Bydgoszcz i Toruń maja stworzyć metropolię, chodzi tylko o...

Bydgoszcz i Toruń maja stworzyć metropolię, chodzi tylko o to, na jakich warunkach. Pani Bieńkowska, minister rozwoju regionalnego nie bardzo wie, o co chodzi. Inowrocław moze nalezec do tej metropolii i poseł Anna Bańkowska zapewnia, że pomoże w przedsiewzieciu. Toruńskie lobby usiłuje za wszelką cenę udowodnic, że Bydgoszcz i Torun są równorzędnymi miastami.
A co z Wlocławkiem ? Będzie "zaorany" ?

13 komentarzy

walkiria

Tyfusy i krzyżacy zawsze ze sobą trzymali. Ja, jako wlocławianka, kujawianka, polka z dawnej kongresówki nie mam chęci się z nimi łączyć.

4 0
ID:40693

Sekwoja

Dawno temu czytałem powieść Sienkiewicza i, znienawidziłem Krzyżaków.

6 0
ID:40696

antydziałkowiec

Nie zaorany ale zalewicowany politycznie ....

4 5
ID:40698

Mk

kujawsko -pomorskie to dziwny byt organizacyjny -tymczasowy w założeniach

5 1
ID:40701

antydziałkowiec

To znaczy ,że z miejscowych politykierów jesteście zadowoleni ? Skoro ,,uwierają '' was ,,krętacze'' z sąsiedztwa ?

2 4
ID:40707

pietreq

Kiedyś w Toruniu słyszałem od kogoś, że gdyby z Torunia wyjechali wszyscy studenci, to pozostaliby sami Niemcy :)
Mam wielki sentyment do tego miasta. Toruń przewyższa nasze miasto chyba pod każdym względem. Tam nawet menele są na wyższym poziomie.
Bydgoszczy nie lubię i nie wiem dlaczego.
A Włocławek? Smutne, biedne miasto, a większość jego mieszkańców nie chce zmian. Pokazały to ostatnie wybory na Prezydenta.

7 4
ID:40708

maks

Woj.kujawsko-pomorskie,to jest chory twór,który powstał ,dla zaspokojenia lokalnych politykierów,tworząc dwa miasta woj. w jednym województwie.Gorzej,że w tym niezdrowym układzie,wzieli udział krótkowzroczni włocławscy polttykierzy,którzy w znacznym stopniu przyczynili sie do tego.Teraz Bydgoszcz z Toruniem drą wszystko dla siebie,a reszta się nie liczy.Ale ,władze naszego miasta, nie dostrzegają tego i nie robią nic aby to zmienić.W planach rozwoju kraju do 25 roku ,prawdopodobnie ma powstać kilka województw,miedzy innymi płockie i warto aby porozumieć się z Płockiem w celu utworzenia wspólnego wjewództwa.

10 0
ID:40709

amityr

Nic z tego nie będzie.Trzeba słuchać drogie ciumoczki Radia PiK.

2 3
ID:40716

Zofia

@~maks: jestem za, moze cos kapnie ze stolicy

2 2
ID:40717

pietreq

To jest właśnie myślenie biedaków, którzy oczekują, że może im coś kapnie.
To jest bierna i anty rozwojowa postawa. To nie brak pieniędzy tak naprawdę jest przyczyną kiepskiego położenia Włocławka, lecz nasza mentalność. Miasto tak się rozwija, jakich ma mieszkańców. My Włocławianie jesteśmy zdolni tylko do narzekania, wymagania od innych i zazdroszczenia tym, którzy mają lepiej. To my musimy się zmienić, aby zmieniło się nasze miasto. Włocławek na zawsze pozostanie zaściankiem, jeśli my nie pozbędziemy się zaściankowego myślenia.

7 3
ID:40731

Dariusz

W Toruniu już nie ma prawie przemysłu i w Bydgoszczy. We Włocławku jest jeszcze Auwil, Drumet ,Delekta, która sponsoruje siatkówke u Tyfusów, WIKA, KOŁO. Że powstało to Tyfusowo -Krzyżckie wojewódctwo to zasługa byłego posła Skrzypka. Biskup włocławski też pochodzi z ziem krzyżckich i już podpożdkował WSD pod U.M.K. Pamiętajcie nigdy Tyfus z Bydgoszczy i Krzyżak z Torunia nie był bratem z Kujawiakiem. Krzyżki napadali na Włocławek spalili i z nazwy Włocław powstał Włocławek. Teraz po reorganizacji kraju i rozszabrowanie przez Tyfusów i Krzyżaków, Wocławek będzie się nazywał Włocławeczek.

5 0
ID:40732

wieśniak

~pietreq - ma 100% racji. Żeby daleko nie szukać wystarczy pojechac do Grudziądza i zobaczyc jak sie zmienia. I jakoś nie słychać aby chcieli na siłę do tej "metropolii" Sami sobie radzą i nas zostawiają daleko w tyle. ( No ale tam nikt z władz budując obwodnicę czy inne nowe drogi nie twierdzi jak u nas żę nie trzeba aby były dwupasmowe. Patrzą dalekowzrocznie i perspektywicznie). Przykro mi to mówić ale Włocławek to taki "czerwony zaścianek..." i już ! . I szybko zdąża aby zrównać się z Chełmicą, bo nawet Fabianki to za dużo!

4 2
ID:40734

Moher

Co dwa w jednym?nie lepiej stworzyć pięciopak i włączyć Włocławek. Inowrocław i Grudziądz

1 4
ID:40736

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA