Nagle okazało, że Obcy Kapitał w Handlu nie służy...

Nagle okazało, że Obcy Kapitał w Handlu nie służy Polsce!!!
Wszystkich, którzy trąbili o tym od lat nazywano oszołomami i co??? Nagle się okazuje, że z tego Handlu jest tyle, że Polacy tracą miejsca pracy i kasa wypływa z kraju!!! Jak zwykle "mądry Polak po szkodzie!"
http://biznes.onet.pl/obcy-kapital-w-handlu-daje-niewiele-korzysci,18572,5309204,1,prasa-detal

81 komentarzy

?????

To jest wiadomo od lat ,tylko ,,niezalezne media '' na pasku politykierów cenzurują te informacje zamydlajac obraz dla potrzeb ,,głębokich kieszeni '' z Sejmu .To samo praktykują banki wyworząc kapitał z Polski .

30 8
ID:47225

cichyobserwator

Powtarzasz utarte w społeczeństwie kocopoły , które powtarzane w kółko jak mantra stały się dla niektórych paradygmatami polskiego handlu .
Są dane które podała ostatnio Prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji Renata Juszkiewicz - ,, Tylko za 2011r. siedem firm zapłaciło łącznie 4 mld zł podatków - mówi Juszkiewicz .Tylko za 2011 r. siedem firm POHiD czyli JMP (Biedronka), Tesco, Auchan, Selgros, Metro (Real, Media Markt, Saturn, Makro), Lidl i Kaufland - zapłaciło łącznie ponad 4 mld zł podatków! Z tego 1,3 mld zł VAT, 600 mln zł CIT. Reszta to PIT, akcyza i ZUS oraz podatek od nieruchomości. 200 mln zł podatku od nieruchomości zasiliło budżety gmin - wylicza pani prezes."
To chyba jakaś choroba narodowa - tylko narzekać , szklanka - nawet - nie do połowy pusta tylko od razu rozbita w drobiazgi .
http://pieniadze.fakt.pl/Sieci-handlowe-placa-podatki-w-Polsce,artykuly,179601,1.html

6 27
ID:47227

Rafał 2

@~cichyobserwator: Po co w ogóle zabierasz głos? Zapłacą parę groszy w Polsce na otarcie łez Polacy się cieszą zatrudnią parę osób a reszta gruba kasa wyjeżdża za granice! W Niemczech też są supermarkety, ale czy w Niemczech widziałeś polskie SUPERMARKETY?

30 6
ID:47230

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: Ile było obrotu??? Jakimi pieniędzmi obracały w kraju??? Tego ta Pani nie podała! Bo, po co denerwować ludzi a wiadomości z gaziety wyborczej:) Toć oni nawet swoje nazwiska kłamliwie podają a co mówić o wiadomościach:) Prawda jest jedna! Jak hieny hipermarkety wpadły do kraju, który nie broni swoich obywateli!!! Teraz między innymi przez to jest bezrobocie i niestety ze smutkiem mogę powiedzieć, że wszystko, co złe jest przed nami. Pieniądz czy to w mieście czy w kraju musi krążyć jak krew w człowieku jak wypływa za granicę to jest powolna śmierć! Jeszcze to zrozumiecie jak już nie da rady ściemniać o naszej potędze gospodarczej! Pokaż mi, który mądry kraj oddał handel w obce ręce wskaż, choć jeden taki bogaty kraj!

19 7
ID:47236

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek: Co wy z tymi pieniędzmi wypływającymi za granicę ? Kazda firma po zapłaceniu podatków moze robic z zarobioną kasą co chce. Tak samo jak ty i ja i guzik powinno kogoś obchodzić co robię ze swoimi zarobionymi pieniędzmi . Chcesz mi wmówić ,że jestem gorszym obywatelem jak wywiozę moją zarobioną kasę za granicę . A co tobie do tego gdzie spędzam wakację albo gdzie robię zakupy. W/g ciebie jak zrobię zakupy na eBay - u to wywożę kasę z Polski i co ? Moja kasa i nic ci do tego.
Czemu ciebie , pytajnika i Rafała obchodzi czyjaś zarobiona kasa . Zapłacili podatki a z resztą mogą robić co chcą . W/g was KGHM jak zarobi w Kanadzie na Quadra FNX to po zapłaceniu podatku Kanada nie pozwoli im wywieść zysków ?
Orlen na stacjach w Niemczech też zarabia dla Niemców czy dla siebie ?
,, Spółka ORLEN Deutschland zarządzała na koniec 2011 roku siecią 567* stacji, z czego 541 pod marką STAR w segmencie ekonomicznym, 25 stacjami zlokalizowanymi przy hipermarketach oraz 1 stacją z segmentu Premium.Pozwoliło to uzyskać Spółce ponad 5% udział w niemieckim rynku detalicznym "
Inglot ma 145 sklepów za granicą . W Polsce miał w ubiegłym roku przychody ok. 34 mln dolarów, poza granicami 57 mln dolarów.
Czy do was nie dociera jak funkcjonuje biznes na świecie ? Skąd te dziwne urojenia wiecznie pokrzywdzonych ?

6 27
ID:47238

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: Ale nikt ci tego nie broni!!! Wszyscy kupujmy za granicą wszyscy pracujmy za granicą wszyscy wyjedźmy z tego kraju!!! Twój Ojciec i Matka nie będą mieli nawet emerytury, bo i z czego??? Jak się tego nie rozumie to właśnie mamy to, co mamy biedę i bezrobocie!!! Zobacz jak się szanują np. francuziki
Dlaczego zasiłki i różna forma pomocy w Niemczech i innych krajach są kilkakrotnie większe niż u nas??? Dlaczego Polak pracuje więcej niż Niemiec czy Francuz a zarabia ułamek tego, co oni??? Wszystko niby różne, ale mocno powiązane ze sobą.

20 4
ID:47239

?????

@~Prorozwojowy_wlocek : Daj spokój ten agent PO jest niereformowalny analogicznie do podobnej postawy sekretarzy PZPR -wszyscy Polacy widzieli puste półki a oni uparcie twierdzili że są pełne tylko ,,wrogowie ludu'' towaru na nich nie widzą .

23 11
ID:47246

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek : Z tą zagranicą to po prostu przykład . Chodzi o zasadę ,że z zarobionymi pieniędzmi każdy może robić co zechce a wy w kółko : markety wywożą , banki wywożą , wszyscy wywożą . Każdy biznes , na całym świecie , zarabia i po to powstaje a państwo w którym dany biznes funkcjonuje zarabia na podatkach a jego obywatele przy okazji też. Odstajemy jeszcze dużo od tzw. zachodniej Europy ale nie wciskajcie , że jest coraz gorzej bo to nieprawda . Samochodu nie ma gdzie zaparkować i widać ile ich przybyło . To chyba lepiej . Ale nie - bo wy od razu z tekstem : ale nie nowe , a jakie paliwo drogie ,a parkingów mało , ojej ojej jaka tragedia. Komórek Polacy mają więcej niż obywateli - chyba jak nie byłoby ich stać to tyle by ich nie było . A wy co na to : ale dużo tanich modeli , iPhone - ów mało , i tak w kółko . Parę przykładów by się jeszcze znalazło ale jak komuś ma być gorzej to nic go nie przekona.
We wszystkim szukacie negatywów a reszty nie dostrzegacie . Tworzycie fora malkontentów skupionych tylko na tym do czego by tu się jeszcze przypieprzyć .
I następni malkontenci chętnie to łykają a jak podałem parę cyfr ,że markety płacą jednak podatki w Polsce to reakcja natychmiastowa - lecą minuchy - nie będzie nam nikt wmawiał ,że jest lepiej jak my lepiej wiemy że jest gorzej.
I z tym wam lepiej ?

8 19
ID:47248

poliszynell

Prorozwojowy_wlocek~zgadzam się z Tobą
co do pytania:
"Dlaczego zasiłki i różna forma pomocy w Niemczech i innych krajach są kilkakrotnie większe niż u nas??? Dlaczego Polak pracuje więcej niż Niemiec czy Francuz a zarabia ułamek tego, co oni???" ano dlatego, że z Polski zrobiono unijny barak.

pozdrawiam:)

23 4
ID:47249

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: Podałeś parę cyfr i podałeś to tak jak jest, czyli naszego rynku jest ledwie kilka procent i tu się zgadza!!! Jaki rynek w Niemczech mają oni sami??? Jaki swój rynek mają Francuzi i jaki rynek Handlu czy np. Bankowy mamy My?!!, czyli Nowocześni niewolnicy w Unii!!! Żaden bogaty kraj nie oddaje swojego handlu w 80% tak samo jest z Bankami itd.

16 4
ID:47251

Prorozwojowy_wlocek

@~poliszynell: No, jeżeli kasa z nas wypływa jak ta krew z ciała to nie ma siły na większą np. pomoc zasiłki, emerytury czy przede wszystkim rozwój. To, co dostaliśmy z Unii trzeba to raz na zawsze Zapamiętać do Unii w dużej części wraca s powrotem!. Po to są te dotacje by Niemiec miał gdzie pracować i robić eksport, dlatego to robią przecież nie, dlatego że nas kochają i cenią itp.
Kiedyś chcieli robić to siłą a teraz cywilizowanie chodzi jak zwykle o to by ktoś miał lepiej a inny ktoś na to pracował. Zastrzegam nie widzę w postępowaniu Niemiec nic dziwnego oni po prostu o siebie dbają! A my tylko przytulić się albo do ruskich albo teraz do unii a sami nic nawet jak tą kasę dostaliśmy to się okazało, że zamiast zainwestować w przemysł tak by to procentowało to nastawialiśmy Basenów, stadionów i głupich dróg porządnie zrobić nie potrafimy! A kryzys już nie puka tylko wywarza drzwi!

19 4
ID:47252

darek

@~cichyobserwator: Jeszcze nie zrozumiałeś, że handel w całej Polsce powinien należeć do Polaków?Chłopie, co ty czytasz, że masz takie słabe pojęcie o wszystkim?

22 5
ID:47255

cichyobserwator

@~?????: Reformowalny specjalista się odezwał .Tak zna dawne i obecne czasy ,że za PRL - u jak i teraz pewnie się uważa za ,, bochatera " opozycji . Pisownia bohatera została zmieniona celowo żebyś załapał o co chodzi.

3 19
ID:47256

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek : Tobie ( wam ) się wydaje ,że tylko w Polsce są firmy zagraniczne ? W każdym państwie unii jest ich pełno i w Niemczech które wspomniałeś również. Masz przykład z samej Nadrenii Północnej-Westfalii :
Liczba przedsiębiorstw zagranicznych w Nadrenii Północnej-Westfalii
Holandia - 3.107 przedsiębiorstw
Przykłady: Akzo Nobel, HEMA, Philips, Seacon Logistics, TNT
USA - 1.470 przedsiębiorstw
Przykłady: 3M, Amazon, FedEx, Ford, Johnson Controls, QVC, UPS
Zjednoczone Królestwo - 1.288 przedsiębiorstw
Przykłady: AB Elektroni, BP Europa SE, Dyson, INEOS Phenol, Vodafone
Szwajcaria - 1.270 przedsiębiorstw
Przykłady: Ineos Phenol, Lindt & Sprüngli, Rolex, Stollwerck, Zimbo
Francja - 776 przedsiębiorstw
Przykłady: AIR LIQUIDE, Bonduelle, Decathlon, Renault, Saint Gobain, Total
Chiny* - 750 przedsiębiorstw
Przykłady: Huawei, Lifan, Minmetals, Sany, XCMG, ZTE
Austria - 624 przedsiębiorstw
Przykłady: Chemson, Gebr. Eickhoff Maschinenfabrik u. Eisengießerei, Papstar, Strabag
Japonia* - 500 przedsiębiorstw
Przykłady: Alps Electric, Canon, FujifFilm, Mitsubishi Int., Mitsui, Toshiba, Toyota, Yakult
Włochy- 443 przedsiębiorstw
Przykłady: Barilla, Generali, Miro Radici, TX Logistik
Rosja* - 400 przedsiębiorstw
Przykłady: HBL Holding, OMK Steel, Omsk Polycarbon, Sovag, Sovtransavto
Turcja* - 300 przedsiębiorstw
Przykłady: ALFA Möbel, ATV Avrupa, Fluid Service Plus, Gökbora, GTI Travel, Sarar
Szwecja - 270 przedsiębiorstw
Przykłady: Atlas Copco, Ericsson, Ikea, SANDVIK, Securitas
http://www.nrwinvest.com/nrwinvest_polish/nrw-informacje-podstawowe/istotne-argumenty-przemawiajace-za-nadrenia-polnocna-westfalia/firmy-zagraniczne-w-nadrenii-polnocnej-westfalii/index.php
Waszym wspaniałym ,, logicznym " rozumowaniem tysiące zagranicznych firm wywożą głupim niemiaszkom kasę z kraju a oni się cieszą.A napisałeś że : ,, nie widzę w postępowaniu Niemiec nic dziwnego oni po prostu o siebie dbają! "Widocznie nie mają u siebie takich inteligentnych patriotów biznesmenów jak Wy.

6 16
ID:47257

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: No to wymieniłeś głównie firmy produkujące a u nas masz same markety, jeżeli tego jeszcze nie załapałeś to nie będę ci tego tłumaczył, bo i po co. No o tym był ten artykuł, że zamiast produkcji to u nas są markety i import nie eksport! Czy rozumiesz, co to jest eksport dla gospodarki??? A Handel zostawia się swoim dla rynku wewnętrznego. Jak ty się chcesz wzbogacić wydając zarobione pieniądze za granicą??? Dzięki temu sam stwarzasz bezrobocie u siebie na podwórku!!!

19 5
ID:47259

Rafał 2

@~cichyobserwator: Chłopie przez ten Ebay w głowie nic już nie rozumiesz?

18 5
ID:47260

?????

@~cichyobserwator: Masz rację za to pełno tam cichych agentów którzy nie płacą w Niemczech podatków tylko wywożą kapitał do rajów podatkowych a niemieckie służby z tego sie cieszą tak jak ich polskie upolitycznione odpowiedniki ? No i zatrudniaja miejscowych gastarbeiterów za 250Euro ........za zdodą Angeli .

17 6
ID:47263

Robert

@~cichyobserwator: To znajdź mi we Włocławku, chociaż 300 firm zagranicznych? O czym ty w ogóle myślisz i piszesz? Bo z czytaniem i zrozumieniem to na pewno masz problem i to duży!?

14 5
ID:47267

Adam

Wiadomo, ze ci wielcy "inwestorzy" z zagranicy najpierw dadza lapowke tym co zadecyduja o wprowadzeniu ich na nasz teren, przez jakich czas wlasnie nie placa podatkow, zwolnieni sa od oplat, daja przewaznie umowy smieciowe, wykupia aktywy naszych zakladow, ktore w badro wielkim tempie sa likwidowane, zysk wyprowadzony jest za granice a Polacy nic z tego nie maja. Legenda o tym inwestowaniu w naszym kraju to jest wielka bzdura dla naiwnych

16 4
ID:47268

szuja

Ja wam dam przykład z ostatniej chwili. ZACHEM w Bydgoszczy upadł. Tą samą produkcję podjęły nowo powstałe Zakłady w Niemczech. Hahaha. Niech będą wiecznie żywe ideały solidarności i czarnych gości.

14 5
ID:47269

poliszynell

wypowiedź przedsiębiorcy:
"wiele lat temu otworzyliśmy szeroko rynek dla kapitału zachodniego, który się u nas na dobre zadomowił, co samo w sobie nie jest złem, ale stworzyło sytuację, w której oni nie są już tak zainteresowani wprowadzeniem nas do swoich instytucji, struktur czy rynków. Nie mamy zatem ich możliwości, nie korzystamy z ich przywilejów, a mamy u siebie ich konkurencję, dlatego też polski kapitał poza kilkunastoma wielkimi przedsiębiorcami obracającymi wielkim kapitałem jest w bardzo trudnej sytuacji. On się oczywiście rozwija, ale w zderzeniu z kapitałem nawet małych czy średnich firm UE i pozbawiony wsparcia władz nie ma łatwej sytuacji. W dużej mierze świat zachodni i jego gospodarka rozwijały się dzięki protekcjonizmowi i interwencjonizmowi państwowemu. To może źle dziś brzmi, ale taka jest prawda. Tymczasem my weszliśmy w gospodarkę rynkową bez tych dwóch elementów - u nas nie ma ani interwencjonizmu państwowego, ponieważ wszyscy traktują go jako zło, podobnie jak nie ma ochrony naszego rynku. Kiedy my, przedsiębiorcy, nie mamy żadnego oparcia, sytuacja nasza jest niezwykle trudna. Proszę pojechać np. do Niemiec i wygrać jakiś przetarg, dostać, jako polski przedsiębiorca, dobry kredyt itd. Wiadomo, że firmy zachodnie, które inwestują za granicą, dostają od swoich władz wsparcie w różnej postaci. Bardziej bowiem opłaca się wspierać eksport niż płacić bezrobotnym. Tymczasem u nas państwowy armator chce kupić masowce w Korei, gdzie taniej niż w naszych stoczniach. Rząd jednak nie myśli o tym, by dopłacić ewentualną różnicę do produktu eksportowego dającego wielu ludziom zatrudnienie, nie - on woli płacić zwalnianym ze stoczni pracownikom. Dla mnie jako przedsiębiorcy jest to proste i logiczne. Dla rządu jednak nie - rząd uważa bowiem, że jeżeli zaoszczędzi np. 4 mln dolarów na statku, to zrobi znakomity interes, a dla zwalnianych z naszych stoczni ludzi i tak znajdą się pieniądze, oczywiście z kieszeni podatnika.Tymczasem kiedy upada stocznia, to upadają także wszyscy kooperanci - dlatego też stale rośnie bezrobocie."

15 6
ID:47274

Prorozwojowy_wlocek

@~poliszynell: Zgadzam się z tobą! Jedni tą oczywistość rozumieją a inni są ślepi i niestety głupi i tyle! Po zatem to jest naturalna wręcz pierwotna zależność!

10 1
ID:47280

?????

Cichemu tak sekretarz Balcerowicz namieszał w głowie że informacje o ustawowej ochronie miejsc pracy w gospodarce niemieckiej do niego nie docierają .Nie dostrzega też faktu że z ,,niezrozumiałych '' dla normalnego Polaka powodów Tuski najwpierw zlikwidowały polski przemysł stoczniowy a teraz zamawiają okręty u Angeli !!!!!! Ale spoko ,,nic się nie stało ''- RWPG bis się rozwija tylko złodzieje się zmieniają , dojna krowa zwana Polską pozostaje ta sama .

11 3
ID:47283

?????

@~cichyobserwator: ,,samochodu nie ma gdzie zaparkować '' ????? Piszesz o tych 15 letnich złomach przywożonych z zagranicznych śmietników starej unii ? Napisz jaki jest na polskich drogach procent nowych aut i ile z nich jest kupowanych na złodziejski 25-30% kredyt , przelicz cenę paliwa do wyskości zarobków ale nie tych partyjno- poselsko- kolesiowsko -Śmietankowych ,ale tych normalnych ustalonych dla motłochu 250 Euro bez powiązania z kosztami utrzymania i minimum socjalnym -bądź wiarygodny ,nie powielaj partyjnej propagandy sukcesu PO jak sekretarz partyjny z czasów tow Jaroszewicza .

9 5
ID:47285

sportowiec

@prorozwojowy: czy Jan Kowalski pracujący w Wlk. Brytanii jak zapłaci podatki, ubezpieczenie, czynsz, prąd i inne należne oplaty, to resztę może przysłać do Polski czy też jest to traktowane w Anglii jako wypływ kapitału za granicę? Ponieważ w Anglii pracuje ok 0,8 mln Polaków to jak każdy przywiezie na święta 2000 zł to jest to 16 mld. A jak w ciągu roku przyśle 500 funciaków to jeszcze wypłynie z Anglii 20 mld PLN. Czy oni nie powinni tego zakazać?

6 5
ID:47292

cichyobserwator

@~Robert : Wszyscy tu piszący o biznesie muszą byc wielkimi biznesmenami bo wiedza wylewa się ogromna , Dwa słowa do ciebie bo zawsze intrygują mnie ci co innym zarzucają brak czytania ze zrozumieniem a samo nie przeczytali o co chodziło w pierwszym wątku .A chodziło o zarzut iż kapitał zagraniczny wywozi nam kasę z kraju . Pokazałem ile firm zagranicznych jest tylko w jednym landzie w Niemczech które tam płacą podatki tak samo jak te zagraniczne u nas. W/g waszej logiki to one wykończą Niemcom lokalne biznesy i wywiozą im kapitał z kraju ? To jest ta twoja logika ?

4 10
ID:47296

cichyobserwator

@~?????: Patriota . Naum sie po Polsku albo tłumacz co po twojemu znaczy ,, wyworząc " . Chodziło ci o wywożąc czy to co te banki robią to coś jeszcze gorszego ?

4 10
ID:47298

ozon

Oj oj ! Tak Niemcy,Francja czy inne kraje "starej unii" to kraje bez przeszłości socjalistycznej z gospodarką rynkową od "zarania dziejów" więc nie porównujcie w ten sposób bo to śmieszne. Tak został wynegocjowany traktat przez Kaczyńskich i powtarzam z uporem maniaka- dopóki nie będzie ratyfikowana Karta Praw Podstawowych ( odłożona w czasie właśnie przez PiS) tak długo będzie taka "przepaść ekonomiczna dzieliła Polaka od Np Niemca. Zlitujcie się bo to ciągłe biadolenie jest dowodem na to ,że większość z Was nie ma pojęcia co tak naprawde w "trawie piszczy". Nie zauważacie ,że dostajemy po to kase z unii ,żeby wyrównać poziom ... ? KPP wiele zmieni troche cierpliwości i patrzenia szerzej na kraj nie przez własny portfel tylko. Uf ciężko Polaka przekonać ,który jak koń ma klapki na oczach!Na "pocieszenie" powiem ,że w Szwecji firma moja dokonała cięć i 140 osób poszło na bruk- kryzys dotyka wszystkich. "pytajnik" nie ciesz się mnie to nie dotyczy1 Mam się dobrze w firmie .

4 9
ID:47299

cichyobserwator

@~darek : O gospodarce i biznesie to czytam to co Wy : Nasz dziennik , Dziennik polski codziennie , Superexpres , Fakt , Galę, Przyjaciółkę no i parę innych takich kolorowych . Nie kupujcie tylko Forbsa , bloomberg businessweek , Puls biznesu , Gazeta prawna , itp bo w nich to jakieś dziwne rzeczy piszą .
Najważniejsze ,że sam masz wysokie mniemanie i wiedzę o WSZYSTKIM . Ale muszę cię zmartwić - jesteś dopiero drugi po Pytajniku.

5 9
ID:47300

Prorozwojowy_wlocek

@~sportowiec: Dokończe twój tok myślenia:) Ta kasiora którą tak wyszarpiesz z tej Angli i szybko prześlecz do Polski Trafi u nas we Włocławku do Angielskiego TESCO:) Ale o tym była ta mowa od samego początku a Wy dalej nie łapiecie!

8 2
ID:47303

Prorozwojowy_wlocek

@~ozon: Traktat wynegocjował pan żelazny kanclerz tzn. gość, który później trafił do SamoobronyBo był taki żelazny!.
Pamiętam jak dziś! Jechał biedak w Brukseli na rządowym wózku inwalidzkim, jego helikopter "air force one" spadł z 30 metrów do lasu parę dni wcześniej przed podpisaniem dokumentu! Chłopina mocno głowę sobie poobijała, więc nie ma, co się dziwić, że
niepełnosprawny traktat podpisał!!!

7 2
ID:47304

sportowiec

@???? Mój Boże!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, a ja myślałem, że mogę je wydać gdzie chcę, choćby na bułgarską .... A tu tylko Tesco- no, no. A jak w Polo to co? A jak za ten wyprowadzony z Polski kapitał nakupią wyborowej, albo kibli z Koła, albo dla jaj saletry amonowej z Anwilu czy grzejników z Instalprojektu, to co?

4 7
ID:47306

Prorozwojowy_wlocek

@~sportowiec: :) Napewno kupisz saletry :)

6 2
ID:47307

ozon

Mylisz "prorozwojowy" pojęciaAkces czyli wstąpienie Polski do Unii podpisał Miller a ja pisze o Lizbonie w której to negocjowano na JAKICH warunkach Polska będzie w Unii. Jak widać pojęcia zero a wygłaszasz tezy rodem z przedszkola. Trzeba odróżniać pewne rzeczy i mieć jakieś pojęcia a nie mieleć ozorem nie na temat.Poczytaj czym różni się jedno od drugiego bo internet to kopalnia wiedzy a nie tylko narzędzie to narzekania.. Wstyd że podstawowych pojęć nie kapujesz. Doucz się i możemy podyskutować.

3 8
ID:47312

cichyobserwator

@~sportowiec: W/g większości na tym forum jesteś bezmyślnym , gorszym Polakiem bo z własnymi pieniędzmi chcesz robić co ci się tylko spodoba . Ja próbuje to właśnie im uprzytomnić to zobacz co wypisują. Jak już przyswoili ,że markety płacą podatki to zaraz larum - a jakie mieli obroty ? Logika jest prosta - podatki są właśnie od obrotu i zarobku.U nich nie - płacą za małe podatki bo resztę wywożą . I tak w kółko do za...nia .Jesteś ,, ślepy i głupi " jak tego nie rozumiesz . Jak próbuje pokazać ,że jest lepiej niż było bo np. samochodów jest dużo więcej to pytajnik ( na tego zawsze można liczyć ) stwierdza ,że jest gorzej bo mało jest nowych . I tak w kółko do za...nia.
Cieszy mnie to ,że jest jeszcze paru myślących ( nie zaślepionych malkontentów ) którzy patrzą wokół siebie i wyciągają wnioski . Choć przeraża mnie też czytanie tych zacietrzewionych z klapkami na oczach przy których kasztanka Piłsudskiego miała szersze spojrzenie na świat.
Pozdrawiam, Miło mi że jest nas dwóch, no może trzech - Ozon też się łapie. Dobrze że tych mądrych tylu mamy - od razu mi lżej.

5 11
ID:47319

Prorozwojowy_wlocek

@~ozon: No i co Lizbona ma do tematu, który poruszyłem??? Odpowiedziałem ci tak samo jak ty mi tylko by cię nie urazić w delikatniejszy sposób. Tak, więc, o czym z tobą dyskutować??? Jak podpiszą ten kolejny papierek to w dalszym ciągu będziemy mieć hipermarkety i import a nie eksport, który jest tworzony z firm, które coś wytwarzają!!! Lizbona ma się do tego jak Kaczyński do Milera a Miler do Świętego Piotra!

7 2
ID:47320

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: Czy ktoś ci pisze, że jesteś gorszym Polakiem? Po co te bzdury pleciesz! Tak jak napisałem róbmy wszystko, co chcemy ze swoją kasą! Uciekajmy do rajów Podatkowych tak to robią największe Stacje TV Wydawajmy Wszystkie Pieniądze za granicą itp. Pytam tylko, co będzie tu na miejscu? Bezrobocie zamiast 30 będzie 50% Dla ludzi, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem Jeszcze raz to wytłumaczę zresztą możecie zapytać któregokolwiek ekonomisty, co jest lepsze dla kraju? Hipermarkety zatrudniające garstkę ludzi i które importują towary do nas? Czy takie zagraniczne firmy, które produkują coś u nas i robią eksport?!! Napiszcie proszę do Balcerowicza, co jest dla nas lepsze.
Czytać ze zrozumieniem a później mniej bzdur klepać!

8 4
ID:47326

peso

Tak śledzę rozwój tego wątku i frapuje mnie jedna kwestia.
Całkiem spora grupa forumowiczów domaga się aby handel był tylko polski. Oraz jak domniemuję aby popierać polskie firmy.
Ciekaw, zatem jestem czy w takim razie to, co postulują stosują w praktyce czy też to tylko takie forumowe wymachiwanie szabelką a potem hajda do Biedronki po flaszeczkę i zagrychę.
No, bo jeśli ktoś wierzy w to, co pisze i stosuje się do tego to nie powinien kupować nic pochodzącego z importu np.
- cytrysów w końcu jabłka, śliwki czy orzechy są bardzo zdrowe i smaczne a ziemniaki ponoć maja całkiem sporo witaminy C,
- czekolada też odpada, bo w końcu kakaowce w Polsce też nie rosną, ale za to mamy np. miód który sam przyznaje jest pyszny i zdrowy,
- pieprz i inne przyprawy importowane też odpadają ale mamy majeranek,
Ale zostawmy jedzenie o którym można by długo pisać szukajmy dalej:
- ubrania i bielizna, no cóż bawełna w Polsce też nie rośnie a więc co wełniane bokserki i lniany garniturek?
- Polska nie produkuje telewizorów no, bo Kochani nie mylmy montowni z produkcją, czyli spora część forumowiczów TV ogląda na lampowych Neptunach odziedziczonych po rodzicach,
- samochody no cóż, niby polonezy, syreny, żuki i nysy jako dowody naszej myśli motoryzacyjnej jeszcze jeżdżą ale jak tak się zastanowić, to tak naprawdę wszystko to jeździ na paliwie z rosyjskiej lub arabskiej ropy, no Panowie nie powiecie mi przecież, że chcecie dorabiać ruskich czy arabów a w końcu rowerem zdrowiej,
- komputerów też się w Polsce nie produkuje (nie mylić montowni z produkcją), więc pewnie Wasze forumowe wpisy rozbicie w pracy z obrzydzeniem dotykające tajwańskiej klawiatury,
To jak to jest moi drodzy jesteście zgodni z tym co deklarujecie czy to tylko tak na pokaz ???

3 7
ID:47331

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek: Skąd ty czerpiesz tę swoją wiedzę ? Swiat idzie naprzód a ty w kółko swoje . Masz tu trochę do tego twojego ,,import a nie eksport ":
,,Polska oferta - głównie spożywcza - od dawna podbija rynki Unii Europejskiej. Między innymi za sprawą działających w Polsce sieci handlowych. W przypadku niektórych, eksport rośnie nawet o 40 proc. - informuje "Rzeczpospolita"
,,Śieć Lidl w 2011 r. zwiększyła polski eksport o produkty warte niemal 1 mld zł. Oznacza to także wzrost o 40 proc. w stosunku do roku wcześniejszego."
,,Również Tesco systematycznie zwiększa eksport polskich produktów. Tylko w przypadku produktów nieżywnościowych i żywności pakowanej do brytyjskich sklepów trafia ich za ok. 1,5 mld zł rocznie mówi w rozmowie z "Rzeczpospolitą" Michał Sikora, rzecznik Tesco Polska."
,,Popyt na polską żywność stale bowiem rośnie w tym roku na rynki zagraniczne trafią produkty o wartości ok. 15,5 mld euro. Dodatkowo dochodzą inne kategorie produktów, jak kosmetyki, środki czystości i wiele innych"
http://biznes.onet.pl/sklepy-wspieraja-eksport-polskich-produktow,18490,5273093,prasa-detal
Tylko nie pitol jak Pytajnik ,że to wszystko zmyślone a tylko ty masz patent na prawdę.

4 11
ID:47332

ozon

Ja odpowiedziałem Tobie i innym że socjalistycze zarządzanie krajem odbija nam się czkawką. i porównywanie naszej gospodarki do zachodniej jest poprostu dowodem infantylnego myślenia. Zapominasz że nasz przemysł był oparty o materiały i technologie "demoludów" z naciskiem na ZSRR więc jak rąbnęło to wszystko- to oczywiste. Po wtóre 22 lata temu tak tęsknili Polacy do zachodu ,że ...stało się jak się stało. No i po trzecie w naszej polskiej tradycji (socjalistycznej właśnie) nie mieliśmy tego co nazywamy hipermarketem więc co? PSS "Społem" powinien ten brak nadrobić i stworzyć sieć tanich marketów pod tą nazwą ale tanich! Poza tym mówiąc skrótowo gro artykułów w tychże dostarcza wytwarzanych jest tu w kraju choćby Ikea- 85 % produktów wytwarza się w Polsce pod marką tylko. To właśnie dlatego że 65 lat była gospodarka ręcznie sterowana i każdy miał równo- jak to w socjalistycznej rodzinie. A tak na marginesie to dyskusja z Tobą i nie tylko to jak rzucanie grochem o ściane Mentalnie większość z forumowiczów ... a mniejsza z tym.Ostatnie zdanie ,które napisałeś potwierdza że bladego pojęcia nie masz... narzekasz bo lubisz jak większość rodaków.

3 7
ID:47334

Prorozwojowy_wlocek

@peso: No, więc wymieniłeś wiele surowców z importu, które dobrze by było przetworzyć i eksportować jak ten kakaowiec i zrobić z tego czekoladę, ale wy wolicie kupić czekoladę a nie ją produkować, więc dla tego jest mało pracy a dużo wydatków. Można by tak dalej błaznować, ale wystarczy zobaczyć ile jest tego w procentach i jakie jest bezrobocie u nas!. Komputery mieliśmy kiedyś swoje, jednak za czasów SLD Kluskę wsadzono do kicia, Był on tak bezczelny, że eksportował Polskie komputery i potem tak zwyczajnie przypadkiem wskoczyły największe światowe firmy. Nie będę się z Panami kłócił, bo przekonaliście mnie w 100% od jutra nie oglądam Polskiej telewizji nie jadam naszych produktów i nie będę wydawał swoich pieniędzy we Włocławku, ale chętnie będę korzystał z tego, co mi Polska i Włocławek zaoferuje! A te wszystkie reklamy kupujcie lokalne produkty itp. błazeństwa to faktycznie tylko i wyłącznie Polska zaściankowość i głupota! Szkoda że nie można importować Polityków:)

4 1
ID:47340

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: TESCO:
2009 rok obrót - 10 mld; zysk netto 88 mln (0,8% obrotu :))

Carrefour:
2009 - przychody - ok 7900 mln; strata netto 219 mln
2010 - przychody - ok 8000 mln; zysk netto 123 mln
co ciekawe w latach 2003-2010 sieć przyniosła zysk tylko 2 razy!!!

Auchan (ci prezentują się najlepiej)
2009 - przychody: 6128 mln; zysk: 147 mln
2010 - przychody: 6229 mln; zysk: 145 mln

KAUFLAND POLSKA MARKETY Sp. z o.o. S.k.
2009 - przychód: 5055 mln; zysk: 21 mln
2010 - przychód: 5658 mln; strata: 22 mln
Ci także od 2003 do 2010 roku tylko w 2009 roku mają zysk :)
Same straty maja i siedzą tu na rynku za darmo:)
Charytatywnie zasuwają na tym naszym rynku:)
Można różne dane przytaczać, ale, po co?

9 2
ID:47345

?????

Cichy agent PO pozostanie zawsze cichym agentem i będzie wciskał NAM ciemnotę jaki to dobrobyt panuje w tym kraju rządzonym przez jego idioli ze starozakonnymi korzonkami .Tylko ..no własnie ....tylko nadal najniższy zarobek ustalony dla owiec to 250Euro!!!!!! a litr benzyny to 6zł !!!!!!! nie wspominajac o obiecanym minimum socjalnym .Ale on z tak realnymi faktami nie dyskutuje bo są zbyt realne i PRAWDZIWE i nie pozostawiają pola na wodolejstwo ,kłamstwo ,mydlenie oczu i inne chwyty partyjno-propagandowe zalecane i praktykowane przez długonosego któremu poparcie owiec leci z ,,pieca na łeb'' i już ,,zamachowcami'' się zasłania . Nie wstyd ci cichy agencie tak ludzi okłamywać jak TWÓJ IDOL ? NAPISZ ŻE TE 250eURO MIESIECZNIE TO PRAWDA , NAPISZ ILE ZA TO POLAK PALIWA PO 6 ZŁ MOŻE KUPIĆ W PORÓWNANIU DO NIEMCA CZY W ŁOCHA - napisz i to będzie prawda a ty tuskomatolskie popierdywania tu wciskasz I SZUKASZ NAIWNYCH BY W TO WIERZYLI ? Zwłaszcza we Włocławku gdzie ,,dobrobyt '' ma 30% bezrobocie ?

8 5
ID:47355

peso

@~Prorozwojowy_wlocek:

Kluska nie produkował komputerów on je tylko składał. Główne podzespoły pochodziły z importu więc jaka to produkcja to była zwykła montownia.

Polskimi komputerami to może były lampowe lub tranzystorowe Odry potem już tylko składaki z importowanych części.

Jak moi kumple w latach 80-tych przywozili w walizakch części a potem składali z nich komputery Atari, Comodore czy Amiga to też to były polskie komputery?

Sam podnosiłeś, że import do Polski jest zły więc jak możesz popierać takie działania i podawać jako pozytywny przykład?

2 6
ID:47358

Prorozwojowy_wlocek

@peso: Jakie części, kto ci składał comodora albo Amigę w Polsce to były produkty importowane z Niemiec i Hongkongu, co za głupoty?!! Comodore czy Amiga składała się z jednej płyty głównej i obudowy, co tam mogłeś składać??? Polacy produkowali komputery i był czas, że były to naprawdę super maszyny. Sprzedawaliśmy nawet licencje Japończykom!. Przypomnę, chociaż by Jacka Karpińskiego i jego praktycznie pierwsze zastosowanie pamięci podręcznej dla procesora. Oczywiście komuna musiała go zniszczyć, bo polaczki zawsze muszą być przytuleni do ruskich albo teraz do Niemiec!!! Co innego jest import komponentów, z których produkujesz towary wysoko przetworzone a co innego jest import towarów do konsumpcji!!!Jeżeli robisz import towarów do produkcji to wiadomo, że sprzedajesz to dalej np. eksportujesz towary specjalistyczne, czyli drogie!. Potrzebne są do tego szkoły gdzie się kształci techników inżynierów itp. Wtedy przybywa sporo miejsc pracy. Jak sprzedajesz surowce to jest to mało zaawansowana praca. Lepiej porównaj Niemcy i Rosję. Niemcy bogaty kraj wytwarza produkty skomplikowane ma ogromny eksport swoich towarów. Rosja eksportuje praktycznie tylko surowce, co znacząco cofnęło ją w technologii. Pomijam ich technikę kosmiczną i metalurgie, bo tam mają się w miarę dobrze. Co będzie jak Rosja wysprzeda swoje surowce??? My eksportujemy teraz w największym stopniu europejskich niewolników I jak już nie będzie u nas tego dobra naturalnego to, co się stanie z kraikiem nad Wisłą???

6 1
ID:47374

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek: To teraz znajdz jeszcze inwestycje tych firm na polskim rynku i wyjdzie dlaczego zyski netto są takie właśnie . Ja jak podaje cyfry to podaje skąd a gdzie ty znalazłes akurat takie dane ? Jeszcze niedawno na tym forum krzyczeliście ,że to podobno tajemnice są .

3 8
ID:47380

Samanta

Do wszystkich wyżej.
No i taka burza mózgów mi sie podoba!!! A myślałam (mylnie), że stan edukacji ekonomiczno-prawno-biznesowej PT forumowiczów jest pod zdechłym psem.
Od wymiany towarowej człowieka pierwotnego zaczęły kształtować się społeczeństwa. Unia to swobodny przepływ towarów i kapitałów itd, itd.
Cechy narodowe Polaków: a dlaczego ON zarabia więcej? Odpowiem: bo Tobie, durniu, nawet nie chce sie pomyśleć, co mógłbys zrobić, żeby zarabiać więcej - wolisz tracić energię na zazdrość!

6 10
ID:47381

cichyobserwator

@~?????: To mieszanie małych liter z dużymi w zdaniu to jakiś objaw jest ? Czy jak dużymi piszesz to ci się wydaje ,że mądrzej ? To o co pytasz każdy normalny Polak wie a myślący Polak wie dlaczego tak jest . A ty ciągle w niewiedzy .

4 9
ID:47382

Prorozwojowy_wlocek

Podawałem przykład handlu detalicznego, bo gdy jesteśmy zacofani to nie ma, co liczyć, że np. inkubator kosmicznych technologii przysporzy miastu milionów złotych, które spłacą tą inwestycję i będziemy na tym zarabiać. Przypominam dotację z UE miały być dla wszystkich obywateli a nie garstki wybrańców a wszyscy będziemy to spłacać!!! Włocławek to miasteczko z ogromnym bezrobociem i prosty handel w rękach lokalnych firm mógłby mocno ograniczyć to bezrobocie, ale aby tak było tubylcy muszą myśleć nie tylko o sobie i e baju, ale też o sąsiadach, którzy może przez ten Ebay stracą pracę i w konsekwencji nie skorzystają z usług tego, co tak Ebay uwielbia. Zastrzegam nie było by z tym tyle gadanie gdyby polska nie była właściwie dzikim pastwiskiem, po którym obce krowy pasą się stadami a lokalne nie mają gdzie się paść! W dodatku czasami wygląda to tak jakby mieszkańcy nie mieli własnej samoświadomości! Chodzi o wielkości i proporcje tego wszystkiego!

6 1
ID:47386

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: Nie będę ci pokazywał, jakie "mechanizmy" stosują firmy zagraniczne by mieć takie straty, bo to jest wiedza ogólno dostępna. Zawsze można stosować różne "sposoby" nie tylko markety, ale też banki robią podobne sztuczki by wyprowadzać kasę od nas!

9 0
ID:47387

?????

@~cichyobserwator: Nie popierduj tylko odpowiedz argumentami na fakty agencie PO . Tylko pewnie masz problem jak tu odwrócić kota ogonem- 250 Euro jałmużny miesięcznej dla polskich owiec jest faktem i 6zł za litr paliwa też i tego zakłamać się nie da , roczne kolejki do lekarzy to też fakt a idol jeszcze nie obmyślił chwytu by oczy owcom zamydlć tak jak z tym rozmnażaniem i 300 zakłamanymi milonami Ero z unii ? A może stary chwyt się sprawdzi -zabronić wyjeżdżać Polakom wtedy nie dowiedzą się jak żyją i zarabiają inni np ,,utopieni w kryzysie Grecy ''? To stara parszywa komunistyczna metoda ....no pokombinuj agecie...może wprowadź,,nowe unijne '' wizy ? A wyjazdy tylko dla ,,poprawnie myślących ''?

6 6
ID:47388

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek: To fajny tekst : ,, to jest wiedza ogólno dostępna."
A w skarbówkach tylko siedzą i zawijają w papierki te ł.... , które od nich dostali . Tak samo jak ,, wszyscy mówią " czerwona płachta na byka a byk tylko tego nie wie bo nie rozróżnia kolorów.

4 7
ID:47396

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: Np. rebranding lub "niesamowite" szkolenia i nikt ci tego nie zarzuci! Metod jest wiele ten, co się troszkę w tym orientuje wie jak to się robi a nikt ci się do tego nie doczepi! Bo co podnosisz stale kwalifikację! Tak samo jest z fikcyjnymi szkoleniami z UE ktoś kasę kosi a "głupków" nie ubywa tylko przybywa!

5 1
ID:47397

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek: A propos ebay - u ; a nie przyszło do głowy ,że sąsiad właśnie na ebay - u handluje i z tego żyje ?
Zobacz ilu twoich sąsiadów z twojego miasta ( tylko na to hasło klikając a nie na adresy sprzedawców z Włocławka ) na Allegro handluje po jednym kliknięciu a stron jest 76 . Internetu używasz i jest OK ale handel w sieci to pewnie jest be bo lokalny handel zabija . Paranoja .

5 7
ID:47398

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: Transfer zysków za granicę

Za używanie marki Orange Centertel przez dziesięć lat ma zapłacić swemu właścicielowi - France Telecom - kwotę równą 1,6 proc. swoich przychodów. W 2005 r., gdy operator zmieniał szyld, Centrum im. Adama Smitha szacowało, że łącznie będzie to 0,9-1,6 mld zł. Określony odsetek swoich przychodów na konto Deutsche Telekom będzie odprowadzać również Polska Telefonia Cyfrowa za używanie marki T-Mobile. Prezes PTC twierdzi, że będzie to "sporo poniżej jednego procentu".

9 3
ID:47399

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: Na allegro, jeżeli handluje firma czy ktoś, kto nie jest złodziejem ceny ma praktycznie podobne do cen w tych znienawidzonych przez ciebie lokalnych sklepikach!!! Do ceny, która jest tańsza musisz doliczyć koszty transportu, które zwykle są większe niż normalnie i w ten prosty sposób sprzedawcy tańszych z pozoru rzeczy rekompensują sobie zarobek z nawiązką! Oczywiście ceny niskie i podejrzanie niskie są u osób, które lawinowo sprzedają na lewo towary, bo są zmuszani do tego przez pętlę, którą sami sobie zaciskamy. To jest takie kółeczko. Sporo fikcyjnych firm się porejestrowało np. w Anglii gdzie płacą mniejszy ZUS i inne opłaty. Oczywiście nasze państewko i władze dopiero po latach zaczynają rozumieć, że ogromna ilość patologii w Internecie zaczyna powoli zarzynać również dość mocno wpływy do budżetu. Jak już powiedzmy Polska dojdzie do ściany prawdopodobnie w przyszłym roku zobaczysz spore zmiany np. na Allegro aż się zdziwisz, jakie będą ceny! Problem polega na tym, że tak jak nigdzie indziej u nas nieprzestrzegane są normy biznesowe i to nas niszczy! Tu możesz teraz wcisnąć panie ze skarbówki ze swoimi sreberkami gdzie trzeba odwiną a gdzie nie będą miały siły to nie odwiną sreberek.

4 1
ID:47403

?????

@~Prorozwojowy_wlocek: tego cichy agent na posiedzeniu powiatowej organizacji partyjnej nie przerabiał więc nie odpowie ...

6 2
ID:47405

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek: Twój początek ,, Transfer zysków za granicę " co ma oznaczać ? W/g ciebie Orange zainwestowało w Polsce a po zapłaceniu podatków od zysków co powinno zrobić z resztą ? Ty pewnie po zapłaceniu podatków resztę chodzisz po sąsiadach i rozdajesz ? Znasz może jakąś firmę , która funkcjonuje tylko po to żeby rozdać zyski ? Bo ja nie i swoich zysków też nie mam zamiaru nikomu oddawać.
A propos rodzimego handlu nad którym tak utyskujesz :
,,W polskim internecie działa obecnie około 300 e-sklepów spożywczych. Badania Internet Standard wskazują, że wartość internetowych sklepów będzie rosnąć od 20 do 30 proc. każdego roku." ,, Wartość sprzedaży polskiego rynku e-sklepów spożywczych wyceniana jest na około 200 mln zł rocznie, ale prognozy pokazują, że w ciągu pięciu lat może wzrosnąć nawet do 2 mld zł "
http://pieniadze.gazeta.pl/Kupujemy/1,124630,12861336,W_e_zakupach_chetnie_siegamy_po_ciezkie_towary__Woda_.html
To w/g ciebie też objaw ,, dzikiego pastwiska " i ,,jakby mieszkańcy nie mieli własnej samoświadomości! " ? A może po prostu nie dostrzegasz jak świat wokół ciebie się zmienia i ,, głupków " jednak ubywa.

3 5
ID:47406

?????

@~Samanta: W/g ciebie układ Angela -Putin RUROCIAG PÓŁNOCNY nad głowami unijnych Polaków to też przejaw ,,swobodnego przepływu kapitału'' w ramach ochrony interesów unijnych ? Już raz taki ,,korytarz '' ten ,,duet ponadnarodowy wybydował '' -skutki widoczne są do dziś ...

5 3
ID:47407

peso

@~Prorozwojowy_wlocek:

Po pierwsze dzięki za odpowiedź bo inny byli w stanie tylko wciśnąć minusa.

Odpowiadając na Twój wpis:

Po pierwsze:
Owszem zgadzam, się że za czasów komuny mieliśmy wiele zmarnowanych szans np. moglismy być liderem w produkcji światłowodów ale to naprawdę temat na inny wątek.

Po drugie:
piszesz, że import prostych surowców aby je przetworzyć a potem sprzedac jako produkty wysokoprzetworzony jest OK
Równoczesnie wczęsniej przytaczasz przykład Kluski. Jesli przyjąć, że w komputerze głownymi elementami są procesor, twardy dysk, kości pamięci a wszystko to Kluska importował a od siebie dodawał obudowę to dla Ciebie jest to przykład przetwarzania czy montownia ???

Po trzecie:
Robienie składaków Amigi, Commodora, ZX Spectrum i innych to nie głupota ale fakt. Tak właśnie robiło wielu moich kumpli przywożąc części jak słusznie zauważyłeś z Niemiec. Podałem ten przykład tylko dlatego aby pokazać, że to co moi kumple robili w skali micro Kluska robił poprostu w skali masowej. Żeby było jasne mnie też nie podoba się jak go potraktowali ale nigdy nie nazwałbym jego produktów polskimi komputerami bo dla mnie to zwykłe składaki.

Podsumowując idę o zakład, że Ci co tak tu psioczyli na zagraniczny handel i import na codzień robią zakupy w hipermarketach, jak mogą to jeżdżą na wakacje zagranicę, kupuja tanie produkty z Chin, importowaną elektronikę i samochody. Ma to swoją nazwę: HIPOKRYZJA.

2 0
ID:47408

Prorozwojowy_wlocek

@peso: Z Montowaniem Amigi czy Commodora musiało ci się coś pomylić chodzi ci może o różnego rodzaju dodatki jak kartridże itp., bo co mogłeś za części zamontować np. w ZX Spektrum, który składał się z cieniutkiej folijki z napylonymi klawiszami i drobnej płyty głównej gdzie było z 5 scalaków i trochę elementów dyskretnych plastikowa obudowa i to wszystko. Kluska składał komputery i je również eksportował! Przy Optimusie powstały firmy z oprogramowaniem itp. rzeczy. Praktycznie nie ma teraz Wytwórcy, który produkuje np. komputer od a do zet u siebie. Procesory robi się gdzie indziej dyski robi się gdzieś itd. W tej całej sprawie chodziło mi o zwrócenie Waszej uwagi na Nasz słaby kraj i słabiutką obronę interesów nas wszystkich! Jesteśmy skłóceni źli jeden na drugiego i wszyscy mądrzejsi mogą z nami robić praktycznie, co chcą a my jak te krowy na tym coraz to mniejszym pastwisku. Przykład Stoczni nasze zlikwidowane wszystkie Niemieckie uratowane i tam Niemcy dali kasę na pomoc i komisja UE nawet nie pisnęła a my zostaliśmy bez kolejnych specjalistycznych przedsiębiorstw! A nowych nie widać!

3 0
ID:47412

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: Nikt ci tego nie broni! Jak tak lubisz to kupuj ten chleb jajka, mięso itp. przez ten Internet poczujesz się nowocześniejszy ja po prostu wolę iść parę metrów dalej i kupić to wszystko bez pierniczenia się w Internecie u tego "okropnego włocławskiego mieszkańca" Wolę żeby on zarobił i tyle!. Przynajmniej nie "stoczy" się i nie będzie wyrywać szyn kolejowych na złom, bo będzie miał pracę tu u Nas! W Naszym Mieście! A jak on będzie miał pracę to i ja na tym skorzystam!

6 1
ID:47414

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek: Nigdy nie twierdziłem ,że nienawidzę osiedlowych sklepików i często robię w nich zakupy co nie oznacza ,że realistyczne patrzenie na otaczający mnie świat jest niemożliwe.Handel w sieci też podlega opodatkowaniu ( w określonych warunkach : http://www.pit.pl/ehandel-a-podatki--jak-legalnie-kupowac-i-sprzedawac-w-sieci--aukcje-i-podatki/skladam-deklaracje-pcc3--podatki-a-handel-w-internecie/sprzedaje-prywatnie--podatki-a-handel-w-internecie-10219/ ) i jest to coraz skuteczniej egzekwowane .Patologie były i jeszcze długo będą bo ludzie już tacy są a my , Polacy , mamy to chyba w genach że nie może być po prostu normalnie.

4 5
ID:47415

peso

@~Prorozwojowy_wlocek:

"...chodziło mi o zwrócenie Waszej uwagi na Nasz słaby kraj i słabiutką obronę interesów nas wszystkich! Jesteśmy skłóceni źli jeden na drugiego i wszyscy mądrzejsi mogą z nami robić praktycznie, co chcą a my jak te krowy na tym coraz to mniejszym pastwisku"

Nie powiem abym co do zasady nie zgadzał się z Tobą. Fajnie by było abyśmy jako nacja byli mniej skłoceni i bardzij nastawieni na to co polskie. Mnie też tego brakuje.
Natomiast trudno w dzisiejszych czasach wyobrazic sobie kraj który jest całkowicie zamknięty na innych (no może jedynie Kuba jest takim krajem),który nie importuje nowoczesnych technologii itd.

Natomiast to czy bedziemy popierać nasze produkty i producentów zależy tylko od nas a tak jak napisałem jestem gotów się założyć, że wiele osób głoszących tutaj takie postulaty w pratyce tego nie robi, więc jak to nazwać?

Pamiętajmy jednak, że fakt, że firma jest polska nie oznacza automatycznie, że nie oszukuje swoich odbiorców, dostawców i konsumentów a działa tylko i wyłącznie na ich korzyść.

P.S.
"Z Montowaniem Amigi czy Commodora musiało ci się coś pomylić chodzi ci może o różnego rodzaju dodatki jak kartridże itp., bo co mogłeś za części zamontować np. w ZX Spektrum, który składał się z cieniutkiej folijki z napylonymi klawiszami i drobnej płyty głównej gdzie było z 5 scalaków i trochę elementów dyskretnych plastikowa obudowa i to wszystko."

Właśnie dlatego, że te komputery były tak proste bardzo wiele osób przywoziło je w częściach i składało je w Polsce w co możesz wierzyć lub nie.

2 2
ID:47416

?????

Cichy albo ma kalpy na oczach , albo prowokator . Wszyscy słyszymy jak stara unia chroni swoje rynki pracy wszelkimi sposobami ale on jak ten uszaty będzie ciągle powtarzał że to fatamorgana a wyprzedaż handlu i przemysłu polskiego to sposób na bezrobocie (2,5 miliona polaków wyjechało za chlebem!!!) - echo Tuska by tego lepiej nie powtarzało. Ty cichy agencie zastąp Urbana -Grasia ,jesteś lepszy od niego ...

6 5
ID:47419

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek: To w/g ciebie przez internet te ,, chleb jajka, mięso itp." to kupię w Szczecinie albo w Rzeszowie czy u naszego , rodzimego ? Jak ty robisz zakupy w sieci to się ,, pierniczysz " ? Bo ja siadam sobie w gaciach do komputerka , z kawką , z ciachem , bez spalania benzyny, bez stania w korku , bez stania w kolejce do kasy , bez straty czasu i już. Pewnie jak rachunki z domu płacę to panie na poczcie zostaną bez pracy, jak vat do skarbówki z sieci pyknę to skarbówkę zlikwidują , jak to samo zrobie do ZUS -u to lokalny ZUS zlikwidują, itd.
Jutro wstaję rano , ubieram się i jadę na całodzienny objazd Włocławka bo jeszcze przeze mnie kolej i urzędy popadają i co ja wtedy biedny zrobię ?

5 7
ID:47420

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: "W genach" dobre! Utraciliśmy kiedyś swój naprawdę wielki kraj i teraz mamy duszę postkolonialnego myślenia. Zawsze musimy się ślinić do ruskich albo do niemiec!
Polak kradł i kradnie, bo nie widzi, że okrada swoje państwo gdyż dla niego to nie jest jego Państwo a obcy twór, który nigdy nie staje po jego stronie poczynając od zapewnienia mu rynku pracy po służbę zdrowia na sądach skończywszy!
Teraz po oddaniu się całkowicie we władanie Unii oddaliśmy też myślenie o sobie i otaczającym nas świecie! Wierząc, że unia nam da unia załatwi z unią jest fajnie! Rozmontowaliśmy się na całego!
Co będzie, gdy w tym całym kryzysie każdy w unii zacznie myśleć już tylko o sobie a jest to bardzo prawdopodobne! Co wtedy zrobimy w tak mocno rozmontowanym kraiku???

4 4
ID:47423

Prorozwojowy_wlocek

@peso: Nie masz być całkowicie zamknięty, ale myśl o tych, których masz wokoło siebie! To jest stosowane od tysięcy lat i tylko tak przetrwał człowiek! Zawsze była zasada najpierw rodzina później znajomi później plemię, wioska itp. tak się to zawsze kręciło i nic, co do zasady się nie zmieniło!!! Inni to mocno stosują a my jak zwykle jesteśmy skłóceni! Dlaczego??? Jak sądzisz?

6 1
ID:47424

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: Nie rób nic!!! W końcu i ty stracisz robote :)

5 2
ID:47425

Rafał 2

@~cichyobserwator: Jak mi się chce jeść to nie Czekam przed komputerem w Gatkach aż za tydzień z Ebayu UPC
Przywiezie mi te upragnione jajka, mięso i chleb :):) tylko idę do sklepu sąsiadki może z 50 metrów ode mnie! Można być nowoczesnym, ale za dużo Ebayu szkodzi zdrowiu i życiu:), Bo potem na Ebayu szybciutko trzeba kupować Stoperan na biegunkę a tu znowu tydzień czekania za dostawą!!!
:):):)

6 4
ID:47426

?????

Cichy realizuje plan zniewolenia Polaków dosłownie .Kupuje w necie ,gotówki się brzydzi , tylko ,no własnie tylko nie dostrzega że w ten sposób żydowska klika zagląda do jego domu niczym ten wielki brat i nawet rozmnażanie już kontroluje jak wynika z zapowiedzi idola . Jesteś już niewolnikiem systemu i nawet o tym nie wiesz ...

5 3
ID:47441

peso

Dziś w USA Cyber poniedziałek a ponoć polski odpowiednik zaplanowano na 3 grudnia.

1 0
ID:47445

cichyobserwator

@~Rafał 2: Drogi forumowiczu ,Włocławiaku , internauto - Na eBay - u nie kupuje się artykułów spożywczych . A po drugie to pisałem ,że z osiedlowych sklepików też korzystam co nie wyklucza innych . We Włocławku akurat w sieci z dostawą do domu to art. spożywczych nie kupisz ale w wiekszości większych miast jest spory wybór .Żarełko dostaniesz na ustaloną godzinę i świeże ( im częstsze dostawy i rachunek tym dostawa tańsza albo gratis ) więc stoperanu nie potrzeba. Jezeli do tej pory zawsze chodzisz do sklepu dopiero jak zgłodniejesz to pozwól ,że ci coś podpowiem ; jutro i pojutrze też będziesz głodny więc kup sobie coś na zapas to zaoszczedzisz czasu i na głodniaka nie będziesz musiał latać .

Dlaczego ty czy Prorozwojowy_wlocek jakikolwiek przykład do dyskusji bierzecie tak dosłownie - nie rozumiem . Cos dla równowagi może : Czas , który zaoszczędzę dzieki internetowi pozwoli mi iść np.: do Galerii Sztuki na Miedzianej i wejść obok na dobrą kawę i ciasto domowe . Też zarobią Włocławianie choć biorąc dosłownie wasze słowa to nie handel a tylko sztuka więc się pewno nie liczy. Ale zachęcam i tak : http://www.galeriasztuki.wloclawek.pl/in/info.php?id=4

4 4
ID:47454

?????

@~cichyobserwator: To tam teraz jest cicha siedziba PO ? Tam egzekutywy są ,,odprawiane'' ? Czy może teraz uświadamiasz następnego forumowicza który widzi to co szyscy normalni Polacy widzą (za wyjątkiem platformersów) a czego widzieć nie powinien ? To ty jesteś jak misjonarz -odkrywca , jak agitator z czasów tow Bieruta -otwierasz ludziom oczy ....by nie widzieli rzeczywistości .Ciekawa misja ...

4 5
ID:47458

cichyobserwator

@~?????: Mówisz ,że ,, nawet rozmnażanie już kontroluje " ? Widocznie przeczytali twój jeden wpis i od razu wpadli i zrobili ci wazektomię . Ale znając patriotyzm twoich komórek ( hemisferektomia nie pomogła ) to i plemniki pewnie pójdą drugą stroną . Dziecku lepiej nie tłumacz skąd się wziął .

4 4
ID:47461

cichyobserwator

@~?????: Twoje ,,Tam egzekutywy są ,,odprawiane'' ? " to jest pytanie o kawiarnię przy Galerii ? Czy z tobą już jest aż tak zle ? Chodzisz tylko na wiece i marsze z pochodniami ? Ty jesteś ten Normalny Polak ? To raczej zwykła schizofrenia .
Normalny Polak czyta książki ( mało ale jednak) , chodzi do kina ( obejrzyj ,, Mój rower " , ,, Pokłosie " ) , chodzi na wystawy ( w Galerii albo pod mostem wystawę archiwalnych zdjęć Włocławka ) albo do pubu na piwo i pogadać ale nie o 250 - u Euro i paliwie po 6 zł. U ciebie rzeczywistość kończy się na Onecie a jedyne wspomnienia to Bierut i egzekutywy ? Zrewiduj pojęcie ,, normalny " bo coś ci chyba umyka .

3 5
ID:47469

?????

@~cichyobserwator: Ale struna zagrała.... jak ten dzwon z wiersza Krasickiego .Prawda w oczy kole .Powiedz to tym co zarabiają 250Euro dzięki obietnicom twojej tuskomatolskiej koalicji ,tylko zasłoń d... bo możesz przypadkiem zarobić od kogoś mniej tolerancyjnego kopa za tą zakłamaną propagandę. A o recenzje ,,Pokłosia '' zapytaj mieszkanców tych miejsc o których mówi -tylko też zasłaniaj d... -oni kłamców nie znoszą ...

4 4
ID:47476

Prorozwojowy_wlocek

Jeżeli tylko w takim malutkim Włocławku ludzie nie rozumieją pojęcia wspólnych interesów dla wspólnego dobra to, w jakim kierunku my zmierzamy?

5 2
ID:47480

Prorozwojowy_wlocek

@~cichyobserwator: tak to wszystko wygląda naprawdę

4 0
ID:47481

peso

@~Prorozwojowy:
Przy całym szacunku dla Profesora Rybinskiego i tego co jest lub nie jest naprawdę.

Ks. Tischner powiedział:
"Góralska teoria poznania mówi, że są trzy prawdy: Święta prowda, Tyż prowda i Gówno prowda."

Oraz jak powiedział inny klasyk: "z racją jest jak z dupą, każdy ją ma"

A skoro ten wątek i tak za chwilę odejdzie w niebyt bo już spadł z pierwszej strony, to proponuję gasimy swiatło Panowie.

0 6
ID:47482

cichyobserwator

@~?????: Coś ty za ewenement musisz być ,że normalne życie to dla ciebie propaganda . Szkoda ,że na Pokłosiu sam nie byłeś bo to film o takich jak ty . Rdzennych Polakach , którzy żyda nawet wśród swoich znajdą i ukrzyżują pod świętym obrazem z modlitwą na ustach. A z historii Polski pamietaja tylko bitwę pod Grunwaldem i obronę Częstochowy ( choć była zupełnie inna niż u Sienkiewicza ) zapominając te fakty , które im do wizji mesjasza narodów nie pasują . Żyj dalej w tym Matrixie jak ci tam lepiej a ja za radą peso gaszę światło co by cie nie daj Boże - obudzić.

5 9
ID:47500

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA