Warszawiacy sa w poplochu. Rośnie grono półbezrobotnych....

Warszawiacy sa w poplochu. Rośnie grono półbezrobotnych. Już ponad 300 tys. osób pracuje bez pełnego etatu. We Wloclawku mamy calkowicie bezrobotnych, chorych, inwalidow, emerytow. Ci co mogli wyjechali za chlebem. Tusk i na terenie Wloclawka Palucki moga byc dumni. Teraz nikt nie mysli o tworzeniu miejsc pracy bo liberalizm...Kiedy obudza sie zaniem nie bedzie za pozno ?

16 komentarzy

DO ADY i innych

Ada, jaki liberalizm? Jest coraz bardziej państwo nakazowo-zakazowe, coraz więcej urzędników, spójrz na to http://www.resulto.pl/baza-wiedzy/wp-content/uploads/2013/01/urz%C4%99dnicy1.jpg Za Pana generała Jaruzelskiego mieliśmy mniej niż 160 tysięcy, a obecnie już mamy 450 tysięcy urzędników, dodać należy jeszcze nas ludzi, którzy musi tracić czas na wypełnianie różnej maści biurokracji, chodź te kasy fiskalne dla każdego cokolwiek chce robić. Dodaj do tego masę biurokratycznych zakazów i nakazów, które nie lubią przedsiębiorczości, jakiegokolwiek decydowania o sobie samym, wszystko państwo chce wiedzieć, wszystko chce najlepiej, żeby mu oddać, jak w kościele, ciągle mało i mało, duże gmachy, pełno urzędników i ciągle mało pieniędzy. Mamy rozbudowane państwo, to się nazywa ETATYZM, przeciwieństwem jest LIBERALIZM, którego nie mamy. Dzisiaj, aby otworzyć firmę to trzeba mnóstwo druków, kasę fiskalną i księgową zatrudnić, na początku transformacji, właśnie za pana Jaruzelskiego i potem początek Wałęsy można było bez zbędnych głupot działać, potem zaczęto wprowadzać VAT, podatki dochodowe, likwidować wszelkie karty podatkowe i ryczałty, robić nagonki na ludzi. W tym kraju tylko dzieciate, niekumate, łażące do kościółka, głosujące zawsze wedle sondaży, na rencie bądź posadzie w urzędzie lub firmie związanej z tym biznesem patrz kasy fiskalne, biura podatkowe, rachunkowe, itd. Obecnie jakieś drugie tyle pracuje pomagając ludziom w biurokracji, i taki urzędników mamy jeszcze prywatnych dodatkowo. Liberalizmu nie ma z każdym dniem, bo on się nie opłaca ani urzędnikom ani rządzącym, ani korzystającym z tego koryta jak różne pseudofirmy i kościółkowe towarzystwa ogłupia ludzi.

3 0
ID:52200

ozon

Bądż pierwsza i stwórz miejsca pracy- wolno każdemu nie wiedziałaś? no to już wiesz.A u Ciebie to już na wszystko jest "za pozno" pozostaje życzyć zdrowia!

3 2
ID:52202

zbuntowany_kaloryfer

@ozon, ja tak w zupełnie innej sprawie - ale z powodu błahego pytania nie będę otwierał nowego tematu. Siedzisz w tej Szwecji. Powiedz zatem jakie są Szwedki (tak z wyglądu, sposobu bycia), oczywiście te prawdziwe, a nie te które 2 lata temu przyjechały z Kongo;) Pytam, bo tylko raz byłem w Szwecji i to raptem na kilka dni - nie miałem czasu się rozejrzeć.

0 1
ID:52207

Ada

@~ozon: Od czego sa ci lenie przy korycie, tylko od likwidacji zakladow ? Po to place podatki zeby panstwo zainwestowalo rowniez w budowanie zakladow a nie niepotrzebnych wysokich betonow. Wlasnie gdyby byly panstwowe koleje, leczenie, komunikacja, kopalnie, nasz drumet i inne zaklady to wszystko by jeszcze dzialalo i ludzie mieliby prace. Zysk nie wyplywalby z kraju, czesc szlaby na zainwestowanie i modernizacje a nie zeby wyeksploatowac maszyny, kupione za symboliczna zlotowke i zamknac zaklad dajac biurokracie w kieszen zeby likwidacja byla latwiejsza a ludzie na bruk jak nieuzyteczne rzeczy. Nie bylo kosztownych prezesow spolek, dyrektorow i urzednikow zarabiajacych ogromne sumy. Wynagrodzenia byly skromniejsze. Dlaczego nasi kosztowni urzednicy i radni nie obniza podatkow i czynszy za lokale dla ludzi chcacych cos robic ? dlaczego ten czynsz ma byc wyzszy i podatek anizeli od zwyklych mieszkan ? Glupcy rzadza.

0 3
ID:52208

george best

@zbuntowany_kaloryfer: myślę że powinieneś przypomnieć sobie film Szwedki w Bawarii i odpowiedź masz .

0 0
ID:52211

peso

@~Ada

Kurde w weekend byłem w Warszawie, ale jakiegoś popłochu nie odnotowałem.

Wręcz odwrotnie ludzie spacerowali po ulicach ciesząc się z ładnej pogody.

Naprawdę całe mnóstwo ogródków piwnych już funkcjonowało i sporo osób korzystało z ich oferty.

Może dawno w Warszawie nie byłaś, albo ktoś Cię wpuścił w kanał?

Tak przy okazji podrzuć nam proszę parę recept na kryzys od Twojego Prezydenta Hollanda, bo w końcu to chyba jemu płacisz podatki, nieprawdaż?

1 0
ID:52214

????

@~ozon: Zmiana osobowości u ciebie jednak jest tak daleko POsunięta że nieodwracalna , 80% Polaków dostrzega to polityczne dziadostwo i złodziejstwo które jest POwodem sytuacji od kilku lat a ty jak ta ślepa dżdżownica przeżuwasz to co ''niezależne '' media POkrętnie POdają folwarcznym owcom ...chyba że jesteś agent....?

0 2
ID:52217

ozon

"kaloryfer" jesteś sklerotykiem! Ja nie siedzę już w Szwecji od 1, 5 roku .Mieszkałem tam przeszło 30 lat. Mam żonę Szwedkę rdzenną! Pytasz jakie są? Sprecyzuj pytanie. Jeśli chodzi o urodę no to niczym nie odbiegają od innych europejek no może wyróżnia Je jasna cera i jasne włosy- taki fajny naturalny popielato-piaskowy blond i niebieskie ślepia z reguły.Rosiewicz śpiewał, że są "chłodne:"... ale to przesada.Są bardzo czułe na punkcie swojej niezależności i nie znoszą seksistowskich zachowań. Raczej są .."wyzwolone". Lubią porządek nie znoszą gotować .. rozsądne w wydawaniu pieniędzy ale nie skąpe. Fochy też potrafią stroić.... co chcesz wiedzieć jeszcze?

1 0
ID:52222

ozon

"Ado" marzysz o socjaliżmie chyba? - na szczęście to przebrzmiała pieśń. Już wielokrotnie pisałem ,że rządzący nie są z Marsa- to tacy sami ludzie jak reszta społeczeństwa , mają te same wady ,te same zalety jak każdy z nas. Ideałem jest ten kto za nic nie odpowiada ...A teraz słówko do "pytajnika"- od 23 lat w "grze są te same karty" raz tasuje ta raz inna opcja . Kiedyś Ci napisałem do demokracji i wolnorynkowej gospodarki należy dorosnąć- Ty i Tobie podobni nadal jesteście w "fazie embrionalnej". Nic tylko zamrozić i pokazywać potomnym takie "okazy" -ku przestrodze. Przy okazji uważaj na grzyby! Nawet rydze bywają ciężko strawne...

2 0
ID:52223

zbuntowany_kaloryfer

Dawno temu Ozonie popracowałem w Niemczech. Wujo był majstrem na budowie i wziął mnie do pracy, abym uczciwie zarobił sobie na akademik i życie. Nie mam zielonego pojęcia o budowlance, pracowałem jako pomocnik i ogólnie "przynieś, wynieś, pozamiataj". I jak z kumplem wychodziliśmy czasem wieczorem na miasto, to mieliśmy zabawę pt. "kto pierwszy zobaczy ładną dziewczynę;) Nie obrażam tu Niemek, ale czasem po godzinnym łażeniu nie stwierdziliśmy ani jednej, którą można by stuknąć. A w naszym Włocławku, gdy przejdziesz powiedzmy Chopina/Warszawską zobaczysz tuzin;))
Ps. Dobrze, że popracowałem przy tych domkach. Nauczyłem się kłaść płytki, podstaw murarki. A to się przydaje w życiu.

0 1
ID:52229

????

@~ozon: Naplotłeś ,naplotłeś i.....nadal to du...kracja a nie demokracja ...

0 2
ID:52232

kret

@~ozon: No i cóż, że ze Szwecji. Rzad podpisał pakiet klimatyczny, w zamian za co jak mówi wieść gminna i Bruksela, za elektrownie wiatrowe likwidowane w Holandii i Niemczech. Inwestor zagraniczny dostanie dopłatę, rząd decyduje a my płacimy. Bezsens ekologii ( wiatraki ), bezsens demokracji i wolnorynkowej gospodarki POLSKIEJ.http://fakty.interia.pl/swiat/news-energia-elektryczna-drozsza-o-100-proc-trwa-walka-o-pakiet-k,nId,912486

0 1
ID:52233

wadera

@zbuntowany_kaloryfer:
Ale bajer.Przecież tam prawie same Rosjanki.

0 0
ID:52236

wadera

@~ozon:
To te Szwedki maja coś z oczyma. Kurzą ślepotę ?

0 1
ID:52237

ozon

Po co "wadero" wyzłośliwiasz się? Chętnie spotkam się i zobaczysz ,że gust Szwedek jest na wysokim poziomie. "kreciku" a o co Ci chodzi?nie czuje się winny za działania UE ... przeceniasz mnie. "kaloryferku" Niemki to szczególny rodzaj kobiet ale i tam są takie na czym oko można zawiesić.Ogólnie Szwedki są wysokie i szczupłe coś tak jak Francuzki.. zdrowo się odżywiają i nie żłopią piwa.

1 1
ID:52241

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA