Dziś najsłodsze święto w roku. Dzień czekolady 2019
Dziś wypada najsłodsze święto w roku, Dzień czekolady. To niebywała gratka dla wszystkich łasuchów i miłośników kakaowych łakoci. W taki dzień warto odpuścić sobie dietę i skusić się, choćby na małą kostkę ulubionej czekolady.
Czekolada sporządzana jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej. W celu uzyskania miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego, ziarna kakaowca poddaje się fermentacji, suszy i rozciera.
Czekolada nie tylko świetnie smakuje, ale też poprawia nastrój, likwiduje zmęczenie, dodaje energii i ma właściwości zdrowotne. Istnieje przekonanie, że wyroby czekoladowe zawierają duże ilości hormonu zwanego molekułą miłości. Jest on również wytwarzany przez organizm człowieka, zwłaszcza w momencie podniecenia seksualnego. Oprócz wyśmienitego smaku czekolada zawiera, również mnóstwo cennych składników, które pozytywnie wpływają na wydzielanie hormonu odpowiadającego za uczucie szczęścia - fenyloetyloaminy.
100-gramowa tabliczka czekolady ma od ok. 530 do 580 kcal (kilokalorii). Mała kostka waży 6 g i ma 32-35 kcal. Kto by się jednak tym przejmował wiedząc, że dziś dzień czekolady, która zawiera: żelazo niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w organizmie, niacynę-wspomagającą uwalnianie energii zawartej w pokarmie, teobrominę - pobudzającą pracę nerek, czy flawonoidy, które hamują proces utleniania złego cholesterolu i zwiększają odporność na infekcje.
Źródło: wikipedia