Czekają nas wyższe emerytury??? Gdzie są pieniądze!!....

Czekają nas wyższe emerytury??? Gdzie są pieniądze!!. Gdzie są pieniądze ze składek emerytalnych? Trochę dużo czytania, ale to są fakty! Warto czasem myśleć samodzielnie. Rządowe statystyki mówią, że średnia pensja w Polsce to ok. 3600. To znaczy, że średnie składki emerytalne to 703,08 zł miesięcznie - procent składki emerytalnej do ZUS jest stały, określony ustawowo. Liczba pracujących na koniec II kw. 2011 to 16,163 mln. Możecie te dane sami zweryfikować przeglądając oficjalne strony rządowe, sięgając do oficjalnych statystyk GUS. Miłej zabawy. Ale co z tego wynika?? BARDZO WIELE, a właściwie BARDZO DUŻO. Dużo czego?? PIENIĘDZY, oczywiście. Pomnóżcie urzędową i oficjalną liczbę zatrudnionych i oficjalną i bardzo urzędową średnią składkę emerytalną do ZUS. Powinno Wam wyjść miesięcznie 11 375 519 400 zł, czyli ponad jedenaście miliardów trzysta siedemdziesiąt pięć milionów. To gigantyczne pieniądze, a jest to tylko składka emerytalna. Bawmy się dalej: pomnóżcie to razy 12 miesięcy, a wyjdzie na to, że w skali roku jest to 136 506 232 800 zł. Kończą się Wam okienka w kalkulatorze? Mnie też. Zatem powiem, że jest to słownie ponad 136 miliardów 506 milionów zł w roku. Mamy w Polsce około 5 mln emerytów, dokładnie - w marcu 2011 było ich 4,979 mln. To znowu wg. oficjalnych, rządowych i jedynie słusznych i poprawnych statystyk. Rencistów nie liczę, bo już na pewno nie zmieszczą mi się w kalkulatorze, a poza tym - na nich jest OSOBNA składka!!!. Wychodzi mi zatem na to, że rocznie jest to średnio 27301 zł na emeryta, czyli miesięczna emerytura średnio powinna wynosić 2275,00 zł. Tymczasem średnia emerytura - znowu wg rządowych, oficjalnych i jedynie słusznych i poprawnych statystyk wynosiła w tymże marcu 2011 zaledwie 1721,00 zł. Czyli o 554 mniej niż wynika ze składek wyliczonych na podstawie danych statystycznych rządu RP, GUS, ZUS, KRUS i każdy inny SRUS. Jak policzycie dalej, to wyjdzie Wam NADWYŻKA rzędu 32% w stosunku do wydatków na emerytury (czyli średnio ZUS jest na plusie około 2,5 miliarda zł miesięcznie, czyli 30 miliardów rocznie!!!). Tymczasem, rząd ubolewa, że budżet dopłaca ponoć do emerytur dziesiątki miliardów rocznie. Jesteście zdumieni?? To przeliczcie jeszcze raz. Też liczyłem, bo nie wierzyłem. Wniosek jest taki: ktoś z trójki: GUS, ZUS, Rząd RP łże. ŁŻE W BEZCZELNY SPOSÓB. Gorzej: dopuszczam możliwość, że łże więcej niż jeden, a nawet że łżą wszystkie wymienione instytucje. Taki jest mój wniosek. Ale jest też PYTANIE: co dzieje się z nadwyżką??? I takie są wnioski wynikające z oficjalnych danych statystycznych. Chyba, że Rostowski przesłał sfałszowane dane do GUS, wszak to, używając eufemizmu, mistrz kreatywnej księgowości. Załóżmy jednak, że dane oficjalne są prawdziwe, a więc wnioski zeń wynikające także. Proszę sobie wyobrazić, jaka gigantyczna nadwyżka powstanie przy wydłużeniu czasu pracy potrzebnego do osiągnięcia wieku emerytalnego. Oczywiście, pracy tej i tak nie ma, a bezrobocie zamiast maleć wciąż rośnie, co również potwierdzają dane oficjalne. Na co ma pojść taka nadwyżka?? Na zrzutkę na Greków?? Włochów?? By żyło im się jeszcze lepiej?? Gdzie jest kasa!!! Jeśli tak jak ja, jesteś przeciw kłamstwom rządzących, to proszę skopiuj to na inne fora, aby jak najwięcej osób mogło to przeczytać, zanim zostanie usunięte. Ludzie kiedy w końcu wyjdziemy na ulice i zaczniemy walczyć o swoje? pieniądze?? Za zgoda autora http://emerytury.wp.pl/kat,104496,title,Wyzsza-emerytura-mozliwa-tylko-do-konca-roku,wid,15171902,wiadomosc.html

19 komentarzy

Radio Erewań

Nie będzie żadnych emerytur prócz państwowej zapomogi w wysokości około 1tyś zł dla wszystkich!!! System piramidy finansowej zwanej ZUS lub jak to nazywają Gold ZUS" się nie utrzyma! Wyludniliśmy się o kilka milionów tego nawet po drugiej wojnie nie było w takiej skali! Społeczeństwo się starzeje i ogromne przywileje dla aparatczyków władzy doprowadzą do ogromnego krachu! Obecnie rząd Polski bierze praktycznie, co miesiąc pożyczki na dopłaty do ZUS! Nikt nigdy tego nie będzie w stanie spłacić! Bezrobocie jest już duże a będzie jeszcze większe! Rada dla odważnych ratować się mogą małe firmy tzw. "optymalizacjami ZUS, czyli przeprowadzką firmy np. do Anglii gdzie jakoś jest tak, że opłaty są tam na poziomie około 400 zł!!! Oszczędzamy ponad 600 zł z haraczu dla siebie na lepszą przyszłość!

6 3
ID:47981

omo

wszyscy kłamią,ZUS to piramida finansowa,podatek vat podobnie,podatek od śmieci,od deszczu , od śniegu ,od psa,jesteśmy narodem zniewolonym,marszałek Piłsudski nasz bohater narodowy mówił,że tylko czarne chmury widzi nad naszym narodem,moja rodzina przelewała krew za wolną Polskę ruszając z polską armią od Krzemieńca na kresach wschodnich,teraz emerytury tylko dla mundurowych,sędziów po 2 latach pracy ,kiedy w końcu wyjdziemy na ulice i zaczniemy walczyć o swoje?

9 3
ID:47983

cichyobserwator

W którym miejscu piszesz o II filarze i ile kasy idzie do OFE ? Piszesz jako dobrze zorientowany więc napisz , proszę , ile osób obecnie płaci na II filar do OFE i jakie to sa kwoty . Jezeli to nie problem oczywiście i jeżeli miejsc w kalkulatorze nie zabraknie.

3 3
ID:47985

ozon

Litości! Po co się dołujecie? Idą święta dajcie sobie spokój choć na moment odsapnijcie od tego wszystkiego. Przecież ten "smrodek" ciągnie się od 22 lat i guzy na głowie pozostaną a mur dalej będzie stał i to za przyzwoleniem wszystkich łacznie z tym ,który dzisiaj podżega w ramach miłości do bliżniego oczywiście. Relikt minionych czasów dostał "błogosławieństwo" tak z lewej jak i prawej strony..trzeba się z tym pogodzić. Smutne ale prawdziwe.ZUS był jest i długo w takiej formie pozostanie nawet jeśli w kraju będzie rewolucja. Nie ma innej opcji.

6 5
ID:47988

Radio Erewań

@~ozon: Jak słyszę "idą święta" To mi się Rostowski z portfela wysuwa i mówi a po świętach podwyżki podatków składek danin i wszystko po to by komuś się żyło lepiej!

8 1
ID:47994

ozon

No cóż jeśli uważasz "Erewań" że z tym Ci lepiej- dołuj się trudno.Jak widać każde pokolenie Polaków musi przejść "swoją Golgote"- tak widać Opatrzność zadecydowała......

4 6
ID:48000

Radio Erewań

@~ozon: Ja stwierdzam fakty!!! I żadne tkliwe wystąpienia premiera za moje pieniądze w TV w stylu "kochajmy się na święta" mnie nie ogłupią przed nadciągającą finansową katastrofą kraju!!! Owszem urzędnicy premiera i inni dostali premię, więc mogą się "kochać" A ja muszę na nich pracować taka to już zależność!!! Tylko niech już nie wydają pieniędzy z mojej kieszeni na spoty reklamowe, które mają mi uzmysłowić jak jest fajnie!!!

6 1
ID:48002

solidarny

JA WIEM TYLKO ,ŻE Z OSTATNICH BADAŃ UE WYNIKA ,ŻE POLSKA POD WZGLĘDEM BIEDY JEST NA TRZECIM MIEJSCU PO RUMUNI I GRECJI.

5 2
ID:48008

ozon

Ojej! Jakieś nieporozumienie. Ja nie twierdze ,że jest dobrze i że masz Ty "Erewań" wierzyć w to tylko tak po ludzku bez podtekstów politycznych zaproponowałem wyluzowanie i postarać się mimo wszystko cieszyć się ze świat. Z natury jestem optymistą i zawsze szukam jasnych stron życia bez względu na to kto i co mówi w TV jakieś tam. Czasami warto się uśmiechnąć żeby nie zwariować i to było moją intencją. Widzisz tak to jest ,że wszyscy politycy ( czasem też rodziny królewskie bo i tak jest) żyli ,żyją i żyć będą z podatków pora to zaakceptować i nie zadręczać się. Wiem ,że lżej jak się wywali z siebie tą złość ale co Ci to da poza chwilową ulgą? Uszy do góry szkoda zdrowia kolego? koleżanko "Erewań"

4 2
ID:48010

cichyobserwator

@~solidarny: Nie wiem kiedy w/g ciebie były te ,, ostatnie badania " ale jeszcze nigdy nie byliśmy na trzecim miejscu. Masz tu dane z dnia 2012-12-04 które są z lat poprzednich ( a skąd są twoje ?) :
,, Wzrasta ubóstwo mieszkańców Unii Europejskiej. Według Eurostatu, w 2011 r. ponad 119 mln osób, a więc 24,2 proc. ludności UE było zagrożonych wykluczeniem społecznym. Największą liczbę osób zagrożonych ubóstwem odnotowano w Bułgarii (49 proc. ogółu ludności), Rumunii i Łotwie (40 proc.), Litwie (33 proc.), Grecji i na Węgrzech (31 proc.). Najmniej takich osób jest w Republice Czeskiej (15 proc.), Holandii i Szwecji (16 proc.), Luksemburgu i Austrii (17 proc.).
Gdy chodzi o większe kraje, procent ten wynosi 19 we Francji, 20 w Niemczech, 23 w Wielkiej Brytanii, 24 we Włoszech (dane z 2010 r.) i 27 w Polsce."

http://ekai.pl/wydarzenia/swiat/x61256/wzrasta-ubostwo-mieszkancow-unii-europejskiej/

Jak przy tych danych wygląda to twoje ,, odkrycie " ? Czy na tym forum większość potrafi tylko deprecjonować własny kraj ? Skąd to się u Was bierze ?
O swoich rodzinach też tylko negatywy potraficie wygłaszać ?
Brak słów !!!

4 6
ID:48016

?????

Oczytany -kpisz czy o drogę pytasz ? Przecież wiadomio kto je ,,sprywatyzował '' - to ci sami którzy zafundowali Polakom złodziejskie umowy śmieciowe walące na kilometr czosnkiem -nie czytałeś o starozakonnych autorach tych pomysłów ? Mają przecież ,,swojego człowieka '' w ,,polskim rządzie'' .

2 5
ID:48022

Radio Erewań

@~ozon: A czasami przychodził taki czas, że te "rodziny królewskie" czy raczej może koronowane głowy, na które lud tak ciężko pracował po prostu ścinano! Wtedy na moment czuć było wyluzowanie wśród pospólstwa:)

3 1
ID:48029

cichyobserwator

@~?????: Oczytany bezmyślnie wkleił czyjeś wypociny bez podstawowej wiedzy na dany temat i widzę ,że na następnych bezmyślnych może zawsze liczyć . Tam gdzie groch z kapustą a myślenia nie za wiele tam twoje wklejanki pasują jak ulał.
Oczytany pyta ,, gdzie jest kasa " a pytanie powinno brzmieć : gdzie rozum znika u malkontentcika ?

4 5
ID:48030

?????

@~cichyobserwator: a ty jak zwykle ,,arbiter wszechwiedzy'' zadajesz głupie pytanie .Tu może być zasadne tylko jedno pytanie -gdzie są pieniądze polskich emerytów ????? I tych obecnych -głodowych i tych przyszłych -żebraczych !!!! I to pytanie powinno być skierowane do twoich zielonowyspowych idoli lokujących swoje milionowe dochody w bankach szwajcarskich i żydowskich .Francja swoim ....juz się dobrała do tyłków ,Niemcy po cichu robią to samo ,Włosi również tylko w Polsce pozwala się na takie przekręty .

3 2
ID:48036

cichyobserwator

@~?????: Jak zwykle opózniony kolega jest pisząc ,,Francja swoim ....juz się dobrała do tyłków " bo to zwykła propaganda jest i nic to nie da Francji bo wszyscy przeniosą sie np. do Belgii jak to zrobił już Depardieu i paru innych ,
Twoi wykładowcy nie uczyli ,że nie ma głupich pytań tylko mogą być głupie odpowiedzi. Przepraszam, to przecież retoryczne pytanie , wszak wiadomo ,że ty masz jedną odpowiedz na wszystkie możliwe pytania .

2 4
ID:48050

LALA20

@ ?????

Przedstaw, proszę, wizję Polski, gdyby władzę przejęło PiS.

P.S. 250 euro x ile wzwyż?

3 1
ID:48060

szuja

@~LALA20:
Wy nauczyciele i tak macie za dużo. Stale latasz po nowe ciuchy.

1 1
ID:48066

LALA20

@ ?????

Wiesz, na ciebie czekają wszystkie gmachy i biura UE w Brukseli. Samo szkło i aluminium, wspaniały wystrój. Jesteś fachowcem, należy Ci się.
Tylko nie pchaj się w stronę budynków Nato. Strefa strzeżona.
Wiem to dokładnie.
A jeżeli już będziesz w Brukseli, to zrób sobie spacer na Stare Miasto. Jest tam
sympatyczna figurka małego sikającego chłopca. Podstaw pod nią główkę i
uspokój swoją chorą wiedzę.Następnie przejdż się do Anatomium, warto.

1 1
ID:48078

?????

@~LALA20: Ten chłopiec ma dziwnie ,,lalkowatą ''buzię -zawsze zastanawialem się dlaczego ?????

0 1
ID:48104

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA