Dramat w Sanoku,nazywanie dziecka "17-letnią kobietą" jest...

Dramat w Sanoku,nazywanie dziecka "17-letnią kobietą" jest niewiarygodną manipulacją ze strony policji.

13 komentarzy

peso

Dla mnie moje dorosłe dziecko zawsze pozostanie dzieckiem ale komunikat typu:
"17 letnie dziecko" mimo wszystko wg mnie brzmiałby dziwnie.

Pewnie można by napisać/powiedzieć:
"17-nastoletnia osoba płci żeńskiej" ale to by moim zdaniem też było sztuczne , nienaturalne i dziwne.

Nie wiem na jakim gruncie należało by to rozpatrywać
Biologicznym ? - większość osób płci żeńskiej w wieku 17 lat jest już fizycznie dojrzała.

Dojrzałości psychicznej ? No tu nie ma reguły i taka dojrzałość przychodzi naprawdę w różnym wieku a chyba rzadko w dniu 18-tu urodzin, więc jak traktować 18, 19 i 20 letnie osoby, jak dzieci ?

Prawnym ? - faktycznie w prawie przyjęto umownie skończone 18 lat jako próg dojrzałości, choć pamiętajmy, że 17-to letnia osoba będzie odpowiadać za swoje czyny tak samo jak osoba dorosła, z drugie zaś strony facet aby wziąć ślub formalnie musi mieć 21 lat. Więc też prawo nie daje jasnej wykładni.

Z jednym się zgodzę, niewątpliwie jest to dramat i szkoda każdego życia ludzkiego.

2 0
ID:49120

zbuntowany_kaloryfer

Od dawna w mediach (wszystkich) można zaobserwować pewien trend. Posłużę się fikcyjnym przykładem.
Jeżeli 17latek wpadnie do szamba i się utopi napiszą: "17letni CHŁOPIEC zginął w nieszczęśliwym wypadku". Jeżeli natomiast 17latek skatuje na śmierć staruszkę i zabierze jej 50 zł napiszą: "Policja aresztowała 17letniego MĘŻCZYZNĘ, sprawcę bestialskiego mordu". Zwróćcie czasem na to uwagę przeglądając wiadomości.

6 1
ID:49123

ozon

Osoby płci żeńskiej wg prawa są dorosłe w sensie dysponowania swoim ciałem i to już od 16 roku życia. Mówi się nawet "prokurator zdjął rękę z pulsu"Myślę ,że to w tym znaczeniu używa się zwrotu kobieta. Zresztą gwałt na nieletniej to na takiej ,która nie ukończyła 16 lat. Pogmatwane to wszystko a po drugie to wyrażnie widać ,że w Polsce istnieje podział co do płci. Zresztą taka sama "kwadratura koła" jest gdy chodzi o życie to poczęte. Zasiłek pogrzebowy nie należy się jak się poroni a przecież jeśli uważa się ,że to już człowiek więc?Tak to jest jak posłowie zajmują się polityką i tylko polityką a nie prawem ...no cóż "głupie prawo ale prawo"

0 0
ID:49127

piwo$z

@zbuntowany_kaloryfer: dokładnie coś takiego chciałem napisać.

3 0
ID:49128

~ sp

Prawo prawem,nawet 12- latka w innych kulturach jest dojrzała fizycznie,ale nie psychicznie,podobnie jak u nas.To jest bezprawie wobec kobiet,dyskryminacja za względu na płeć.Ta dziewczyna mogła za zgodą rodziców od 16roku życia zamieszkać u tego bandyty zgodnie z prawem,nie wiem dokładnie.

0 0
ID:49146

amityr

@~ozon:
Jak coś piszesz to zajrzyj do kodeksu . 15 a nie 16

2 0
ID:49150

ozon

Ojej! pomyłka z mojej strony straszna- przyjmuje uwagę z pokorą i obiecuje zaglądać. Mam nadzieje ,że potencjalnego gwałciciela nie zachęciłem todopiero byłby błąd nie wybaczalny>

2 0
ID:49165

peso

@amityr:

Stanę po stronie Kol @~Ozona,

Zwróć uwagę, że On napisał:
od 16 roku życia

Co oznacza osobę, która ukończyła 15 lat i JEST W szesnastym roku swojego życia.

Tak, więc zakładając, że chodziło Ci o osoby mające ukończone 15 lata (patrz art. 200 paragraf 1 KK) OBAJ macie rację. :)

Serdecznie pozdrawiam
:-D

P.S.
Znowu pewnie niektórzy napiszą, że czerpię satysfakcję z poprawiania innych, ale trudno. Dla mnie jest to głos w dyskusji i tak długo jak nie obrażam nikogo mam prawo go zabierać.

2 0
ID:49167

peso

@amityr:

Muszę uderzyć się w pierś, bo kol @~Ozon napisał też:

"Zresztą gwałt na nieletniej to na takiej ,która nie ukończyła 16 lat"

i tu masz absolutną rację, że winno być w tym zdaniu 15 lat.

Jeszcze raz pozdrawiam
:)

0 0
ID:49169

~ sp

Męski punk widzenie,jakieś przepisy,kodeksy, ortografia,została zamordowana zmanipulowana nastolatka,która nie miała nawet 17 lat ,ku chwale czego,zachować wizerunek policji i rządu

0 2
ID:49177

komuszek

Amityr to pewno stary kryminał ,oczywiście policyjny.

0 0
ID:49180

zbuntowany_kaloryfer

I już mam pierwszy dowód na potwierdzenie moich spostrzeżeń. Cyt.:
"Ofiary śmiertelne strzelaniny to około 50-letni mężczyzna i kobieta w wieku 20- 30 lat. Ranna NASTOLATKA została przewieziona do szpitala w Lexington."
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13232615,USA__strzelanina_przed_college_em_w_Kentucky__Dwie.html#BoxWiadTxt

1 0
ID:49192

zbuntowany_kaloryfer

Ale dałem plamę!;) Nastolatka była niedoszłą ofiarą haha. Ale i tak zaczekam na dowód, co się odwlecze - to nie uciecze. Tak to jest jak się jednocześnie w pośpiechu wykonuje kilka czynności;))

0 0
ID:49193

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA