Jesienne porządki w kuchni
Jesienią warto zdecydować się na generalne porządki w naszej kuchni, w której większość z nas przechowuje zapasy żywności. Dzięki temu zapobiegniemy pojawieniu się w naszym mieszkaniu niechcianych owadów.
Profesor Stanisław Ignatowicz, czołowy polski entomolog podpowiada, które z nich są jesienią najaktywniejsze i jak się ich wystrzegać.
Krok 1: Lodówka
To właśnie w lodówce przechowujemy wiele zakupionych przez nas produktów lub przetworów. Zdarza się, że tutaj gromadzimy żywność, której termin przydatności dawno minął. Rozpoczynając porządki, warto więc przede wszystkim dokładnie obejrzeć produkty żywnościowe i wyrzucić wszystkie produkty, które straciły datę ważności.
Wybór półki, na której przechowuje się żywność także jest niezmiernie ważny. Środkowa półka to idealne miejsce do przechowywania wędliny, białego sera oraz twarogu, a także domowych potraw. Najchłodniej jest na najniższym poziomie, na którym powinno się przechowywać mięso. Warunki w szufladach lodówki odpowiadają warunkom panującym w piwniczce, dlatego też można w nich umieścić świeże warzywa i owoce oraz szczelnie zamknięte dojrzewające sery. Temperatura w ‘kieszeniach’ drzwi lodówki osiąga aż 10-15°C, dlatego to idealne miejsce dla produktów, takich jak ketchup, musztarda, które wymagają jedynie delikatnego schłodzenia.
Żywność, którą planujemy przechowywać w lodówce, należy szczelnie zapakować, aby zapobiec utracie zarówno wilgoci, jak i smaku, ale też pojawianiu się w niej drobnoustrojów.
Krok 2: Szafki
Jeżeli do tej pory nie trzymaliśmy produktów w szczelnych pojemnikach, które chronią jedzenie przed owadami, nadeszła właściwa pora, aby to zrobić. Takie działanie to podstawowe zalecenie, jeżeli chcemy mieć porządek w kuchni i dbać o zakupioną przez nas żywność. Zalecenie to dotyczy w szczególności przypraw, herbat i kaw, które nieprzechowywane w odpowiedni sposób tracą nie tylko aromat i swoje właściwości, ale też przydatność do spożycia.
Rozpoczynając jesienne porządki w szafkach powinniśmy zwrócić uwagę czy na opakowaniach nie znajduje się nietypowy pył, nitki lub larwy owadów i ślady po nich. Jeżeli któryś z naszych produktów został zanieczyszczony szkodnikiem, należy go niezwłocznie wyrzucić. Nie powinniśmy także zapominać o fabrycznie zamkniętych produktach – wszelkie zgięcia lub nawet niewielkie pęknięcia na opakowaniach umożliwiają larwom owadów przedostawanie się do wnętrza.
Krok 3: Poznaj wroga
Jesienią do naszej spiżarni trafiają zapasy – w postaci produktów sypkich i suszonych – właśnie w nich wylęgają się "mole spożywcze". Pamiętajmy, aby zasuszone grzyby oraz owoce przechowywać w metalowych lub szklanych pojemnikach. Jeżeli zauważymy, że w starszych produktach pojawiły się larwy, natychmiast powinniśmy je wyrzucić, żeby nie dostały się do innych zapasów. Ta sama zasada obowiązuje przy innych produktach – np. chlebie, w którym mogą się pojawić larwy nie tylko ‘moli spożywczych’, ale także żywiaka chlebowca.
Z kolei zepsute owoce to raj dla ‘muszek owocowych’, zwanych też drozofilami.