Dlaczego Bóg tak bardzo potrzebuje naszych pieniędzy. A...

Dlaczego Bóg tak bardzo potrzebuje naszych pieniędzy. A właściwie czy to Bóg czy księża KK? Dlaczego Oni mają być uprzywilejowani w kraju chcącym należeć do awangardy tego Świata.

32 komentarze

amityr

No właśnie nawet Grządziela, jak pisze @wieśniak, biskup podkupił,kurcze !

5 2
ID:40714

antydziałkowiec

Bo ....,,błogoslawieni ubodzy '' , o wielbładzie i uchu igielnym z pewnością słyszałeś ...Zawsze zastanawiałem się ile ,,wielbłądów'' jest w ...episkopacie ....

6 2
ID:40722

pietreq

@Zibi. co się tak ciągle czepiasz tego KK? Masz jakiś uraz? Nie rozumiem Twojego zachowania. Skoro nie należysz do Kościoła, to co Cię interesują jego sprawy finansowe? Myślę, że masz jednak jakiś uraz.

5 8
ID:40726

andrzej 1954

tym bardziej powinny interesować go finanse przecież są z kasy państwowej czyli między innymi jego a jak nie należy to dlaczego ma płacić dlaczego jak Ty dałbyś mi 100 zł to muszę wpisać do rozliczenia a oni biorą tysiące i nie rozliczają się z tąd te wszystkie nieporozumienia

8 2
ID:40738

zbuntowany_kaloryfer

@Zibi: Kiedy dyskutowaliśmy o zakorzenionych wzorcach społecznych też odniosłem wrażenie, że masz jakiś prywatny uraz do KK. Nie bronię KK ani nie potępiam, zawsze staram się bazować na faktach a nie na prawdach.

8 3
ID:40739

Robert

To nie Bóg potrzebuje naszych pieniędzy tylko czarny kler czyli kiecole nie myl Zibi pojęć.

2 0
ID:40746

Zibi.

Nie mam urazu do KK, formalnie do niego należę. Nie lubię jedynie sytuacji gdy ludzie są wykorzystywani przez tych, którzy powinni ich wspierać. Nie lubię jeśli religie wykorzystuje się do zarabiania pieniędzy i niczego więcej. a tak a propos wczorajszych informacji medialnych, to też chciałbym dostać rekompensatę od rządu za to że będę musiał pracować dłużej.

10 0
ID:40747

Sekwoja

Katolicyzm, to imperializm i hegemonia, od ponad dwóch tysięcy lat. Dlaczego?.
Narzucona wiara [ Polska 966r. ] wielu narodom ogniem i mieczem.
Jeszcze po roku 1410, jak pisał Jan Długosz w Polsce żyli jeszcze poganie,
podejrzewam, że byli to szczęśliwi ludzie.
Po narzuceniu wiary kler zaczął się umacniać i bogacić., kosztem ludów Europy.
Bóg w tym procederze był i jest nadal tylko narzędziem.
Za czasów panowania Wazów mieliśmy przez moment szansę stania się krajem
protestanckim. Oni nam w tym przeszkodzili.
Gdy opanowali Europę, otworzyło się nowe Eldorado--- Ameryka.
Zniszczyli wspaniałe kultury [ czyt. konkurencję ] i tam zaczęli gromadzić
kolejne bogactwa, w imię Boga oczywiście.
Fałsz, obłuda, zakłamanie.
Dobrze że urodził się Marcin Luther i przetarł oczy wielu narodom, tym samym
ukrócił wpływy jedynym prawdziwym.
Wyraził też swoje zdanie na temat świętych relikwii, mówiąc
'' na osiemnastu Apostołów, aż dwunastu jest pochowanych w Hiszpanii.''

8 2
ID:40749

Zibi.

@~Robert: Zgodnie z procedurą i definicją watykańską podczas wyboru nowego papieża, wybiera go Bóg w osobach kardynałów uczestniczących w Conclave...resztę proszę dopowiedzieć sobie samemu. Dość ważną jeśli nie najwazniejszą i ciekawą funkcję pełni Kardynał na stanowisku Kamerlinga.

5 1
ID:40750

george best

Sekwoja masz rację katolicyzm jak i każda religia to ogłupianie ludzi.A kto wierzy temu współczucie aby tylko trafili do nieba .Watykan to najwięksi mordercy i kłamczuchy -palenie czarownic,narzucanie monarchii swojego stylu oraz jak to nasz rodak JP2 kłamstwa min.o molestowaniu przez kościół katolicki i ministrantów.A bóg jaki bóg Jezus zmarł we Francji i tam do śmierci żył z Marią Magdaleną a nie zmarł na krzyżu.Każdy mądry człowiek zna prawdę i dużo osób odsuwa się od wiary tylko wielu ludziom brak odwagi żeby w naszym zacofanym kraju przestać już wierzyć w takie cuda jak np Faustyna która ciekawe co brała żeby rozmawiać z Jezusem

8 2
ID:40754

antydziałkowiec

Tacy jesteście ,,wyksztalciuchy'' ? To proszę wyjaśnić dlaczego na całym świecie każda formacja polityczna ,,majęca '' chęć na stołki przed wyborami puszcza krzywe oko do duchowieństwa ? Przykład -niejaki ,,ważne jak konczący-kumunista'' Miler Leszek przed referendum unijnym ? No proszę nadawajcie ...jakie są takich zachowań powody ?

3 2
ID:40758

Zibi.

@~antydziałkowiec: To nie zachowanie to zwykłe .....!!! W dzisiejszych czasach brak każdemu kręgosłupa liczy sie koniunkturka, sondażyk, biznesik i pieniążki.

3 0
ID:40761

zbuntowany_kaloryfer

Ja mam "kręgosłup" i dbam o to aby klony też go miały. A pieniążki... Liczyły się, liczą i liczyć będą. Życie;))

1 1
ID:40770

pietreq

Ja też nie bronie Kościoła Katolickiego, bo mam świadomość, że jest wiele zła w Kościele. Nie znam jednak żadnej na świecie instytucji religijnej, czy świeckiej, która robiłaby więcej dobra.
Są jednak tacy, którzy wolą widzieć jedynie tą ciemną stronę Kościoła. Ich sprawa, mają do tego prawo. Dlatego ja też pozwolę sobie na wyrażenie swojego zdania na ten temat.
Ludzie na ogół walczą z tym czego nie znają, albo czego się boją i nie mają do tego zaufania. Tak było również w średniowieczu kiedy palono czarownice na stosie. Moich poglądów na temat Kościoła nikt nie jest w stanie zmienić, bo te poglądy nie opierają się na plotkach, lecz na doświadczeniu.
Takie stwierdzenia, że kler to mafia rządna bogactwa i władzy, to dla mnie slogany, bo poznałem w życiu różnych księży, tych niemiłych, tych co nie mają czasu, typowych służbistów, takich co pomylili powołania, przeciętniaków, ale i też takich wporzo, otwartych na ludzi, mądrych. Nie ukrywam, że był taki etap w moim życiu, kiedy byłem mocno zrażony do księży i katolików, a potem w ogóle do wszelkich religii, ale już z tego wyrosłem. Nastąpił moment, kiedy zorientowałem się, że popadam w jakąś obsesję i dobrze wiedziałem, że przeginam i nie wszystko ze mną w porządku. Wyciągnąłem wnioski i wiem, że nie można wszystkich wrzucać do jednego worka.
Ludzie, którzy kierują się nienawiścią do obojętnie jakiej grupy społecznej, rasy, narodowości, czy wobec ludzi różnych zawodów i wyzywają od najgorszych np. lekarzy, czy policjantów, to tacy ludzie dla mnie nie różnią się od tych, którzy kiedyś palili czarownice na stosie.

0 4
ID:40771

zbuntowany_kaloryfer

A zatem zgodzisz się @Pietrek, że magia to nauka, której nasza cywilizacja jeszcze nie pojęła.
Ps. Jeżeli chodzi o palenie czarownic to mam odpowiednią kandydatkę. Mieszka przy mojej ulicy i aż prosi się o stos.

4 1
ID:40777

antydziałkowiec

@~pietreq: Ale ja nie pytam o Kościół Katolicki ,ja pytam generalnie o podwieszanie się wszelkiej maści skołtunionego i przekupnego politykierstwa pod poparcie z niebios za pomocą pośredników ......to wynika z historii i jest udowodnione -nawet ,,malarz z wąsikiem '' puszczał oko do Watykanu , a tylko czekać jak antyklerykał Palikot przed wyborami uda się do spowiedzi i da na tacę ....potraficie to zakłamanie dokonywane na oczach w wyborców wyjaśnić ?

2 1
ID:40782

Zibi.

@~pietreq: Interesuje się historią Świata i władzy. Zgodzę się z Tobą, że nie można wrzucać wszystkich do jednego worka. Mój post był oczywiście prowokacyjny aby zwrócił uwagę i natchnął do zastanowienia i przemyślenia.
Mnie osobiście martwi fakt, że KK używa tej samej retoryki w stosunku do wiernych, która była fundamentem istnienia tegoż w wiekach średnich. Nauka kościoła to nakazy i zakazy oraz strach przed piekłem. Jeszcze się człowiek nie urodzi i juz ma grzech i generalnie jest grzeszny, każdy z nas nie odmawiając pacierza rano i wieczorem. Dzieci straszy się grzechem w przypadku gdy na wycieczce np w Turcji wejdą do meczetu...itp.
Czasy się niestety zmieniły, KK uległ wielkiej komercjalizacji i zatracił się w mamonie. Codziennie słyszę i czytam o kasie dla KK i innych i tak od wielu lat. Życzyłbym sobie mądrych księży, wykształconych, bijących się w piersi, przyznających do błędu ale tego niestety nie widzę. Jedynie drwina, walka o kasę, pogarda dla kobiet i mniejszości, różnego koloru.

3 0
ID:40785

oczytany

@~pietreq: Ano taki, ponieważ to z podatków wszystkich baranów w Polsce krk bierze sowicie!!. Kościół nie wybiera!! Kościół bierze!!!! Jest pazerny jak nikt. Nawet fiskus nie dorównuje krk.

3 1
ID:40789

pietreq

@zbuntowany_kaloryfer, nie zgodzę się. :)
Magia nie jest nauką. Tego nie da się zbadać szkiełkiem i okiem.
Ale istnieje. To świat duchowy, więc nie jest dostrzegalny przez nasze zmysły.

0 2
ID:40792

Sekwoja

do@zbuntowany--kaloryfer
Ja też mam taką kandydatkę, mieszka blisko mnie i gra rolę super katoliczki.
Pasuje na stos, tylko najpierw trzeba obłożyć ją napalmem, a dopiero na
końcu tradycyjnie chrustem.

4 1
ID:40793

Sekwoja

do@pietreq
Czy używanie przymiotnika -- dobry katolik, jest takie trafne?
Czy nie wystarczy przymiotnik -- dobry człowiek?

4 1
ID:40795

zbuntowany_kaloryfer

@Pietrek: ale musisz przyznać, że jakieś 500 lat temu helikopter był magicznym pojazdem i dość niepojętym.

2 0
ID:40809

pietreq

@Sekwoja, ja przez określenie "dobry katolik" rozumiem, że jest to osoba żyjąca zgodnie z Tradycją katolicką. Tak jak dobry protestant, to taki który, żyje według Tradycji protestanckiej. Chociaż tutaj nie ma jednolitości, bo protestantyzm nie jedno ma imię. Obecny protestantyzm nie jest ten sam, który głosił Luter.
Ogólnie chodzi mi o taką ogólną zasadę, że każdy wierzący powinien żyć zgodnie z zasadami jego wyznania, denominacji. Kiedyś chciałem wystąpić z Krk i przyłączyć się do protestantów, ale odradził mi to pewien czarnoskóry pastor, który obecnie jest posłem Platformy Obywatelskiej. Posłuchałem go i teraz wiem, że dobrze zrobiłem.
@Zibi, ja trochę inaczej postrzegam Kościół niż Ty. To prawda, że jest dużo zła w Kościele i wielu duchownych żyje niezgodnie z tym co głosi, a świeccy nie żyją zgodnie z tym co słyszą. Bronię Kościoła, bo do niego należę, ale nie tych co źle postępują i których bogiem stał się pieniądz. Ci ludzie działają na szkodę także Kościoła. Nie dotyczy to jednak wszystkich.
Tak naprawdę Kościół, to wszyscy wierzący w Jezusa Chrystusa, którzy przez Chrzest zostali do niego włączeni. To nie są tylko rzymscy katolicy, bo także protestanci i prawosławni. Np. w Chinach istnieją wspólnoty, które nie przynależą do żadnej denominacji, są po prostu Chrześcijanami. Dużo takich żywych młodych wspólnot jest w świecie prześladowanych. One bardzo przypominają te, które rodziły się w początkach Chrześcijaństwa. My na zachodzie jesteśmy zdemoralizowani, przez dobrobyt i beztroskie, wygodne życie. To się jednak zmieni, bo czasy idą złe. Dla Kościoła jest to jednak zapowiedź, nadchodzącej wiosny, czyli odrodzenia się Kościoła.

1 1
ID:40810

pietreq

@zbuntowany, o ile 500 lat temu mógł w ogóle istnieć, to rzeczywiście mógł być postrzegany jako zjawisko magiczne ;)

0 0
ID:40811

Sekwoja

Co do helikoptera, i dodam, łodzi podwodnej też, Leonardo da Vinci
przeskoczył wszystkich, i Was też. Dajcie spokój z przekomarzaniem się.
Zauważmy, Leonardo żył w połowie XV w.

2 1
ID:40829

zbuntowany_kaloryfer

Leonardo miał tego farta, że był, pochodził, obracał się w tzw. wyższych sferach. Bo gdyby nie to stos jak nic.
A że umysł przekraczający epokę. Cóż, zdarza się.
@Sekwoja: ja od kilku lat buduję w garażu statek kosmiczny. Dokończę budowę i polecę. No i będę miał wszystko i wszystkich gdzieś. I co Ty na to?

1 0
ID:40831

Sekwoja

Podobno Matka Boska ukazała się w Guadelupe biednemu Indianinowi.
Do niedawna, ten Indianin był dumnym Aztekiem.
Nasuwa się pytanie --- dlaczego to nastąpiło po konkwiście, a nie przed
konkwistą?. Dlaczego, Matka Boska nie ukazała się konkwistadorom, krzycząc,
przestańcie, nie mordujcie tych ludzi.
Odpowiedż jest prosta, kraj podbity, teraz trzeba przypodobać się tubylcom,
pomyślał kler. Współczesny Meksyk ustawił kler, a konkwistę poddaje ciągłej
krytyce.
Ciekawostka -- w swoim czasie Hiszpania chciała podarować miastu Meksyk
pomnik zdobywcy Meksyku, Hernanda Corteza, naród się na to nie zgodził.
Obecnie, pomnik Hernanda na koniu stoi na cokole w stolicy Peru, Limie .
Robi jako Francisco Pizarro, zdobywca Inków.
Powracając do mojej poprzedniej wypowiedzi --- Leonardo był wspaniałym
człowiekiem renesansu, nie lubił kleru.

3 2
ID:40834

Sekwoja

Zbuduj statek kosmiczny, i poleć nim, ale na Marsa, wtedy będziesz WIELKI.
Może zgłębisz prawdę?.
do @zbuntowany--kaloryfer

1 0
ID:40835

Sekwoja

do@zbuntowany--kaloryfer -- małe sprostowanie
Leonardo był mistrzem m.in., Pieta, freski w Kaplicy Sykstyńskiej.Był potrzebny
klerowi.Uboczna działalność to m.in., konstruktor, anatomia człowieka itd.
Zmarł w biedzie.
Innym mistrzem był malarz Caravaggio. Swoje umiejętności poświęcił dla kleru.
Poza tym, był hulaką, kochał wino i kobiety, zginął w pojedynku. Nie lubił kleru.

3 1
ID:40842

Solidarny

@~Sekwoja: Ciekawostka -- w swoim czasie Hiszpania chciała podarować miastu Meksyk
pomnik zdobywcy Meksyku, Hernanda Corteza, naród się na to nie zgodził.
Obecnie, pomnik Hernanda na koniu stoi na cokole w stolicy Peru, Limie .
Robi jako Francisco Pizarro, zdobywca Inków.
-.-
To prawie jak u nas na Placu Wolności.

2 0
ID:40848

zbuntowany_kaloryfer

@Sekwoja: no właśnie mam zamiar polecieć na Marsa! Żaden mieszkaniec Włocławka jeszcze tam nie był (prawdopodobnie). Ktoś musi przetrzeć szlak. Dlaczego nie ja..?
Ps. Zabrakło mi części i chwilowo nie mogę ukończyć budowy statku... Pilnie przyjmę starą pralkę, ładowarkę do N93 i tonę blachy falistej - wtedy będzie komplet;)

1 1
ID:40850

antydziałkowiec

@~Zibi.: A stado owiec ślepe i głuche bierze to za dobra monetę ? Raczej oni udają ,ze obiecują ,a stado udaje ,że wierzy i tak kreci się karuzela obłudy którą zapoczątkowali ,,motorniczy '' z Magdalenki i z ,,nocnej zmiany ''......a głupie owce beczą ale ciągle dają się strzydz ....teraz do 67 roku życia - w przeciwieństwie do cywilizowanych owiec starego eurokołchozu .

0 0
ID:40938

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA