Ze zdumieniem słuchałem Pani prof. Środy - mówiła, że...

Ze zdumieniem słuchałem Pani prof. Środy - mówiła, że granice autonomii człowieka wyznacza krzywdzenie innych ludzi. I wg tej Pani samobójcy nie krzywdzą innych i mają prawo w imię własnej autonomicznej decyzji zakończyć swoje życie. Jestem w szoku! Ja nie mam żadnego tytułu naukowego, ale jasne dla mnie jest to i oczywiste, że jak widzę kogoś kto chce skakać z mostu do Wisły to dzwonię po pomoc lub sam staram się pomóc a nie spokojnie przechodzę i myślę "skoro chce skoczyć to jego autonomiczna decyzja i niech sobie skacze". Dla mnie, zwykłego człowieka oczywiste jest także to, że gdyby mój syn, ojciec, matka, siostra postanowiła skończyć swoje życie i popełniła samobójstwo, to by mnie SKRZYWDZIŁA, bo np. by mnie osierociła, albo sprawiła, że będę cierpiał do końca życia ze smutku! A przecież wg Pani prof. Środy samobójca nikogo nie krzywdzi! ABSURD!!!

16 komentarzy

Mk

@ Marek, zgodzę się zTobą ale dośc często jest tak,że tego typu decyzje zapadają pod wpływem impulsu. Najbardziej przykre jest , kiedy ktoś odbiera sobie życie w miejscu zamieszkania. tym samym naprawdę masakruje psychicznie swoich bliskich. Wiesz, ból istnienia choć to pojęcie filozoficzne dla niektórych bywa nie do wytrzymania i stąd takie tragiczne wydarzenia.

3 2
ID:49215

~ sp

Pani prof. Środa nie rozróżnia decyzji autonomicznej , od decyzji administracyjnej,która prowadzi właśnie do samobójczej śmierci

2 4
ID:49216

?????

@~~ sp: Takie ,,autonomiczne'' baby powinno się izolować na czas przekwitania a potem ...niech pomagają nieuleczalnie chorym ...zwierzętom ...To co ona klepie to było już testowane przez malarza z wąsikiem 70 lat temu ...wtedy też jedni ,,pomagali ''drugim zakończyć cierpienie na własną prośbę . Ciekawe czy ona sobie albo swoim dzieciom tak ,,skracałaby '' cierpienie ?

5 4
ID:49222

sportowiec

@Marek: p. prof. Środa od dłuższego czasu plecie androny (ma do tego autonomiczne prawo). Wobec powyższego przestałem reagować na dźwięk jej głosu, bo mam do tego autonomiczne prawo. PS To co mówiła p. Środa (do czasu gdy jeszcze reagowałem na jej głos) to typowe lewicowe brednie.

4 2
ID:49228

george best

Każdy ma prawo do orgazmu.Co do Środy w wielu kwestiach ma babka racje.Każdy powinien mieć wybór .I tak większość ludzi na świecie przejżała na oczy i przestała wierzyć czy to w Jezusa czy kryszne czy w zielone wiadro.Jesli ktoś chce odebrać sobie zycie to jego wola a nie Staska,Marylki czy Zenobii

6 1
ID:49232

ozon

Spłyciliście problem i wypowiedż jest wyrwana z kontekstu.Pani profesor mówiła że decyzje jak żyć co oznacza też możliwość dysponowania tym życiem- jest właśnością tego człowieka czyli autonomiczną a odnosiła się ta wypowiedż do tematu "testament życia" czy eutanazja. Etyka i filozofia to wbrew pozorom bardzo trudna nauka stąd nie wszyscy to rozumieją. Poszliście na tzw "skrót myślowy" a należałoby się nad tym zastanowić.Chodziło też i o to ,że wśród Polaków są też osoby a co za tym idzie rodziny - nie wierzące a doktryna katolicka nie bierze tego pod uwagę a KAŻDy człowiek ma prawo decydować o swoim życiu.Tyle i tylko tyle.

5 3
ID:49233

do ozon

Etyka nie musi mieć nic wspólnego z chrześcijaństwem, wystarczy mieć rozum i inteligencję moralną. Ja nie mam prawa żyć tak jak chcę, bo tak naprawdę swoim życiem mogę krzywdzić siebie lub innych, innych wtedy gdy krzywdzę siebie np. Poza tym nie znam matki czy dziecka, która z miłości mówi- rób co chcesz to TYLKO twoja sprawa. Np.ćpać, pić, itd. Miłość to nie tolerancja czy akceptacja, to coś zupełnie innego - większego. Miłość jest przeciwieństwem "róbta co chceta"

2 0
ID:49243

ozon

Nie wiem Kim jesteś ale nie w ty rzecz.Nadal powtarzasz ten sam schemat.To co napisałeś dowodzi ,że mówimy o różnych rzeczach.Są dostępne książki Kotarbińskiego choćby... i może zmierz się z nimi. Masz prawo rozumieć świat tak jak go widzisz ale ani ty ani inne osoby nie mają MORALNEGO właśnie prawa oceniać wypowiedzi tej konkretnej bo jest wyrwana z kontekstu i na to zwróciłem uwagę. Brak wiedzy czy zwykła zła wola jest powodem takiego wpisu o wypowiedzi pani Srody? A tak na marginesie to mam wrażenie ,że "pietreq" jesteś co?

3 1
ID:49247

komuszek

Jak ktoś ma nadmiar ANDRENALKI to chodzi po moście albo rynach a wszyscy myśla ,że zaraz chce się zabić. Co za ludzie. jAKBY TAK NAPRAWDĘ CHCIAŁ SIĘ ZABIĆ ,TO ŻADEN PROBLEM. pOMYŚL JEDEN Z DRóGIM.jAKBYŚ chciał sie zabić to byś łaził w dzień po czubku katedry,chyba żeś cubek

0 0
ID:49250

~ sp

Dyrdymały ~ozon ,spłycam problem i wypowiedz ,następny wysoko emerytowany urzędnik ?

0 1
ID:49264

ozon

A gdzie tam mnie do wysoko postawionego urzędnika i to na emeryturze?! Jestem czynny zawodowo ,pracuje dla innego państwa ale podatki płacę tu ...masz jakiś uraz widzę do "braci urzędniczej". Powiem Ci "sp" w tajemnicy ,że większość z nich nie wie wiele o Kotarbińskim ,że nie wspomnę o Senece czy Kantonie- no cóż Ci ostatni żyli dawno temu to może i nie dziwota. Uśmiechnij się jutro będzie lepiej.....

3 0
ID:49269

?????

@~do ozon: A ty filozofie od siedmiu boleści chciałbyś by w myśl założeń tej ...nawiedzonej jakieś gremium większością głosów po ,,wywiadzie środowiskowo -rodzinnym ''(by nie spłycić tematu) zafundowało ci 5x pawulon dożylnie ? Też wtedy byś tak nawijał takie ,,głebokie kawałki '' ?

0 4
ID:49273

ozon

Oddam pół księżniczki i ćwierć królewstwa temu kto przetłumaczy mi na normalny ,polski język ostatni wpis "pytajnika" Księżniczka jest neutralna politycznie i światopoglądowo- okazja, słowo!!

1 0
ID:49292

zbuntowany_kaloryfer

Ok @ozon - tylko jakoś nie palę się aby dostać "pół księżniczki". Inna sprawa, że jak dostanę odpiłowaną połowę to na pewno będzie neutralna. Pod każdym względem;))) To może daj księżniczkę w jednym kawałku i tylko 1/8 królestwa? Albo zatrzymaj księżniczkę (trochę niezręcznie by było mieć w domu dwie kobiety - choć to zapewne miłe) i daj pół królestwa, ooo! Zawsze można się dogadać i ubić interes;)))

1 0
ID:49305

?????

@~ozon: Jak taka ,,jaśnieoświconość -światowość'' może czegoś nie rozumieć ? Chyba że to maska a pod maską ......dobra akustyka ...jak w pudle rezonansowym ....

1 2
ID:49308

ozon

"zbuntowany.." najpierw tłumacz a potem potargujemy się.Jak tak jednak zastanowić się to nawet ćwierć paznokcia szkoda na te wypociny tegoż osobnika więc przy innej ,ważniejszej sprawie dobijemy targu ok? Pozdrawiam

0 0
ID:49351

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA