"Zrób listę potraw bożonarodzeniowych i trzymaj się...

"Zrób listę potraw bożonarodzeniowych i trzymaj się tradycji" niestety nie wszystkich stac na 12 potraw wigilijnych...

8 komentarzy

NEGOCJATOR...

jeszcze jedna kadencja tuska i wincenta i na wigilie bedziecie sobie robić placki ziemniaczane albo naleśniki z wody z mąką bo na mleko was juz nie bedzie stac! tusk szykuje nam juz walute EURO !

4 7
ID:48335

antekbosy

A jak we Francji ?

4 2
ID:48339

LALA20

@ NEGOCJATOR

Gdyby nawet Twój ulubiony krasnoludek został szefem rządu, { w co osobiście nie
wierzę } to i tak, manna z nieba nie skapnie, i woda nie zamieni się w wino.
Masz , " nasz chleb powszedni ", i przestań grzeszyć.
P.S. Ty i twoi idole jesteście chorzy z nienawiści. Widać to na co dzień.
Piszesz, " na wigilię będziecie sobie robić placki ziemniaczane............. ", to znaczy
że Twój stół wigilijny będzie bogaty ?.
Jesteś żałosny.

8 3
ID:48342

?????

@~LALA20: Czyżbyście z cichymagentem ......na te same ...egzekutywy POoooootajtańców chadzali ? Negocjator ma rację chyba że ....wyjaśnisz dlaczego te 3 miliony wyjechały z Polski ,,za chlebem'' ,a może propaganda partyjna przedstawi ten eksodus jak kolejny plan długonosego....i kolejny ,,śiukces'' tyskomatolskiej ,,kołalicjii''? Co przy takim zakłamaniu tego rządu nie powinno normalnych Polaków dziwić .

0 6
ID:48350

Stacha

Tylko w Polsce jest tradycja 12 potraw - czy musi być aż tyle- kto to zje?Po świętach część wyląduje w śmietnikach.

2 0
ID:48364

amityr

12 potraw jak 12 tys złotych pensji...........Hahaha

2 0
ID:48367

Dziadek

A co to za święta ? Drzewiej to świętowano ?
Większość społeczeństwa polskiego obchodziło uroczyście tradycyjne święta Bożego Narodzenia. Święta te są dużo, dużo starsze jak Kościół najpierw Chrześcijański a następnie Katolicki.
Obrzędy i zwyczaje związane z tym i innymi świętami katolickimi są zapożyczone od chrzczonych ludów by im ułatwić przyjmowanie nowej religii.
Monteskiusz mówiąc o wierze stwierdził, że:
Gdy wierze w to, co sam myślę, ryzykuję, że błądzę. Lecz kiedy wierze w to , co mi inni mówią , ryzykuję, podwójnie - że ten, kto mi mówi, błądzi lub że chce mnie wprowadzić w błąd.
Nie wiem czy w tej informacji wynikającej ze źródeł historycznych ja błądzę, podając ja poniżej absolutnie nie mam zamiaru wprowadzać Was w błąd.

Wszystkie ludy indoeuropejskie (i nie tylko) wierzyły w odradzanie się (lub zmartwychwstanie) słońca albo boga mu odpowiadającego. Okres ten zawsze przypadał w końcu grudnia, czyli przesilenia zimowego.
U Słowian okres ten nazywany był Święta Godowe i obchodzony był kilka lub kilkanaście dni. W religii katolickiej okres świąt Bożonarodzeniowych kończy się świętem Trzech Króli (06 stycznia) czyli po 14 dniach. Natomiast u Słowian prawdopodobnie Święta Godowe musiały trwać dwanaście dni to znaczy tyle ile jest miesięcy w roku. Być może w tym czasie inaczej liczyło się rok kalendarzowy.
Z całą pewnością słowiański rok kalendarzowy rozpoczynał się w Święto Godów. Nasi przodkowie słowiańscy mieli silnie rozwinięty zmysł obserwacji przyrodniczych i klimatycznych i dostosowanie swego życia i obrzędów religijnych do tych czynników. Dzień Święta Godów był dniem zwycięstwa światła nad ciemnościami. Bóg Swarożyc czyli Słońce z martwych powstawali i odzyskiwali władzę nad światem.
Jak odbywał się ten wieczór.
We wschodnim rogu izby ustawiony był snop słomy z ostatniego pokosu, przybrany owocami, warzywami, czyli płodami ziemi.
Na stole przykrytym sianem ustawione było 12 potraw, ale nie na cześć Apostołów, tylko na cześć bogów patronów poszczególnych miesięcy. Wieczór a raczej wieczerza rozpoczynała się po zachodzie słońca i ukazaniu się gwiazd .
Wieczór ten poświęcony był wspomnieniom o zmarłych członkach rodu, o dobrych i złych momentach minionego roku, oraz wszelkiego rodzaju wróżbach mówiących o przyszłości. Charakterystyczne było na początku wieczerzy zaproszenie na nią wilka a jeżeli się nie zjawi to zakaz zbliżania się do tego domostwa.
Każdy z dwunastu kolejnych dni poświęcony był kolejnym bożkom opiekunom tych miesięcy.
Kolędnicy to też zwyczaj przejęty od Słowian. Oczywiście wtedy jeszcze nie znano kolęd, wiec chodził wtedy Turoń wraz z orszakiem maszkar w które wierzyli Słowianie.
Nie napisałem nic o choince. Przywędrowała ona do nas dopiero chyba w XVII wieku z Niemiec.
Te obrzędy różniły się minimalnie w różnych regionach i jestem przekonany, że część czytelników uzupełni ten post informacjami dotyczącymi starych ludowych zwyczajów dotyczących tych świąt nie tylko u nas w Kraju, ale również, które poznaliście w innych krajach

LALA ! Pozdrawiam i ciesze się, że C ie widze

2 0
ID:48423

poliszynell

~Dziadek - Choinek nie było, ale przystrojone gałązki /podłaźniczki/ świerkowe, jodłowe lub sosnowe wieszano. I tak jak piszesz snop zboża Diduch /Dziad/ w kącie izby ustawiano, kłosem do góry. Był to talizman przeciw złym mocom:)
pozdrawiam:)

1 0
ID:48439

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA