie pamięta dziś wielu. A nawet jeżeli pamięta to nigdy po raz kolejny nie odpali ich filmów. Idealnym przykładem może tu być przyznanie w 2010 r. aż 3 Oskarów filmowi "W pułapce wojny" K. Biegelow! Toż ten film praktycznie niczym nie odbiega od dziesiątek podobnych produkcji - no, może tym, że jest bardziej nudny;)) Albo Oskar dla Sandry Bullock za pierwszoplanową rolę w "The Blind Side" - przecież to kompletne nieporozumienie!
Podobnie ma się rzecz z różnymi konkursami piękności; W tym z Miss World włącznie. Czy nie jest absurdem, żeby kilka czy kilkanaście osób orzekało, że akurat ta a nie inna dziewczyna jest najpiękniejsza w danym kraju czy na świecie? Toć to chore.

5 1
ID:39045

ozon

"zbuntowany..." masz racje w pewnym sensie ,że to cyrk ale ten cyrk daje prestiż ito ważne ,a poza tym tradycja to ...rzecz święta nawet za oceanem.Znawcą kina nie jestem ot taki ze mnie zwykły kinoman a "W ciemności" to naprawde dobrze zrobiony film. Rozum podpowiadał , że irańska produkcja zwycięży { no bo ta cholerna polityka}ale serce biło do polskiej produkcji. Tak czy siak film zauważony i dobrze. Co do tych "twórców fabryki..." to nie istotne czy Zyd czy Eskimos żydowski czy polski..obce mi są te "kategorie" podziału ludzi .

3 4
ID:39051

zbuntowany_kaloryfer

@ozon: to nie ja pisałem o "kwestii żydowskiej!!! Co to to nie - nigdy w życiu!

2 5
ID:39056

ozon

"zbuntowany" to nie do Ciebie Boże uchowaj! Tak w ciągu napisałem sory.

1 5
ID:39064

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA