Niewielu ludzi wie, że "wolne związki" to absurd i to...

Niewielu ludzi wie, że "wolne związki" to absurd i to logiczny w dodatku, co potęguje świadomość, że ludzie którzy mówią, że są w "wolnych związkach" to gł...cy. Sprawa jest wyjątkowo prosta: nie ma "kwadratowych kół", "suchej wody" i "wolnych związków"! To tak, żeby nikt już takich bzdur nie opowiadał. Podobnie, czyli nielogicznie jest z "seksem przed małżeńskim", ale to innym razem wytłumaczę. Pozdrawiam

7 komentarzy

Adam

Wolne czy innz zwiazki a co komu do tego jezeli sa wobec siebie uczciwi ? To nie nasz problem.

8 1
ID:44354

mazurki

jakoś te związki trzeba było nazwać i padło na określenie "wolne", podobnie jest z określeniem "niezależne media", bo takowe również nie istnieją!

2 2
ID:44355

?????

Propagandzistom polecam zapoznanie się z modelem francuskim zwiazków -skutecznośc niesamowita - w Polsce takiemu modelowi zapobiegl kto ? ano sam pan z Matka Boską w klapie by jego nie przerosły i nie ujawnily -czegoś .

2 2
ID:44356

pigwa

Antydziałkowiec, a co masz przeciwko wizerunkowi Matki Boskiej w klapie ?

1 2
ID:44364

moher

@~pigwa: Jam mam bo nadużywanie symboli religijnych jest bardzo niesmaczne.

3 1
ID:44369

fizolof

To pierwsze słowo "wolne" ma sugerować, że te związki nie są ograniczone żadnym zobowiązaniem, czyli osoby wiążące się ze sobą wolne są od odpowiedzialności za siebie. Wyraźnie wskazuje to na brak miłości, która jest więzią doskonałą między osobami ludzkimi.
Wolny związek, to większa swoboda do zmiany partnera w przyszłości.
Określenie "wolny związek" może też sugerować, że w przeciwieństwie do takowego wolnym nie jest związek małżeński, bo w jakiś sposób ogranicza wolność człowieka. To jest oczywiście nieprawdą, gdyż każdy kto decyduje się poślubić drugą osobę wybiera ją dobrowolnie. W kościele katolickim ta wolność wyboru współmałżonka jest warunkiem ważności małżeństwa.
Zgadzam się z tym, że "wolny związek" to absurdalne pojęcie. Bo jeśli ktoś się z kimś wiąże, to nie jest już wolny. Albo jesteś wolny, albo w związku.
Jest jeszcze określenie "związek na próbę" co w istocie jest tym samym, bo nie ma w nim mowy o pełnym zaangażowaniu, poświęceniu się, dążeniu do celu.
Posłużę się przykładem: jeśli sportowiec nie wierzy w swoje możliwości, to raczej nie zdobędzie medalu olimpijskiego. Będzie mu bowiem brakować motywacji do ciężkiego treningu, do poświęcania dodatkowego czasu, pieniędzy na rozwój kariery, do postawienia wszystkiego na jedną kartę. Podobnie jest z miłością. Jeśli związek jest na próbę, to w mniejszym lub większym stopniu zakładamy, że może się nie udać. W takim przypadku nie dajemy z siebie wszystkiego. Testujemy, próbujemy, ale nie angażujemy się w stu procentach.
Taka postawa uniemożliwia powstawanie coraz większej więzi. Czyli związek się nie rozwija. Uważamy, żeby przypadkiem nie zaangażować się zbyt mocno i nie utrudnić sobie późniejszego wycofania się. W takiej sytuacji nie mamy możliwości doświadczyć prawdziwego związku.
Nasze przekonanie, że związek może się nie udać okazuje się samospełniającą się prognozą.

0 0
ID:44447

zbuntowany_kaloryfer

Zgadzam się z Magikiem i Filozofem. Przed ślubem mieszkałem kilka miesięcy z przyszłą małżonką (trochę z konieczności, bo przywiozłem Ją sobie z drugiego końca Polski) i muszę przyznać, że... czegoś mi brakowało. Komfort psychiczny uzyskałem dopiero po ślubie. Przedtem czułem, że coś jest nie tak i cały czas byłem trochę rozdrażniony.

3 0
ID:44478

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA