Czy "właściciele" Włocławka mają jakiś plan tak by...

Czy "właściciele" Włocławka mają jakiś plan tak by zatrzymać emigrujących za chlebem mieszkańców???

http://polonia.wp.pl/title,Niemcy-kusza-Polakow-zamieszkajcie-u-nas,wid,15129118,wiadomosc.html?ticaid=1f9b3&_ticrsn=3

25 komentarzy

?????

Wręcz przeciwnie ...podcinają gałąź jak małpy bo myśla że są samowystarczalni ...

25 7
ID:47537

Burak

Mieli plan jak nas zadłużyć, ale skąd będą brać pieniądze na spłatę tego długu to już nie mają, Jedyne, co potrafią to uprawiać propagandę sukcesu za nasze podatki.

25 3
ID:47551

?????

@~Burak : Szkoda że takiech ,,odkryć '' stado rogacizny .....nie dokonuje przed wyborami .

18 7
ID:47569

cichyobserwator

@~Burak : Za twoje podatki już nawet Niemcy uprawiają ,, propagandę " . Zobacz co pisze tygodnik Welt am Sonntag porównując Polskę z Francją . Uprzedzę tego nierogatego :,,pewnie Francuzi im nie zapłacili tyle co nasi " Wszyscy dookoła widzą zmiany na lepsze tylko opozycja nie dostrzega nic oprócz czubka własnego nosa pchającego się do władzy.
A co piszą Niemcy :
,,"Kto myśli, że swój rozwój Polska zawdzięcza przede wszystkim środkom unijnym, myli się ogromnie. Od 1995 r. realne dochody polskiego państwa potroiły się. Dziś (...) unijne pieniądze stanowią jedną siódmą budżetu państwa, "
,,Po dwóch stuleciach, w których polityka kochanych sąsiadów wstrzymywała rozwój tego kraju, Polacy wreszcie robią to, czym wszyscy Europejczycy zajmują się najchętniej: uczą się, pracują, budują domy" - pisze "Welt am Sonntag" w artykule o wschodnim sąsiedzie Niemiec"
A o Francji :
,,"W sumie prowadzi to do tego, że od ponad 30 lat żadnemu rządowi nie udało się przedłożyć zrównoważonego budżetu. Mniej więcej od tego czasu francuska gospodarka stale toczy się w dół" - ocenia gazeta. "
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12922218,Niemiecka_prasa__Slaby_sasiad_Francja_i_silny_sasiad.html
Ale tam też pewnie tempaki piszą bo nie wiedzą ,że wystarczy wejść na to forum ( jedyne niezależne medium ) żeby dowiedzieć się jedynej prawdy.Zeby tylko pisowni niektórych wyrazów nie brali tu od tych najlepiej poinformowanych ,, najinteligentniejszych " .

5 17
ID:47582

peso

No właśnie się zastanawaim, co by było jak by dla nowych mieszkańców Włocławka wprowadzili to co przytoczone w linku niemieckie miasta:

- okresowo darmowy lub obniżony czynsz w komunalnych lokalach,
- zniżka lub bezpłatna komunikacja miejska na taki sam okres,
- dopłata do energii elektrycznej na np. 1 miesiąc,
- karta rabatowa sfinansowana przez miasto pozwalającą zaoszczędzić 4 tysie PLN,

No dopiero byłby dym ... już tu widzę odpowiednie wpisy na forum.

5 5
ID:47591

Prorozwojowy_wlocek

Plan jest chytry:) Pod pozorem, że niby będzie fajnie i prorozwojowo wybudujemy Stadion Gdzie będziemy mieć miejsca pracy dla swych kolesi a "frajerzy" będą za to i na kolesi płacić!!! Wybudujemy Kajakarnię gdzie sporo swego luda będzie można zatrudnić!. Pobudujemy dla rozwoju "kultury" Browar gdzie nasza śmietana będzie w zaciszu czekać do emerytury i będzie spoko!!! Prosty lud będzie się cieszył, że to dla niego! A My robimy za ogromną kasę miejsca pracy dla swoich zasłużonych ludzi!!! Taka jest prawda o prorozwojowym wydawaniu pieniędzy we Włocławku!!! I niech więcej Starszy Pan nie krzyczy, że on nie stwarza miejsc pracy, że on nie jest od tego niech nie będzie taki skromny!!!

20 2
ID:47599

ozon

Po "łokcie można się urobić" i tak nic to nie da koledzy "cichy" i "peso"Cały czas "praca u podstaw" aż do imentu przed nami.....Twierdze że łatwiej wykarczować puszcze....

6 8
ID:47611

Samanta

~@ peso: Nasze miasto 2 pierwsze punkty z Twojej wyliczanki praktykuje od dawna. Czynsz w "komunalce" mało kto płaci, sporo rodzin ma tzw. dodatek mieszkaniowy od ok. 15 lat (autorstwa św. pam. Minister Barbary Blidy). Bilety autobusowe płaci tylko niewielka liczba osób (reszta jest całkowicie zwolniona od ok. 20 lat uchwałą Rady Miasta). Niektórzy dostają mieszkania od miasta "za friko"- reszta musi sobie je kupić sama.
A ja jestem jestem zwolennikiem likwidacji w ok 80% rozdawnictwa z pomocy społecznej. To miałoby znaczący wpływ na wzrost PKB.

4 11
ID:47617

?????

@~cichyobserwator: Masz jak zwykle ,,rację''...... tylko jakbyś jeszcze oświecił niedouczonych(?)forumowiczów jakim cudem nieudaczniki z Francji , Niemiec , Grecji i innych ,,nieudanych '' krajów zarabiają więcej i żyją na wyższym poziomie socjalnym i społecznym niż ,,gospodarnie'' rządzeni Polacy ? Włochom z którymi brat pracuje w głowach się nie mieści że w unijnej Polsce wykształcony Polak godzi się na zrobki na poziomie 250Euro .

9 5
ID:47623

Prorozwojowy_wlocek

@~Samanta: No Sami w końcu "zwolennik" zauważył, w jakim to miodzie za SLD mieszkańcy miasta Włocławka opływają!!! Bieda bieda i jeszcze raz bieda!

12 2
ID:47627

ozon

A ty "pytajnik" znowu swoje/Tamte kraje nie były po wojnie w obozie socjalistycznym przez 65 lat więc się rozwijały. A po drugie to wykształcony Polak zarabia- Włocławek to nie cała Polska np 8800 brutto mam paru takich w rodzinie więc nie pleć.Zbyt dużo jest psychologów, politologów i innych . Dla porządku powiem ,że moi kuzyni są inżynierami budownictwa i telekomunikacji.Dwóch pracuje w Poznaniu jeden w Lodzi.Przestań więc opowiadać te bajki bo są nudne już.

7 8
ID:47628

Prorozwojowy_wlocek

Tekst dla tych co tak uwielbiają cytować "wyrocznię" czyli zagraniczne media:)

Ta historia brzmi jak najgorszy koszmar pacjenta. Pięćdziesięciodwuletni Aake Skrotrum z miejscowości Gaallivare na północy Szwecji przez długi czas cierpiał na ból gardła. Idąc za radą lekarza rodzinnego udał się do szpitala na wycięcie migdałków. Niestety, trafił na młodego chirurga z Polski, który zamiast migdałków wyciął mu jądra - pisze portal "Szwedzkie Wiadomości" reklamujący się hasłem "Docieramy głębiej".
"Chciałem się podrapać, a tu..."

- Pierwsza rzecz, jaką chciałem zrobić po operacji, to podrapać się w miejscach intymnych - cytuje nieszczęsnego pacjenta portal. - Ze zgrozą stwierdziłem, że ich nie ma. To straszne! - dodał.

Dyrektor szpitala Lotti Järnmus powiedział "Szwedzkim Wiadomościom", że takie rzeczy w zawodzie chirurga się zdarzają. Tłumaczył, iż niefortunna pomyłka nie była winą dopiero, co przyjętego do pracy Polaka.

Najbardziej interesujące jest to, że w Szwecji nie ma żadnego dyrektora szpitala o takim nazwisku, nazwisko pacjenta oznacza "mosznę", a portal publikujący tę rewelację tuż obok pisze o krwiożerczym chomiku polującym na klientów popularnej w Szwecji sieci sklepów ICA.

14 1
ID:47630

ECHO

Jacuś jesteś zwolennikiem likwidacji w ok 80% rozdawnictwa z pomocy społecznej. A czy jesteś za likwidacją 3 wiceprezydentów w naszym mieście? Czy jesteś za obniżeniem pensji naszego Prezydenta z 12 860 zł na bardziej skromną? Czy jesteś przeciwny upolitycznianiu wszystkich urzędów we Włocławku? Czy jesteś za zmniejszeniem pensji prezesom wszystkich spółek? Czy jesteś przeciw reklamowaniu się miejskich spółek w wybranych mediach? I tu można pisać i pisać!!!

13 2
ID:47634

Samanta

~@ Echo. Jesteś bezsilny z zawiści. Nastepny koleś, który chce zmienic mi płeć.

0 11
ID:47637

Echo

@~Samanta: To odpisz mi na moją zawiść i bezsilność !!! Jak tam się ma twój biznes ?

7 2
ID:47641

cichyobserwator

@~?????: Jak jest tak wykształcony jak ty ( tak twierdzisz ) to 250 Euro spokojnie wystarczy . Znam wielu ludzi bez studiów i nawet bez matury ale można z nimi pogadać o ciekawej książce czy filmie i dla nich to nie jest propaganda . A juz na pewno wiedzą co to ekshumacja czy cham . Znam też wielu tych wykształconych z którymi nie ma o czym gadać i raczej nie zatrudniłbym ich u siebie mimo dyplomów. Juz samo to ,że wciąż porównujesz dosłownie nas z tzw. zachodem o czymś świadczy a to ,że nie dostrzegasz zmian na lepsze to dowód , że swój max już osiągnąłeś i teraz stać cię tylko na chciejstwo . Coś więcej wymaga większego wysiłku więc bierz się do roboty a nie tylko żądaj .

5 7
ID:47642

?????

@~cichyobserwator: ,,Znam wielu ludzi niewyksztalconych.......'' Czy masz na mysli tą grupę ludzi ktorzy wierzą w twoją zwichrowana propagandę partyjną? To wyślij ich do pracy w normalnym kraju za normalne pieniądze a potem jak wróca ...zacznij im znów nawijać te swoje drętwe propagandowe kawałki . Tylko zsłon tylna część ciała ..... jak straca cierpliwość...

5 4
ID:47652

cichyobserwator

@~?????: Jeżeli już cytujesz moje słowa to ich nie przekręcaj ! Napisałem : ,, bez studiów i nawet bez matury " co nie znaczy ,że są niewykształceni . Ty chwaliłeś się nieraz jakich to wspaniałych miałeś wykładowców a co z tego wynika ? NIC .
Dalej jesteś antysemitą ( twoje teksty o garbatych nosach bankowców i zapachu czosnku ) , homofobem ( płyciutkie żarty z posłów Biedronia i posłanki Grodzkiej ) i zarozumialcem ( fakty, cyfry, daty i wszelakie dane liczą się tylko ,, twoje ") tylko z dyplomem . Nie zdziwiłbym się jakbym na wizytówce na twoich drzwiach zobaczył ,, mgr " przed nazwiskiem ale przecież żyjesz w ,, nienormalnym " kraju więc zachowywać musisz się adekwatnie.

3 5
ID:47660

Samanta

~@Echo: Nic mi do tego, ilu wiceprezydentów jest w mieście. Każdy ma swój model zarządzania. Zresztą, chyba zawsze było 3 wicków przy róźnych prezydentach, więc dlaczego akurat temu się to wypomina. Widocznie przy tej biurokracji są potrzebni. Wynagrodzenie 12860 (brutto, na rękę- jakieś niecałe- 9 tys.) mnie osobiście nie poraża. Jak na funkcję prezydenta - to niewygórowane. Może dlatego ludzie z łbem na karku wcale się nie garną do takich funkcji. Co to znaczy - upolitycznianie urzędu? Prawo to prawo- bez względu na to jaka orientacja rządzi- stosuje to samo prawo i robi to, co jej prawo nakazuje. Nie jestem zwolennikiem obniżania pensji komukolwiek a nawiasem mówiąc Prezesi w spółkach miejskich w porównaniu z róźnymi innymi spółkami wcale nie zarabiają takich kokosów (a mam rozeznanie o poziomie zarobków kadry zarządzającej w róźnych stronach Polski). Dla porównania: mój syn (studia dzienne na remonowanej polibudzie) 3 lata temu zaczynał od 5 tys. na tzw. stażu (południe Polski), obecnie ponad 10 tys. To sobie porównaj teraz. Moje biznesy mają się róźnie; jeden - stabilny od 20 lat, drugi teraz trochę kuleje(kryzys gospodarczy) i go właśnie "przebranżowuję"- ale byłam na to przygotowana już jakieś 2 lata temu, bacznie oberwując "turbulencje otoczenia" używając nomenklatury ekonomicznej.

6 7
ID:47678

Prorozwojowy_wlocek

@~Samanta: Jak tobie źle idzie w firmie, bo źle zarządzasz to z automatu masz zawsze tyle samo pieniędzy czy masz ich mniej??? Ta patologia prędzej czy później zginie, bo pieniądze winny być wypłacane od wydajności!!! Jeżeli ze spółki miejskiej ludzie mniej korzystają, bo oszczędzają wodę to nie okrada się ludzi podwyższając im cenę wody tylko powinna być restrukturyzacja kosztów!!! Zresztą w przyszłym roku przy takim bezrobociu zaczną się marsze głodowe i zadymy lud tego już nie wytrzyma!!! Dość dziadostwa we Włocławku za nasze pieniądze!

9 2
ID:47684

Samanta

@ Prorozwojowy:Gdyby sytuacja ekonomiczno-finansowa firm zależała tylko od kiepskich menedżerów nimi zarządzających, to... bylibyśmy w siódmym niebie, bo wystarczyłoby tylko ich zmienić. Ale niestety, tak nie jest. Pomijam tu przypadki kompletnych idiotów, którzy myślą, że mogą pełnić każdą funkcję(tu: np. kandydatów startujących w wyborach prezydenta miasta, bo zarządzanie miastem, to zarządzanie wielką "wielobranżową" firmą w istocie albo tow. Wrzodaka-po szkole zawodowej, który stwierdził w wywiadzie dla "Wprost" w 1994 r., ze mógłby być dyrektorem Ursusa). Na działalność firmy ma wpływ bardzo wiele czynników w tym makroekonomia- to bardzo złożony temat. Wodociągi - to specyficzne przedsiębiorstwo -musi mieć dużą infrastrukturę, żeby wodę wydobywać, dostarczać (i odprowadzać ścieki i jeszcze je oczyszczać). To ogromny majątek do utrzymania w należytym stanie technicznym. Generuje to bardzo wysoki udział kosztów stałych- nie do uniknięcia. Restrukturyzacja takiej firmy i ograniczenie kosztów (tylko zmiennych)-może się odbywac w bardzo niewielkim wymiarze, co nie wpłynie na obniżenie ceny wody. Myślę, ze wodociągi obniżają stawki amortyzacyjne pod naciskiem prezydenta (tu masz przykład politycznego wtrącania sie do działalności gospodarczej sp. miejskiej), żeby woda była tańsza. Nie mają innego pola manewru. Jeśli pobór wody -spada, bo ludzie oszczędzają, to przecież nie odetnie się części rur, żeby było taniej. Cały majątek trwały nadal pracuje, tylko z mniejszą wydajnością- spada sprzedaż. A żeby pokryć koszty eksploatacji- musi wzrosnąć cena wody. Zwykła kalkulacja ekonomiczna a nie okradanie- jak piszecie. I tyle w temacie.

5 7
ID:47708

Prorozwojowy_wlocek

@~Samanta: Podałem tu konkretny przypadek. Nie jeździ się wtedy na wycieczki zakładowe i nie daje większego socjalu załodze! Nie wydaje się też reklam w usłużnych dla UM mediach! Trzeba doprowadzić do takiego stanu by ludzie chętniej i więcej korzystali z wody a nie więcej za nią płacili!!! Zwykłe komunistyczne zarządzanie lub po prostu bandytyzm ekonomiczny!

8 0
ID:47721

Marek

Jak się żyje na państwowym garnuszku to takie bzdety wypisujesz? Macie takie silne karki to, czemu nie otwieracie swoich firm? Jak twoja firma ma problemy finansowe to, co rozdajesz pieniądze na lewo, czy stukasz oszczędności? Prawda jest taka, że to wszystko was przerosło, od 6 lat to miasto się zwija podajcie się do dymisji przestańcie dobijać to miasto długami

3 0
ID:47728

cichyobserwator

@~Prorozwojowy_wlocek:
A tak to wygląda do reszty Unii Europejskiej

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,11217839,KE__Polska_gospodarka_liderem_UE_w_2012_roku.html

2 4
ID:47766

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA