7 kwietnia - Światowy Dzień Zdrowia
Tematem przewodnim ogłoszonym przez Światową Organizację Zdrowia jest bezpieczeństwo żywności. Hasło tegorocznych obchodów brzmi: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów. Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również dzieci.
WHO radzi: Zbieraj informacje o swoim jedzeniu, dowiedz się miedzy innymi, jakie środki ostrożności należy stosować na przykład przy przygotowywaniu posiłków z surowego drobiu czy suhi. Przechowuj żywność i przygotowuj posiłki w sposób bezpieczny unikając chociażby przypalania podczas smażenia, grillowania i pieczenia żywności, ponieważ mogą wtedy powstawać toksyczne substancje chemiczne.
Dokonuj bezpiecznych i jednocześnie mądrych wyborów podczas kupowania określonych produktów np. podczas robienia zakupów nie wkładaj surowego mięsa, drobiu, ryb ani owoców morza do koszyka ani wózka sklepowego; przenoś je w osobnych siatkach.
Spożywanie bezpiecznych, pożywnych i zdrowych posiłków dostarcza każdemu energii niezbędnej do prowadzenia zdrowego i aktywnego stylu życia.