Poprzedzający Wielkanoc tydzień, stanowiący okres wspominania najważniejszych dla wiary chrześcijańskiej wydarzeń, nazywany jest Wielkim Tygodniem. Ostatnie trzy doby tego tygodnia: Wielki Czwartek, Wielki Piątek, Wielka Sobota i Niedziela Zmartwychwstania znane są jako Triduum Paschalne .
Niedziela wielkanocna rozpoczyna się już w sobotę po zachodzie słońca, podczas której zapala się paschał – wielką woskową świecę, która symbolizuje zmartwychwstałego Chrystusa. Jest to również ostatni dzień Triduum Paschalnego, liczonego według kalendarza żydowskiego od wieczora Wielkiego Czwartku do wieczornych nieszporów w Niedzielę.
W polskim zwyczaju, po porannej rezurekcji rodzina zasiada do uroczystego śniadania wielkanocnego, które rozpoczyna się składaniem życzeń i dzieleniem się święconką z koszyczka. Na Kujawach nie mogło zabraknąć na stole jaj, były to przeważnie kraszanki, czyli jaja malowane jednobarwnie, bez wzorów. Gotowano je w łuskach cebuli na kolor brązowy, w oziminie na zielono, w burakach na czerwono.
Tradycyjnie na stole wielkanocnym było bardzo dużo potraw. Dzielono się święconym jajkiem z bliskimi co miało umocnić więzi rodzinne i zapewnić siły witalne. Wierzono, że święcone jaja, mają wielką moc. Skorupek od jaj nie wyrzucano, mielono i rozsiewano je po polach, aby były obfite plony.
Nie zapominano także o wielkanocnym zajączku, który od najdawniejszych czasów, był uważany za symbol odradzającej się na wiosnę przyrody i płodności. Tradycja szukania zajączka na Kujawach polegała na tym, że dzieci robiły w ogrodzie gniazdko dla zajączka. Zwyczaj ten nieco się zmienił i obecnie rozpowszechnił się w formie obdarowywania się w tym dniu drobnymi upominkami, tzw. zajączkami.
Z okazji Świąt Wielkanocnych życzymy naszym Internautom, radosnego, wiosennego nastroju oraz serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.
Redakcja www.wloclawek.info.pl