Zgłoszenia do udziału w konkursie trwały od 15 października do 14 listopada. Udział w rywalizacji wzięło 11 zakładów przetwórczych z 18 produktami oraz 8 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych z 13 produktami.
Celem dorocznego konkursu jest wyłonienie i wypromowanie najlepszych produktów spożywczych wytworzonych w województwie kujawsko-pomorskim, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych oraz rozwijanie pomysłowości i inicjatyw specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i gastronomicznej regionu. Konkurs przyczynia się również do zachowania i kultywowania dziedzictwa kulinarnego Pomorza i Kujaw.
Do konkursu zgłaszane są produkty odpowiadające standardom europejskim i charakteryzujące się najwyższą jakością. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach. Nagrody za zajęcie czołowych lokat maja formę statuetek. Nagrodą dla zwycięzcy konkursu jest również możliwość ekspozycji nagrodzonego produktu na stoisku promocyjnym województwa kujawsko-pomorskiego podczas Targów Grüne Woche 2014 w Berlinie.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbyło się podczas wystawy zgłoszonych do oceny produktów w Centrum Konferencyjnym Daglezja w Przysieku.
Wyniki konkursu