Skoro nikt nie jest tylko katem czy ofiarą to...

Skoro nikt nie jest tylko katem czy ofiarą to słowa:
"Wybaczamy i prosimy o wybaczenie"
mają bardzo duży sens.

@peso | 6 godzin temu napisał
Zaś to czy druga strona (niezależnie czy to Niemcy, Żydzi, Ukraincy, Romowie) takie słowa przyjmie i zachowa się podobnie to już nigdy nie będzie zależeć od Nas.

No to ja ci dam przykład jak nas częstują za wszystko co dla nich zrobiliśmy ,ogórku kiszony.
http://wyborcza.pl/1,75248,13367610,Polak_w_oczach_Brytyjczyka__zrzedliwy__niec hlujny_.html#BoxSlotII3img#ixzz2KJgSOzZj

7 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

@Amityr. Ze wszystkich stworzeń, które były, są i zapewne będą na Ziemi nasz gatunek jest najbardziej drapieżny i bezwzględny. Wielu nie chce tego pojąć... ale jesteśmy drapieżnikami. Czy nam się to podoba czy też nie. Kły i pazury zastąpiliśmy zasobnością portfela. Ale mechanizm pozostaje w gruncie rzeczy ten sam. Po raz kolejny mówię: nic się właściwie nie zmieniło. Tylko mamy zabawki trochę "fajniejsze"...

1 1
ID:50143

amityr

@zbuntowany_kaloryfer: Wbrew temu co piszą inni jeżeli ktoś ma rację zawsze go popieram. Dość często masz rację . Piszesz w przenośni a ciumoki nie zrozumieją.
Wybacz im.Ale ,że @peso znowu wszedł na drzewo?

1 2
ID:50149

peso

@Amityr, Korniszonku mój ty drogi,
Czuję się zaszczycony tym, że mój wpis natchnął Cię do założenia specjalnego wątku.
Nie wiem tylko, co chciałeś mi przekazać lub o czym przekonać. Bo fakt, że na świecie funkcjonuje wiele niepochlebnych dla nas stereotypów jest mi doskonale znany.
Sam Ci mogę podrzucić inne przykłady.
- Wpisz w google polish jokes, to wyskoczy Ci ponad 14 tysięcy stron. Tak nas widzą niektórzy Amerykanie.

- Niemieckie: nie wiesz gdzie jechać na wakacje, jedź do Polski Twój samochód już tam jest.

- dla wielu Zachodnich Europejczyków my tu dalej w Polsce jeździmy głównie furmankami i konno a białe niedźwiedzie to łażą po ulicach,

- A słynne polskie obozy śmierci, które co rusz pojawiają się w zagranicznych mediach czy o zgrozo w ustach znanych polityków.

Osobiście nie widzę innego rozwiązania jak mozolne przełamywanie takich stereotypów. Zresztą w Europie Zachodniej obraz Polaków uległ znaczącej poprawie. Jesteśmy coraz częściej postrzegani, jako pracowici fachowcy.

Dla odmiany czy My, jako nacja możemy powiedzieć o sobie, że nie posługujemy się negatywnymi stereotypami? No niestety nie.

Pamiętasz może słynne dowcipy o Polaku, Niemcu i Rusku ?

Czesi to dla nas Pepiki mówiący śmiesznym językiem.

Bułgarki synonim prostytutki stojącej na drodze.

Na Rumuna nie wiem czy to znasz, u nas w firmie tak się mówi jak handlowcy błagają klientów aby kupili więcej towaru,

Brytyjczycy czyli Brytole, flegmatyczni goście z brzydkimi żonami o końskich twarzach a idealna brytyjska żona ma 1,5 m, płaską głowę i duże uszy,

Włosi makaroniarze,

Romowie tu chyba nie musze wpisywać jak są postrzegani,

Brudasy osoby o ciemnej skórze np. Arabowie

Żydzi no Ci to generalnie odpowiadają za wszelkie nieszczęścia tego świata no i w końcu to przecież Oni rządzą tym światem,

Można by tak wymieniać i wymieniać. Sam zapewne dorzuciłbyś jeszcze trochę przykładów. Tylko, jaki z tego morał. Ano może taki, żeby właśnie nie posługiwać się stereotypami.

Pozdrawiam

1 0
ID:50153

amityr

@peso:
Ja toże tjebja pozdrawliaju.

1 1
ID:50162

amityr

@peso:
Ja toże tjebja pozdrawliaju.

1 1
ID:50163

saper

spadejta na szczaw, ludzie pracy nie mają a wy rzym kurza twarz robicie

0 0
ID:50172

zbuntowany_kaloryfer

@Amityr. Oczywiście, że zazwyczaj piszę w przenośni. Jakieś aluzje-żaluzje, sugestie...Dobrze się przy tym bawię;) Ale nie do końca.
Da wstrieczi, czy może pa ka:)

0 0
ID:50173

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA