Mała lekcja. "Przepis art. 213 § 2 pkt 1 kk stanowi, że...

Mała lekcja.

"Przepis art. 213 § 2 pkt 1 kk stanowi, że nie popełnia przestępstwa kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut dotyczący osoby pełniącej funkcję publiczną. Za taką osobę uważa się z kolei m.in osobę zatrudnioną w jednostce organizacyjnej dysponującej środkami publicznymi, chyba że wykonuje wyłącznie czynności usługowe. "

10 komentarzy

ozon

Konia z rzędem temu kto powie o co w tym przepisie chodzi? A może to coś o domach publicznych- są usługi,osoby są "zatrudnione" tylko te "środki publiczne " mi do tego nie pasują.....?!

3 1
ID:48138

peso

@~ozon:

Zakładam, że żartujesz, bo przepis wydaję się dość prosty w interpretacji. Szczególnie jak się przeczyta całość w oryginale, łącznie z poprzedzającym artykułem a nie fragment wyrwany z kontekstu.

Tak czy inaczej chodzi o to, że jak mówisz publicznie prawdę i tylko prawdę o to nie popełniasz przestępstwa.

Czyli jak np. Kol @~????? pisze, że ten czy tamten człowiek jest złodziejem i robi to za pomocą internetu (patrz art. 212 § 2 KK) i ma na to twarde dowody które obronią się w sądzie to nic mu nie grozi.
Jak takich dowodów nie ma to grozi mu grzywna, ograniczenie wolności lub pozbawienie wolności do 1 roku (tamże)

Lekcja jest taka, że można mieć o kimś złe zdanie, każdy ma do tego prawo ale jak zaczynamy o kimś publicznie rozgłaszać informacje które mogą tą osobę deprecjonować a nie mamy na to twardych dowodów a jedynie swoje przekonanie to możemy być za to pociągnięci do odpowiedzialności karnej.

Przydało by się aby niektórzy tu piszący o tym pamiętali i to nie dlatego, że mają zrezygnować z tego w co wierzą ale aby ktoś kiedyś nie wystąpił przeciwko nim na drogę karną i dość łatwo wygrał.

W tym roku jak dziecko dałem się oszukać pewnej sprytnej firmie, po czasie zorientowałem się, że dołączyłem do grona innych oszukanych.
Złożyłem zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu przestępstwa. Niestety prokuratura nie dopatrzyła się w tym zdarzeniu przestępstwa więc oszuści działają dalej. Złożyłem zażalenie na decyzję prokuratury i czekam na decyzję w tej sprawie. Równocześnie zastanawiam się jak upublicznić działalność oszustów np. pisząc do mediów, w internecie, prokuratora generalnego itd itp.
Mam jednak świadomość, że jak będę otwarcie pisał, że firma X to złodziej, oszuści i przestępcy to mogą mnie oskarżyć o pomówienie z art. 212 KK. Doprawdy to była by dopiero ironia losu gdybym będąc ofiarą tej firmy musiał im jeszcze wypłacić odszkodowanie i mieć wyrok w sprawie karnej.
Nie zamierzam im dać takiej satysfakcji więc wiem, że muszę działać rozważnie.

A to, że większość tu piszących posługuje się nickami (łącznie ze mną), nie znaczy, że jesteśmy anonimowi. W większości wypadków ustalenie naszej tożsamości jest banalnie proste.

Tak więc może więcej rozwagi, we własnym interesie.

Pozdrawiam

2 0
ID:48142

peso

@~ozon:

A byłbym zapomniał, wisisz mi konia i to z rzędem.

2 0
ID:48143

?????

@peso: Jeszcze prostsze jest ustalenie nazwisk tych(długonosych) co obiecywali Polakom PO WYBORACH obniżenie podatków i minimum socjalne w ramach ,,cudów na które zasługujemy'' -znacie ich nazwiska ?

1 3
ID:48157

ozon

"peso" dostaniesz komplet- słowo się rzekło! Fakt zażartowałem bo udzielenie poprawnej odpowiedzi było by fiaskiem dla "lekcji". Może Ten iÓw wyciągnie wnioski z tej lekcji?Zwracałem wielokrotnie uwagę Forumowiczom ,że nikt nie jest anonimowy i należy o tym pamiętać bo konsekwencje mogą być różne ale jak na razie spływa to po niektórych jak po gęsi woda... . Kiedy odbierzesz nagrodę bo we czwartek wypływamy już do dzieci do Szwecji- dość latania teraz dla odmiany prom.

2 1
ID:48176

LALA20

@ ozon

Nie wyskakuj czasami za burtę, i nie proś o azyl.

0 0
ID:48184

ozon

"Lala20" spoko nie ma takiej potrzeby mam "ichnie" obywatelstwo...może i na szczęście? kto wie! Przypuszczam,że przemawiała przez Ciebie troska..?

0 0
ID:48202

LALA2020

@ ozon

Masz rację, Bałtyk o tej porze jest zimny.
Pozdrawiam.

0 0
ID:48217

?????

@~ozon: Trzeba o tym zawiadomić ta mlodzież która protestowała prze domem sędziego Michnika .Moze zapytają kto ci to obywatelstwo nadał ?

0 1
ID:48229

LALA20

@ ?????

Mniemam, że znasz język włoski, a więc, putana mać, uspokój się.

3 0
ID:48243

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA