Witaj Dzonny Killer !
Jak Widzisz wróciłem. Jest takie powiedzenie, które z pewnością znasz, że „złego diabli nie biorą, bo wiedzą, że i tak będzie ich”. Wszedłem na stronę, no i „przyczepiłem” się do Twego komentarza, ponieważ chcę udowodnić Tobie i innym, że: „Nie zawsze trzeba mieć za drania tego, co jest innego zdania”. (Sztaudynger).
Ponieważ trochę różnimy się w swych opiniach proponuje Ci w tym wątku dalszy ciąg naszych dyskusji, oczywiście z udziałem innych czytelników przy przyjęciu zasady Stefana Garczyńskiego:
„Ujawniana różnica zdań pobudza myśli”.
Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, ze użyte przez Ciebie określenie „z tamtej strony” nie mogła dotyczyć mnie, ponieważ nie Wiedziałeś, że ja jeszcze wrócę. Chociaż „tamta strona” ze względu na mój wiek (79 lat ) i pogarszający się stan zdrowia coraz bardziej mnie do „tamtej strony” przybliża.
Prawdopodobnie nie zgodzisz z moimi poglądami, ale ja uważam, że:
>naszym nieszczęściem jest położenie geograficzne, które powoduje, że byliśmy i jesteśmy krajem przechodnim
Przedmurzem chrześcijaństwa
Przedmurzem socjalizmu
Przedmurzem kapitalizmu
>zgodnie ze znanymi już dokumentami Związek Radziecki nie był w 1939 roku przygotowany do wojny z III Rzeszą i stąd ten pakt zawarty tuż przed wybuchem II wojny światowej. Zgodnie z nim Związek Radziecki powinien wkroczyć już 01 września 1939 roku.
Stalin doskonale wiedział, że zgodnie z umowami Wielka Brytania i Francja w ciągu 14 dni od chwili agresji wkroczyć z działaniami militarnymi przeciwko agresorowi.. To było głównym powodem przesunięcia przez Stalina daty agresji radzieckiej.
Przypominam, że USA przystąpiło do wojny z państwami Osi dopiero po ataku Japonii na swoją bazę wojskową.
Proszę również pamiętać o tym, że III Rzesza nie dotrzymała paktu zawartego ze Związkiem Radzieckim wcześniej na niego uderzając i dochodząc aż po Moskwę pod która dopiero nastąpił wielki przełom.
Przełom ten spowodował, że Stany Zjednoczone i Wielka Brytania porozumiały się ze Związkiem Radzieckim najpierw w Teheranie a następnie w Jałcie, które to spowodowały przełom w przebiegu II wojny światowej.
Nie mogę się zgodzić z Tobą w postawieniu znaku równości między okupacja
„Okupacja wojenna (łac. occupatio bellica) – czasowe zajęcie przez siły hitlerowską (którą jak wynika z mego wieku przeżyłem jako dziecko w naszym mieście) a okresem który przeżyłem w PRL – u.
A oto poniżej definicja okupacji z wiki:zbrojne państwa prowadzącego wojnę całości lub częściterytorium państwa nieprzyjacielskiego i wprowadzenie tam swojej władzy.
Zasady okupacji wojskowej rozstrzyga w prawie międzynarodowym Konwencja haska IV (1907) (Dział III O władzy wojennej na terytorium państwa nieprzyjacielski