Porozumienie o współpracy naukowej
W Olsztynie podpisano porozumienie o współpracy naukowo-badawczej pomiędzy województwami kujawsko-pomorskim oraz warmińsko-mazurskim, a także największymi uczelniami w regionach Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.
Porozumienie podpisali: marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Jacek Protas, rektor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika profesor Andrzej Tretyn, rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego profesor Ryszard Górecki. Swoje podpisy pod umową złożyli także Sławomir Kopyść, wicemarszałek województwa kujawsko-pomorskiego oraz Jarosław Słoma, wicemarszałek województwa warmińsko-mazurskiego.
- Województwa kujawsko-pomorskie i warmińsko-mazurskie współdziałają ze sobą już od wielu lat. Dzięki współpracy możliwe jest zwiększenie dynamiki rozwoju, a także wzmocnienie pozycji naszych regionów oraz co istotniejsze poprawa jakości życia naszych mieszkańców poprzez wdrożenie badań naukowych – powiedział marszałek Piotr Całbecki.
Współpraca pomiędzy regionami dotyczy tworzenia partnerstwa na rzecz realizacji projektów naukowo-badawczych finansowanych z programów unijnych oraz krajowych.
Jednym z projektów realizowanych przez województwa jest Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia EnFoodLife. Jest to platforma uczelnianej międzyregionalnej współpracy na rzecz zdrowej żywności oraz poprawy jakości życia i zdrowia człowieka.
Przedsięwzięcie jest koordynowane przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie i realizowane przez 17 jednostek badawczych całego kraju. Wśród nich są Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy oraz Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. UMK jest koordynatorem jednej z trzech części projektu poświęconej zdrowiu i jakości życia.