Samanta wyjaśniam zależności w spółkach miejskich(cyt.z...

Samanta wyjaśniam zależności w spółkach miejskich(cyt.z Samanta.Żaden zarząd spólki nie da się politycznie zmanipulować. koniec cyt.)Zarząd spółek miejskich powoływany,odwoływany,odpowiada itp. przed radą nadzorczą spółki,rada nadzorcza powoływana,odwoływana,odpowiada itp. przed walnym zgromadzeniem wspólników którym w tym przypadku jest prezydent miasta na którego mają ogromny wpływ radni zwłaszcza sld.Tyle w temacie studiuj dalej kodeksy powodzenia.

15 komentarzy

Samanta

~@ pomidor: Chodziło mi oto, że radnym nic do spółek i nie są oni od wtrącania się w zarządzanie albo wymuszanie pewnych działań w tych spółkach (wypowiadają czasami cudowne ekonomiczne recepty, śmiechu warte) , bo to podmioty samodzielne z odrębną od urzędu osobowością prawną. Na stronach spółek są zamieszczone umowy tych spółek i nawet prezydent - osobiście - nie ma prawa kontroli a co dopiero radni). Kodeksy studiowałam w odpowiednim czasie, 20 lat temu kodeks handlowy (w wersji z 1934 r) i 10 lat później po wprowadzeniu dużych zmian, KSH. Przypomnij sobie, że jakieś 2 lata temu radni wzywali zarządy spółek do stawienia sie na obrady rady- nie wiem w jakim celu, pewnie w celach kampanii wyborczej- i prezesi to zignorowali (i słusznie moim zdaniem). I to zarządy odpowiadają, nawet w niektórych przypadkach własnym majątkiem, przed sądami w przypadku upadłości spółki. Który zarząd da się namówić, pod presją polityczną, na idiotyczne działania gospodarcze?Pomyśl.

5 10
ID:47145

cierpliwy

Radnym bardzo wiele do spółek miejskich.Samantooo włascicielem spółek miejskich jest walne zgromadzenie wspólników, mieszkańcy miasta, w imieniu kyórych działa prezydent to on powołuje rady nadzorcze a one powołują zarządy zobacz kto zasiada w radach może zrozumiesz uzaleznienie spółek miejskich od władzy a co do zarządu,np.prezes wodociągów z psl za poparcie w ostatnich wyborach,syn własciciela telewizji w ciepłownictwie, mam wymieniać dalej?To przewodniczący rady na plecenie wiekszości radnych może skontrolować walne czyli prezydenta w kwestii spółek miejskich.Za bankructwo spółki odpowiada przed mieszkancami w imieniu których działają radni prezydent a zarząd przde radą nadzorczą a rada przed prezydentem jaśniej nie potrafię.To my mieszkańcy jesteśmy właścicielami tych spółek (miejskich spółek)i w naszym imieniu kontrole sprawuje prezydent może załapiesz jak nie to pytaj.

7 2
ID:47150

szok

@~Samanta: SKORO prezydent wiecznie nic nie,,' MORZE'' to po co mu 3 wiceprezydentów skoro we włocławku same supermarkety ?PO CO NAGMINNIE SPÓŁKI MIEJSKIE SIĘ REKLAMUJĄ ?dlaczego MPEC JAKO SPÓŁKA MIEJSKA REKLAMUJE PRYWATNE OBIEKTY GOSPODARCZE JAK OBIcz WZORCOWNIĘ ?Pani jako przedsiębiorca musi wydać swoje pieniądze na reklamę zgadza się ?A TUTAJ TAKA DARMOCHA ?ach te dyrektywy unijne te zagadnienia ?

6 2
ID:47159

amityr

To tak po Polsku,po nowemu po solidaruszemu.Hahaha

2 1
ID:47162

Samanta

Zostaje przy swoim zdaniu.
~@ cierpliwy - opisujesz stan prawny gdzieś z wczesnych lat 90-tych(I połowa). Szybko to prawo zmieniono, bo w polskich samorządach działy się dantejskie sceny (mówię o relacjach radni-spółki). Nadrzędnym prawem dla spółek jest KSH.

5 7
ID:47163

pomidor

Samanta,Samanta proszę napisz kto jest właścicielem majątku spółki miejskiej,kto jest jej właścicielem według KSH,bo chyba nie zarząd spółki,a może się mylę?

4 0
ID:47168

pomidor

Samanto gdzie płyną zyski wypracowane przez spółki miejskie?Wygodnie jest nam wmawiać że to zarząd zawinił zmienić go powołać nowy .Ty jako właściciel możesz mieć 100 prezesów ale oni i tak skubią Ciebie jako właściciela to ty możesz ich podać do sądu za niegospodarność w myśl KSH nie myl zarządu spółki z jej właścicielami.

5 0
ID:47169

Samanta

~@ pomidor: Właścicielem majątku jest sama spółka- osoba prawna. Właścicielem spółki jest wspólnik- gmina miasto Włocławek(osoba prawna), w takiej części- ile posiada udziałów w kapitale założycielskim (najczęściej 100%). Kapitał ten wykazany jest w bilansie po stronie pasywów(to jakbyś czytał bilanse sporządzane corocznie i umieszczane na stronach spółek do publicznej wiadomości). ZArząd - zarządza majątkiem i reprezentuje spółkę na zewnątrz.
O podziale zysku spółki miejskiej decyduje wspólnik na zwyczajnym zgromadzeniu- prezydent w naszym przypadku. Czyli zysk (dywidenda) może iść do budżetu miasta, albo zostać w spółce na powiększenie kapitałów. Prezes dostaje swoje ustalone w umowie o pracę wynagrodzenie - jest pracownikiem spółki. Co to znaczy "skubią cię , jako właściciela"? Jak jest prowadzona pełna księgowość (co jest obligatoryjne w spółkach z o.o.) to nic nie skubniesz. A wyniki finansowe spółki to zbyt obszerny temat, żeby to roztrząsać na forum i masz rację, straty niekoniecznie są winą zarządu.

3 4
ID:47171

Pytanie

Samanto a skad spolka miejska ma majatek? Bo jezeli od miasta to jest nasza, mieszkancow. Wiec jezeli prezes duzo zarabia a spolka jest siedliskiem kolesi to na nasz koszt. Jak spolka podnosi ceny to kosi nas dwukrotnie, raz jako mieszkancow ktorzy dali jej swoj majatek w zarzadzanie a drugi trwoniac go na prezesow, wice, rady, dzialy marketingu itp.

Jezeli nie zgadzasz sie ze mna to dam Ci przyklad. Masz na pewno samochod (pewnie SEAT'a), daj mi go zebym sobie uzywal a ja pare razy w miesiacu zawioze Cie do pracy z Michelina na Zielony Rynek. Nie miej pretensji ze to Twoj samochod, tak samo jak w przypadku spolki ze to majatek miejski. Nie miej pretensji, ze rzadko Cie podwoze, tak samo jak do spolki miejskiej, ze ma duze koszty.

Czy bardziej lopatologicznie Ci to wytlumaczyc, czy starczy?

5 1
ID:47179

pomidor

Samanto Samanto jeśli mam w kapitale założycielskim (najczęściej 100%). to nie mam wspólników.A skubać Cię mogę(w tym przypadku mieszkańców) na tysiące sposobów jeśli nie masz doświadczenia i pojęcia o prowadzeniu "spółki'' a powierzyłaś jej swój majątek (w tym przypadku majątek mieszkańców). W naszym przypadku walne zgromadzenie czyli właściciel nie ma bladego pojęcia nie mówiąc o doświadczeniu,przykre ale prawdziwe.Przyznasz rację?

3 1
ID:47181

Samanta

Coście się tak na mnie uwzięli? Piszę tylko o zasadach działania.
~@ Pytanie:Majątek wnosiło aportem miasto( w niektórych chyba wojewoda- bo były przekształcane z państwowych przedsiębiorstw w spółki miejskie) oczywiście, że należy do mieszkańców najogólniej mówiąc. Nie wygląda mi na to, żeby jakikolwiek prezes w jakiejkolwiek spółce pracował społecznie, chyba, ze znasz takich jeleni. Na prezesa nie najmiesz pierwszego z brzegu matoła, bo ci rozłoży firmę w 3 dni. Jak się od niego wymaga dobrego zarządzania, to raczej nie wtrącałabym sie, czy mu potrzebny dział marketingu. Jego sprawa (nie radnych). Rady nadzorcze muszą być w spółkach komunalnych- tak jest w ustawie o gospodarce komunalnej chyba, poza tym to duże spółki, więc nie załapują się na zapisy w KSH- który dopuszcza brak rad nadzorczych w niektórych spółkach (u mnie nie ma). Seata nie posiadam, a mój samochód pożyczam wielu osobom (nie jest nowy ani szpanerski, ale w dobrym stanie)- to na wypadek, gdybyś mi przypisywał nie moją osobowość.

2 2
ID:47185

szuja

@~Samanta: napisałaś ...... 2 godziny temu
Piszę tylko o zasadach działania.
Majątek wnosiło aportem miasto....

Ty nie pisz mi tu dziecko drogie kto wnosił majątek, tylko kto go wyniósł??? O!

5 0
ID:47200

Samanta

~@ szuja: Nie mam pojęcia, kto... i czy... bo nie byłam uczestnikiem tych zdarzeń. W tym czasie zajmowałam się budowaniem własnej firmy, bo jakoś trzeba było żyć. Za to uważnie obserwowałam w jaki sposób prywatyzowano duże przedsiębiorstwa we Włocławku (ale o tym nikt na forum nie wspomina, bo sporo osób woli, żeby było cicho nad tą trumną)

2 1
ID:47207

amityr

@~Samanta:
To może ja ci odpowiem. Wyniosła go m.in. opatrzność boska ale nie tylko. A spółki też fana rzecz. Można córce kupić jakiś mały umeblowany apartamencik w Wawie za 500000000 gr.

2 1
ID:47216

?????

@amityr: Ale jesteś złośliwy .Jak pewna pani z mostem powiązana powiedziała o zarobkach w ,,kierowanej ??????'' przez nią spółce ,,10 tysięcy miesięcznie to nie zarobek ''......i szuka domku na Kaszubach ....

3 4
ID:47223

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA