"proboszcz na bramie wjazdowej na cmentarz zawiesił...

"proboszcz na bramie wjazdowej na cmentarz zawiesił kłódkę. W ten sposób uniemożliwiał wykonanie pomników na grobach bliskich. Zdejmował kłódkę dopiero wtedy, gdy parafianie uiszczali opłatę. Stanowiła ona 10 procent wartości pomnika. Tyle samo trzeba było zapłacić za jego wyświęcenie."

Jak wygląda sprawa na poszczególnych cmentarzach we Włocławku a jak w innych miasta i miasteczka ? Proszę o odpowiedzi, czy też się płaci za to że remontujesz grób 10 % czytaj PODATEK od remontu !!!!!!

16 komentarzy

piwo$z

Kilka parafii za włocławkiem(parafia wiejska) brama też zamknięta przez księdza ale jak zmieniasz/stawiasz pomnik to idziesz do księdza , rozmawiasz z nim omawiasz szczegóły i wysłuchujesz ewentualne zastrzeżenia ze strony księdza po czym dostajesz klucz od bramy i możesz firme wpuścić.... po czym po całej akcji odnosisz klucz, bóg zapłać i do widzenia- nie słyszałem żeby pieniążki z tytułu postawienia pomnika od kogos brał.... ale żeby nie było tak wesoło to też już jakiś czas temu słyszałem o takich praktykach w innych parafiach(niekoniecznie w naszej okolicy).
Najlepszym sposobem dla Ciebie na szybkie załatwienie tej sprawy to kulturalne poproszenie faktury za te 10% wartości?, wydanie zgody? Nie wiem sam jak to nazwać ale chyba wiadomo o co mi chodzi.
A jak to nie zda egzaminu i dalej będzie się upierał, to możesz też poporosić o dokument w którym jest napisane że ma to być akurat 10% a nie 15 czy 5. Jak by nadal to nie zdało egzaminu i ksiądz się zaprze że to on sobie taką opłatę wymyślił i sam ustala jej wysokość to możesz zapytać z kim ustala taką wartość bo przecież on nie jest właścicielem parafii/kościoła/ziemi/cmentarza itd. Idąc dalej to możesz też poprosić ewentualnie o imię, nazwisko telefon do przełożonego (nie wiem jak to tam się u nich nazywa).
Na do widzenia możesz powiedzieć że Jezus nie brał pieniędzy.

Zresztą nie chcę cię nastawiać przeciwko niemu bo co kraj to obyczaj (nie napisałeś jasno czy to parafia miejska/wiejska/miasteczko) także najlepiej to od razu poproś o telefon do przełożonego i skonsultuj to z nim- jeśli przełożony będzie wiedział o takich praktykach to chyba nic Ci niepozostanie jak wybulić te 10%

9 1
ID:39968

negocjator...

ja też słyszałem od rodziny ze wsi że proboszcz bierze 10 % wartości pomnika i jest to zupełna prawda ! uważam że jest to grabież pieniędzy w biały dzień ! dziadostwo jakich mało ! księża są strasznie pazerni na pieniądze szczególnie na wsi !

5 2
ID:39973

Zofia

We Francji sa cmentarze gminne, Gminy dbaja o nie w ramach podatku. Ksiadz nie ma prawa brac poplat za zakupiony pomnik poniewaz to ludzie sami go kupuja. Gdyby zaskarzyc nasze koscioly to ludzie by wygrali. Placimy juz na kosciol podatki. Ludzie dbaja o groby i cmentarze powinny byc otwarte . Kupujac Pomnik kazdy placi WAT, drugi podatek, za pogrzeb jakies bajonskie sumy 3 ci raz. Nalezy skonczyc z tym zlodziejstwem koscielnym. Tak jak wyciaganie podczas koledy ostatniego grosza. Gdzie indziej ta sama raligia i po domach nie chodza, nie poswiecaja tornistrow, otwarcia imprez, popijawy podczas dozynek za zaplata.

6 0
ID:39975

Tomasz1

No nie wiem czy powiadomienie przełożonego coś da. W końcu on też ma z tego działkę od proboszcza. Bierz nożyce przecinaj kłódkę i rób swoje. Cmentarz ani kościól nie jest własnością proboszcza.

9 1
ID:39977

Tomasz1

Jak to załatwiono we Francji.
Ustawa przewidująca rygorystyczny rozdział Kościoła od państwa została uchwalona 9 grudnia 1905 r. Przedstawił ją w parlamencie francuskim Justin Louis Émile Combes[1] w listopadzie 1904 r. Początkowo projekt zakładał poddanie Kościoła pod kontrolę państwa, ale nie uwzględniał możliwości korzystania przez Kościół z funduszy publicznych. Dzięki interwencji m.in. Aristide'a Brianda zastąpiono go tekstem możliwym do przyjęcia przez katolików.

Zagwarantowano wolność kultu, ale republika miała stać się w zupełności laicka i nie ingerować w sprawy religii. Natomiast Kościół przestawał pełnić odtąd funkcje publiczne (dotąd, od czasów Rewolucji Francuskiej, kiedy skonfiskowano majątek kościelny, księża dostawali pensję jako urzędnicy państwowi). Skutkiem tego anulowano pieniądze przeznaczone na to w budżecie.

Natomiast obecny majątek Kościoła, pozyskany w czasach II Cesarstwa uznano za własność państwa. Wyłomem w tej ustawie była możliwość powierzenia kościołów, seminariów, domów parafialnych itp. "stowarzyszeniom wyznaniowym". W tym przypadku były to grupy złożone z wyznawców danej religii, co zostało szybko przyjęte zwłaszcza przez protestantów i żydów. Nie doszło jednak do tego z powodu silnego oporu wiernych, inspirowanych potępieniami rozdziału Kościoła od państwa przez ówczesnego papieża, Piusa X zawartymi w encyklice "Vebementer nos" oraz zjednoczenie się z Kościołem znacznej części prawicy francuskiej.

Te posunięcia rządu III Republiki miały na celu odsunięcie Kościoła od wpływów w państwie, który, od czasów II Cesarstwa, miał duże znaczenie, zwłaszcza w kwestiach szkolnictwa. Owe działania były efektem antyklerykalnej polityki republikanów, którzy po dojściu do władzy w 1875 r. zapoczątkowali proces sekularyzacji głównych służb publicznych, co przejawiło się w m.in.: usunięciu zakonników i zakonnic ze szkół państwowych, kapelanów z wojska, symboli religijnych z sądów i szpitali, w zniesieniu publicznych modlitw inaugurujących obrady parlamentu czy w transformacji opieki społecznej w instytucję zupełnie świecką.

Kolejną inicjatywą rządu była regulacja statusu zgromadzeń zakonnych jako całości celem łatwiejszej kontroli przez państwo ich wpływu na społeczeństwo. Została ona zaproponowana przez Pierre'a-Marie-René Waldeck-Rousseau[2], a przyjęta przez jego następcę, Emila Combesa, w ustawie przyjętej 1 lipca 1901 r. Systematycznie realizowana, doprowadziła wiosną 1903 r. do rozproszenia 30 tys. zakonników siłą oraz do przegłosowania ustawy uzupełniającej, skierowanej głównie przeciwko Braciom Szkół Chrześcijańskich. Wezwanie do Rzymu dwóch biskupów, których tendencje republikańskie, przejawiane w zarządzaniu podległymi im diecezjami, wywołały falą krytyki, było niezgodne z artykułami organicznymi. Dało to Combesowi podstawę prawną do zerwania konkordatu, co zaowocowało później ustawą o rozdziale Kościoła od państwa.

2 1
ID:39978

teraja

I tu się mylisz, może być własnością proboszcza (parafii)

4 2
ID:39980

wieśniak

A jak to jest na cmentarzu komunalnym we Włocławku? Bramy na kłódkę, nie płaci sie 10% za pomnik a "jedynie" 150zł za zatwierdzenie projektu pomika (sic!). Urzędnicy we Włocławku po prostu lepiej wiedzą jaki komu pomnik jest potrzebny!!!! a i 150zł się przyda.

4 1
ID:39981

Zibi.

Nasz kraj jest bogaty więc rozdał większość miejskich lub gminnych cmentarzy plebanom. Jeśli jest to cmentarz należący do parafii to można księdzu tam naskoczyć, gdzie go można pocałować. To jest efekt rozdawnictwa, a KK robi na tym kasę jak mafia czyli nie płacąc podatków!!!!

6 1
ID:39982

Raport

Wstyd.Wstyd.Wstyd.Posłannicy Boga.Ośmieszacie siebie i waszego Boga.Bo mój nie bierze opłat.I chyba co niektórzy księża zapominają jaką religię promują.Co łaska ale nie mniej niż 10%.Przecież to zwykła kradzież bez płacenia podatku.Panowie czarnoksiężnicy sami nie wierzą chyba w swojego Pana bo nie boją się o to że ich sprawiedliwie ukara.Ludzie umierają tracą bliskich,urywa im się sens życia.A kościół zamiast pomóc komuś kto pomagał kościołowi całe życie woła od niego pieniądze.Wstyd mi za kościół który uważa się za strażnika poszanowania ludzkiego.A honor coraz częściej każe potraktować ich tak jak im się należy.Nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe.Kościelni albo nie płacicie i nie bierzecie albo bierzecie i płacicie.W innym wypadku jesteście tylko oszustami.Taka jest prawda.I jaki by to nie był Bóg wie że to ja mam teraz rację.
Szanowni Państwo jeśli zależy wam na wartościach moralnych(niezależnie od religii) to niestety trzeba kościół rozliczyć.Bez sztucznej skruchy.Oni jej nie mają.Kryją się tylko za wizerunkiem ,wykorzystują tradycję i wartości których się nauczyliśmy.Kościół zapomniał co to czystość duszy.Kościół sam popełnia 7 GRZECHÓW GŁÓWNYCH:
PYCHA,CHCIWOŚĆ,NIECZYSTOŚĆ,ZAZDROŚĆ,NIEUMIARKOWANIE W JEDZENIU I PICIU,GNIEW,LENISTWO.Złamali zasady których mieli bronić.

7 1
ID:39983

szuja

Francja,Francja itd Ale tam za chwilę będzie nowa religia jeszcze gorsza od naszej.Katolicyzm próbuje się odrodzić ale chyba już jest za późno. Więcej meczetów niż czynnych kościołów.Obciąć trochę łapy klechom ale zostawić resztę tak żeby nie wcinali się do polityki.Tym razem pochwalam Tuska

3 4
ID:39985

antydziałkowiec

@~wieśniak: Nalezy dodac ,ze to cmentarz KOMUNALNY , a więc utrzymywany za pieniądze podatników !!!!

4 1
ID:39994

Tomasz1

@~teraja:
Parafia . Co to jest Parafia?. Parafia to nie jest ks.proboszcz, ani kościól. Parafia to są ludzie.Po prostu kościól przywłaszczył sobie to wszystko a nie wydałani grosza ze swoich pieniędzy.Apropo kościól też nie ma swoich pieniędzy.

2 1
ID:39998

ozon

To ze gdzie indziej jest inaczej czytaj NORMALNIE to oczywiste. Ja już tu pisałem że czekam na ustawe dotyczącą swobodnego decydowania o swoich prochach po śmierci. Narazie to państwo decyduje za obywatela no i kler przy okazji. Zmusza się do pogrzebów do stawiania pomników{nagrobków} a przecież każdy ma prawo do decydowania czy chce żeby urna stała na komodzie w domu ,bądż zakopana we własnym ogrodzie lub też rozsypana nad morzem ,w górach> Takie prochy nie są szkodliwe dla zdrowia ani przyrody gorzej z tradycyjnym pochówkiem no ale to już wybór. Moi teściowie zostali rozsypani nad Adriatykiem bo bardzo kochali to morze tam się poznali.. Nikt do niczego się nie mieszał, Jest to normą w Szwecji i szanowane są prawa obywatelskie a nie PRZYMUS. Mam nadzieje że PO doprowadzi i w tej materii do normalności chć Episkopat wściekać się będzie oj będzie. My w testamencie mamy zastrzeżone że jeżeli prawo polskie nie ulegnie zmianie w tej kwestii to jako obywatele Szwecji korzystamy z tego przywileju- opracowali to prawnicy. Moi znajomi oszukali i pusta urna jest zakopana a rodzice "stoją' na kominku..Brzmi żartobliwie ale to fakt.Czy tak musi być?Oczywiście żadnych mszy ,cudów wianków>Pośrednictwo jest drogie lepiej samemu porozmawiać z Panem Bogiem a jakim człowiekiem ktoś za życia był to Bóg wie najlepiej i przekupić Go się nie da. Wszyscy ludzie są wszak dziećmi Boga.tak mówią...

3 2
ID:40000

antydziałkowiec

po i ,,normalność'' ? To jest iluzja podobnie jak przy ACTA i Polakach i Polkach pracujących do 67 roku życia .Nikt rozsądnie myślacy i oceniajacy rzeczywistość nie miałby odwagi publicznie wygłaszć takich propozycji ,dlatego są one na wiosnę skazane na niepowodzenie ...i podewyzki dla Policji też nic tu nie pomogą ...

2 6
ID:40001

ozon

"Anty" my o"słupie a Ty o duuu..."

1 1
ID:40005

antydziałkowiec

@~ozon: Staram się naśladować ,,mistrzów'' ...

1 2
ID:40019

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA