Egzamin weryfikował wiedzę z zakresu szeroko pojętej zielonej taktyki, strzelectwa a także topografii wojskowej oraz medycyny pola walki. Kluczowym elementem szkolenia ze względu na specjalizację kompanii było rozwinięcie kuchni polowej. Kompania logistyczna dysponuje kuchnią polową typu kp-340. Jest to sprzęt w postaci przyczepki jednoosiowej składający się z 5 kotłów przystosowany do gotowania posiłków w czasie zarówno postoju jak i marszu. Jest on przeznaczony do obsługi do 160 osób żywionych. Napędzany jest paliwem stały (drewno) oraz płynnym (olej napędowy). Egzaminowani żołnierze byli żywieni w oparciu o punkt wydawczy posiłków stworzony właśnie na bazie tej kuchni polowej.
„Pętla taktyczna” jest egzaminem, który żołnierze zdają w ramach sekcji, dlatego istotnym elementem jest tworzenie zgranej, dobrze współpracującej między sobą oraz solidarnej drużyny. Sprawdzian ten weryfikuje nie tylko znajomość szeroko pojętej wiedzy wojskowej oraz stopień wyszkolenia żołnierzy, ale także ich poziom odporności na stres, który generują działania w trudnych warunkach.
Wszyscy szkoleni dzięki doskonałemu przygotowaniu przez kadrę instruktorów zrealizowali plan, czyli pomyślnie zdali egzamin. Teraz czeka ich dalsze pogłębianie swojej wiedzy i podnoszenie kwalifikacjiw ramach nieustannego regularnego szkolenia się na swoich pododdziałach podczas weekendowych szkoleń rotacyjnych, corocznych 14 dniowych poligonowych szkoleń zintegrowanych oraz różnorodnych szkoleń specjalistycznych, celem wzmacniania potencjału obronnego WOT, przekładającego się na skuteczne działania na rzecz bezpieczeństwa w Stałym Rejonie Odpowiedzialności Brygady, którym jest obszar województwa kujawsko-pomorskiego.