Jestem młodą osobą i jestem okropnie zażenowana faktem,...

Jestem młodą osobą i jestem okropnie zażenowana faktem, że w naszym województwie, w naszym mieście jest najgorszy poziom bezrobocia. Nawet na onecie był artykuł na ten temat. Odradzanie również zamieszkiwanie naszego regionu.
Wstyd!
Co z tego, że kończymy szkoły, kursy skoro pracodawcy chcą byśmy pracowali za 5zł/ h ? I to nie rzadko po 9-10 albo więcej godzin w nieciekawych warunkach w dodatku na podstawie umowy zlecenie- przecież to kompletnie nie liczy się do emerytury!
Oni mogą mieć wymagania. A pracownicy? Nie pasuje- to won!
A co lepsze- często prace trzeba łatwić sobie po znajomości. Co jeśli ktoś nie ma znajomości? Pół życia ma chodzić i roznosić ulotki czy w wakacje zbierać truskawki, pomidory czy wiśnie?
A aby wynieść się do większego miasta czy innego państwa też trzeba mieć grosz przy tyłku.
Kredyty same się nie spłacą jeżeli rodzina nie jest w stanie pomóc.

Nasze miasto powinno koniecznie coś z tym zrobić!

11 komentarzy

Radio_Moskwa

Nasz Prezydent znalazł na to patent! Przystanie, kostka i Teatry, czego jeszcze chcesz?

15 7
ID:50862

piwo$z

młoda koleżanko powiem ci w tajemnicy : nie rozmarzaj się za bardzo- emeryturę mam na myśli. Urodzeni po roku 75 a zwłaszcza po 80 mogą zapomnieć o emeryturze. Dzisiejsi emeryci dostają swoje emerytury bo jest to nie jako pamiątka po poprzednim ustroju tzn. mam na myśli to iż osoby te wypracowały swoje w tamtych czasach. Wtedy było wszystko proste i logiczne- była składka i jest emerytura. A teraz nasze składki przerzuca się z filaru na filar, z funduszu na fundusz czyli jest to nic innego jak obracanie naszymi pieniędzmi, a jak wiadomo do niczego dobrego to nie prowadzi. Także koleżanko zapomnij o jakiejkolwiek emeryturze. Prawda jest taka, że pokolenie stracone, czyli my, będziemy na starość skazani na to żeby utrzymywały nas dzieci, a jeśli nie to eutanazja w dosłownym lub metaforycznym tego słowa znaczeniu- na co komu stare próchno jak już nie będzie mogło pracować albo nie bedzie miało gdzie?

Rodzina?
Z rodziną wychodzi się dobrze tylko na zdjęciu i jest to święta prawda.
Jeśli nie masz teraz przyzwoitej pracy i wylewasz swój żal tutaj, to znak że nie masz cioci ani wujka na stanowisku. Można się więc domyśleć że większość twojej rodziny lub tej najbliższej jest podobnego statusu materialnego do twojego i nikt nawet nie będzie się wyrywał żeby ci pomóc, gdy będziesz w potrzebie, mało tego część tej rodziny będzie z uśmiechem na twarzy patrzeć czy jeszcze żyjesz jeśli wyciągniesz rękę o pomoc. Głupota? Owszem, zważając na to, że jedziecie na tym samym wózku.

Także nie oglądaj sie na nikogo tylko licz na siebie, bo nic innego nam młodym nie zostało.

Pozdrawiam, student.

10 2
ID:50863

Adam

Po co na to bezrobotne miasto 3 wiceprezydentów? Jak chcą kolegów zatrudniać to niech pootwierają swoje firmy.

9 0
ID:50868

radny browarek

Ojta,ojta marudzisz. Zobacz ile masz przystani,basenów, Centra Kultury. Starówkę, Teatr po kapitolu,Wzorcownię,Muzea,Trasę Pałuckiego . Reszte niech ktoś dopiszę bo jest tyle tego ,że spamiętać nie mogę. A jeszcze kończą remont spichrza i będą wydawać mąkę biednym. Idee solidarności zostają wcielane w życie w całej rozciągłości. A ta marudzi.

4 1
ID:50870

zbuntowany_kaloryfer

@zazamczanka: jest praca! Co powiesz na zatrudnienie się w "Saloniku rozpustnej Helgi?;)))

2 2
ID:50877

zazamczanka

Ja wcale nie żartuję sobie z pracy. Chcę mieć za co żyć, za co się samodzielnie utrzymać. Nie chcę być wiecznie na głowie rodziców.
Pieniądze miasta są wydawane na jakieś głupoty, na rzeczy mniejszego znaczenia tak serio.
@~piwo$z Twoja wypowiedź sprowadziła się głównie do emerytury albo rodziny "na stanowisku". Podejrzewam, że znajdujemy się w podobnym wieku.
Gdzie ta sprawiedliwość, że pracę zdobywało się nie poprzez znajomości a poprzez własne umiejętności?
Gdzie Ci normalni, sprawiedliwi pracodawcy?
Jakiś czas temu byłam na rozmowie do jednego z naszych włocławskich hoteli. I co? Podczas rozmowy byłam "obcinana" wzrokiem jak bym przyszła nie wiadomo z jakimi oczekiwaniami. Gestykulacja osoby przeprowadzającej ze mną rozmowę była jednoznaczna :/ Żałosny typ..

Miasto jak zwykle ma to gdzieś. W niedalekim miasteczku przez pewien czas był prowadzony program, który miał na celu pomóc w znalezieniu pracy młodym ludziom. Z pozytywnymi efektami. Włocławek niby większy a nic nie robi !
Właśnie.. 3 wiceprezydentów? Przecież to śmieszne! Za czyje pieniądze mają pensje?!

2 0
ID:50889

piwo$z

rybinski.eu/2013/03/nie-bedzie-emerytur-bo-zus-zbankrutuje/
całkiem przypadkiem się natknąłem na to dzisiaj ale już z 2 lata temu ekonomiści o tym krzyczeli.

Ja póki co studiuję przez najbliższy rok ale bez znajomości, to w tym mieście wątpię że zacznę pracować. Jakiś czas temu chciałem zrobić sobie staż u jednego naszego "przedsiębiorcy" który dał ogłoszenie, że poszukuje stażystów. Jego wyraz twarzy w trakcie rozmowy był jednoznaczny, a dodam że rozmawiałem z nim o rzeczach wcale nie związanych z tym co miałbym robić jako potencjalny stażysta. Jedyne co mi się podobało to stwierdził, że z tych osób które sie pojawiły na rozmowie, to miałem być jednym z najlepszych, ale gość kazał mi przyjeżdżać co 2 dzień na rozmowę a nawet na konfrontacje z innymi "chętnymi". Łącznie byłem 3 razy a za 3 razem miała być ta konfrontacja na którą mój konkurent ostatecznie się nie stawił bo coś mu niby wypadło, a pan przedsiębiorca chciał mnei skonfrontować w innym terminie..... odpuściłem i go olałem. A ja chciałem tylko na staż!!! Zadzwonił za jakiś czas żebym przyjechał na konfrontacje i go przez tel olałem i powiedziałem że znalazłem staż gdzie indziej. Nawet boję się myśleć co by było jak bym chciał do niego do pracy.

1 0
ID:50893

Stacha

Pracodawcy boją się osób lepiej wykształconych, czasami sami nie wiedzą o co im tak chodzi czy o dobrą pracownicę czy dziewczynę dla siebie.Byłam na rozmowie i pracodawcą nie wiedział jak ma powiedzieć,że jestem za stara-kombinował,że w sklepie z odzieżą to taka ciężka praca,trzeba odróżniać kolory-jakbym była daltonistką -.Chyba powinien zrobić casting panie od 19-25 lat.

3 0
ID:50899

radny browarek

Ale bezbożnicy.

0 0
ID:50920

?????

@~Stacha: masz na myśli tych wykształconych ,,partyjnie'' czy naukowo ? Bo jeden z miejscowych ,,biznesmenów'' (obelga) partyjnych kazał bratu się zapisać.... to może POtem go zatrudni ....jak za komuny ...

1 0
ID:50936

~gość

Powtórka rodem z PRL, zapisz się do partii tylko do rozdania coraz mniej posad , dalej MUREM za Przewodniczącym !!!

1 0
ID:50951

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA